Rundveehouderij

Foto & video 9679 x bekeken 21 reacties

Onthoornen in beeld

Dierenarts Mark van der Heijden gebruikt alle mogelijke middelen om overlast onthoornen te beperken.

Foto

 • Dierenarts Mark van der Heijden (39, rechts)van ULP Harmelen komt twee keer per maand voor bedrijfsbegeleiding op het bedrijf van Wim Treurniet (56) in IJsselstein (Ut.). Een keer in de maand wordt bekeken welke kalfjes onthoornd moeten worden.

  Dierenarts Mark van der Heijden (39, rechts)van ULP Harmelen komt twee keer per maand voor bedrijfsbegeleiding op het bedrijf van Wim Treurniet (56) in IJsselstein (Ut.). Een keer in de maand wordt bekeken welke kalfjes onthoornd moeten worden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Mark van der Heijden neemt bij aankomst eerst de onthoornbout uit de auto.

  Mark van der Heijden neemt bij aankomst eerst de onthoornbout uit de auto.

  Foto: Koos Groenewold
 • De onthoornbout gaat in de kabelhaspel en heeft dan zo’n 10 minuten nodig om goed heet te worden.

  De onthoornbout gaat in de kabelhaspel en heeft dan zo’n 10 minuten nodig om goed heet te worden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ondertussen maakt de dierenarts de spuiten klaar die hij nodig heeft voor de twee kalveren die onthoornd moeten worden. Hier vult hij een spuit met een sedatiemiddel. Dat maakt het kalf suf en handelbaar.

  Ondertussen maakt de dierenarts de spuiten klaar die hij nodig heeft voor de twee kalveren die onthoornd moeten worden. Hier vult hij een spuit met een sedatiemiddel. Dat maakt het kalf suf en handelbaar.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het sedatiemiddel wordt rechtstreek in de bloedbaan gebracht.

  Het sedatiemiddel wordt rechtstreek in de bloedbaan gebracht.

  Foto: Koos Groenewold
 • Even later is het effect al zichtbaar. Het kalf ligt er duidelijk versuft bij.

  Even later is het effect al zichtbaar. Het kalf ligt er duidelijk versuft bij.

  Foto: Koos Groenewold
 • Daarna volgt de lokale verdoving. Als deze goed ingewerkt is volgt de handeling waar het allemaal om draait: het onthoornen.

  Daarna volgt de lokale verdoving. Als deze goed ingewerkt is volgt de handeling waar het allemaal om draait: het onthoornen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De onthoornbout wordt op de pit gezet en door de hitte wordt het hoorntje er uit gebrand.

  De onthoornbout wordt op de pit gezet en door de hitte wordt het hoorntje er uit gebrand.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het is duidelijk zichtbaar waar het hoorntje heeft gezeten. Nu is het tot op het bot verwijderd.

  Het is duidelijk zichtbaar waar het hoorntje heeft gezeten. Nu is het tot op het bot verwijderd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Om ontsteking tegen te gaan behandelt de dierenarts de wondjes met betadine-spray. Ook krijgen de kalveren nog een spuit die napijn tegen gaat.

  Om ontsteking tegen te gaan behandelt de dierenarts de wondjes met betadine-spray. Ook krijgen de kalveren nog een spuit die napijn tegen gaat.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het kalf is weer actief. Onderzoek toont aan dat kalveren 44 uur na het onthoornen de meeste pijn hebben. Daarom is een pijnbestrijder toegediend die 72 uur werkt. Zo wordt het meeste ongemak voor het kalf verminderd. Voor de kosten hoeven veehouders dat niet te laten. Pijnbestrijding kost maar €1 per kalf.

  Het kalf is weer actief. Onderzoek toont aan dat kalveren 44 uur na het onthoornen de meeste pijn hebben. Daarom is een pijnbestrijder toegediend die 72 uur werkt. Zo wordt het meeste ongemak voor het kalf verminderd. Voor de kosten hoeven veehouders dat niet te laten. Pijnbestrijding kost maar €1 per kalf.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Een goed geoutilleerde grup stal of een ander soort stal type zou een mooi alternatief zijn om deze ingreep overbodig te maken in principe is het een cosmetische ingreep gepaard gaande met pijn ten behoeve van het stal type.

 • abtje

  Maar niet realistisch.
  Zie dan meer heil in het hoornloze gen. Over enkele jaren is onthoornen dan niet meer nodig.

 • haj146

  @ LUCTOR,

  Het is 2014. voor het geval dat niet duidelijk was. Grupstallen zijn geloof ik niet eens meer toegestaan boven een bepaald aantal. En dan erbij; werken met gehoornde koeien is lekker safe!

 • koeboertje

  Luctor , ik had tot enkele jaren geleden ook de hoorns nog op de koeien, s winters op de grup ging dat goed , maar in de zomer als ze volop weidegang kregen kwamen ze nog al eens met ernstige verwondingen uit de weide.
  Nu ze geen horens meer hebben zijn de koeien onderling socialer , zijn de vaarzen niet meer bang voor de oudere koeien , zijn ze rustiger, en geen ernstige uierverwondingen meer.
  Een beter welzijn voor de koe dus .

