Rundveehouderij

Foto & video 4 reactieslaatste update:29 jul 2014

Mais staat er goed bij, soms structuurschade

Het warme weer en de regenval doen de mais goed groeien. Uitgezonderd het Noordoosten van Nederland – waar veel structuurplekken zijn ontstaan – staat de mais er vrijwel overal goed bij. Boerderij brengt enkele percelen in beeld in verschillende delen van ons land.

Foto

 • Boerderij begint haar maisrondje in de omgeving van het dorp Vessem, in Zuidoost-Brabant. De volgende vijf foto’s zijn zaterdag(avond) 19 juli gemaakt. Familie Van Riet heeft hier 6 hectare snijmais gezaaid. Dit perceel – van 4 hectare – is op 6 mei ingezaaid met het ras Millesim. Voordat er werd gezaaid, is er nog een snede Italiaans raaigras gewonnen.

  Boerderij begint haar maisrondje in de omgeving van het dorp Vessem, in Zuidoost-Brabant. De volgende vijf foto’s zijn zaterdag(avond) 19 juli gemaakt. Familie Van Riet heeft hier 6 hectare snijmais gezaaid. Dit perceel – van 4 hectare – is op 6 mei ingezaaid met het ras Millesim. Voordat er werd gezaaid, is er nog een snede Italiaans raaigras gewonnen.

  Foto: Johan van Riel
 • Na de grasoogst was het perceel erg droog. Voordat er werd geploegd koos Van Riet ervoor het perceel met de haspel te beregenen (30 millimeter). De groeiomstandigheden waren vanaf het moment van zaaien perfect. De mais heeft geen tegenslagen gekend. De planten waren afgelopen week al 2,5 meter lang.

  Na de grasoogst was het perceel erg droog. Voordat er werd geploegd koos Van Riet ervoor het perceel met de haspel te beregenen (30 millimeter). De groeiomstandigheden waren vanaf het moment van zaaien perfect. De mais heeft geen tegenslagen gekend. De planten waren afgelopen week al 2,5 meter lang.

  Foto: Johan van Riel
 • De mais wordt deels tegen bladvlekkenziekte behandeld met Retengo Plus. Dat gebeurt met een zelfrijdende Amazone Pantera, van Van Beers Agro in Vessem (N.-Br.). Niet heel het perceel wordt behandeld, maar slechts één baan van 28 meter breed. “Zo kunnen we in een later stadium bekijken wat het verschil is tussen behandeld en onbehandeld”, aldus Johan van Riet, die werkzaam is bij de Alliance Groep, leverancier van onder meer gewasbeschermingsmiddelen. Van Riets ouders zijn eigenaar van dit maisperceel.

  De mais wordt deels tegen bladvlekkenziekte behandeld met Retengo Plus. Dat gebeurt met een zelfrijdende Amazone Pantera, van Van Beers Agro in Vessem (N.-Br.). Niet heel het perceel wordt behandeld, maar slechts één baan van 28 meter breed. “Zo kunnen we in een later stadium bekijken wat het verschil is tussen behandeld en onbehandeld”, aldus Johan van Riet, die werkzaam is bij de Alliance Groep, leverancier van onder meer gewasbeschermingsmiddelen. Van Riets ouders zijn eigenaar van dit maisperceel.

  Foto: Johan van Riel
 • De mais in de Brabantse Kempen staat er over het algemeen zeer goed bij. Dat heeft alles te maken met de goede weersomstandigheden. Vorig jaar kwam de mais door het koude voorjaar pas laat op gang. Van Riet: “Medio juni had de mais hier op sommige plekken wel even een dipje. Her en der stonden percelen stil en op enkele plekken werd de mais wat paarsig. Mogelijke verklaring hiervan is dat de rijenbemesting op was en de mais niet voldoende bij de organische meststoffen kon. Toen zag je ook nogal wat hoogteverschillen. Die zijn momenteel op de meeste plekken niet meer zichtbaar.”

  De mais in de Brabantse Kempen staat er over het algemeen zeer goed bij. Dat heeft alles te maken met de goede weersomstandigheden. Vorig jaar kwam de mais door het koude voorjaar pas laat op gang. Van Riet: “Medio juni had de mais hier op sommige plekken wel even een dipje. Her en der stonden percelen stil en op enkele plekken werd de mais wat paarsig. Mogelijke verklaring hiervan is dat de rijenbemesting op was en de mais niet voldoende bij de organische meststoffen kon. Toen zag je ook nogal wat hoogteverschillen. Die zijn momenteel op de meeste plekken niet meer zichtbaar.”

