Rundveehouderij

Foto & video 11294 x bekeken 14 reactieslaatste update:19 aug 2014

Volgend jaar oogsten bij Aver Heino na investering

Henk Aa nam eind 2012 praktijkbedrijf Aver Heino over. Na een forse investering van netto €3,8 miljoen moet er vanaf volgend jaar geld worden verdiend.

Foto

 • Ondernemer Henk Aa houdt 60 melkkoeien op Aver Heino. Volgend jaar moet de veestapel zijn gegroeid naar 140 melkkoeien. Aver Heino beschikt over een huiskavel van 52 hectare groot. Op afstand ligt nog 6 hectare grasland. Op het bedrijf werkt twee man personeel, Ferdy van de Kolk (50), al 29 jaar werkzaam op Aver Heino, en beoogd bedrijfsopvolger Rob Overesch (26). Het bedrijf heeft geen quotum, maar daar wordt aan gewerkt. De melk gaat naar Rouveen.

  Ondernemer Henk Aa houdt 60 melkkoeien op Aver Heino. Volgend jaar moet de veestapel zijn gegroeid naar 140 melkkoeien. Aver Heino beschikt over een huiskavel van 52 hectare groot. Op afstand ligt nog 6 hectare grasland. Op het bedrijf werkt twee man personeel, Ferdy van de Kolk (50), al 29 jaar werkzaam op Aver Heino, en beoogd bedrijfsopvolger Rob Overesch (26). Het bedrijf heeft geen quotum, maar daar wordt aan gewerkt. De melk gaat naar Rouveen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal van voormalig praktijkbedrijf Aver Heino ziet er voor veel mensen in de sector nog vertrouwd uit. De opvallendste aanpassing is de verplaatsing van het roboteiland. Wageningen Universiteit besloot al voor de verkoop van de locatie de inventaris, inclusief vee en melkrobots, te verkopen. Hoewel Aa liever het complete bedrijf had overgenomen waren aanpassingen aan de stal nu wel gemakkelijker te realiseren. Net als het roboteiland verdween ook de loopbrug uit de stal. Wel is de verhoogde loopgang aan de buitenzijde van de voergang nog in tact.

  De stal van voormalig praktijkbedrijf Aver Heino ziet er voor veel mensen in de sector nog vertrouwd uit. De opvallendste aanpassing is de verplaatsing van het roboteiland. Wageningen Universiteit besloot al voor de verkoop van de locatie de inventaris, inclusief vee en melkrobots, te verkopen. Hoewel Aa liever het complete bedrijf had overgenomen waren aanpassingen aan de stal nu wel gemakkelijker te realiseren. Net als het roboteiland verdween ook de loopbrug uit de stal. Wel is de verhoogde loopgang aan de buitenzijde van de voergang nog in tact.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor in de stal zijn nu nieuwe ruimtes gecreëerd voor twee DeLaval VMS melkrobots. Op deze manier is gedwongen koe-verkeer eenvoudiger te realiseren. De eerste robot is geplaats en de tweede volgt begin volgend jaar. Weidegang is mogelijk dankzij een selectiepoort.

  Voor in de stal zijn nu nieuwe ruimtes gecreëerd voor twee DeLaval VMS melkrobots. Op deze manier is gedwongen koe-verkeer eenvoudiger te realiseren. De eerste robot is geplaats en de tweede volgt begin volgend jaar. Weidegang is mogelijk dankzij een selectiepoort.

  Foto: Ronald Hissink
 • Wat betreft de koeien werd gekozen voor fleckvieh. Een ras dat volgens Aa uitstekend past bij een biologische bedrijfsvoering. Samen met veehandelaar Derk-Jan Kuenen vertrok hij naar Oostenrijk. Ze kochten op de veiling 60 melkkoeien, voornamelijk vaarzen. In mei 2013 werden de eerste 30 vaarzen in Heino gemolken.

  Wat betreft de koeien werd gekozen voor fleckvieh. Een ras dat volgens Aa uitstekend past bij een biologische bedrijfsvoering. Samen met veehandelaar Derk-Jan Kuenen vertrok hij naar Oostenrijk. Ze kochten op de veiling 60 melkkoeien, voornamelijk vaarzen. In mei 2013 werden de eerste 30 vaarzen in Heino gemolken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Fleckvieh-koeien staan bekend om hun eigenzinnige karakter. Daar moesten ze ook op Aver Heino even aan wennen. Zolang je je maar aanpast aan het ritme van de koe geeft dit volgens medewerker Van de Kolk geen problemen.

