Rundveehouderij

Foto & video 12 reacties

Jersey levert meer voersaldo

Startend bedrijf in Lelystad test verschil tussen Jersey en Holstein op Kempensysteem

Foto

 • Pieter de Vries is veehouder in Lelystad. Samen met Jan Willem Elsenga startte hij een nieuw bedrijf met Jersey en Holstein.

  Pieter de Vries is veehouder in Lelystad. Samen met Jan Willem Elsenga startte hij een nieuw bedrijf met Jersey en Holstein.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het bedrijf in Lelystad is nog in opbouw. Op termijn moeten er 100 koeien gemolken worden op dit grondloze bedrijf.

  Het bedrijf in Lelystad is nog in opbouw. Op termijn moeten er 100 koeien gemolken worden op dit grondloze bedrijf.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op dit moment (juli 2014) zijn er ongeveer dertig Jersey-vaarzen aan de melk en zo’n veertig Holsteins, waarvan 80 procent vaars en 20 procent tweedekalfs.

  Op dit moment (juli 2014) zijn er ongeveer dertig Jersey-vaarzen aan de melk en zo’n veertig Holsteins, waarvan 80 procent vaars en 20 procent tweedekalfs.

  Foto: Koos Groenewold
 • Omdat de veehouders alle ruwvoer moet aankopen, past het Kempensysteem mooi op hun bedrijf. Weinig ruwvoer en veel krachtvoer houdt het rantsoen stabiel.

  Omdat de veehouders alle ruwvoer moet aankopen, past het Kempensysteem mooi op hun bedrijf. Weinig ruwvoer en veel krachtvoer houdt het rantsoen stabiel.

  Foto: Koos Groenewold
 • Met de minishovel, die gelijk ook het hele machinepark vertegenwoordigt, wordt elke twee dagen een pak graskuil opgehaald en aan het voerhek gevoerd.

  Met de minishovel, die gelijk ook het hele machinepark vertegenwoordigt, wordt elke twee dagen een pak graskuil opgehaald en aan het voerhek gevoerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • De koeien vreten een speciaal samengestelde brok, GraasBiks, uit de droogvoerbakken. De Jerseys vreten duidelijk minder dan de Holsteins, waardoor de voerkosten ook lager zijn.

  De koeien vreten een speciaal samengestelde brok, GraasBiks, uit de droogvoerbakken. De Jerseys vreten duidelijk minder dan de Holsteins, waardoor de voerkosten ook lager zijn.

  Foto: Koos Groenewold
 • De kalveren zijn gehuisvest in eenlingboxen. Als de dieren zijn geboren, krijgen ze binnen een halfuur biest.

  De kalveren zijn gehuisvest in eenlingboxen. Als de dieren zijn geboren, krijgen ze binnen een halfuur biest.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een deel van het jongvee is op het bedrijf.

  Een deel van het jongvee is op het bedrijf.

  Foto: Koos Groenewold
 • De Jerseys zijn veel kleiner dan de Holsteins. Om de bereikbaarheid van de uier te vergroten, is de borstrail beweegbaar om zo de kleinere Jerseys wat meer richting melkput te sturen.

  De Jerseys zijn veel kleiner dan de Holsteins. Om de bereikbaarheid van de uier te vergroten, is de borstrail beweegbaar om zo de kleinere Jerseys wat meer richting melkput te sturen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Omdat met name de achterspenen van de Jerseys veel kleiner zijn dan van de Holsteins, is een aanpassing doorgevoerd in de maatvoering van de tepelvoeringen van de melkbekers waarmee de achterkwartieren worden gemolken.

  Omdat met name de achterspenen van de Jerseys veel kleiner zijn dan van de Holsteins, is een aanpassing doorgevoerd in de maatvoering van de tepelvoeringen van de melkbekers waarmee de achterkwartieren worden gemolken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Als de laatste groep Hostein-koeien aangesloten is, worden de Jerseys achter de melkput gedreven. Zij zijn nu aan de beurt om gemolken te worden.

  Als de laatste groep Hostein-koeien aangesloten is, worden de Jerseys achter de melkput gedreven. Zij zijn nu aan de beurt om gemolken te worden.

