Rundveehouderij

Foto & video 18047 x bekeken 45 reactieslaatste update:4 aug 2014

Groeispurt van 60 naar 480 koeien (2)

Boerderij volgt de stalbouw van de familie Jonkman in Mariënheem (Ov.). Ze bouwen een stal voor 480 koeien. Dit is deel twee.

Foto

 • Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Boerderij volgt de bouw in meerdere reportages

  Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Boerderij volgt de bouw in meerdere reportages

  Foto: Ronald Hissink
 • In mei en juni was aannemer Bajo Bouw nog druk met de onderbouw van de stal. Vele kuubs beton arriveerden op de boerderij van Jonkman. Onder meer om de kelderwanden te storten.

  In mei en juni was aannemer Bajo Bouw nog druk met de onderbouw van de stal. Vele kuubs beton arriveerden op de boerderij van Jonkman. Onder meer om de kelderwanden te storten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bajo Bouw bouwt veel melkveestallen. Maar een stal met 480 plaatsen heeft het bedrijf nog niet eerder gebouwd. Dat vergt strak organiseren.

  Bajo Bouw bouwt veel melkveestallen. Maar een stal met 480 plaatsen heeft het bedrijf nog niet eerder gebouwd. Dat vergt strak organiseren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Toen de kelderwanden klaar waren, volgde het leggen van de roosters.

  Toen de kelderwanden klaar waren, volgde het leggen van de roosters.

  Foto: Ronald Hissink
 • En het leggen van de ligboxdekken.

  En het leggen van de ligboxdekken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Rond de melkput (2 x 20 zij-aan-zij) is kelderruimte uitgespaard voor een zogenoemde subway. Leidingen, slangen en melkmeters krijgen zo veel mogelijk daar een plek in plaats van in de melkstal zelf.

  Rond de melkput (2 x 20 zij-aan-zij) is kelderruimte uitgespaard voor een zogenoemde subway. Leidingen, slangen en melkmeters krijgen zo veel mogelijk daar een plek in plaats van in de melkstal zelf.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ondergronds is er, grenzend aan de melkstal met subways, ook volop ruimte voor een machinekamer.

  Ondergronds is er, grenzend aan de melkstal met subways, ook volop ruimte voor een machinekamer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Net voor de bouwvak was de onderbouw van de 134 meter lange stal gereed.

  Net voor de bouwvak was de onderbouw van de 134 meter lange stal gereed.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Jonkmannen hebben de vakantieperiode onder meer benut om zand tegen de kelderwanden aan te werken.

  De Jonkmannen hebben de vakantieperiode onder meer benut om zand tegen de kelderwanden aan te werken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een deel van de putten is inmiddels al gevuld met drijfmest van elders. “Verhuur van de kelderruimte voor tijdelijke mestopslag levert nog iets op. Anders hadden we de kelders met water moeten vullen”, vertelt Jan Jonkman.

  Een deel van de putten is inmiddels al gevuld met drijfmest van elders. “Verhuur van de kelderruimte voor tijdelijke mestopslag levert nog iets op. Anders hadden we de kelders met water moeten vullen”, vertelt Jan Jonkman.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de eerste fotoreportage op www.boerderij.nl kreeg melkveehouder Jonkman veel vragen van collega’s over zijn groeiplannen. Velen vragen zich af wat de ondernemers gaan doen met het mestoverschot dat ontstaat als de nieuwe stal gevuld is met koeien. “De hoeveelheid mest op ons bedrijf is van een dusdanige hoeveelheid dat we niet kunnen en willen afwachten of er een regionale verwerking van mest komt, wat het gaat kosten en of er voldoende continuïteit gewaarborgd is”, zegt Jan Jonkman. “De verwerking van eigen mest op boerderijniveau wordt een wezenlijk onderdeel, nu en in de toekomst, van de bedrijfsvoering en zal kostprijsbepalend worden.”

