Rundveehouderij

Foto & video 22 reactieslaatste update:19 aug 2014

Weidegang past beter bij robotmelken

Hans Beenackers vindt dat robotmelken en weidegang prima samengaan. Er zijn twee voorwaardes: een goed stalklimaat en een veehouder die zijn koeien ‘los’ laat.

Foto

 • Hans Beenackers (49) combineert robotmelken en weidegang al 17 jaar. Zijn ervaring is dat bij een goed stalklimaat de koeien vanzelf weer naar huis komen. Zelf haalt hij geen koeien. Dat levert soms lange tussenmelktijden, maar dat moet je accepteren.

  Hans Beenackers (49) combineert robotmelken en weidegang al 17 jaar. Zijn ervaring is dat bij een goed stalklimaat de koeien vanzelf weer naar huis komen. Zelf haalt hij geen koeien. Dat levert soms lange tussenmelktijden, maar dat moet je accepteren.

  Foto: Peter Roek
 • Het bedrijf ligt in Molenschot (N.-Br). Er worden 105 melk- en kalfkoeien gehouden. De gemiddelde productie (rjg) is 9.632 kilo melk met 4,22 procent vet en 3,46 procent eiwit. Er is 45 hectare zandgrond in gebruik.

  Het bedrijf ligt in Molenschot (N.-Br). Er worden 105 melk- en kalfkoeien gehouden. De gemiddelde productie (rjg) is 9.632 kilo melk met 4,22 procent vet en 3,46 procent eiwit. Er is 45 hectare zandgrond in gebruik.

  Foto: Peter Roek
 • Aan de achterzijde is de melkveestal te zien. De oude lage stal werd in 2004 uitgebreid en voorzien van een nieuw, rond dak. Het is de eerste Cover All-stal in Nederland. Aan de voorzijde: een deel van de jongveehuisvesting, de voerkeuken en de huisvesting van de droge koeien.

  Aan de achterzijde is de melkveestal te zien. De oude lage stal werd in 2004 uitgebreid en voorzien van een nieuw, rond dak. Het is de eerste Cover All-stal in Nederland. Aan de voorzijde: een deel van de jongveehuisvesting, de voerkeuken en de huisvesting van de droge koeien.

  Foto: Peter Roek
 • De Lely Vector voert al drie jaar alle dieren op het bedrijf. De machine ‘kijkt’ of er nog genoeg voer aan het voerhek ligt en vult zo nodig aan. Zo ligt er altijd voer voor de koeien.

  De Lely Vector voert al drie jaar alle dieren op het bedrijf. De machine ‘kijkt’ of er nog genoeg voer aan het voerhek ligt en vult zo nodig aan. Zo ligt er altijd voer voor de koeien.

  Foto: Peter Roek
 • De twee melkrobots, die gespiegeld tegen elkaar staan, vormen de toegang tot de weide. Vanuit deze melkrobot moeten de koeien rechtsaf langs de andere robot. Een koe die nog lang geen melkpermissie heeft, mag door naar de wei. Ook koeien die net gemolken zijn mogen door. Alleen koeien die tussen 70 en 100 procent van de melkpermissie zitten, worden weer teruggestuurd.

  De twee melkrobots, die gespiegeld tegen elkaar staan, vormen de toegang tot de weide. Vanuit deze melkrobot moeten de koeien rechtsaf langs de andere robot. Een koe die nog lang geen melkpermissie heeft, mag door naar de wei. Ook koeien die net gemolken zijn mogen door. Alleen koeien die tussen 70 en 100 procent van de melkpermissie zitten, worden weer teruggestuurd.

  Foto: Peter Roek
 • Dit is de tweede robot waar de koeien ook rechtsaf moeten om richting de wei te gaan. De terugloopgang staat echter altijd open. De koeien kunnen dus, als ze willen direct terug de stal in naar de ligboxen en het voerhek.

