Rundveehouderij

Foto & video 11359 x bekeken 9 reacties

Nieuwe mestschuif en separatieruimte

Vrielink liet in 2012 een ligboxenstal bouwen. Boerderij bezocht hem opnieuw en vroeg naar zijn ervaringen.

Foto

 • Gert Vrielink (41) heeft in Benneveld (Dr.) een melkveebedrijf met 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee, 530.000 kg quotum en 40 hectare land. Twee jaar geleden liet hij een ligboxenstal bouwen. Die is puur bestemd voor melkvee, het jongvee staat op een tweede locatie. In de ligboxenstal kunnen maximaal 144 koeien terecht. De helft van de stal is nog niet ingericht met boxen. Er is nu dus capaciteit voor 72 dieren. Vrielink heeft geen haast. Hij wil gestaag groeien met zijn veestapel.

  Gert Vrielink (41) heeft in Benneveld (Dr.) een melkveebedrijf met 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee, 530.000 kg quotum en 40 hectare land. Twee jaar geleden liet hij een ligboxenstal bouwen. Die is puur bestemd voor melkvee, het jongvee staat op een tweede locatie. In de ligboxenstal kunnen maximaal 144 koeien terecht. De helft van de stal is nog niet ingericht met boxen. Er is nu dus capaciteit voor 72 dieren. Vrielink heeft geen haast. Hij wil gestaag groeien met zijn veestapel.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een fraai overzicht van de stal die volledig energieneutraal is gebouwd. Dat was een investering van €75.000. Om dat te bekostigen, kon Vrielink gebruik maken van een klimaatsubsidie van de provincie Drenthe. De veehouder investeerde onder meer in zonnepanelen (zie foto), warmteterugwinning, elektrische boilers, omvormers (wisselstroom) en energiezuinige lampen. Vrielink was indertijd één van de eerste veehouders in Nederland met een volledig energieneutrale stal.

  Een fraai overzicht van de stal die volledig energieneutraal is gebouwd. Dat was een investering van €75.000. Om dat te bekostigen, kon Vrielink gebruik maken van een klimaatsubsidie van de provincie Drenthe. De veehouder investeerde onder meer in zonnepanelen (zie foto), warmteterugwinning, elektrische boilers, omvormers (wisselstroom) en energiezuinige lampen. Vrielink was indertijd één van de eerste veehouders in Nederland met een volledig energieneutrale stal.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een overzicht in de stal, genomen vanaf de melkstal. De linkerkant van de stal is ingericht met 72 ligboxen. De rechterkant ligt nog 'open'. De stal kan hier met 72 boxen gespiegeld worden. Dit gaat nog niet op korte termijn gebeuren. Vrielink wil eerst het kostenplaatje goed doorrekenen. Let overigens op het open karakter van de stal. Ook de achterkant is open. Er is ruim voldoende ventilatie. Licht is er genoeg. Dat komt onder meer door de 1,5 meter brede lichtstraat in de nok van de stal.

  Een overzicht in de stal, genomen vanaf de melkstal. De linkerkant van de stal is ingericht met 72 ligboxen. De rechterkant ligt nog 'open'. De stal kan hier met 72 boxen gespiegeld worden. Dit gaat nog niet op korte termijn gebeuren. Vrielink wil eerst het kostenplaatje goed doorrekenen. Let overigens op het open karakter van de stal. Ook de achterkant is open. Er is ruim voldoende ventilatie. Licht is er genoeg. Dat komt onder meer door de 1,5 meter brede lichtstraat in de nok van de stal.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een open stalkarakter. Hier is dat goed te zien. Geen dichte achterkant met deur, maar een open achterkant waar zeil voor hangt. Dat is een financiële keuze, het scheelde in de bouwkosten. Het bevalt Vrielink goed. Het oogt licht en geeft extra ventilatie.

