Rundveehouderij

Foto & video 7901 x bekeken

Veel dierenwelzijn en arbeidsgemak in fraaie stal

De Groot bouwde een nieuwe serrestal en verbouwde de oude traditionele stal. Opvallend: de aanpalende oude stal ligt op een terp, de nieuwe erachter. 22 augustus is er open dag.

Foto

 • Roelof de Groot (48) heeft in Kampen (Ov.) een melkveebedrijf met 220 melkkoeien, 180 stuks jongvee en 116 hectare land. Hij levert 2 miljoen liter melk aan de fabriek. De veehouder werkt in een samenwerkingsverband met zijn buurman Albert Netjes. Aanleiding voor de reportage is de nieuwe serrestal met capaciteit voor 300 melkkoeien.

  Roelof de Groot (48) heeft in Kampen (Ov.) een melkveebedrijf met 220 melkkoeien, 180 stuks jongvee en 116 hectare land. Hij levert 2 miljoen liter melk aan de fabriek. De veehouder werkt in een samenwerkingsverband met zijn buurman Albert Netjes. Aanleiding voor de reportage is de nieuwe serrestal met capaciteit voor 300 melkkoeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de 75 meter brede en relatief lage (nokhoogte 8,5 meter) serrestal. Direct achter de stal bevinden zich de oude ligboxenstal en melkstal. Die liggen op een terp, terwijl de serrestal aan de voet ligt. Er is daardoor een hoogteverschil van 1,35 meter. De Groot hield de melkstal intact omdat die nog voldeed. De oude ligboxenstal kon hij opnieuw optrekken en inrichten voor jongvee. Zo is het bouwblok opvallend, maar optimaal benut.

  Een overzicht van de 75 meter brede en relatief lage (nokhoogte 8,5 meter) serrestal. Direct achter de stal bevinden zich de oude ligboxenstal en melkstal. Die liggen op een terp, terwijl de serrestal aan de voet ligt. Er is daardoor een hoogteverschil van 1,35 meter. De Groot hield de melkstal intact omdat die nog voldeed. De oude ligboxenstal kon hij opnieuw optrekken en inrichten voor jongvee. Zo is het bouwblok opvallend, maar optimaal benut.

  Foto: Ronald Hissink
 • De serrestal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €4.000 per koeplaats. Let wel: dit is exclusief melkstal, maar inclusief wat sloop- en verbouwingskosten van de oude stal. De kosten zijn niettemin laag. Zeker omdat De Groot ook koos voor twee emissiearme vloeren, een voerrobot en een mestscheider. Rechts is overigens nog net het hogere oude staldeel te zien.

  De serrestal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €4.000 per koeplaats. Let wel: dit is exclusief melkstal, maar inclusief wat sloop- en verbouwingskosten van de oude stal. De kosten zijn niettemin laag. Zeker omdat De Groot ook koos voor twee emissiearme vloeren, een voerrobot en een mestscheider. Rechts is overigens nog net het hogere oude staldeel te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het vele daglicht gaf de doorslag bij de keuze voor een serrestal. De stal telt elf bogen. In de nok zitten kunststof doeken die het zonlicht breken. Voor het oog (en de welstandscommissie) zijn de buitenste bogen grijs, de rest is wit. Zo wordt het niet te warm in de stal. Met kleppen kan De Groot het dak indien nodig verder openzetten.

  Het vele daglicht gaf de doorslag bij de keuze voor een serrestal. De stal telt elf bogen. In de nok zitten kunststof doeken die het zonlicht breken. Voor het oog (en de welstandscommissie) zijn de buitenste bogen grijs, de rest is wit. Zo wordt het niet te warm in de stal. Met kleppen kan De Groot het dak indien nodig verder openzetten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ventilatie is er voldoende in deze serrestal. En mocht het weer echt ongunstig zijn; er hangen ook nog drie grote ventilatoren in de stal.

  Ventilatie is er voldoende in deze serrestal. En mocht het weer echt ongunstig zijn; er hangen ook nog drie grote ventilatoren in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is het hoogteverschil tussen beide, gekoppelde stallen goed te zien. Op de achtergrond (op de terp) bevindt zich het jongveegedeelte. Het koppelen van de oude stal was een andere reden om voor een serrestal te kiezen. Met een serrestal kun je flexibeler bouwen, stelt De Groot. "Het oogt ook echt als één geheel."