  Na de eerste fotoreportage op www.boerderij.nl kreeg melkveehouder Jonkman veel vragen van collega’s over zijn groeiplannen. Velen vragen zich af wat de ondernemers gaan doen met het mestoverschot dat ontstaat als de nieuwe stal gevuld is met koeien. “De hoeveelheid mest op ons bedrijf is van een dusdanige hoeveelheid dat we niet kunnen en willen afwachten of er een regionale verwerking van mest komt, wat het gaat kosten en of er voldoende continuïteit gewaarborgd is”, zegt Jan Jonkman. “De verwerking van eigen mest op boerderijniveau wordt een wezenlijk onderdeel, nu en in de toekomst, van de bedrijfsvoering en zal kostprijsbepalend worden.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De Jonkmannen zijn van plan om vrijwel alle mest die de koeien de komende jaren produceren, te gaan verwerken op het eigen bedrijf. Dat gaan ze doen met een unit van machinefabrikant Veenhuis in een gezamenlijk demonstratieproject.

  De Jonkmannen zijn van plan om vrijwel alle mest die de koeien de komende jaren produceren, te gaan verwerken op het eigen bedrijf. Dat gaan ze doen met een unit van machinefabrikant Veenhuis in een gezamenlijk demonstratieproject.

  Foto: Ronald Hissink
 • De compacte mestverwerkingsinstallatie, je ziet niet veel meer dan een grote container, staat al bij Jonkman in de werktuigenberging. En is ook al in bedrijf.

  De compacte mestverwerkingsinstallatie, je ziet niet veel meer dan een grote container, staat al bij Jonkman in de werktuigenberging. En is ook al in bedrijf.

  Foto: Ronald Hissink
 • De eerste stap is een reguliere mestscheider die de runderdrijfmest scheidt in een dunne en dikke fractie. De dunne fractie pompt Jonkman terug in aparte keldercompartimenten onder de stal. De dunne fractie zal vooral op eigen grond worden uitgereden.

  De eerste stap is een reguliere mestscheider die de runderdrijfmest scheidt in een dunne en dikke fractie. De dunne fractie pompt Jonkman terug in aparte keldercompartimenten onder de stal. De dunne fractie zal vooral op eigen grond worden uitgereden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De dikke fractie (35 procent droge stof) komt via een doseervijzel terecht in een grote trommel die in een container is ingebouwd.

  De dikke fractie (35 procent droge stof) komt via een doseervijzel terecht in een grote trommel die in een container is ingebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De trommel brengt de mest in beweging door langzaam rond te draaien. Doordat de mest in de container broeit, loopt de temperatuur in de trommel op tot boven de 70°C.

  De trommel brengt de mest in beweging door langzaam rond te draaien. Doordat de mest in de container broeit, loopt de temperatuur in de trommel op tot boven de 70°C.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op verschillende plekken in de trommelwand zijn draadloze sensoren aanwezig om de temperatuur te kunnen meten.

  Op verschillende plekken in de trommelwand zijn draadloze sensoren aanwezig om de temperatuur te kunnen meten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op het display kan Jonkman het broeiproces in de container nauwgezet volgen. De installatie draait nu enkele weken en functioneert naar wens.

  Op het display kan Jonkman het broeiproces in de container nauwgezet volgen. De installatie draait nu enkele weken en functioneert naar wens.

  Foto: Ronald Hissink
 • Door het draaien beweegt de mest in de trommel geleidelijk van voor naar achter. De verblijfsduur in de trommel is ongeveer een dag. Als de mest uit de trommel komt, is het droge stofpercentage opgelopen tot 45 procent.

  Door het draaien beweegt de mest in de trommel geleidelijk van voor naar achter. De verblijfsduur in de trommel is ongeveer een dag. Als de mest uit de trommel komt, is het droge stofpercentage opgelopen tot 45 procent.

  Foto: Ronald Hissink
 • Jonkman is van plan om de installatie door de NVWA te laten toetsen. ,,Wat ons betreft, voldoet de installatie aan alle eisen, en produceren we exportwaardige mest.” Voorlopig bewaren de melkveehouders de kiemvrije droge mest die ze produceren om er straks de diepstrooiselboxen in de nieuwe stal mee te kunnen vullen. Het drogestofgehalte van 45 procent is een extra verzekeringspremie met het oog op ongewenste bacteriën en of ziektekiemen in de boxvulling.”