  Foto: Johan van Riel
 • De hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben de mais zichtbaar goed gedaan. De planten bloeien volop in de Brabantse Kempen. Enkele fikse regenbuien hebben bijgedragen aan de groeispurt van de mais. Op 8 en 9 juli viel in Vessem 70 millimeter regen. In het weekend van 20 juli kwam daar nog eens 35 millimeter bij. Van Riet: “Dat was wel even nodig hoor. Zonder deze neerslag was de mais op sommige percelen verdroogd.” De mais van Van Riet groeit op droogtegevoelige zandgrond. Het behandelen met de spuitmachine levert geen problemen op en geeft geen schade aan het gewas.

  De hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben de mais zichtbaar goed gedaan. De planten bloeien volop in de Brabantse Kempen. Enkele fikse regenbuien hebben bijgedragen aan de groeispurt van de mais. Op 8 en 9 juli viel in Vessem 70 millimeter regen. In het weekend van 20 juli kwam daar nog eens 35 millimeter bij. Van Riet: “Dat was wel even nodig hoor. Zonder deze neerslag was de mais op sommige percelen verdroogd.” De mais van Van Riet groeit op droogtegevoelige zandgrond. Het behandelen met de spuitmachine levert geen problemen op en geeft geen schade aan het gewas.

  Foto: Johan van Riel
 • Boerderij vervolgt het maisrondje in Drenthe. In de omgeving van Zuidveld neemt Paul Prenger ons op donderdag 24 juli mee langs enkele percelen. Prenger is eigenaar van een loonbedrijf. Nadat twee collega-bedrijven stopten, sprong Prenger in het ‘maisgat’ dat zij achterlieten. “Wij hebben niet eerder in mais gezeten”, aldus Prenger, die daarom investeerde in een Claas-hakselaar. Het zaaien besteedde de loonwerker dit jaar nog uit. Het ging om zo’n 175 hectare.

  Boerderij vervolgt het maisrondje in Drenthe. In de omgeving van Zuidveld neemt Paul Prenger ons op donderdag 24 juli mee langs enkele percelen. Prenger is eigenaar van een loonbedrijf. Nadat twee collega-bedrijven stopten, sprong Prenger in het ‘maisgat’ dat zij achterlieten. “Wij hebben niet eerder in mais gezeten”, aldus Prenger, die daarom investeerde in een Claas-hakselaar. Het zaaien besteedde de loonwerker dit jaar nog uit. Het ging om zo’n 175 hectare.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Volgens Prenger zijn de Drentse maispercelen de afgelopen weken aardig bijgetrokken. Een paar weken geleden waren fikse hoogteverschillen zichtbaar. Toch zijn her en der nog altijd flinke structuurplekken te ontdekken. “Na het zaaien is het op veel plekken erg nat geweest. Voor plantjes in de kiem is dat funest.”

  Volgens Prenger zijn de Drentse maispercelen de afgelopen weken aardig bijgetrokken. Een paar weken geleden waren fikse hoogteverschillen zichtbaar. Toch zijn her en der nog altijd flinke structuurplekken te ontdekken. “Na het zaaien is het op veel plekken erg nat geweest. Voor plantjes in de kiem is dat funest.”

  Foto: Bouke Poelsma
 • Een van de mooiste percelen in de omgeving werd relatief vroeg ingezaaid, op 22 april. De mais – op lichte zandgrond – stond al boven toen een paar weken later enkele flinke buien overtrokken. “Dit perceel is overigens niet van een klant van mij hoor”, vertelt Prenger.

  Een van de mooiste percelen in de omgeving werd relatief vroeg ingezaaid, op 22 april. De mais – op lichte zandgrond – stond al boven toen een paar weken later enkele flinke buien overtrokken. “Dit perceel is overigens niet van een klant van mij hoor”, vertelt Prenger.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Door de regen spoelden meststoffen weg en kwamen sommige percelen moeizaam op gang. Op verschillende plekken in de regio werd opnieuw ingezaaid of bijgezaaid. “De komende weken moeten uitwijzen in hoeverre deze stukken bijtrekken. De afgelopen maand heb ik hier in Drenthe gezien dat het soms ontzettend snel kan gaan”, vertelt Prenger.

  Door de regen spoelden meststoffen weg en kwamen sommige percelen moeizaam op gang. Op verschillende plekken in de regio werd opnieuw ingezaaid of bijgezaaid. “De komende weken moeten uitwijzen in hoeverre deze stukken bijtrekken. De afgelopen maand heb ik hier in Drenthe gezien dat het soms ontzettend snel kan gaan”, vertelt Prenger.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Op 21 juli viel in de omgeving van Zuidveld 30 millimeter regen. Sommige percelen kampten daardoor met wateroverlast, met name de mais op de zwaardere grond. Op veel plaatsen was de regen echter ook welkom, aldus Prenger.