  Dit is de tweede robot waar de koeien ook rechtsaf moeten om richting de wei te gaan. De terugloopgang staat echter altijd open. De koeien kunnen dus, als ze willen direct terug de stal in naar de ligboxen en het voerhek.

  Foto: Peter Roek
 • Als de koeien naar de uitgang van de stal gaan, komen ze deze zelfgemaakte poort tegen. Dat biedt de koeien nog een kans om terug de stal in te gaan. Deze eenrichtingspoort werkt redelijk, maar er zijn ook heel wat koeien die hem open kunnen krijgen en de poort dus gebruiken om toch (zonder bij de robot te zijn geweest) naar de wei gaan.

  Als de koeien naar de uitgang van de stal gaan, komen ze deze zelfgemaakte poort tegen. Dat biedt de koeien nog een kans om terug de stal in te gaan. Deze eenrichtingspoort werkt redelijk, maar er zijn ook heel wat koeien die hem open kunnen krijgen en de poort dus gebruiken om toch (zonder bij de robot te zijn geweest) naar de wei gaan.

  Foto: Peter Roek
 • De koeien hebben een prima ligbed en de ruimte en ventilatie maken het stalklimaat aangenaam. Het lint aan de voorzijde hangt vrij slap en de boxen zijn zo hoog dat sommige koeien ook deze ‘weg’ kiezen om naar de wei te gaan.

  De koeien hebben een prima ligbed en de ruimte en ventilatie maken het stalklimaat aangenaam. Het lint aan de voorzijde hangt vrij slap en de boxen zijn zo hoog dat sommige koeien ook deze ‘weg’ kiezen om naar de wei te gaan.

  Foto: Peter Roek
 • Eenmaal buiten worden de koeien via het kavelpad naar de wei geleid.

  Eenmaal buiten worden de koeien via het kavelpad naar de wei geleid.

  Foto: Peter Roek
 • En dit is dan het ultieme doel. Lekker liggen in de wei als de koeien dat willen. Onderzoek op het bedrijf leert dat de koeien gemiddeld 8 uur buiten zijn. De variatie is groot. Sommige koeien gaan nauwelijks naar buiten. Andere halen soms wel 20 uur op een dag.

  En dit is dan het ultieme doel. Lekker liggen in de wei als de koeien dat willen. Onderzoek op het bedrijf leert dat de koeien gemiddeld 8 uur buiten zijn. De variatie is groot. Sommige koeien gaan nauwelijks naar buiten. Andere halen soms wel 20 uur op een dag.

  Foto: Peter Roek
 • De droge koeien moeten wel binnen blijven. Maar op deze compostbodem is dat geen straf. De koeien zijn superschoon. Alleen geeft compost wel wat stof in de stal.

  De droge koeien moeten wel binnen blijven. Maar op deze compostbodem is dat geen straf. De koeien zijn superschoon. Alleen geeft compost wel wat stof in de stal.

  Foto: Peter Roek
 • Ook het jongvee mag naar buiten. Ze hebben een vaste wei van ruim 3 hectare.

  Ook het jongvee mag naar buiten. Ze hebben een vaste wei van ruim 3 hectare.

  Foto: Peter Roek
 • Vlak voor de uitgang van de stal wordt gebouwd aan de toekomst. Hier komen twee nieuwe A4 melkrobots die de oude A2’s gaan vervangen. De nieuwe robots zullen dan de weidegang reguleren.

  Vlak voor de uitgang van de stal wordt gebouwd aan de toekomst. Hier komen twee nieuwe A4 melkrobots die de oude A2’s gaan vervangen. De nieuwe robots zullen dan de weidegang reguleren.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Je krijgt het idee bij deze repo dat het de kunst is om koeien binnen te lokken. Mijn ervaring is dat het een kunst is om ze naar buiten te lokken. Als ik zorg voor voldoende vers voer binnen, dan komt het gros nauwelijks buiten en al zeker niet aan weiden toe. Vraag aan Hans, wat is de grasopname van de koeien buiten?

