Rundveehouderij

Foto & video laatste update:16 jul 2014

Nieuwe serrestal geeft bedrijf de ruimte

In februari nam Rovers een nieuwe serrestal met 120 boxplaatsen in gebruik. De bestaande stal is omgebouwd tot jongveestal zodat die opfok nu weer in eigen beheer gedaan wordt.

Foto

 • René (44) en Rieneke (41) Rovers melken op steenworp afstand van het Brabantse dorpje Den Hout zo’n 85 koeien. Er is 44 hectare grond bij het bedrijf. In februari namen ze een nieuwe serrestal met 120 boxplaatsen in gebruik. Nu is er weer volop ruimte. De bestaande stal is omgebouwd tot jongveestal zodat die opfok nu weer in eigen beheer gedaan wordt.

  René (44) en Rieneke (41) Rovers melken op steenworp afstand van het Brabantse dorpje Den Hout zo’n 85 koeien. Er is 44 hectare grond bij het bedrijf. In februari namen ze een nieuwe serrestal met 120 boxplaatsen in gebruik. Nu is er weer volop ruimte. De bestaande stal is omgebouwd tot jongveestal zodat die opfok nu weer in eigen beheer gedaan wordt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe 0+4-serrestal.

  De nieuwe 0+4-serrestal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een overzicht van het erf met ook de voormalige melkveestal die inmiddels is omgebouwd voor het jongvee en de droogstaande koeien. De stal rode dakpannen biedt plaats aan de kalveren. Tot slot staat rechts buiten beeld het woonhuis. Liefst had Rovers de voorgevel van de serrestal gelijk gezet aan die van de oude ligboxenstal. De welstandscommissie zag deze liever 18 meter terug staan, in verband met het beschermde dorpsaangezicht van het achterliggende dorpje Den Hout. Nu zijn ook de bestaande gebouwen nog zichtbaar.

  Een overzicht van het erf met ook de voormalige melkveestal die inmiddels is omgebouwd voor het jongvee en de droogstaande koeien. De stal rode dakpannen biedt plaats aan de kalveren. Tot slot staat rechts buiten beeld het woonhuis. Liefst had Rovers de voorgevel van de serrestal gelijk gezet aan die van de oude ligboxenstal. De welstandscommissie zag deze liever 18 meter terug staan, in verband met het beschermde dorpsaangezicht van het achterliggende dorpje Den Hout. Nu zijn ook de bestaande gebouwen nog zichtbaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Rovers overwoog verschillende opstellingen, maar koos voor een 0+4-opstelling. “Dat bouwt het meest efficiënt, maar ik heb nu wel relatief weinig vreetplekken”, zegt René.

  Rovers overwoog verschillende opstellingen, maar koos voor een 0+4-opstelling. “Dat bouwt het meest efficiënt, maar ik heb nu wel relatief weinig vreetplekken”, zegt René.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemers zijn ontzettend trots op hun stal, die aan de voorzijde is afgewerkt met een enorme print. Dat spreekt ook de voorbijgangers aan.

  De ondernemers zijn ontzettend trots op hun stal, die aan de voorzijde is afgewerkt met een enorme print. Dat spreekt ook de voorbijgangers aan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Al jaren terug, voordat de ondernemers zelf bouwplannen hadden, bezochten ze een keer een serrestal. René: “Ik was er daarna vrij snel uit dat we dat zelf ook wilden, mochten we ooit nieuw bouwen. De hoeveelheid licht en lucht sprak gewoon aan.”

  Al jaren terug, voordat de ondernemers zelf bouwplannen hadden, bezochten ze een keer een serrestal. René: “Ik was er daarna vrij snel uit dat we dat zelf ook wilden, mochten we ooit nieuw bouwen. De hoeveelheid licht en lucht sprak gewoon aan.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het rolgordijn heeft niet alleen een klimaatfunctie. Het dient ook als zonwering. Doordat het zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde kan op- en afrollen kan Rovers het eenvoudig op de juiste hoogte zetten om de meeste zon tegen te houden. De wind trekt er op warme dagen gewoon lekker onderdoor.

  Het rolgordijn heeft niet alleen een klimaatfunctie. Het dient ook als zonwering. Doordat het zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde kan op- en afrollen kan Rovers het eenvoudig op de juiste hoogte zetten om de meeste zon tegen te houden. De wind trekt er op warme dagen gewoon lekker onderdoor.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Rovers zag graag diepstrooiselboxen, maar koos voor matrassen. “Omdat ik het werk straks alleen doe zou diepstrooisel teveel tijd vergen. Met het maken van dikke fractie zou ik er twee ochtenden in de week mee kwijt zijn. Dat is te veel.”

  Rovers zag graag diepstrooiselboxen, maar koos voor matrassen. “Omdat ik het werk straks alleen doe zou diepstrooisel teveel tijd vergen. Met het maken van dikke fractie zou ik er twee ochtenden in de week mee kwijt zijn. Dat is te veel.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De indrukbaarheid was iets waar Rovers scherp op lette bij aanschaf. Een eis was dat de koeien maximaal grip hebben bij het opstaan, net zoals in de wei.