  Op 21 juli viel in de omgeving van Zuidveld 30 millimeter regen. Sommige percelen kampten daardoor met wateroverlast, met name de mais op de zwaardere grond. Op veel plaatsen was de regen echter ook welkom, aldus Prenger.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Op dit perceel, dat op 10 mei werd ingezaaid, zijn duidelijke hoogteverschillen zichtbaar. De mais – van het ras Ricardinho – staat op zandgrond. Het gaat hier om 40 hectare.

  Op dit perceel, dat op 10 mei werd ingezaaid, zijn duidelijke hoogteverschillen zichtbaar. De mais – van het ras Ricardinho – staat op zandgrond. Het gaat hier om 40 hectare.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Vanaf een mestbassin zijn de structuurplekken in het golvende perceel duidelijk zichtbaar.

  Vanaf een mestbassin zijn de structuurplekken in het golvende perceel duidelijk zichtbaar.

  Foto: Bouke Poelsma
 • “Het is afwachten in hoeverre dit perceel de komende weken nog bijtrekt”, aldus Prenger.

  “Het is afwachten in hoeverre dit perceel de komende weken nog bijtrekt”, aldus Prenger.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Op deze foto is een bietenveld zichtbaar, met op de achtergrond een perceel met mais. Prenger: “Ook in de verschillende bietenpercelen zie je problemen. Er zijn kleurverschillen zichtbaar en het gewas ‘trekt niet dicht’.”

  Op deze foto is een bietenveld zichtbaar, met op de achtergrond een perceel met mais. Prenger: “Ook in de verschillende bietenpercelen zie je problemen. Er zijn kleurverschillen zichtbaar en het gewas ‘trekt niet dicht’.”

  Foto: Bouke Poelsma
 • De laatste mais van Prenger werd pas op 15 juni ingezaaid, hier op dit perceel in het Drentse Ruinen. Eerder was de grond er niet geschikt voor. Het zaaien gebeurde onder mooie omstandigheden. De mais staat op leemhoudende zandgrond.

  De laatste mais van Prenger werd pas op 15 juni ingezaaid, hier op dit perceel in het Drentse Ruinen. Eerder was de grond er niet geschikt voor. Het zaaien gebeurde onder mooie omstandigheden. De mais staat op leemhoudende zandgrond.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Prenger vraagt zich af of deze mais zich nog ontwikkelt tot volgroeid gewas, al houdt hij hoop. “De omstandigheden zijn nu goed. Het gewas kan zich snel ontwikkelen. Misschien weten we in oktober wel niet wat we zien.”

  Prenger vraagt zich af of deze mais zich nog ontwikkelt tot volgroeid gewas, al houdt hij hoop. “De omstandigheden zijn nu goed. Het gewas kan zich snel ontwikkelen. Misschien weten we in oktober wel niet wat we zien.”

  Foto: Bouke Poelsma
 • Het moge duidelijk zijn dat er de komende maanden nog veel moet gebeuren om hier een mooi volgroeid gewas te zien.

  Het moge duidelijk zijn dat er de komende maanden nog veel moet gebeuren om hier een mooi volgroeid gewas te zien.

  Foto: Bouke Poelsma
 • Van Drenthe naar Gelderland. Tussen Laren en Lochem heeft Limagrain een demoveld ingericht. Daarop staan 17 verschillende vroeg gezaaide rassen. “Het voordeel van vroeg gezaaide rassen is dat er nateelt mogelijk is van groenbemesters of gras”, zegt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager bij Limagrain. Volgens Groot Koerkamp is het totale Nederlandse areaal mais dit jaar zo’n 5 procent kleiner dan in 2013.

  Van Drenthe naar Gelderland. Tussen Laren en Lochem heeft Limagrain een demoveld ingericht. Daarop staan 17 verschillende vroeg gezaaide rassen. “Het voordeel van vroeg gezaaide rassen is dat er nateelt mogelijk is van groenbemesters of gras”, zegt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager bij Limagrain. Volgens Groot Koerkamp is het totale Nederlandse areaal mais dit jaar zo’n 5 procent kleiner dan in 2013.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het perceel van 2 hectare werd op 22 april ingezaaid. Hoewel er lengteverschillen zichtbaar zijn, is over de ontwikkeling van de kolf en de afrijping ervan nog weinig te zeggen. “De rassen staan volop in bloei. De bestuiving is in volle gang”, vertelt Gerrit Nusselder, ruwvoerspecialist van Limagrain.