  Jonkman is van plan om de installatie door de NVWA te laten toetsen. ,,Wat ons betreft, voldoet de installatie aan alle eisen, en produceren we exportwaardige mest.” Voorlopig bewaren de melkveehouders de kiemvrije droge mest die ze produceren om er straks de diepstrooiselboxen in de nieuwe stal mee te kunnen vullen. Het drogestofgehalte van 45 procent is een extra verzekeringspremie met het oog op ongewenste bacteriën en of ziektekiemen in de boxvulling.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Om onzekerheden over de kosten van mestafzet zo klein mogelijk gemaakt heeft Jonkman afspraken gemaakt over de verwerkings- en afzetkosten. “De totale mestkosten, dus inclusief uitrijden op eigen grond, jongveemest, afzet naar derden (akkerbouwers) en de verwerkingskosten met afvoer droge fractie, hebben we begroot en voor het grootste gedeelte vastgelegd. De kosten voor green bedding zitten hier ook in verwerkt. We krijgen te maken met mestkosten tussen de 1,5 en 2 eurocent per kg melk. Dus maximaal 160 euro per koe.”

  Om onzekerheden over de kosten van mestafzet zo klein mogelijk gemaakt heeft Jonkman afspraken gemaakt over de verwerkings- en afzetkosten. “De totale mestkosten, dus inclusief uitrijden op eigen grond, jongveemest, afzet naar derden (akkerbouwers) en de verwerkingskosten met afvoer droge fractie, hebben we begroot en voor het grootste gedeelte vastgelegd. De kosten voor green bedding zitten hier ook in verwerkt. We krijgen te maken met mestkosten tussen de 1,5 en 2 eurocent per kg melk. Dus maximaal 160 euro per koe.”

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • tinus888

  Wat is de capaciteit in m3 per dag van de Veenhuis-unit?

 • John*

  het ziet er wel eenvoudig een boer-proof uit als die machine zijn werk doet zijn we van het mestprobleem verlost!

 • Sjaak

  Het blijft fantastisch!

  Om onzekerheden over de kosten van mestafzet zo klein mogelijk gemaakt heeft Jonkman afspraken gemaakt over de verwerkings- en afzetkosten. “De totale mestkosten, dus inclusief uitrijden op eigen grond, jongveemest, afzet naar derden (akkerbouwers) en de verwerkingskosten met afvoer droge fractie, hebben we begroot en voor het grootste gedeelte vastgelegd. De kosten voor green bedding zitten hier ook in verwerkt. We krijgen te maken met mestkosten tussen de 1,5 en 2 eurocent per kg melk. Dus maximaal 160 euro per koe.”

  Let wel, maximaal 160 eur per koe (6 eur/m3), voor de totale mestkosten....dus uitrijden eigen gebruik, verwerking en afzet!
  Inderdaad, de Jonkmannen hebben geen probleem....zij kunnen goud geld gaan verdienen door dit ook voor andere veehouders te gaan regelen...;)

 • simpel boerke

  Sjaak, klinkt inderdaad te mooi om waar te wezen. Volgende vraag is of deze kosten doorberekend zijn op basis van een volle bezetting van de stal, of op een realistische groei.

 • abtje

  De mest na de mestscheider kan in de diepstrooiselbox. Daarna , dus uit de droogtrommel niet meer. Dat spul heeft hetzelfde probleem met de thermo resistente bacterien. Dus niet doen, als je geen melkophaal weigeringen wilt hebben.

 • Mozes

  Er blijven bij mij heel veel vragen over.
  De meeste stikstof zal in de dunne fractie zitten. Zelfs ook al zou de helft van de stikstof in de dunne fractie zitten dan is dat nog veel te veel om op eigen land te kunnen uitrijden. Ook de dunne fractie zal dus voor een groot deel afgevoerd moeten worden. Welk nut heeft mestscheiding dan?

  De dikke fractie gaat in een droogtrommel die werkt met warmte uit broei. Bij broei wordt organischestof afgebroken waaronder ook organisch gebonden stikstof. Er ontstaat CO2, waterdamp en ammoniak. Een deel van de stikstof in de dikke fractie zal dus de lucht in gaan. Alles wat de lucht in gaat zit niet meer in het monster wat genomen wordt van de afgevoerde mest.
  Hoe groter het deel van de totale mestproductie afgevoerd moet worden hoe belangrijker het is dat er geen kg N de lucht in gaat. Vader en zoon Jonkman moeten naar schatting 80% van de mestproductie afvoeren. Als slechts 20% van de stikstof de lucht in gaat moeten ze ALLE mest afvoeren om aan de verplichte mestafvoer te voldoen en houden geen kuub mest over op eigen grond.,

  Het probleem met stikstofverlies uit de droogtrommel zal kleiner zijn als het stikstofgehalte in de dikke fractie lager is. Maar dan zal er dus meer stikstof in de dunne fractie zitten waardoor daar het probleem weer groter wordt.