  De indrukbaarheid was iets waar Rovers scherp op lette bij aanschaf. Een eis was dat de koeien maximaal grip hebben bij het opstaan, net zoals in de wei.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook bij de ligboxen wist Rovers exact wat hij wou hebben. Specifiek dit type box in combinatie met een golfschoftboom zodat de koeien er altijd mooi recht in liggen.

  Ook bij de ligboxen wist Rovers exact wat hij wou hebben. Specifiek dit type box in combinatie met een golfschoftboom zodat de koeien er altijd mooi recht in liggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een Lely-robot houdt de Veld V-ecovloer schoon. In eerste instantie was deze vloer vanwege de grote doorlaat alleen ingetekend rondom de robots; Rovers vond het te duur worden om de hele stal ermee uit te rusten. Na lang twijfelen koos hij er toch voor. René: “Een stal bouwen kan altijd nog luxer en duurder, maar ik ben er nu toch wel blij mee. Het is een stap vooruit ten opzichte van de roostervloer.” Rovers koos voor iets goedkopere verlichting ter compensatie.

  Een Lely-robot houdt de Veld V-ecovloer schoon. In eerste instantie was deze vloer vanwege de grote doorlaat alleen ingetekend rondom de robots; Rovers vond het te duur worden om de hele stal ermee uit te rusten. Na lang twijfelen koos hij er toch voor. René: “Een stal bouwen kan altijd nog luxer en duurder, maar ik ben er nu toch wel blij mee. Het is een stap vooruit ten opzichte van de roostervloer.” Rovers koos voor iets goedkopere verlichting ter compensatie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De twee DeLaval-robots zijn overgezet uit de bestaande stal. “Vijf jaar geleden stonden we op het punt om de 2x5-visgraat te verlengen. De capaciteitswinst zou echter nihil zijn omdat je in dezelfde beperkte ruimte blijft werken en de met in- en uitgangen van de melkstal blijft zitten. Toen kozen we voor de aanschaf van robots en daar hebben we al vijf jaar lang plezier van. Die hebben we over laten zetten naar de nieuwe stal.” Na wat voorbereiding en een tijdelijke extra vacuümpomp ging dat binnen een dag. Een paar dagen later ging de tweede robot over.

  De twee DeLaval-robots zijn overgezet uit de bestaande stal. “Vijf jaar geleden stonden we op het punt om de 2x5-visgraat te verlengen. De capaciteitswinst zou echter nihil zijn omdat je in dezelfde beperkte ruimte blijft werken en de met in- en uitgangen van de melkstal blijft zitten. Toen kozen we voor de aanschaf van robots en daar hebben we al vijf jaar lang plezier van. Die hebben we over laten zetten naar de nieuwe stal.” Na wat voorbereiding en een tijdelijke extra vacuümpomp ging dat binnen een dag. Een paar dagen later ging de tweede robot over.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Rovers past nu feed-first koeverkeer toe, met klaphekjes en voorselectie bij de robots.

  Rovers past nu feed-first koeverkeer toe, met klaphekjes en voorselectie bij de robots.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Na het vreten bepaalt de selectiepoort of een koe via de robot moet of niet.

  Na het vreten bepaalt de selectiepoort of een koe via de robot moet of niet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • René: “Vijf jaar geleden wou ik liever geen hekjes en gedoe in de stal, maar in onze oude stal bleek dat voor de koeien geen punt: de ene robot met wachtruimte ervoor was juist het drukst bezocht. Er zat echter geen ritme in het robotbezoek van de koeien, waardoor het celgetal wat hoog bleef. Nu kunnen we daar veel meer in sturen. Ook in combinatie met het automatisch voetbad en weidegang verwacht ik er veel van.”

  René: “Vijf jaar geleden wou ik liever geen hekjes en gedoe in de stal, maar in onze oude stal bleek dat voor de koeien geen punt: de ene robot met wachtruimte ervoor was juist het drukst bezocht. Er zat echter geen ritme in het robotbezoek van de koeien, waardoor het celgetal wat hoog bleef. Nu kunnen we daar veel meer in sturen. Ook in combinatie met het automatisch voetbad en weidegang verwacht ik er veel van.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • René gebruikt elke 40 dagen het volledig automatische voetbad. Nu dat automatisch gaat, gebeurt dat ook consequent.

  René gebruikt elke 40 dagen het volledig automatische voetbad. Nu dat automatisch gaat, gebeurt dat ook consequent.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Achter de robots is een groot zandhok. Rovers overwoog een strohok: “Dat is vooral mooi als er een dikke laag stromest in ligt, maar dat is uit oogpunt van hygiëne juist weer minder. Voorheen hadden we ook een strohok, maar met het stro op een natte vloer was het soms te glad. Juist als je koeien hebt waarbij het na het kalven net-aan is kan dat net verkeerd uitvallen. Zand geeft altijd grip.”