  Het perceel van 2 hectare werd op 22 april ingezaaid. Hoewel er lengteverschillen zichtbaar zijn, is over de ontwikkeling van de kolf en de afrijping ervan nog weinig te zeggen. “De rassen staan volop in bloei. De bestuiving is in volle gang”, vertelt Gerrit Nusselder, ruwvoerspecialist van Limagrain.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Volgens Nusselder staat de mais er in Nederland goed bij. Veel percelen in de kop van Overijssel en in Drenthe hebben het moeilijk. “In die regio zien we veel structuurschade, vooral op lager gelegen percelen. Er is daar dit voorjaar veel regen gevallen, twee keer 100 millimeter is te veel van het goede. Veel percelen zijn opnieuw ingezaaid of er is bijgezaaid”, aldus Nusselder.

  Volgens Nusselder staat de mais er in Nederland goed bij. Veel percelen in de kop van Overijssel en in Drenthe hebben het moeilijk. “In die regio zien we veel structuurschade, vooral op lager gelegen percelen. Er is daar dit voorjaar veel regen gevallen, twee keer 100 millimeter is te veel van het goede. Veel percelen zijn opnieuw ingezaaid of er is bijgezaaid”, aldus Nusselder.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Close-up van het ras Ambition. Volgens Jos Groot Koerkamp zijn de voortekenen van een goed maisjaar zichtbaar. “De mais staat er eigenlijk overal goed bij, behalve in de door Gerrit aangegeven regio. Met de huidige groeiomstandigheden lopen we zeker een dag of tien voor op het gemiddelde beeld.”

  Close-up van het ras Ambition. Volgens Jos Groot Koerkamp zijn de voortekenen van een goed maisjaar zichtbaar. “De mais staat er eigenlijk overal goed bij, behalve in de door Gerrit aangegeven regio. Met de huidige groeiomstandigheden lopen we zeker een dag of tien voor op het gemiddelde beeld.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Groot Koerkamp: “Ik verwacht van de mais dit jaar een goede kwaliteit en een dito opbrengst. Het zier er op dit moment heel goed uit, al is het natuurlijk afwachten wat augustus ons brengt.”

  Groot Koerkamp: “Ik verwacht van de mais dit jaar een goede kwaliteit en een dito opbrengst. Het zier er op dit moment heel goed uit, al is het natuurlijk afwachten wat augustus ons brengt.”

  Foto: Jan Willem Schouten
 • We vervolgen het maisrondje in Friesland. Dit perceel nabij Oudehaske ziet er prachtig uit. De lengte van het gewas gaat al richting 2,5 meter. De foto’s zijn gemaakt op donderdag 24 juli.

  We vervolgen het maisrondje in Friesland. Dit perceel nabij Oudehaske ziet er prachtig uit. De lengte van het gewas gaat al richting 2,5 meter. De foto’s zijn gemaakt op donderdag 24 juli.

  Foto: Koos Groenewold
 • De mais is ingezaaid door het Friese loonbedrijf Brak in Aldeboarn. Brak heeft dit voorjaar een kleine 200 hectare mais ingezaaid. Eind mei viel er in Friesland veel regen. Een deel van de mais verdronk en spoelde weg, aldus Anthony Brak, eigenaar van het loonbedrijf. “De start was goed, maar de regen heeft op sommige plekken zijn sporen nagelaten.” Door de vele regenval kon Brak op veel plekken het land niet op om te spuiten.

  De mais is ingezaaid door het Friese loonbedrijf Brak in Aldeboarn. Brak heeft dit voorjaar een kleine 200 hectare mais ingezaaid. Eind mei viel er in Friesland veel regen. Een deel van de mais verdronk en spoelde weg, aldus Anthony Brak, eigenaar van het loonbedrijf. “De start was goed, maar de regen heeft op sommige plekken zijn sporen nagelaten.” Door de vele regenval kon Brak op veel plekken het land niet op om te spuiten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Niet alle door Brak ingezaaide percelen staan er zo goed bij. “De afgelopen weken heb ik veel hoogteverschillen gezien. Het warme weer en de regen maken veel goed.”

  Niet alle door Brak ingezaaide percelen staan er zo goed bij. “De afgelopen weken heb ik veel hoogteverschillen gezien. Het warme weer en de regen maken veel goed.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Hier bij Haskerhorne zijn enkele stroken opnieuw ingezaaid. “Op verschillende plekken hebben we in totaal zo’n 4 hectare opnieuw ingezaaid”, aldus Brak. Hoewel een deel van de mais er niet florissant bij staat, zijn andere door Brak ingezaaide percelen goed op weg. “De afgelopen weken hebben veel percelen zich sowieso goed hersteld”, aldus de loonwerker.