 • Mozes

  Ik lees dat vader en zoon Jonkman zelf jongvee willen fokken. Waarom?
  Ik heb zelf 75 koeien op 23 ha. Voor het jongvee moest ik voer aankopen en mest afvoeren. Een adviseur van Forfarmers heeft mij enige jaren geleden uitgerekend dat uitbesteden aan een opfokbedrijf niets duurder is dan voer aankopen en mest afvoeren.

  Toen ik zelf nog jongvee opfokte heb ik ze één jaar zomers op stal gehad. Pinken van amper een jaar oud hadden al klauwproblemen die je ook bij koeien ziet. Bij het opfokbedrijf gaan ze in april de wei in en komen in november weer binnen. Hoog drachtige vaarzen komen bij mij in de stal met puntgave klauwen.

 • Mozes

  Akkerbouwers hebben liever rundveemest dan varkensmest omdat de verhouding N-P-K beter aansluit bij de behoefte van het gewas. Dunne fractie uit een mestscheider zal vooral stikstof en kali bevatten. Waar kan dit afgezet worden?

 • aornt

  Hoe kunnen ze van 60 naar 480 koeien?Er is toch een fosfaatproduktieplafond van 85 miljoen kilo?Kan die stal dan wel vol,ook al doe je de mest verwerken?

 • l coumans

  ja Mozes tegen dat stikstofverlies loop ik ook tegenaan met drogen door broei van kippenmest

 • joannes

  Met deze zin “De verwerking van eigen mest op boerderijniveau wordt een wezenlijk onderdeel, nu en in de toekomst, van de bedrijfsvoering en zal kostprijsbepalend worden.” wordt duidelijk hoe men aan de schaalgrootte is gekomen. Naar het kritische volume aan mest werken om de installatie van Veenhuis - waar overigens een vorm van samenwerking mee is - rendabel te laten werken. Rendabel in de vorm van draaiuren, volume, kosten, of wat dan ook. Slim want Veenhuis heeft een innovatie nodig om met haar business de volgende stap te maken en alleen met voldoende mest ter plaatse krijg je de kritische massa. Dat de kelders nu al verhuurd worden is ook niet vreemd maar een extraatje dankzij ongeduldige koeboeren met mest overschotten, die nu met extra transportkosten de installatie al een periode eerder in gebruik brengen. Het succes hangt af van gesepareerde mest handel, en de (nieuwe Veenhuis) machines en proeven die ervoor ontwikkeld kunnen worden. Wanneer de melkkostprijs ook nog eens een paar centen omlaag gebracht is kan het model niet stuk. Ze hebben rugwind want de overheden hebben haast met mestwerking!

 • Mozes

  @joannes, dat kritische volume voor mestverwerking kun je ook krijgen door mest voor anderen te verwerken. Daar hoef je zelf geen koeien voor te houden.

 • joannes

  Voor vrijheid van handelen @Mozes, is het veel makkelijker, de groep zo klein als mogelijk te houden! En de productievorm zo éénduidig mogelijk! Planning, kosten, arbeid, experimenteer ruimte, etc, etc,.... Veenhuis zorgt, met zijn Netwerk, voor de afnemers voor de diverse typen mest en de Mest kan op alle leeftijden en vormen getest worden. In de Machine, De Kelder, eventuele opslag, etc, Mozes wanneer je vanuit de handel start kom je altijd zaken tegen die je beperken! Terug kan altijd, maar starten van het begin, de verse Gier, is belangrijk!

 • geene351

  dacht dat dat niet meer mag een roostervloer, deze moet toch altijd een groenlabelvloer zijn, of ben ik nou dom?

 • rmw

  Het klinkt allemaal erg eenvoudig...vooral de mestkosten klinken wel erg onwaarschijnlijk. De voerkosten zullen ook wel meevallen in de begroting... Als dit financieel uit kan wordt de gemiddelde melkveehouder zeker schatrijk!!