  Hier is het hoogteverschil tussen beide, gekoppelde stallen goed te zien. Op de achtergrond (op de terp) bevindt zich het jongveegedeelte. Het koppelen van de oude stal was een andere reden om voor een serrestal te kiezen. Met een serrestal kun je flexibeler bouwen, stelt De Groot. "Het oogt ook echt als één geheel."

  Foto: Ronald Hissink
 • In de mestgangen ligt deze emissiearme W3-vloer à €70 per m². Die heeft bij opstallen eeen berekende ammoniakuitstoot van 7,9 kg per dier. Het is een dichte vloer met gaatjes waar de urine inloopt. Een emissiearme vloer was voor de stalbouw niet verplicht, maar De Groot koos er toch voor. Hij wil strengere wetgeving op dit gebied voor zijn.

  In de mestgangen ligt deze emissiearme W3-vloer à €70 per m². Die heeft bij opstallen eeen berekende ammoniakuitstoot van 7,9 kg per dier. Het is een dichte vloer met gaatjes waar de urine inloopt. Een emissiearme vloer was voor de stalbouw niet verplicht, maar De Groot koos er toch voor. Hij wil strengere wetgeving op dit gebied voor zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vier van deze mestschuiven halen de mest weg en schuiven het naar de afstort achterin de stal. Waar de elektrische mixers wachten.

  Vier van deze mestschuiven halen de mest weg en schuiven het naar de afstort achterin de stal. Waar de elektrische mixers wachten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Dat geeft erg veel comfort, zegt De Groot. Het aantal dikke hakken is sterk verminderd en de uiergezondheid is toegenomen. Een aandachtspunt is overigens nog de neusboom in de boxen. Die wil de veehouder hoger plaatsen of helemaal weghalen. Zo hebben de koeien meer ruimte om op te staan.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Dat geeft erg veel comfort, zegt De Groot. Het aantal dikke hakken is sterk verminderd en de uiergezondheid is toegenomen. Een aandachtspunt is overigens nog de neusboom in de boxen. Die wil de veehouder hoger plaatsen of helemaal weghalen. Zo hebben de koeien meer ruimte om op te staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Opvallend: de mestscheider staat binnen. Er was voldoende ruimte over in de serrestal. Een voordeel als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

  Opvallend: de mestscheider staat binnen. Er was voldoende ruimte over in de serrestal. Een voordeel als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de wachtruimte in het midden van de stal en in de acht doorsteken ligt een andere emissiearme vloer: Veld-V. De mestschuiven komen hier namelijk niet en De Groot had daardoor een vloer nodig met meer mestdoorlaat. De ammoniakuitstoot op deze vloer is 8,1 kg per dier. De kosten per m² lagen wel aanzienlijk hoger: €125.

  In de wachtruimte in het midden van de stal en in de acht doorsteken ligt een andere emissiearme vloer: Veld-V. De mestschuiven komen hier namelijk niet en De Groot had daardoor een vloer nodig met meer mestdoorlaat. De ammoniakuitstoot op deze vloer is 8,1 kg per dier. De kosten per m² lagen wel aanzienlijk hoger: €125.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een voerrobot voert de koeien. Een keuze uit arbeidsgemak. De Groot werkt met drie productiegroepen (TMR) en dan is een robot ideaal. Het neemt veel werk uit handen.

  Een voerrobot voert de koeien. Een keuze uit arbeidsgemak. De Groot werkt met drie productiegroepen (TMR) en dan is een robot ideaal. Het neemt veel werk uit handen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Collega Albert Netjes legt het voer klaar in de voerkeuken aan de rand van de serrestal.

  Collega Albert Netjes legt het voer klaar in de voerkeuken aan de rand van de serrestal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is die voerkeuken. De robot wordt 'bijgetankt' en is bijna klaar voor een nieuwe voerronde. Het prijskaartje van de robot en de voerkeuken was fors (€150.000), maar De Groot heeft nog geen moment spijt gehad.