  Een open stalkarakter. Hier is dat goed te zien. Geen dichte achterkant met deur, maar een open achterkant waar zeil voor hangt. Dat is een financiële keuze, het scheelde in de bouwkosten. Het bevalt Vrielink goed. Het oogt licht en geeft extra ventilatie.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Vrielink past weidegang toe. Alle koeien liepen tijdens de reportage buiten.

  Vrielink past weidegang toe. Alle koeien liepen tijdens de reportage buiten.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Het rechterdeel van de stal. Hier is dus nog plek voor 72 ligboxen. Qua vorst heeft Vrielink, ondanks het open karakter van de stal, nauwelijks problemen gehad. Ook niet in de winter van 2012/2013. Hij heeft wel deze zijkant van de stal met strobalen dichtgezet. Aan de andere kant zit een gordijn dat 3,25 meter open kan (handmatig).

  Het rechterdeel van de stal. Hier is dus nog plek voor 72 ligboxen. Qua vorst heeft Vrielink, ondanks het open karakter van de stal, nauwelijks problemen gehad. Ook niet in de winter van 2012/2013. Hij heeft wel deze zijkant van de stal met strobalen dichtgezet. Aan de andere kant zit een gordijn dat 3,25 meter open kan (handmatig).

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een aanpassing. Vrielink maakte eerst de roosters schoon met een shovel en een schuif. Sinds kort werkt hij met deze mobiele mestschuif (1 meter breed). Nu is het werk minder omslachtig en is hij flexibeler. De mobiele schuif is mooi compact, stelt de veehouder.

  Een aanpassing. Vrielink maakte eerst de roosters schoon met een shovel en een schuif. Sinds kort werkt hij met deze mobiele mestschuif (1 meter breed). Nu is het werk minder omslachtig en is hij flexibeler. De mobiele schuif is mooi compact, stelt de veehouder.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De koeien liggen op rubber matten. Vrielink is er tevreden over. Het geeft hem veel arbeidsgemak.

  De koeien liggen op rubber matten. Vrielink is er tevreden over. Het geeft hem veel arbeidsgemak.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Vrielink melkt zijn koeien in een 2x12-stands 60 graden zij aan zijmelkstal. De melktijd bedraagt ongeveer een uur. Vrielink kan zo vlot werken en is tevreden over het goede overzicht. Een aanpassing die hij nog wel heeft gedaan, is vloerverwarming in de melkput. In de winter gooit hij, tijdens dagen met vorst, bovendien nog een vloerkleed over de melkstal.

  Vrielink melkt zijn koeien in een 2x12-stands 60 graden zij aan zijmelkstal. De melktijd bedraagt ongeveer een uur. Vrielink kan zo vlot werken en is tevreden over het goede overzicht. Een aanpassing die hij nog wel heeft gedaan, is vloerverwarming in de melkput. In de winter gooit hij, tijdens dagen met vorst, bovendien nog een vloerkleed over de melkstal.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Vrielink is al berekend op groei. De melkstal kan uitgebreid worden naar een 2x24-stands swingovermelkstal.

  Vrielink is al berekend op groei. De melkstal kan uitgebreid worden naar een 2x24-stands swingovermelkstal.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Dit is de terugloopgang, links bevindt zich de melkstal.

  Dit is de terugloopgang, links bevindt zich de melkstal.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een andere aanpassing: Vrielink maakte een separatiehok, direct achter de melkstal. Dit hok beslaat 20 m² en kan vier tot vijf koeien herbergen. De veehouder gebruikt het hok vooral voor het insemineren. De koeien lopen er nu nog op betonplaten, maar het is de bedoeling dat er straks stro op komt te liggen.

  Een andere aanpassing: Vrielink maakte een separatiehok, direct achter de melkstal. Dit hok beslaat 20 m² en kan vier tot vijf koeien herbergen. De veehouder gebruikt het hok vooral voor het insemineren. De koeien lopen er nu nog op betonplaten, maar het is de bedoeling dat er straks stro op komt te liggen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Krachtvoer krijgen de koeien gewoon in de stal. Een meter of vijf achter de melkstal staan twee van deze krachtvoerboxen.