 • Sjaak

  Tja Geene351..., ik wil niet zeggen dat je dom bent, maar hoe klein Nederland ook is, het is toch groter dan Noord-Brabant ;)

  Joannes#11 #13, nu sla je toch wel echt door met je gladde voorlichtersbabbel...

  De enige juiste kritische massa mest, is die hoeveelheid waarbij er niks verwerkt hoeft te worden. Mestverwerking is en blijft een wangedrocht!
  De landelijke overheid heeft haast met mestverwerking, maar de lokale overheden weigeren mee te werken...wat ook te begrijpen is, gezien de maatschappelijke weerstand!

 • vladeuze

  Volgens mij is het met mestverwerking momenteel nog steeds zo dat je van 1 probleem (mest) naar 2 problemen gaat, de dikke fractie en de dunne fractie.

 • joannes

  Beste @Sjaak, jij blijft hangen in de beperkingen van vandaag en zij gebruiken ze om ze voor hen te laten werken. Wanneer mestproductie met grondgebruik in balans is ga je voorbij aan mest meer precies, naar behoefte, te kunnen gebruiken, toe te kunnen passen. Dat Veenhuis hierbij betrokken is, is geen toeval! Die gaat natuurlijk de benodigde machines produceren en verbeteren, Zowel voor de dikke als voor de natte fractie; mogelijk nog in verschillende samenstellingen zodat per gewas met de juiste verhoudingen bemest kan worden. Waarschijnlijk ook nog gesponseerd met (overheid /EU ) subsidies om de voortrekkersrol maar vooral op te nemen. Nu begrijp ik ook waarom in dat natuurgebied: alleen daar kan het natuurlijk een beetje ruiken. Op een industrie terrein in de nabijheid van het dorp krijg je gauw problemen. Dus Sjaak, of het bedacht is of niet, aan de toekomst wordt gewerkt! En schaalgrootte is daarbij zeker voor die eerste lompe proeven erg belangrijk. Verfijnen kan later wanneer het concept staat.

 • Sjaak

  Ok Joannes, dus jij wilt eigenlijk zeggen, dat we een mestoverschot nodig hebben om bemesting op maat toe te kunnen passen...?!

  Volgens mij is dat de omgekeerde wereld. Het hanteren van evenwichtsbemesting brengt de noodzaak tot bemesting op maat en creëert zodoende een mestoverschot, wat afgevoerd moet worden. Om het mestoverschot af te kunnen voeren, dient het verwerkt te worden....

  En sorry, maar je hebt gelijk....ik zie het verwerken en afvoeren inderdaad als een beperking, een maatregel uit pure armoede. Als er geen mestoverschot was, zou het ook niet gebeuren!
  Pas wanneer er behoefte is ( hét economisch begrip ), kun je gaan denken aan overtollige mestproduktie, mits er aan de randvoorwaarden wordt voldaan, zoals 'license to produce', want we moeten hier op deze 'postzegel' wel rekening houden met de maatschappelijke acceptatie!

 • FarmerNL

  Hallo familie Jonkman,

  Mooie stal in aanbouw, getuigen van moed en visie.
  Een vraag, wat voor ammoniak wasser staat er op de droogtrommel, een chemische of biologische? Hier lees ik niks over.

 • frl

  Zal wel een mooi gezicht zijn,zoveel koeien in het land.

 • info58

  Beste reactie schrijvers
  @ joannes, je geeft een duidelijke weergave van de feiten. Er is een probleem en moet getackeld worden.
  @FarmerNL , er is geen luchtwasser op de machine.
  @tinus888, de fabrikant geeft voor deze machine een verwerkingscapaciteit aan voor 400 koeien.
  Voor verdere details Veenhuis bellen of mailen
  @abtje, het materiaal wat uit de droogtrommel komt is kiemvrij dus gaat met een gerust gevoel gebruikt worden als boxstrooisel.
  Vandaag eerste afspraken gemaakt afzet tuincentra.
  groet Jan Jonkman

 • De Waard

  Iedereen praat alleen over mest, maar hoe is de financiering geregeld??Daar hoor je niemand over......

