Rundveehouderij

Foto & video 5 reactieslaatste update:8 aug 2014

Nostalgische arbeid naast modern boeren

In het Limburgse Einighausen vond afgelopen zondag het Oude-Ambachtenfestival plaats. Boerderij ging langs en maakte een reportage.

Foto

 • Op de eerste zondag van augustus wordt in Einighausen (gemeente Sittard-Geleen) het Oude-Ambachtenfestival gehouden. Dit jaar voor de 38e keer. Een festival met een hoog agrarisch gehalte. “Een prima landbouw PR-instrument, zegt melkveehouder Jan Jessen. Hij is als melkveehouder, LLTB bestuurslid, dorpsbewoner en als voorzitter van de organiserende stichting, nauw betrokken bij het Oude-Ambachtenfestival. Onder aanvoering van Jessen demonstreren diverse (oud-)agrariërs aangevuld met veel dorpsbewoners aan de vele duizenden bezoekers de werkzaamheden die in het begin van de vorige eeuw op hun boerderijen werden beoefend.

  Op de eerste zondag van augustus wordt in Einighausen (gemeente Sittard-Geleen) het Oude-Ambachtenfestival gehouden. Dit jaar voor de 38e keer. Een festival met een hoog agrarisch gehalte. “Een prima landbouw PR-instrument, zegt melkveehouder Jan Jessen. Hij is als melkveehouder, LLTB bestuurslid, dorpsbewoner en als voorzitter van de organiserende stichting, nauw betrokken bij het Oude-Ambachtenfestival. Onder aanvoering van Jessen demonstreren diverse (oud-)agrariërs aangevuld met veel dorpsbewoners aan de vele duizenden bezoekers de werkzaamheden die in het begin van de vorige eeuw op hun boerderijen werden beoefend.

  Foto: Guus Queisen
 • Door de ligging midden in het dorp vormt het bedrijf van Jessen het middelpunt van de agrarische activiteiten vroeger en nu op het boerenerf. Zo kunnen de bezoekers in de zes jaar oude ligboxenstal ervaren hoe koeien anno 2014 zijn gehuisvest en hoe ze door twee melkrobots worden gemolken.

  Door de ligging midden in het dorp vormt het bedrijf van Jessen het middelpunt van de agrarische activiteiten vroeger en nu op het boerenerf. Zo kunnen de bezoekers in de zes jaar oude ligboxenstal ervaren hoe koeien anno 2014 zijn gehuisvest en hoe ze door twee melkrobots worden gemolken.

  Foto: Guus Queisen
 • Veel bezoekers van de Oude Ambachten grijpen de mogelijkheid aan om met eigen ogen te zien hoe een melkrobot werkt.

  Veel bezoekers van de Oude Ambachten grijpen de mogelijkheid aan om met eigen ogen te zien hoe een melkrobot werkt.

  Foto: Guus Queisen
 • Om de bezoekers de verschillen te laten ervaren heeft Jessen met enkele collega’s een deel van de oude ligboxenstal tijdelijke omgebouwd naar een stal anno 1926.

  Om de bezoekers de verschillen te laten ervaren heeft Jessen met enkele collega’s een deel van de oude ligboxenstal tijdelijke omgebouwd naar een stal anno 1926.

  Foto: Guus Queisen
 • Jan Jessen: “Dit Oude-Ambachtenfestival is voor ons agrariërs en LLTB afdeling Sittard een ideaal evenement om direct contact te leggen met de burgers.” Onder aanvoering van LLTB afdelingsvoorzitster Marie-José Penders-Bolton (midden) presenteerde de afdeling zich aan het grote publiek.

  Jan Jessen: “Dit Oude-Ambachtenfestival is voor ons agrariërs en LLTB afdeling Sittard een ideaal evenement om direct contact te leggen met de burgers.” Onder aanvoering van LLTB afdelingsvoorzitster Marie-José Penders-Bolton (midden) presenteerde de afdeling zich aan het grote publiek.

  Foto: Guus Queisen
 • Jan Jessen heeft tijdens de dag veel contact met de bezoekers. Jaarlijks komen zo tussen de 5.000 en 8.000 bezoekers op zijn erf. Jessen: “We laten ze zien hoe het werken aan het begin van de vorige eeuw was en nu. Zo creëer je duidelijk begrip voor de hedendaagse werkmethoden. Methoden die vaak negatief via enkele groeperingen de burgers bereiken.”

  Jan Jessen heeft tijdens de dag veel contact met de bezoekers. Jaarlijks komen zo tussen de 5.000 en 8.000 bezoekers op zijn erf. Jessen: “We laten ze zien hoe het werken aan het begin van de vorige eeuw was en nu. Zo creëer je duidelijk begrip voor de hedendaagse werkmethoden. Methoden die vaak negatief via enkele groeperingen de burgers bereiken.”

  Foto: Guus Queisen
 • Voormalig boer Ger Stevens toont hoe het graanmalen in het verre verleden gebeurde.

  Voormalig boer Ger Stevens toont hoe het graanmalen in het verre verleden gebeurde.

  Foto: Guus Queisen
 • Boerinnen waren vooral in de wintermaanden actief met spinnen van wol zoals de mevrouw Tilla Leenders toont.

  Boerinnen waren vooral in de wintermaanden actief met spinnen van wol zoals de mevrouw Tilla Leenders toont.