 • Sjaak

  Als Hans de koeien net zo weidt als zijn jongvee, dan zal het niet zo'n kunst zijn om de koeien binnen te krijgen.....

 • beenackers

  @verstraten. Hier krijgen zowel jongvee als melkvee 24 uur per dag de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De voeropname is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer, grasaanbod en of seizoenstijdstip. Laatste tijd zijn de dieren vooral door het weer meer binnen dan buiten geweest (of te warm of te nat). De grasopname houd dan met zo'n 10% van het totaalrantsoen wel op. Op gunstigere momenten wordt dit zo'n 30%.
  @sjaak. hier afgelopen voorjaar stuk kavelpad omgelegd en verbreed naar 6 meter, zodat zowel koeien als kalveren hun eigen pad hebben. Afscheiding met draad is duidelijk op foto te zien. Deze foto's zijn al enige tijd geleden gemaakt ten tijde van veel neerslag. Vandaar ook de blubber naast de kavelpad. Het jongvee moet zo'n 60 meter lopen over pad alvorens ze in de echte wei komen.

 • Koen Franken

  Lekker he om een collega melkveehouder af te zeiken

 • Sjaak

  @beenackers. Het ging me niet zozeer om het kavelpad en de blubber, dat is gangbare praktijk wat erbij hoort...
  U geeft slechts één perceel van 3 ha groot, waar al het jongvee het gehele seizoen loopt.
  Nu weet iedere veehouder wel, dat ze daar niet voldoende van kunnen vreten. Dus als je zo de koeien ook weidt, dan zullen ze graag naar binnen komen om te vreten......

  En deze opmerking is niet bedoeld om je af te zeiken, maar meer om het fenomeen 'beweiden' duidelijk te krijgen...:)

 • H Zonderland

  Ha Brabo, leuk je hier te zien. Zit er ook een ralatie met het celgetal bij de koeien die (zeer) lange melkintervallen hebben?

 • beenackers

  @Sjaak. Informatie is niet geheel correct. De oudste en drachtig jongvee loopt in de zomer aan de overkant van de weg, en kan dus niet binnen komen. Als dat in deze wei niet meer gaat dan komen ze weer even een maand terug om de weide een keer tussendoor te weiden. Het perceel aan deze kant is dus voornamelijk voor de leeftijdgroep van 0,5 - 1,5 jaar. Omdat ze elke dag binnen komen is eventueel insemineren geen probleem. In het verleden ook wel eens die 3 ha gesplitst met een rantsoendraadje, maar het valt niet altijd mee om dat jongvee hier achter te houden. Een grotere standweide bevalt beter. Op het eind van het seizoen lopen de kalveren vaak overal omdat ze meestal later pas defintief opgestalt worden.

 • beenackers

  @ H Zonderland, Ik denk dat celgetal meer koegebonden is dan melkinterval gebonden. Maar omdat ook elke koe weer haar eigen favoriete melkinterval heeft zal er heus wel een relatie zijn. Ik laat ze echter hun eigen ritme bepalen en ga er niet achter liggen lopen/jagen. Sommige mensen lopen ook iets harder dan andere, bij koeien zal dit niet anders zijn.

 • j.verstraten1

  Dank voor je reactie Hans. Werk je met de koeien ook met een standweide, of meerdere weides/omweiden? Ik vermoed dat het dankzij het principe jong geleerd is oud gedaan is dat je koeien überhaupt nog willen weiden buiten. Mijn ervaring met standweiden is wisselend met het weer. Als dit tegenzit ( te nat of te heet) dan verliest het gras al vlug zijn smakelijkheid en wordt het een bende.

 • beenackers

  ik werk met standweiden. Na elke maaibeurt krijgen ze een nieuw perceel en de oppervlakte wordt ook elke keer groter. Momenteel lopen ze in zo'n 10 ha. Vroeger wel met kleinere perceeltjes gewerkt, maar dat wilde niet.