 • nhlm5040

  wat als melkprijs lekker voor een jaar of 5 op 20 cent gaat zitten de heer Jonkman denkt dat die een mooi bedrijf opzet en dat hij daarmee zijn zoon een mooie toekomst geeft maar misschien heeft hij zijn zoon wel de strop alvast om gehangen. Gelukkig zijn er de tuincentra's waar ze helemaal geen last hebben van terug lopende omzetten die maken dan het gat in de begroting wel dicht met de verkoop van de gedroogde mest.

 • joannes

  @nhlm5040, heb je weleens nagedacht over de critische kostprijs bij alle collega´s? Uiteindelijk zullen er velen een (veel) hogere kostprijs hebben, die eerder in de problemen zullen komen! De lagere prijs zal voor 5 jaar alleen diegene sparen die of de laagste kostprijs hebben of heel veel eigen geld om de winter door te komen en met verlies kunnen melken. O ja, natuurlijk zullen zij die een betaalde (organisatie) baan ernaast hebben, ook reserves hebben.

 • Jennenmik

  Mooi om te lezen hoe we het onszelf steeds moeilijker gaan maken.
  Ik snap de missie, visie en strategie van deze ondernemers niet meer?

 • Mozes

  @Jennenmik #26, ik kon de strategie eerst ook niet begrijpen maar door de reacties van @joannes is mij duidelijk geworden dat ze geld willen verdienen met mestproductie en verwerking.

 • Fermer

  Ja Mozes, je moet toch maar wat bedenken wil je zo'n koppel melkkoeien rendabel praten. De omgekeerde wereld van Mozes, melk met geld toe afvoeren en verdienen aan de mest.

 • joannes

  @emmerei; Rendabel praten???? Jij kan toch ook bedenken dat er meer achter zit dan het traditionele bedrijf! Nu dat meer is die samenwerking met Veenhuizen en waarschijnlijk overheids en EU subsidies. Dit nieuw opgezette bedrijf krijgt de ruimte, de vergunningen, geld en medewerking! Hier kan geen boer zich mee vergelijken! Dit is een samenwerking die als een proefbedrijf gaat werken. En toevallig voor het plaatje, maar noodzakelijk voor die proeven, een spectaculair aantal koeien!

 • cocoma

  Hoe zit het qua fosfaatreferentierechten? De 480 koeien waren er in 2013 nog niet.

 • Mozes

  Wordt de stal gefinancierd met geld van de bank of van Veenhuis?

 • joannes

  Sinds wanneer worden financierings strategieën hier uit de doeken gedaan? En zijn die belangrijk in dit verhaal? Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig maar voorzover ik weet zijn financierings strategieën niet belangrijk want een samenwerking als deze wordt niet gecopieëerd! Daar is die te specifiek voor! Voor de expolitatie, en voor haar doelstellingen!

 • Fermer

  Als dat zo is joannes, waarom presenteert 'boerderij' dit item dan als uitbreiding van een melkveebedrijf, terwijl het hier dus gaat om een proef van een mechanisatiebedrijf met mest. Wel even een andere financiele insteek en een andere basis voor rendement. De melkveeboer en z'n bedrijf worden hier dus slechts gebruikt.

 • joannes

  @emmerei, een boerderij winkel of een kaasmakerij op de boer worden toch ook nier financieëel uit de doeken gedaan!

 • Fermer

  @joannes , het gaat niet om de financien, maar om de voorbeeldfunctie die zo'n reportage heeft. Net als bij die mooie nieuwe grote stallen die gezet worden door boeren die weggekocht zijn. Gewone hardwerkende boeren wordt hiermee de ogen uitgestoken, en die denken dat wil ik ook . Dat die zich hiervoor tot over de oren in de schulden moeten steken, vaak met heel het bedrijf als onderpand, lijkt niemand te intereseren, je zet toch zelf die handtekening? Ik hoef geen compleet financieel plaatje, maar wel een reeel beeld van hoe en waarom. Het is anders net als met je relatiebeheerder van de bank, de boer denkt dat de goede man het beste met hem voor heeft, maar ondertussen smeren ze je van alles aan wat de bank zelf maar winst geeft en de goede man z'n provisie. Dus waarom niet duidelijk met het complete verhaal ?

