Rundveehouderij

Foto & video 9511 x bekeken 6 reacties

Stal met comfort voor koe en boer

Vorig jaar bouwden Adrion en Lisette van Beek in Breda (N.-Br.) een stal voor 210 koeien. Koecomfort is belangrijk, maar ook zelf gemakkelijk kunnen werken. Daarom zijn looplijnen zo kort mogelijk en zoveel mogelijk onder één dak.

Foto

 • Adrion en Lisette van Beek bouwden een nieuwe melkveestal voor 210 koeien. Ze schonken veel aandacht aan het koecomfort, werkgemak en de uitstraling.

  Adrion en Lisette van Beek bouwden een nieuwe melkveestal voor 210 koeien. Ze schonken veel aandacht aan het koecomfort, werkgemak en de uitstraling.

  Foto: Peter Roek
 • Op steenworpafstand van de A16 en een bedrijventerrein van de gemeente Breda ligt het melkveebedrijf van Adrion en Lisette van Beek. Van Beek heeft tientallen jaren in de veeverbetering gewerkt en dus veel stallen van binnen gezien. Vorig jaar bouwden ze een nieuwe stal voor 210 koeien. Koecomfort is belangrijk, maar ook zelf gemakkelijk kunnen werken. Daarom zijn looplijnen zo kort mogelijk en zoveel mogelijk onder één dak.
Momenteel melken ze circa 150 melkkoeien en hebben 200 stuks jongvee, inclusief fokstiertjes en 60 hectare grond. De jaarproductie is 10.200 kilo per koe.

  Op steenworpafstand van de A16 en een bedrijventerrein van de gemeente Breda ligt het melkveebedrijf van Adrion en Lisette van Beek. Van Beek heeft tientallen jaren in de veeverbetering gewerkt en dus veel stallen van binnen gezien. Vorig jaar bouwden ze een nieuwe stal voor 210 koeien. Koecomfort is belangrijk, maar ook zelf gemakkelijk kunnen werken. Daarom zijn looplijnen zo kort mogelijk en zoveel mogelijk onder één dak. Momenteel melken ze circa 150 melkkoeien en hebben 200 stuks jongvee, inclusief fokstiertjes en 60 hectare grond. De jaarproductie is 10.200 kilo per koe.

  Foto: Peter Roek
 • Het erf heeft met de eeuwenoude langgevelboerderij en Vlaamse schuur een historisch karakter. De gemeente Breda stelde daarom eisen aan de uitstraling van de stal. De ondernemers wilden zelf ook een stal die in de omgeving past. Daarom zijn er relatief veel donkere kleuren: zo zijn de topgevels, spanten, gordingen, muren onder het voerhek en de buitenkant van het windzeil zwart. Ook het asfalt in de twee voergangen is donker.

  Het erf heeft met de eeuwenoude langgevelboerderij en Vlaamse schuur een historisch karakter. De gemeente Breda stelde daarom eisen aan de uitstraling van de stal. De ondernemers wilden zelf ook een stal die in de omgeving past. Daarom zijn er relatief veel donkere kleuren: zo zijn de topgevels, spanten, gordingen, muren onder het voerhek en de buitenkant van het windzeil zwart. Ook het asfalt in de twee voergangen is donker.

  Foto: Peter Roek
 • De nieuwe stal is haaks over de voormalige ligboxenstal gebouwd. De putten van de oude stal zijn blijven zitten en bevinden zich aan de voorzijde van de nieuwe stal. In deze ruimte staan vaarzen en droge koeien.

  De nieuwe stal is haaks over de voormalige ligboxenstal gebouwd. De putten van de oude stal zijn blijven zitten en bevinden zich aan de voorzijde van de nieuwe stal. In deze ruimte staan vaarzen en droge koeien.

  Foto: Peter Roek
 • De stal is van het type 0-6-0, omwille van het overzicht. De nieuwe stal biedt plaats aan 210 koeien. Het blijft een opmerkelijke groeistap; zes jaar geleden molken de rundveehouders nog amper zestig koeien. De nieuwe stal is tegen een bestaande stal voor jongvee gebouwd. Dat houdt de looplijnen kort.

  De stal is van het type 0-6-0, omwille van het overzicht. De nieuwe stal biedt plaats aan 210 koeien. Het blijft een opmerkelijke groeistap; zes jaar geleden molken de rundveehouders nog amper zestig koeien. De nieuwe stal is tegen een bestaande stal voor jongvee gebouwd. Dat houdt de looplijnen kort.

  Foto: Peter Roek
 • Er zijn twee strohokken, één voor de koeien die extra aandacht nodig hebben en één voor het afkalven. Van Beek heeft de hokken relatief klein gehouden; koeien moeten gezond in de stal kunnen lopen. Hij verwacht met de maatregelen rondom koecomfort weinig probleemkoeien te krijgen. De afkalfstal was eerst op een andere plek voorzien, maar Van Beek vindt het belangrijk dat deze in de dagelijkse loop staat.

  Er zijn twee strohokken, één voor de koeien die extra aandacht nodig hebben en één voor het afkalven. Van Beek heeft de hokken relatief klein gehouden; koeien moeten gezond in de stal kunnen lopen. Hij verwacht met de maatregelen rondom koecomfort weinig probleemkoeien te krijgen. De afkalfstal was eerst op een andere plek voorzien, maar Van Beek vindt het belangrijk dat deze in de dagelijkse loop staat.

  Foto: Peter Roek
 • De melkstal is een 2 x 14 rapid exit. Robots zijn even overwogen, maar de prijs en het onderhoud weerhielden hem. “En de controle is nu gemakkelijker. Ook al gaat het melken in deze stal snel, ik heb wel alle koeien elke dag gezien.”