  Foto: Guus Queisen
 • De oude generatie boeren sterft ook in Einighausen uit. Om bepaalde ambachten, zoals het dorsen met de vlegel, de jongere generatie te leren geeft de gepensioneerde boer Mart Stevens (rechts) jaarlijks aan de jongeren cursussen graan dorsen met de vlegel. Zo ook aan de melkveehouder Joep Schmeitz (midden).

  De oude generatie boeren sterft ook in Einighausen uit. Om bepaalde ambachten, zoals het dorsen met de vlegel, de jongere generatie te leren geeft de gepensioneerde boer Mart Stevens (rechts) jaarlijks aan de jongeren cursussen graan dorsen met de vlegel. Zo ook aan de melkveehouder Joep Schmeitz (midden).

  Foto: Guus Queisen
 • Voor arme boeren was een paard vaak onbetaalbaar. Zij moesten zich behelpen met een hondenkar, die Luc Briers showde.

  Voor arme boeren was een paard vaak onbetaalbaar. Zij moesten zich behelpen met een hondenkar, die Luc Briers showde.

  Foto: Guus Queisen
 • Kay Kusters demonstreerde zijn uitgebreide collectie op afstand bedienbare miniatuurtractoren.

  Kay Kusters demonstreerde zijn uitgebreide collectie op afstand bedienbare miniatuurtractoren.

  Foto: Guus Queisen
 • Hoe in het verre verleden met paardenkracht de tarwe werd geoogst demonstreerden de voormalige boeren Guill Storms en Mard Reijnders.

  Hoe in het verre verleden met paardenkracht de tarwe werd geoogst demonstreerden de voormalige boeren Guill Storms en Mard Reijnders.

  Foto: Guus Queisen
 • Vader en zoon Tychon laden de schoven op om deze naar de dorskast te brengen.

  Vader en zoon Tychon laden de schoven op om deze naar de dorskast te brengen.

  Foto: Guus Queisen
 • Bij de dorskast zorgen Jack van Neer en René Salden dat de korrels uit de halmen worden gehaald.

  Bij de dorskast zorgen Jack van Neer en René Salden dat de korrels uit de halmen worden gehaald.

  Foto: Guus Queisen
 • Met de huidige generaties combines is het bijna niet meer voor te stellen: graan handmatig oogsten. Deze handigheid tonen Jo Broekhoven en op de achtergrond Yvonne Stevens.

  Met de huidige generaties combines is het bijna niet meer voor te stellen: graan handmatig oogsten. Deze handigheid tonen Jo Broekhoven en op de achtergrond Yvonne Stevens.

  Foto: Guus Queisen
 • Het ploegen in de zomermaanden maakt ook het paard dorstig.

  Het ploegen in de zomermaanden maakt ook het paard dorstig.

  Foto: Guus Queisen
 • Een groep tractorliefhebbers uit het pal over de Duitse grens gelegen Millen tonen in de huisweide van Jessen hoe in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw het gras werd gemaaid.

  Een groep tractorliefhebbers uit het pal over de Duitse grens gelegen Millen tonen in de huisweide van Jessen hoe in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw het gras werd gemaaid.

  Foto: Guus Queisen
 • Voor de toegangspoort naar het erf van zijn bedrijf heeft Jessen een koe neergezet met daarbij de hoeveelheid voer en water dat een koe dagelijks eet. De melkflessen tonen de gemiddelde dagproductie.

  Voor de toegangspoort naar het erf van zijn bedrijf heeft Jessen een koe neergezet met daarbij de hoeveelheid voer en water dat een koe dagelijks eet. De melkflessen tonen de gemiddelde dagproductie.

  Foto: Guus Queisen
 • Voormalig boerin Annie Dohmen demonstreert op het bedrijf van Jessen aan een jonge bezoeker hoe van melk boter werd gestoten.

  Voormalig boerin Annie Dohmen demonstreert op het bedrijf van Jessen aan een jonge bezoeker hoe van melk boter werd gestoten.

Laatste reacties

 • m.en.mh.miedema

  Leuke reportage, mooie PR voor de landbouw. Vooral door niet alleen het oude te laten zien maar ook de moderne melkveehouderij. Deze mensen hebben er een hoop werk van gemaakt, HULDE!

 • daantje

  prachtig om te zien
  nou nog een keer een tentoonstelling van de landbouw en veehouderij ontwikkeling in100 jaar
  kun je zien hoe de boer op kosten is gejaagd en hoeveel boeren het de kop het gekost
  das pas interesant en dat naar dijksma sturen
  door de regel en wetgeving gaat alles naar de klote

 • John*

  @Daantje, volgens mij is het precies andersom, de ontwikkelingen om de productiviteit te verhogen zijn er waardoor de kostprijs daalt. Als boeren de productiviteit verhogen komt er teveel op de markt en zakt de prijs in. Daarna vallen de bedrijven met de slechtste toekomstperspectieven af. en kunnen we weer op naar de volgende ronde. Hiervoor hoef je niet bij Dijksma te zijn, maar bij de periferie en innovatieve boeren!

 • daantje

  zit ook wat in
  maar dit is tot stand gekomen door het rijk

 • koestal

  jammer, dat burgers en toeristen niet begrijpen dat een boer tegenwoordig zoveel regels en administratie heeft en er geen begrip voor hebben ,dat was vroeger ook wel anders,maar ja nostalgie is leuk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.