Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Een stadsboerderij in een oude Vogelaarwijk

Peter Erkens wil een melkveebedrijf op een bijzondere plek: op vijf minuten loopafstand van het centrum van de stad Heerlen; omgeven door flats en huizen.

Foto

 • Peter Erkens (43) heeft in Heerlen (L.) een akkerbouwbedrijf met 50 hectare land (aardappelen, tarwe, mais en ook gras). Ook heeft hij een loonwerktak. Erkens is druk bezig om een melkveebedrijf met 50 koeien op te starten. Het idee: een stadsboerderij op letterlijk een steenworp afstand van de stad Heerlen. Erkens wil bovendien de melk zelf gaan verwerken (kaas en ijs). Ook komen er een zorgboerderij en een terras met horecavoorziening. Alle vergunningen zijn inmiddels toegekend.

  Peter Erkens (43) heeft in Heerlen (L.) een akkerbouwbedrijf met 50 hectare land (aardappelen, tarwe, mais en ook gras). Ook heeft hij een loonwerktak. Erkens is druk bezig om een melkveebedrijf met 50 koeien op te starten. Het idee: een stadsboerderij op letterlijk een steenworp afstand van de stad Heerlen. Erkens wil bovendien de melk zelf gaan verwerken (kaas en ijs). Ook komen er een zorgboerderij en een terras met horecavoorziening. Alle vergunningen zijn inmiddels toegekend.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Een overzicht van de heuvelachtige regio waarin Erkens bedrijf zich bevindt. Precies in het midden van Parkstad Limburg. Dit is een regio van acht gemeenten met in totaal 250.000 inwoners. Bovendien ligt zijn bedrijf op slechts 5 minuten loopafstand van het centrum van Heerlen. Toch ziet Erkens juist hier perspectief. Hij is druk bezig om zijn stadsboerderij hier te realiseren. Voor het netwerken kreeg hij hulp binnen het innovatieproject Het Nieuwe Veehouden.

  Een overzicht van de heuvelachtige regio waarin Erkens bedrijf zich bevindt. Precies in het midden van Parkstad Limburg. Dit is een regio van acht gemeenten met in totaal 250.000 inwoners. Bovendien ligt zijn bedrijf op slechts 5 minuten loopafstand van het centrum van Heerlen. Toch ziet Erkens juist hier perspectief. Hij is druk bezig om zijn stadsboerderij hier te realiseren. Voor het netwerken kreeg hij hulp binnen het innovatieproject Het Nieuwe Veehouden.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Een spandoek van stadsboer Peter Erkens. Een stadsboerderij heeft hier toekomst, omdat de stad juist niet oprukt. Integendeel, er zijn veel flats (oude Vogelaarwijk), gesloopt. Daardoor kwam er steeds meer grond vrij. Op sommige van die locaties heeft Erkens op verzoek van de gemeente Heerlen in eerdere jaren al zonnebloemen, gerst, tarwe of haver verbouwd. De naam stadsboer had hij dus al langer.

  Een spandoek van stadsboer Peter Erkens. Een stadsboerderij heeft hier toekomst, omdat de stad juist niet oprukt. Integendeel, er zijn veel flats (oude Vogelaarwijk), gesloopt. Daardoor kwam er steeds meer grond vrij. Op sommige van die locaties heeft Erkens op verzoek van de gemeente Heerlen in eerdere jaren al zonnebloemen, gerst, tarwe of haver verbouwd. De naam stadsboer had hij dus al langer.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Hier is goed te zien hoe dichtbij de stad is. De extra gronden die door sloop (Zuid-Limburg is een krimpregio) vrijkomen, bieden Erkens kansen. Het onderhoud hiervan is voor gemeentes een kostenpost. Grond in bruikleen afgeven, is dan een aantrekkelijk alternatief. Zo werd een stadsboerderij een steeds realistischer doel. Vanwege het gemak richtte Erkens zich op grasland. Dat betekende wel dat hij zijn oude stiel van melkveehouder weer moest oppakken.

  Hier is goed te zien hoe dichtbij de stad is. De extra gronden die door sloop (Zuid-Limburg is een krimpregio) vrijkomen, bieden Erkens kansen. Het onderhoud hiervan is voor gemeentes een kostenpost. Grond in bruikleen afgeven, is dan een aantrekkelijk alternatief. Zo werd een stadsboerderij een steeds realistischer doel. Vanwege het gemak richtte Erkens zich op grasland. Dat betekende wel dat hij zijn oude stiel van melkveehouder weer moest oppakken.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Stadsboer zijn, levert in ieder geval bijzondere plaatjes op. Hier wordt grasland ingezaaid in de tarwestoppels. Erkens heeft de laatste jaren al veel gedaan om zijn plan te realiseren. Hij investeerde €30.000 in rapporten en adviesbureaus. De totale kosten voor verbouwing en nieuwbouw bedragen €300.000. Maar de bank is al akkoord en alle vergunningen zijn toegekend.

  Stadsboer zijn, levert in ieder geval bijzondere plaatjes op. Hier wordt grasland ingezaaid in de tarwestoppels. Erkens heeft de laatste jaren al veel gedaan om zijn plan te realiseren. Hij investeerde €30.000 in rapporten en adviesbureaus. De totale kosten voor verbouwing en nieuwbouw bedragen €300.000. Maar de bank is al akkoord en alle vergunningen zijn toegekend.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Erkens wil straks 50 koeien gaan melken en heeft er inmiddels al 40. Bijkomend voordeel is dat hij in 2015 geen quotum meer hoeft te kopen.