  De melkstal is een 2 x 14 rapid exit. Robots zijn even overwogen, maar de prijs en het onderhoud weerhielden hem. “En de controle is nu gemakkelijker. Ook al gaat het melken in deze stal snel, ik heb wel alle koeien elke dag gezien.”

  Foto: Peter Roek
 • Opvallend is dat de muren van de melkstal ontbreken; dat scheelt kosten en schoonmaaktijd. Op het nadeel van vorst in de winter heeft de melkveehouder iets gevonden: hij installeerde een winddicht zeil dat hij handmatig voor de koude nachten kan laten zakken.

  Opvallend is dat de muren van de melkstal ontbreken; dat scheelt kosten en schoonmaaktijd. Op het nadeel van vorst in de winter heeft de melkveehouder iets gevonden: hij installeerde een winddicht zeil dat hij handmatig voor de koude nachten kan laten zakken.

  Foto: Peter Roek
 • Omwille van het koecomfort is gekozen voor diepstrooiselboxen. Deze worden gevuld met topstrooisel en dikke fractie die na mestscheiding ontstaat. Dit materiaal wordt eerst ingekuild voor het de boxen ingaat. Door het scheiden kon de mestopslag kleiner worden. Onder de twee voergangen ontbreekt een mestput wat de bouw €70.000 goedkoper maakte. Boven de boxen staat een zogenoemde driehoekbox. “Het is de beste box die ik ooit heb gezien.”

  Omwille van het koecomfort is gekozen voor diepstrooiselboxen. Deze worden gevuld met topstrooisel en dikke fractie die na mestscheiding ontstaat. Dit materiaal wordt eerst ingekuild voor het de boxen ingaat. Door het scheiden kon de mestopslag kleiner worden. Onder de twee voergangen ontbreekt een mestput wat de bouw €70.000 goedkoper maakte. Boven de boxen staat een zogenoemde driehoekbox. “Het is de beste box die ik ooit heb gezien.”

  Foto: Peter Roek
 • Het voerhek is een traditioneel Zweeds voerhek. Het staat iets voorover gebogen zodat de koeien gemakkelijker kunnen vreten. De koeien staan even hoog als de voergang zodat ze beter tonen; presentatie blijft belangrijk bij deze fokkerijman.

  Het voerhek is een traditioneel Zweeds voerhek. Het staat iets voorover gebogen zodat de koeien gemakkelijker kunnen vreten. De koeien staan even hoog als de voergang zodat ze beter tonen; presentatie blijft belangrijk bij deze fokkerijman.

  Foto: Peter Roek
 • Op de vloer liggen Veld-V-roosters met rubber en beton. “Alleen beton is te hard, rubber is te zacht. De combinatie is perfect voor de poten en de klauwgezondheid.”

  Op de vloer liggen Veld-V-roosters met rubber en beton. “Alleen beton is te hard, rubber is te zacht. De combinatie is perfect voor de poten en de klauwgezondheid.”

  Foto: Peter Roek
 • Tussen de nieuwe en de oude stal zijn zestien kalverhokken geplaatst voor de nuchtere kalveren. Dit was anders verloren ruimte.

  Tussen de nieuwe en de oude stal zijn zestien kalverhokken geplaatst voor de nuchtere kalveren. Dit was anders verloren ruimte.

  Foto: Peter Roek
 • Achter de stallen maakte Van Beek vier nieuwe sleufilo’s van 54 x 11 meter. In totaal is 6.000 vierkante meter aan klinkers gelegd.

  Achter de stallen maakte Van Beek vier nieuwe sleufilo’s van 54 x 11 meter. In totaal is 6.000 vierkante meter aan klinkers gelegd.

  Foto: Peter Roek
 • Voor de stal staat de melktank voor opslag van 30.000 liter. Dat paste het best qua indeling van de stal.

De nieuwe stal van familie Van Beek is te bezichtigen op vrijdag 29 augustus van 13.00 tot 21.00 uur. Het adres is Rithsestraat 140 in Breda.

  Voor de stal staat de melktank voor opslag van 30.000 liter. Dat paste het best qua indeling van de stal. De nieuwe stal van familie Van Beek is te bezichtigen op vrijdag 29 augustus van 13.00 tot 21.00 uur. Het adres is Rithsestraat 140 in Breda.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • boerke brabant

  op steenworp afstand van een bedrijventerrein verklaard denk ik het een en ander. Mooi bedrijf

 • Belgique

  Mooi bedrijf.

  Die dikke Claas trekker op de voorlaatste foto. Pff ... wat een bruut. :-)

 • simpel boerke

  Belgique, Ha Ha, geld op zeker voor een fatsoenlijke trekker??

  Overigens prachtige stal, goed doordacht. Wel opmerkelijke groei, moet wel een erg hoge post omzet en aanwas hebben via de fokkerij om dit te verwezenlijken.

 • Sjaak

  Ziet er goed uit!

  Het meest opmerkelijke vind ik de ' muurtjes ' onder het voerhek. Als ik me niet vergis is dat kunststof en wat is de beweegreden geweest voor de ondernemer om hier voor te kiezen?
  Ongetwijfeld zal het goed functioneren, maar hoe gaat het materiaal reageren op warm/koud weer...? Is het bestendig tegen een voorlader/schuif en waarom worden er in de meeste stallen dan degelijke sterke betonnen muurtjes gestort...?

 • 22maart2012

  Zelf heb ik muurtjes van Trespa (afgekerud) materiaal, dit werkt prima en zo kan de koe dichter op het voer staan. Dus minder ver rijken. Qua degelijkheid ook niets mis mee. Mocht een plaat breken (nog nooit gebeurd) dan heb ik deze sneller vervangen dan een nieuw muurtje instorten.

 • Fendt fan

  mooi frouwke

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.