 • info58

  beste reactie schrijvers,
  de stal wordt niet gefinancierd door Veenhuis.
  de wetgever heeft bepaald dat bij uitbreiding van de melkveestapel tov van een referentiejaar deze mest volledig verwerkt dient te worden.
  tevens dient iedereen waar nodig een bepaald % mest (afhankelijk van de regio en jaar) deze ook verplicht te verwerken.
  gelet op de tijd en de hoeveelheid kan het maar zo zijn dat er onvoldoende verwerkingscapaciteit beschikbaar is of (te laat)komt en gepaard gaat met hoge kosten.
  we gaan echt geen geld verdienen met het verwerken van mest maar proberen de kosten hiervan wel te drukken en daarmee op een passende manier mee om te gaan.
  zo ook het demonstratie project met Veenhuis.
  het doel is om samen op een zo goed en efficiënt mogelijke manier voor beide partijen dit vorm te geven .
  doe er Uw voordeel mee want bij de proefbedrijven lukt dit niet meer
  groet Jan Jonkman


 • cocoma

  Hallo Jan Jonkman,

  Logisch dat je de mestverwerkingskosten zo laag mogelijk wilt houden en onafhankelijk van derden wil zijn.
  Ik vraag me af hoe je zoveel ammoniakuitstoot hebt kunnen reduceren? De uitbreiding is immers een factor 8 en en mij zijn geen systemen bekend die in een openstal de ammoniak met een factor 8 reduceren.
  Verder ben ik ook benieuwd hoe je over de fosfaatreferentierechten denkt te kunnen beschikken tegen dat de stal klaar is.

 • landboer

  Die joannes kletst dus ook maar wat uit z n nek, gezien de reactie van Jonkman!

 • info58

  @ cocoma
  in een volgende reportage komt dat vanzelf aan de orde maar om daar nu iets van te zeggen 1.85 kg nh3 voor jongvee bij opstallen.
  fosfaatreferentierechten = plaatsingsruimte bij akkerbouwers en mestverwerking

 • joannes

  Ik zie dat jij het wel begrijpt @landboer!

 • cocoma

  Hallo Jan Jonkman,

  Ik ben benieuwd naar de volgende reportage.o.a. m.b.t. ammoniak, 1,85kg nh3 is laag.
  Fosfaatreferentierechten zoals u het omschrijft is het mestafzet/ mestplaatsing, wat ik bedoel is U heeft milieu-, bouw-, en NB-Wetvergunning e.d. maar de dieren (en dus bijbehorende fosfaatPRODUKTIE) was/waren er in 2013 nog niet.

  Gegroet.

 • alco1

  @cocoma. Misschien heeft de familie al in het jaar 2013 investeringsverplichtingen aan gegaan, waarop fosfaatreferentierechten aangevraagd kunnen worden. Per box krijgt men dan toegewezen.

 • trijnie

  Iedereen praat over mest en financiering.
  Maar 480 koeien.
  Hoeveel boeren moeten nu ophouden met hun bedrijf?
  Of is het straks met de melk net als bij de tomaten......een enorm overschot.
  Groeien betekent overleven maar voor de ander de dood.

 • John*

  tja dat heet economie.. als iedereen stilzit gaan we met zijn allen dood. je kan je of onderscheiden met je product of flink groeien. voor beide liggen er kansen.

 • pinkeltje

  Maak je maar geen zorgen Trijnie, dat overschot komt er toch wel. Daar heb je geen grote bedrijven voor nodig. Als er geen beperking op de productie wordt opgelegd dan gaat de productie vanzelf omhoog. De wetten van de economie zorgen ervoor dat boeren puur door de exploitatie van een landbouwbedrijf het net zo'n beetje vol kunnen houden. Het aantal boerenbedrijven is in Nederland nog steeds relatief hoog en de omvang van de bedrijven relatief laag. Door de technische ontwikkelingen en de steeds hogere eisen die op allerlei manieren worden gesteld is er geen andere uitweg dan dat de bedrijven gemiddeld groter en dus hun aantal kleiner gaat worden. Dat is sinds 1950 nog geen dag anders geweest trouwens. Voor wie het niet leuk meer vindt is er een hele simpele oplossing. Gewoon lekker ermee stoppen in plaats van je leven lang te menen dat je beklaagd dient te worden.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.