  Erkens wil straks 50 koeien gaan melken en heeft er inmiddels al 40. Bijkomend voordeel is dat hij in 2015 geen quotum meer hoeft te kopen.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Een deel van de €300.000 wordt geïnvesteerd in de verbouwing van de oude potstal. Daar is inmiddels al een begin mee gemaakt.

  Een deel van de €300.000 wordt geïnvesteerd in de verbouwing van de oude potstal. Daar is inmiddels al een begin mee gemaakt.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Een ander perspectief. Naast een stal komt er ook een zorgboerderij en een bijgebouw voor de zuivelverwerking.

  Een ander perspectief. Naast een stal komt er ook een zorgboerderij en een bijgebouw voor de zuivelverwerking.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Op deze plek komt een terras met horecavoorziening. Dit wil Erkens onder meer in samenwerking met buurtbewoners gaan doen.

  Op deze plek komt een terras met horecavoorziening. Dit wil Erkens onder meer in samenwerking met buurtbewoners gaan doen.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Een melkrobot voor de 50 koeien is er al. In 2015 kan stadsboer Erkens met zijn melkveebedrijf startklaar zijn.

  Een melkrobot voor de 50 koeien is er al. In 2015 kan stadsboer Erkens met zijn melkveebedrijf startklaar zijn.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Ook al aanwezig: een kaastobbe en -pers. Evenals een ijsmachine. De zuivel wil Erkens straks zelf vermarkten. Hij voert al gesprekken met het Limburgse Agro Leisure Park om samen te werken.

  Ook al aanwezig: een kaastobbe en -pers. Evenals een ijsmachine. De zuivel wil Erkens straks zelf vermarkten. Hij voert al gesprekken met het Limburgse Agro Leisure Park om samen te werken.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Er is één maar: Erkens heeft slechts 10 hectare grasland voor de koeien. Hij heeft nog 20 tot 30 hectare nodig. De gemeente Heerlen wil die grond wel in bruikleen afgeven, maar heeft nog geen totaaloverzicht van alle gronden die anderen in bruikleen hebben. Zo lang dat overzicht er niet is, mag Erkens geen gemeentegronden onderhouden. Vervelend ambtelijk oponthoud, want zijn bedrijf is in 2015 wel helemaal klaar.

  Er is één maar: Erkens heeft slechts 10 hectare grasland voor de koeien. Hij heeft nog 20 tot 30 hectare nodig. De gemeente Heerlen wil die grond wel in bruikleen afgeven, maar heeft nog geen totaaloverzicht van alle gronden die anderen in bruikleen hebben. Zo lang dat overzicht er niet is, mag Erkens geen gemeentegronden onderhouden. Vervelend ambtelijk oponthoud, want zijn bedrijf is in 2015 wel helemaal klaar.

  Foto: Marcel van Hoorn

Laatste reacties

 • husky

  complimenten om zoiets aan te durven, hopelijk krijgt de burger zo meer begrip voor de landbouw en ook weet waar het een en ander vandaan komt, l

 • gjsteenwijk1

  Ik ben onvoldoende op de hoogte .Maar als het zo is dat Erkens aanspraak maakt op gronden die door anderen boeren worden onderhouden , dan is dat ordinair landje pik. Een gemeente is niet goed bezig als zij daar medewerking aan verleend.

 • P Erkens

  Zijn gronden die nu braakliggen en waar de gemeente nu onderhoudskosten door heeft. Kijk maar eens http://www.mijnmsp.nl/nieuws/nieuws-45

 • koestal

  straks een nieuwbouwwijk midden op het platteland,zoals al heel veel gebeurd is

 • ed12345

  Heer Erkens als ik het goed lees zijn er gronden bij waar flats op hebben gestaan en dus wegen waren .Die gronden weer terug landbouwgrond maken ,was dat geen groot probleem?
  Hoe is dat gedaan?

 • P Erkens

  Beste ed12345, dan kun je inderdaad beter eerst een doosje breekbouten kopen. Probleem is als een metselsteen in vaste grond zit dan breekt de breekbout van de cultivatortand als die er tegenaan botst. Dus na het eerste rondje ben ik daarmee ingerukt. Toen een 1 pootwoeler (zonder breekbout) met een kleine tractor (50 pk), welke blijft staan bij grote weerstand, alles losgetrokken. Een paar stukken fundering (0ng 50 x 50 x 100 cm)op het 3 ha grote terrein omhoog gehaald.Verder alleen metselsteen geraapt, als deze in losse grond liggen komen die met de ganzevoetcultivator bovenop te liggen. In Zuid Limburg zijn stenen, keien en mergel in landbouwgrond geen uitzondering.

 • ed12345

  Dus als ik u goed begrijp is er wel bovengrond terug gebracht maar niet echt schoon .Wij hier in oost Canada zijn in veel gevallen ook niet helemaal vrij van 'n steentje helaas.Ik had altijd gedacht waar wegen en gebouwen zijn ,is voorgoed voor de landbouw verloren dus dat hoeft niet zo te zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.