  Fleckvieh-koeien staan bekend om hun eigenzinnige karakter. Daar moesten ze ook op Aver Heino even aan wennen. Zolang je je maar aanpast aan het ritme van de koe geeft dit volgens medewerker Van de Kolk geen problemen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De dieren zijn robuust en kunnen goed overweg met een sober rantsoen. De melkkoeien krijgen een rantsoen dat voor 75 procent bestaat uit kuilgras, 25 procent uit mais en maximaal 4 kilo krachtvoer per dag. Eersten voerden ze nog tot 8 kilo krachtvoer per dag, maar dat was volgens Aa vooral voor de voerleverancier interessant. De melkproductie bleef op peil na halvering van de krachtvoergift. Doel is om de huidige productie te laten groeien richting de 7.500 kilo zodat de totale productie op termijn uitkomt op 1 miljoen kilo biologische melk per jaar.

  De dieren zijn robuust en kunnen goed overweg met een sober rantsoen. De melkkoeien krijgen een rantsoen dat voor 75 procent bestaat uit kuilgras, 25 procent uit mais en maximaal 4 kilo krachtvoer per dag. Eersten voerden ze nog tot 8 kilo krachtvoer per dag, maar dat was volgens Aa vooral voor de voerleverancier interessant. De melkproductie bleef op peil na halvering van de krachtvoergift. Doel is om de huidige productie te laten groeien richting de 7.500 kilo zodat de totale productie op termijn uitkomt op 1 miljoen kilo biologische melk per jaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • De sleuvenvloer is vervangen door een standaard roostervloer. Om de roosters schoon te houden, is gekozen voor een JOZtech mestrobot. Om de robot goed zijn werk te laten doen zijn alle selectiepoorten voor gedwongen koeverkeer verhoogd.

  De sleuvenvloer is vervangen door een standaard roostervloer. Om de roosters schoon te houden, is gekozen voor een JOZtech mestrobot. Om de robot goed zijn werk te laten doen zijn alle selectiepoorten voor gedwongen koeverkeer verhoogd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De dierenarts kijkt wekelijks mee met de diergezondheidsgegevens die met behulp van DeLavals Herd Navigator worden verzameld. De diergezondheidskosten zijn tot nu toe laag. Aa sloot een voor de sector niet gebruikelijk convenant met zijn dierenarts over de beloningsstructuur. De hoogte van de vergoeding is gerelateerd aan de gezondheidsstatus van het vee. Op deze manier wil Aa meer focus op preventief werken.

  De dierenarts kijkt wekelijks mee met de diergezondheidsgegevens die met behulp van DeLavals Herd Navigator worden verzameld. De diergezondheidskosten zijn tot nu toe laag. Aa sloot een voor de sector niet gebruikelijk convenant met zijn dierenarts over de beloningsstructuur. De hoogte van de vergoeding is gerelateerd aan de gezondheidsstatus van het vee. Op deze manier wil Aa meer focus op preventief werken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Jongvee tot 24 maanden staat in strooiselstallen. De kalveren tot 3,5 maand staan in de zogenoemde tentstal. Een bijna ronde stal van 14 meter doorsnede voorzien van een mestsilokap als overkapping. Voordeel van de ronde vorm is dat de windrichting minder invloed heeft om het stalklimaat.

  Jongvee tot 24 maanden staat in strooiselstallen. De kalveren tot 3,5 maand staan in de zogenoemde tentstal. Een bijna ronde stal van 14 meter doorsnede voorzien van een mestsilokap als overkapping. Voordeel van de ronde vorm is dat de windrichting minder invloed heeft om het stalklimaat.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het oudere jongvee staat in een hellingstal. Het op het hoogste punt gestrooide stro wordt door het vee naar beneden gelopen. Het vervuilde stro wordt op het laagste punt met een uitmestsysteem uit de stal gehaald.