  Krachtvoer krijgen de koeien gewoon in de stal. Een meter of vijf achter de melkstal staan twee van deze krachtvoerboxen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • In de stal hangen deze waterbakken, die verbonden zijn met een rondpompsysteem.

  In de stal hangen deze waterbakken, die verbonden zijn met een rondpompsysteem.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Voor extra dierenwelzijn is er ook nog een koeborstel.

  Voor extra dierenwelzijn is er ook nog een koeborstel.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Vrielink koos voor wit licht: agrilights.

  Vrielink koos voor wit licht: agrilights.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De stal kostte €525.000 (uitgaande van 144 ligboxen). Dat was relatief goedkoop. Het kon doordat Vrielink veel gebruikte materialen koos. Hij investeerde wel extra (met subsidie) in het energieneutraal maken van zijn bedrijf. Deze zonnepanelen zijn daarvan een voorbeeld. Het rendement is ongeveer 30.000 kilowatt per jaar. Ondanks dat het dak nog niet vol ligt, is uitbreiding nu niet aan de orde.

  De stal kostte €525.000 (uitgaande van 144 ligboxen). Dat was relatief goedkoop. Het kon doordat Vrielink veel gebruikte materialen koos. Hij investeerde wel extra (met subsidie) in het energieneutraal maken van zijn bedrijf. Deze zonnepanelen zijn daarvan een voorbeeld. Het rendement is ongeveer 30.000 kilowatt per jaar. Ondanks dat het dak nog niet vol ligt, is uitbreiding nu niet aan de orde.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een ander voorbeeld is dit warmteterugwinningssysteem. Het systeem werkt goed, stelt Vrielink. Hij heeft er nog geen onderhoud aan gehad.

  Een ander voorbeeld is dit warmteterugwinningssysteem. Het systeem werkt goed, stelt Vrielink. Hij heeft er nog geen onderhoud aan gehad.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Op dit bedrijf is er een voorkoeler.

  Op dit bedrijf is er een voorkoeler.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Laatste reacties

 • VeireS

  Mooie repportage, met zen 40ha land is het misschien slimmer om op die 70-80 koeien te blijven maar wil hij groeien heeft hij de ruimte. Vindt het enkel wel raar plaats voor 2x24SO terwijl hij 2X12 bouwt? had hij niet beter 2x12 SO gebouwd? want dit lijken me in de toekomst dubbele kosten?

 • koeboertje

  Mooi om te zien en te lezen hoe de stal na enkele jaren bevalt, een glimmende nieuwe stal die nog niet is gebruikt zegt eigenlijk niet zoveel. Dit soort reportages zou ik vaker willen zien in deze krant.

 • dayo

  zou een mestrobot niet handiger zijn? zo,n rijdende mest schuif moet je zelf nog op zitten kost tijd en beetje dom werk....

 • Edje2

  Zijn dat milkrite tepelvoeringen en zo ja hoe bevalt het?

 • farmer135

  525000 is dat inclusief melkinstallatie, tank, enz ?

 • groot731

  praktische stal zonder veel poeha, succes Gert en goede gezondheid...

 • Gruun as grês

  @VeireS, Ik denk dat de kosten voor het ombouwen van de melkstal wel meevallen. 12 melkstellen in het midden hangen en de andere 12 in het 'nieuwe ' stuk plaatsen. De dure componenten zijn al aanwezig, moet hooguit alleen een beetje buismateriaal bijkomen.

 • gvanlaar

  mooie stal en mooie reportage. vind alleen wel vreemd dat hij eerst weer moet rekenen voordat hij de andere kant vol zet. als het goed is doe je zoiets toch voordat je iets nieuw bouwt!? of is dit met het oog op de flucturerende voerprijzen? verder mooie stal en veel succes!!

 • f.degroot1

  Edje2
  Heb hier nog milkrite tepelbekers liggen voor 16 melkstellen.
  Als je er belang bij hebt meld het maar.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.