  Hier bij Haskerhorne zijn enkele stroken opnieuw ingezaaid. “Op verschillende plekken hebben we in totaal zo’n 4 hectare opnieuw ingezaaid”, aldus Brak. Hoewel een deel van de mais er niet florissant bij staat, zijn andere door Brak ingezaaide percelen goed op weg. “De afgelopen weken hebben veel percelen zich sowieso goed hersteld”, aldus de loonwerker.

  Foto: Koos Groenewold
 • Erik Peddemors heeft in Weerselo (Ov.) een vleesveebedrijf met Blonde d’Aquitaine-zoogkoeien. Peddemors stuurde twee foto’s in van een perceel mais van 2 hectare. De foto’s zijn gemaakt op 25 juli. De mais werd op 23 april gezaaid, op gescheurd grasland (zandgrond). Het zaad is behandeld tegen ritnaalden. Peddemors koos voor het ras P8057. “Ik heb voor dit zeer vroege ras gekozen omdat ik het perceel dit najaar weer wil inzaaien.”

  Erik Peddemors heeft in Weerselo (Ov.) een vleesveebedrijf met Blonde d’Aquitaine-zoogkoeien. Peddemors stuurde twee foto’s in van een perceel mais van 2 hectare. De foto’s zijn gemaakt op 25 juli. De mais werd op 23 april gezaaid, op gescheurd grasland (zandgrond). Het zaad is behandeld tegen ritnaalden. Peddemors koos voor het ras P8057. “Ik heb voor dit zeer vroege ras gekozen omdat ik het perceel dit najaar weer wil inzaaien.”

  Foto: Erik Peddemors
 • Het gewas staat er prima bij, aldus Peddemors. “In mei hebben we enkele flinke hoosbuien gehad. Het gewas had het toen erg moeilijk. De afgelopen twee maanden waren de groeiomstandigheden perfect, met telkens op het juiste moment regen. Afgelopen week was het lekker warm en viel er voldoende regen. Dat zorgt nu al voor een goede kolfvulling.”

  Het gewas staat er prima bij, aldus Peddemors. “In mei hebben we enkele flinke hoosbuien gehad. Het gewas had het toen erg moeilijk. De afgelopen twee maanden waren de groeiomstandigheden perfect, met telkens op het juiste moment regen. Afgelopen week was het lekker warm en viel er voldoende regen. Dat zorgt nu al voor een goede kolfvulling.”

  Foto: Erik Peddemors
 • Luc Alberti in het Limburgse Berg aan de Maas is goed te spreken over zijn mais van het ras Millesim. De mais werd op 18 april gezaaid op lössgrond. “De mais heeft vanaf het begin continu mooi doorgegroeid. Het gewas heeft geen last gehad van droogte, kou of nattigheid”, aldus Alberti.

  Luc Alberti in het Limburgse Berg aan de Maas is goed te spreken over zijn mais van het ras Millesim. De mais werd op 18 april gezaaid op lössgrond. “De mais heeft vanaf het begin continu mooi doorgegroeid. Het gewas heeft geen last gehad van droogte, kou of nattigheid”, aldus Alberti.

  Foto: Luc Alberti
 • “De kolven zijn al aardig gevuld. Het zal wel mais van goede kwaliteit worden dit jaar”, aldus Alberti.

  “De kolven zijn al aardig gevuld. Het zal wel mais van goede kwaliteit worden dit jaar”, aldus Alberti.

  Foto: Luc Alberti

Laatste reacties

 • farmerbn

  Vroeger spoot je de mais één keer tegen onkruid.Dat was simpel maar de verkopers van bestrijdingsmiddelen vonden twee keer beter (voor hun portefeuille). Nu proberen ze de boeren weer extra te laten 'investeren' in weer meer middelen door een nieuwe ziekte onder de aandacht te brengen. Mais is een groot gewas dus de kansen op veel omzet ook. Laat je niet gek maken.

 • gjcamps

  @farmerbn, jij bent dus ook al gebeld voor een extra bespuiting tegen bladvlekkenziekte?

 • boerke brabant

  in zuid oost brabant en midden limburg zijn de boeren nu al een kapvergunning aan het aanvragen !
  super mais

 • massey-ferguson

  Hoop dat hier een vervolgreportage van komt, want het resultaat van Retengo Plus is duidelijk zichtbaar!!

Of registreer je om te kunnen reageren.