  Foto: Koos Groenewold
 • De Jersey-vaarzen geven bijna 7.000 kilo melk per jaar met hoge gehalten. De Holstein-vaarzen zitten op 9.100 kilo melk. In meetmelk geven de Holstein-vaarzen 2,4 kilo meer dan de Jerseys. De Holsteins brengen dus meer melkgeld op. Maar omdat ze ook veel meer vreten, is het voersaldo van de Jerseys uiteindelijk hoger.

Kijk voor meer cijfers in Boerderij nummer 43, vakdeel Rundveehouderij, 22 juli 2014.

  De Jersey-vaarzen geven bijna 7.000 kilo melk per jaar met hoge gehalten. De Holstein-vaarzen zitten op 9.100 kilo melk. In meetmelk geven de Holstein-vaarzen 2,4 kilo meer dan de Jerseys. De Holsteins brengen dus meer melkgeld op. Maar omdat ze ook veel meer vreten, is het voersaldo van de Jerseys uiteindelijk hoger. Kijk voor meer cijfers in Boerderij nummer 43, vakdeel Rundveehouderij, 22 juli 2014.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • koeboertje

  Interresant , ik ben benieuwd naar de uitkomst van de test , het zal mooi zijn als daar ook een reportage van komt

 • Sjaak

  Interessant...hoezo? Het is meer 'het wiel opnieuw uitvinden'...

  Zolang er geen goed doel is gevonden voor het uitschot van de melkveestapel ( met name de stierkalfjes ), heeft een dergelijk proef weinig toegevoegde waarde. Het is hier in NL niet te verdedigen om de kalfjes te euthanaseren, omdat er geen markt voor is.
  Kortom, voor de Jersey is hier geen toekomst weggelegd, in tegenstelling tot bepaalde dubbeldoelrassen!

 • sjakko

  Gesexed sperma in combinatie met belgen is een optie

 • Venstra

  En waarom puur alleen Jerseys ga eens bij Bosgoed kijken, dat zijn producties.

 • Hoevink

  @Sjaak<= hoeveel kalveren zal de kalvermesterij nog nodig hebben de komende jaren, kijk naar de prijzen nu, da's al niet veel en als de premies per ha genivileerd worden is 't voor de kalvermesterij ook niet zo leuk meer.

 • Sikker

  Gesekst sperma en bwb is prima uit te voeren bij jerseys. Ook de opbrengst van bwb uit jersey valt erg mee een heeft zeker een ruime plus tov HF stierkalveren.

 • Sjaak

  Precies Hoevink, dus....?

  Minder kalveren nodig en waarschijnlijk zijn alleen de goede nog te verkopen. Wat gaat de melkveehouderij doen met de onverkoopbare kalfjes....? We zullen toch een goed alternatief moeten hebben om de 'licence to produce' te behouden.
  Zeker iets om over na te denken!

 • farmerbn

  Hoe efficienter een melkkoe omgaat met het voer, hoe ongeschikter haar kalf voor de vleesproductie.Dat geldt tussen de verschillende melkveerassen maar ook binnen een ras.

 • daantje

  simpel werken zo
  maar de extra kosten van voer aankopen en mestverwerking?

 • Accuraat Accountants

  Accuraat Accountants in Den Ham heeft een studieclub met jersey melkveehouders die jaarlijks ook de cijfers met elkaar vergelijken.
  0546-672648

 • laurasurink

  Ik ben alleen wel benieuwd wat ze met de stierkalveren gaan doen van de Jersey's. Als je kijkt naar het rendement van zo'n stierkalf is dat verre van interessant. Wie wil die mesten?

 • m.en.mh.miedema

  Goedzo Pieter en Jan Willem, in meerdere opzichten interresant bedrijf. Niet alleen Jersey versus Holstein maar ook de mogelijkheid om grondloos te boeren. Met de idioot hoge gondprijzen in Flevoland(zowel koop als pacht, en dan de grond dankzij deze mestwetgeving ook nog niet eens optimaal mogen gebruiken) is het misschien beter om maar geen grond te hebben en/of akkerbouwgewassen te telen/verhuren ipv ruwvoer te telen. Maatschapij/politiek wil liever geen grondloze veehouderij maar sturen je als veehouder wel in die richting. Kijk met interesse uit naar het vervolg. Groeten Martin.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.