 • kschouten

  De fries hollandse koeien van vroeger hadden mooie gebogen horens als ze ouder werden . vaarzen hadden iets rechtere horens dit was voor de rangorde gunstig.De holstein koeien hebben veel spitsere horens dus die moeten er gewoon af voor eigen veiligheid en van de overige koeien.

 • sexbom

  De onthoornstick van Agradi werkt prima,geen gedoe met spuiten

 • trijnie

  Zou het altijd zo netjes gebeuren als op bovenstaande foto's?
  Een dierenarts kost het nodige.....

 • Elevage

  onthoornen is veilig voor boer en vee. In de stro-stal met 500 meststieren is het wel zo prettig dat de heren elkaar zonder horens even kunnen vertellen wie de baas is..........

 • boerbarg

  trijnie onthoornen mag alleen door een erkend veearts gedaan worden.

 • M.J.J.Rosendaal

  Luctor, wij hebben 2 mei j.l. mogen ervaren wat een stier met horens teweeg kan brengen. Mijn broer heeft het niet overleefd.

 • abtje

  @M.J.J.Rosendaal Dat is verschrikkelijk, gecondoleerd en heel veel sterkte met het verlies van uw broer.
  Maar helaas ook een stier zonder hoorns is gevaarlijk.
  Neemt niet weg dat uw ervaring verschrikkelijk is, ieder jaar vallen er nog steeds veel doden en gewonden met stieren.
  Het blijft levensgevaarlijk.

 • Ferm

  In Nederland hadden we een ligboxenstal, ging prima met gehoornde koeien. Nu in Frankrijk hebben we een potstal en nu verwonden de koeien elkaar nogal eens als ze de rangorde willen bepalen. Zelfde koeien, maar andere stal. Nu onthoornen we de kalfjes dan ook.

 • LUCTOR

  @M.J.J. Rosendal Gecondoleerd met het verlies van uw broer ben zelf een aantal jaren geleden ook aangevallen door een blonde stier het was een hele makke en rustige 5 jarige stier deze stier was als kalf onthoornd.
  Ga nu niet meer zonder stok de wei in. Heb ook de ervaring dat koeien die niet als kalf zijn onthoornd maar op volwassen leeftijd door een bepaalde reden onthoornd dienen te worden door de zaag methode nadien veel agressiever zijn.

 • trijnie

  Boerbarg, blij dit te horen, ik zou het gruwelijk vinden als dit zonder arts en verdoving zou gebeuren.

 • trijnie

  Volgens mij hebben pinken al een beschermgedrag. Ik was laatst de wei ingegaan omdat er een kalf werd geboren en ik de boer niet kon bereiken.
  Maar denk je nu dat ik de kans kreeg om bij de koe te komen die het kalf kreeg?? Ze gingen met de groep er zo omheen staan dat ik de kans niet kreeg om erbij te komen. En ik ben niet eens helemaal onbekend voor ze omdat ik nog weleens bij de draad sta naar ze te kijken en nou ja, een babbeltje te maken.

 • pieter p

  Het is wel uit de tijd zo'n soldeerbout, er zijn tegen woordig onthoornapperaten die bij een leeftijd van onder de drie weken kunt behandelen. Het duurt maar 10 sec. en zo gauw je een hoornpuntje voelt kun je het al doen.
  Na de behandeling is het zelfs niet zichtbaar, na een weekje komt er een korstje op.
  De ouderwetse onthoornbouten zijn in Frankrijk al niet meer te koop.

 • sprinkler

  Het dierenwelzijn staat in Nederland gelukkig op een hoog peil.
  Onlangs op Natgeo Channel het Amerikaanse tv programma 'The incredible Dr Pol': onthoornen met een grote knipschaar, zonder verdoving.

 • Kees Mourits

  In andere landen gebeurt het zonder verdoving op een leeftijd van 2 a 3 weken oud in een speciaal daarvoor ontworpen box zodat het kalf z'n kop niet kan bewegen. Je zet het beest vast onthoornd hem blauwspray erop en klaar. Als je hem los laat draait die misschien nog wat met zijnkop voor 5 minuten. Maar na een half uur is er niks meer aan de hand. En in die landen mogen boeren zelf verdoven maar hun reactie is dat een kalf wel een paar dagen last kan hebben van de verdoving wat weer tot andere aandoeningen kaan leiden. Het begint al met te weinig eten en drinken na die verdoving waardoor ze nog versuft zijn.

 • cocoma

  Ik zag laatst een filmpje op You Tube. Een hete holle stift ging over het hoorntje en brande door de huid de bloedvatten dicht, de hoornpit bleef zitten en zou er na een tijdje afvallen. Ging supersnel.

 • Mozes

  @Kees Mourits, wat jij beschrijft is beulswerk. Je moet als boer wel gehoorbeschermers opzetten want het kalf gilt verschrikkelijk.
  Als boer zelf verdoven lijkt mij niet zinvol want je moet precies weten waar de zenuwbanen lopen om op de goede plek te prikken. Als je er iets naast prikt werkt de verdoving niet.
  Wat ze in andere landen 'verdoving' noemen is waarschijnlijk in werkelijkheid sedatie. Een kalmeringsmiddel waardoor het kalf suf en slaperig wordt maar geen pijn wegneemt.

 • cocoma

  Mozes, vroeger werd er geen een verdoofd en ze 'gilde' niet. Je moet natuurlijk met een heet onthoornapparaat in een keer op de juiste plaats wezen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.