  Achter de robots is een groot zandhok. Rovers overwoog een strohok: “Dat is vooral mooi als er een dikke laag stromest in ligt, maar dat is uit oogpunt van hygiëne juist weer minder. Voorheen hadden we ook een strohok, maar met het stro op een natte vloer was het soms te glad. Juist als je koeien hebt waarbij het na het kalven net-aan is kan dat net verkeerd uitvallen. Zand geeft altijd grip.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Rovers koos nu voor een zelfsluitend voerhek.

  Rovers koos nu voor een zelfsluitend voerhek.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De voermengwagencombi.

  De voermengwagencombi.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Omdat er relatief weinig vreetplekken zijn en hij goede ervaringen had met de mestrobot, besloot hij een aanschuifrobot te installeren. Nu ligt er altijd, ook ’s nachts, voldoende voer aan het hek.

  Omdat er relatief weinig vreetplekken zijn en hij goede ervaringen had met de mestrobot, besloot hij een aanschuifrobot te installeren. Nu ligt er altijd, ook ’s nachts, voldoende voer aan het hek.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Aanleiding voor de nieuwbouw was meerledig: de bestaande ligboxenstal was te klein. Voor een stal uit de jaren ’70 voldeed die op zich nog wel. De laatste jaren rekte Rovers met goedkope maatregelen de levensduur nog wat op. Zo sloopten ze de zijwanden eruit voor meer kopruimte bij de ligboxen en meer lucht in de stal. (Nu is dat deels met buizen en planken weer dichtgemaakt, omdat het jongvee anders ontsnapt.)

  Aanleiding voor de nieuwbouw was meerledig: de bestaande ligboxenstal was te klein. Voor een stal uit de jaren ’70 voldeed die op zich nog wel. De laatste jaren rekte Rovers met goedkope maatregelen de levensduur nog wat op. Zo sloopten ze de zijwanden eruit voor meer kopruimte bij de ligboxen en meer lucht in de stal. (Nu is dat deels met buizen en planken weer dichtgemaakt, omdat het jongvee anders ontsnapt.)

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voorheen besteedden de ondernemers de jongveeopfok altijd al uit vanwege ruimtegebrek. Een tijdje was al bekend dat die samenwerking ophield. Een tweede reden waarom er meer ruimte op het eigen bedrijf nodig was.

  Voorheen besteedden de ondernemers de jongveeopfok altijd al uit vanwege ruimtegebrek. Een tijdje was al bekend dat die samenwerking ophield. Een tweede reden waarom er meer ruimte op het eigen bedrijf nodig was.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook hier staat nu zelfsluitend voerhek zodat de pinken gemakkelijker te insemineren zijn. Omdat de ondernemers 8 jaar lang geen jongvee hebben opgefokt, moesten ze er zelf ook weer even in komen. Daarom huurden ze een specialist in. Samen met hem werd een plan gemaakt en in kaart gebracht hoeveel dieren van welke leeftijdgroep er op het bedrijf zullen zijn. “Daarop hebben we veelal zelf de stal verbouwd. Mijn vader en (schoon-)familie hielpen mee. De boxen staan nu op vier passende maatvoeringen. Ook de schoftboom is verzet en in plaats van een spanband zit er nu een vaste buis.”

  Ook hier staat nu zelfsluitend voerhek zodat de pinken gemakkelijker te insemineren zijn. Omdat de ondernemers 8 jaar lang geen jongvee hebben opgefokt, moesten ze er zelf ook weer even in komen. Daarom huurden ze een specialist in. Samen met hem werd een plan gemaakt en in kaart gebracht hoeveel dieren van welke leeftijdgroep er op het bedrijf zullen zijn. “Daarop hebben we veelal zelf de stal verbouwd. Mijn vader en (schoon-)familie hielpen mee. De boxen staan nu op vier passende maatvoeringen. Ook de schoftboom is verzet en in plaats van een spanband zit er nu een vaste buis.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hier de ruimte waar voorheen de robots stonden.

  Hier de ruimte waar voorheen de robots stonden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De droogstaande koeien kunnen altijd naar buiten. “Betere zwangerschapsgymnastiek is er niet”, lacht Rovers. Nu de erfverharding klaar is gaat ook het melkvee weer naar buiten.

  De droogstaande koeien kunnen altijd naar buiten. “Betere zwangerschapsgymnastiek is er niet”, lacht Rovers. Nu de erfverharding klaar is gaat ook het melkvee weer naar buiten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • René en Rieneke kregen tijdens de bouw volop hulp van familie. Ook René’s vader (niet op de foto) is op bijna 80-jarige leeftijd nog regelmatig op het bedrijf te vinden om klussen op te pakken. Morgen, 4 juli, is er van 11:00 tot 16:00u een open dag aan de Hespelaar 6 in Den Hout.

  René en Rieneke kregen tijdens de bouw volop hulp van familie. Ook René’s vader (niet op de foto) is op bijna 80-jarige leeftijd nog regelmatig op het bedrijf te vinden om klussen op te pakken. Morgen, 4 juli, is er van 11:00 tot 16:00u een open dag aan de Hespelaar 6 in Den Hout.

  Foto: Matthijs Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.