 • alco1

  Ik heb er geen praktijkervaring mee, dus kan ik er niet over meepraten.
  Al vind ik wel dat de aanhef: 'Weidegang past beter bij robotmelken' verwarrend.

 • koestal

  IK hoor en lees alleen maar succesverhalen over robotmelken en weidegang ,propaganda van FC voor hun imago ,de rest hoor je niet,gefeliciteerd die krijgen eeuwige roem

 • beenackers

  Heeft niets met FC te maken, mijn melk gaat naar Nemelco. Maar een bonusuitkering is niet mijn drijfveer om te weiden. Ik vind dat het er gewoon bij hoort en het is op mijn manier heel makkelijk te managen. Ik haal nooit een koe op uit de wei, maar heb in de stal wel minder werk omdat bijvoorbeeld de boxen schoner blijven, minder hoef te voeren etc.

 • koster

  Interessant om te horen dat u de koeien nooit ophaalt, er wordt vaak geclaimd dat diverse koeien zichzelf dan droog zetten. Wat zijn uw ervaringen? Ziet u een relatie tussen koeien met lange melkintervallen en normale/korte en de productie?

 • koestal

  De dure robots kunnen minder koeien melken bij weidegang ,omdat ze te lang stilstaan ,dus werkt wel kostenverhogend,weegt niet op tegen de weidepremie

 • Venstra

  52 koeien per robot, dat is toch geen efficiënte inzet van apparatuur, maar beweiden zal wel goed gaan .

 • GvO

  Heel goed als je zo het imago van de sector kunt bevorderen, maar laten we elkaar vrij laten in de keuze om te beweiden of niet. Ieder bedrijf heeft zijn eigen idee, laten we elkaar(dus ook de zuivelindustrie)niets verplicht opleggen.

 • beenackers

  ik heb jarenlang tussen de 65 - 70 melkende koeien op 1 robot gehad. In de zomerperiode ging dit makkelijker dan in de winter. De koeien komen iets minder vaak dan in de winter waardoor aantal aansluitingen afneemt en de melksnelheid omhoog gaat. Dus meer capaciteit per uur/dag. En omdat het niet zo druk meer is in de stal durven de laagrangorde koeien ook sneller naar de robot te gaan.

 • alco1

  En toch vind ik het vreemd dat robot boeren bij mij in de buurt geen van allen echt beweiden, wat ze vroeger wel deden. Dit zal toch niet zijn omdat het met beweiden beter zou gaan.

 • joannes

  Wat me opvalt is dat niemand die productie van gemiddeld, bijna 10.000 kg - 9.632 kilo melk met 4,22 procent vet en 3,46 procent eiwit- in de discussie betrekt in deze methode! Bij efficientie van melkrobotten en zeker in combinatie met beweiden zou je in iedergeval ook de productie per koe moeten betrekken. Alleen het aantal koeien per robot is te beperkt en zegt niets over methode, kosten of melkefficientie!

 • alco1

  @Joannes. De productie wordt vooral bereikt door het rantsoen wat binnen gevoerd wordt.

 • beenackers

  @alco1. Ik zie hier in de buurt ook maar wat vaak gebeuren. Ze schaffen een robot aan, kopen er gelijk een beweidingsbox bij, want ze willen blijven beweiden. Dan gaan ze het een paar weken proberen, door de deur een halve dag open te zetten. Gevolg alle koeien een halve dag tegelijk buiten en de boer zit tegen een lege robot aan te kijken. Boer wil dit niet en doet de deur weer dicht en houd de koeien voortaan permanent binnen.
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de deur moet gewoon 24/24 openstaan en zeker geen koeien gaan halen. Je zult zien dat de koeien heel snel zelf een ritme maken waarbij het vanzelf terugkomen een onderdeel wordt.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.