  Het oudere jongvee staat in een hellingstal. Het op het hoogste punt gestrooide stro wordt door het vee naar beneden gelopen. Het vervuilde stro wordt op het laagste punt met een uitmestsysteem uit de stal gehaald.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aa investeerde tot nu toe netto zo’n €3,8 miljoen in Aver Heino. De eerste twee jaar ziet hij als opstartfase waarin verliezen zijn ingecalculeerd. Plannen zijn er nog genoeg. Gedacht word aan een vergadercentrum en een landbouwwinterschool. Ook houdt hij bij wijze van proef voor het eerst zo’n 15 stierkalveren aan om zelf af te mesten. Eerste prioriteit heeft voorlopig echter nog de opbouw van het melkveebedrijf. Vanaf volgend jaar, na afschaffing van de quotering, moet er geld worden verdiend. “Ik ga uit van een rendement van 4 procent.”

  Aa investeerde tot nu toe netto zo’n €3,8 miljoen in Aver Heino. De eerste twee jaar ziet hij als opstartfase waarin verliezen zijn ingecalculeerd. Plannen zijn er nog genoeg. Gedacht word aan een vergadercentrum en een landbouwwinterschool. Ook houdt hij bij wijze van proef voor het eerst zo’n 15 stierkalveren aan om zelf af te mesten. Eerste prioriteit heeft voorlopig echter nog de opbouw van het melkveebedrijf. Vanaf volgend jaar, na afschaffing van de quotering, moet er geld worden verdiend. “Ik ga uit van een rendement van 4 procent.”

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Schaapje

  Met een dik eigenvermogen kan je dit wel doen.....!

 • gerrit.lammertink1

  Hier verdienen veel mensen dik geld aan alleen het vermogen van de heer Aa slinkt snel.!!

 • Sjaak

  Mijn eerste reaktie is; een hobby mag geld kosten.....

  Toch lees ik op het laatst; “Ik ga uit van een rendement van 4 procent.”
  Graag zou ik deze berekening willen zien.....is revolutionair!

 • geen boer

  wanneer je het vermogen al hebt dan kan die 4% best, wanneer de melkprijs niet te veel zakt natuurlijk. Andere investeringsmogelijkheden hebben ook risico of leveren vrijwel niks op, kijk de spaarrente er maar op na. Deze meneer doet wat hij mooi vindt, prima toch?

 • Kobonde

  Als je het rendement uitrekent gå je uit van de boekwaarde(investering-
  afschrijving) heeft niks met het eigen vermogen te maken.

 • el

  En hij heeft beste koeien!Succes.

 • koestal

  Ik wens hem veel succes,dan heb ik het misschien ook

 • Jan-Zonderland

  @Kobonde, als ik mij goed herinner van de economielessen van zo'n kleine 40 jaar geleden dan is rendement een vergoeding voor ofwel het totaal geinvesteerde vermogen of het geinvesteerde EIGEN VERMOGEN.. Verbeter me indien ik het fout heb.

 • Mozes

  VOOR aftrek van betaalde rente is het een vergoeding voor totaal geïnvesteerd vermogen en NA aftrek van betaalde rente is het een vergoeding voor geïnvesteerd eigen vermogen.

 • Sjaak

  Kijk, nu nog de uitleg van Henk Aa erbij en de les is kompleet...:)

 • mts_kuijpers

  opbrengst van een belegging of investering uitgedrukt in een percentage van het daarmee samenhangende geïnvesteerde bedrag. Dat is de definitie van rendement.

  Ofwel 3.8 miljoen x 4% = 152.000 euro.

  Ik ga ervan uit dat meneer Aa hierbij de waardestijging (voor zover deze vlieger opgaat) van de grond meeneemt.

 • lipli

  had graag een volledige foto gezien van de zogenaamde 'tentstal'
  voor het jongvee < 3.5 maand.

 • Jan-Zonderland

  @Mts Kuijpers, hierbij gaat het toch wel om de netto opbrengst, maw, na aftrek van kosten ?

 • melkplas

  Hoe kun je geld verdienen als banken uitgaan van 30cent inverstering per liter en leveren aan rouveen vooral met het export verbod .Dan kun je beter bij Friesland Campina zitten die meer afzet moglijkheden heeft.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.