  Dit is die voerkeuken. De robot wordt 'bijgetankt' en is bijna klaar voor een nieuwe voerronde. Het prijskaartje van de robot en de voerkeuken was fors (€150.000), maar De Groot heeft nog geen moment spijt gehad.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het zicht op de wachtruimte voor de melkstal, gezien vanuit de serrestal. De 25 meter lange wachtruimte loopt duidelijk op richting de terp. Het stijgingspercentage is ruim 5 procent. Dit heeft als voordeel dat de koeien direct met de kop goed staan. De koeien worden opgedreven met een automatisch opdrijfhek.

  Het zicht op de wachtruimte voor de melkstal, gezien vanuit de serrestal. De 25 meter lange wachtruimte loopt duidelijk op richting de terp. Het stijgingspercentage is ruim 5 procent. Dit heeft als voordeel dat de koeien direct met de kop goed staan. De koeien worden opgedreven met een automatisch opdrijfhek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de 8 jaar oude 22-stands binnenmelker. Die melkstal bevalt De Groot nog altijd prima, vervanging was niet nodig. Bij groei zal de melktijd weliswaar oplopen, maar dit is prima op te vangen. De Groot wisselt het melken namelijk af met zijn buurman Albert Netjes en externe melkers. Vaker dan één keer per dag melken komt zelden voor.

  Een overzicht van de 8 jaar oude 22-stands binnenmelker. Die melkstal bevalt De Groot nog altijd prima, vervanging was niet nodig. Bij groei zal de melktijd weliswaar oplopen, maar dit is prima op te vangen. De Groot wisselt het melken namelijk af met zijn buurman Albert Netjes en externe melkers. Vaker dan één keer per dag melken komt zelden voor.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle bedrijfsgebouwen zijn met elkaar verbonden, het bouwblok is optimaal benut. Dit ronde gebouw is de melkstal. Links bevindt zich de lager gelegen serrestal, rechtsachter is nog net de oude stal te zien.

  Alle bedrijfsgebouwen zijn met elkaar verbonden, het bouwblok is optimaal benut. Dit ronde gebouw is de melkstal. Links bevindt zich de lager gelegen serrestal, rechtsachter is nog net de oude stal te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Geen alledaags beeld: de melktank staat half buiten/half binnen. De oude tank was 2 jaar geleden al vervangen door een nieuwe met capaciteit van 30.000 lieter. De Groot anticipeerde toen al op groei.

  Geen alledaags beeld: de melktank staat half buiten/half binnen. De oude tank was 2 jaar geleden al vervangen door een nieuwe met capaciteit van 30.000 lieter. De Groot anticipeerde toen al op groei.

  Foto: Ronald Hissink
 • Via deze selectiepoort gaan de koeien terug naar hun eigen productiegroep of worden ze gesepareerd.

  Via deze selectiepoort gaan de koeien terug naar hun eigen productiegroep of worden ze gesepareerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De route van en naar de melkstal gaat ook via de voergang. Een ophaalbrug biedt uitkomst.

  De route van en naar de melkstal gaat ook via de voergang. Een ophaalbrug biedt uitkomst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de grote separatieruimte in het midden van de stal. Aan de muren rechts is het hoogteverschil tussen beide gekoppelde stallen weer goed te zien.

  Dit is de grote separatieruimte in het midden van de stal. Aan de muren rechts is het hoogteverschil tussen beide gekoppelde stallen weer goed te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • De waterbakken in de stal zijn gekoppeld aan een rondpompsysteem.

  De waterbakken in de stal zijn gekoppeld aan een rondpompsysteem.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Groot koos voor led-verlichting in de stal. Zodoende had hij ook minder lampen nodig.

  De Groot koos voor led-verlichting in de stal. Zodoende had hij ook minder lampen nodig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zoon Alex (8) bij zijn favoriete dier.

  Zoon Alex (8) bij zijn favoriete dier.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de kantine. Van hieruit heeft De Groot een prima zicht op de stal.

Roelof de Groot houdt 22 augustus van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Mandjeswaardweg 14 in Kampen.

  Dit is de kantine. Van hieruit heeft De Groot een prima zicht op de stal. Roelof de Groot houdt 22 augustus van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Mandjeswaardweg 14 in Kampen.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.