Rundveehouderij

Foto & video 65 reactieslaatste update:8 jul 2014

Groeispurt van 60 naar 480 koeien (1)

Boerderij volgt de stalbouw van de familie Jonkman in Mariënheem (Ov.). Ze bouwen een stal voor 480 koeien. Dit is deel één.

Lees hier het interview met Jan Jonkman.

Foto

 • Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Boerderij volgt de bouw in meerdere reportages

  Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Boerderij volgt de bouw in meerdere reportages

  Foto: Ronald Hissink
 • Jan en zoon Jurgen Jonkman hebben een melkveebedrijf met 60 koeien. Zowel Jan als Jurgen hebben ook werk buiten het bedrijf. De boerderij van Jonkman ligt op enkele honderden meters afstand van het Boetelerveld, een Natura 2000-gebied. De melkveehouders zijn jarenlang bezig geweest om ontwikkelingsruimte voor hun bedrijf te bevechten.

  Jan en zoon Jurgen Jonkman hebben een melkveebedrijf met 60 koeien. Zowel Jan als Jurgen hebben ook werk buiten het bedrijf. De boerderij van Jonkman ligt op enkele honderden meters afstand van het Boetelerveld, een Natura 2000-gebied. De melkveehouders zijn jarenlang bezig geweest om ontwikkelingsruimte voor hun bedrijf te bevechten.

  Foto: Ronald Hissink
 • In mei van dit jaar begon Bajo Bouw uit Mariënheem bij Jonkman aan de bouw van een nieuwe stal. Jonkman koos voor de plaatselijke aannemer nadat hij vijf bouwbedrijven om een offerte had gevraagd. Dat leidde tot drie kandidaten om de stal te bouwen. “We hebben in het bestek ruimte gelaten voor eigen inbreng van de aannemers. In de gesprekken die volgden is de keuze uiteindelijk op dit bedrijf gevallen. Samen proberen we nu te komen tot een goed eindresultaat met zo min mogelijk kosten.”

  In mei van dit jaar begon Bajo Bouw uit Mariënheem bij Jonkman aan de bouw van een nieuwe stal. Jonkman koos voor de plaatselijke aannemer nadat hij vijf bouwbedrijven om een offerte had gevraagd. Dat leidde tot drie kandidaten om de stal te bouwen. “We hebben in het bestek ruimte gelaten voor eigen inbreng van de aannemers. In de gesprekken die volgden is de keuze uiteindelijk op dit bedrijf gevallen. Samen proberen we nu te komen tot een goed eindresultaat met zo min mogelijk kosten.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe melkveestal krijgt een omvang van 134 x 39 meter en biedt plaats aan 480 koeien. Jonkman koos voor het maximaal benutten van de ontwikkelruimte die in een NB-vergunning voor zijn bedrijf is vastgelegd. “Ik zie de uitvoering van ons bedrijfsplan vooral als vastleggen van bedrijfsvermogen. Als we deze groeisprong niet zouden maken, dan betekent de ligging nabij het Boetelerveld dat het lastig wordt om de waarde van het bedrijf vast te houden.”

  De nieuwe melkveestal krijgt een omvang van 134 x 39 meter en biedt plaats aan 480 koeien. Jonkman koos voor het maximaal benutten van de ontwikkelruimte die in een NB-vergunning voor zijn bedrijf is vastgelegd. “Ik zie de uitvoering van ons bedrijfsplan vooral als vastleggen van bedrijfsvermogen. Als we deze groeisprong niet zouden maken, dan betekent de ligging nabij het Boetelerveld dat het lastig wordt om de waarde van het bedrijf vast te houden.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De 0+6+0-stal krijgt een totaaloppervlak van ruim 5.200 vierkante meter. Als je daar de strohokken en melkerij aftrekt, blijft er een leefoppervlak over voor de koeien van 3.600 vierkante meter. Dit is 7,5 vierkante meter per koe. Daarmee bouwt Jonkman 3 à 4 vierkante meter per koe minder dan gebruikelijk is. “Niet alleen de compacte bouw draagt bij aan het in de hand houden van de kosten”, zegt Jonkman. “We bouwen een zo simpel mogelijke stal zonder onnodige toeters en bellen. Dit maakt het mogelijk om de aanneemsom onder de 2.500 euro per koe te houden.”

  De 0+6+0-stal krijgt een totaaloppervlak van ruim 5.200 vierkante meter. Als je daar de strohokken en melkerij aftrekt, blijft er een leefoppervlak over voor de koeien van 3.600 vierkante meter. Dit is 7,5 vierkante meter per koe. Daarmee bouwt Jonkman 3 à 4 vierkante meter per koe minder dan gebruikelijk is. “Niet alleen de compacte bouw draagt bij aan het in de hand houden van de kosten”, zegt Jonkman. “We bouwen een zo simpel mogelijke stal zonder onnodige toeters en bellen. Dit maakt het mogelijk om de aanneemsom onder de 2.500 euro per koe te houden.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Er komt een emissiearme roostervloer in van Groene Vlag in de nieuwe stal. Deze kost 550 euro per koe. De melkerij (een 2 x 20 stands melkstal) komt op ongeveer 500 euro per koe. Volgens melkveehouder Jonkman blijft de totale investering in de stal beperkt tot minder dan 3.500 euro per koe.

  Er komt een emissiearme roostervloer in van Groene Vlag in de nieuwe stal. Deze kost 550 euro per koe. De melkerij (een 2 x 20 stands melkstal) komt op ongeveer 500 euro per koe. Volgens melkveehouder Jonkman blijft de totale investering in de stal beperkt tot minder dan 3.500 euro per koe.

  Foto: Ronald Hissink
 • In mei zijn op één dag de keldervloeren gestort. Die dag kwam er 650 kuub beton naar de boerderij van Jonkman.

  In mei zijn op één dag de keldervloeren gestort. Die dag kwam er 650 kuub beton naar de boerderij van Jonkman.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het storten van de keldervloeren vergde een grondige voorbereiding door alle betrokkenen. Jonkman: “Wij moesten er voor zorgen dat er op ieder moment van de dag ruimte zou zijn voor twee betonwagens om hun vracht te lossen.”

  Het storten van de keldervloeren vergde een grondige voorbereiding door alle betrokkenen. Jonkman: “Wij moesten er voor zorgen dat er op ieder moment van de dag ruimte zou zijn voor twee betonwagens om hun vracht te lossen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De betonpomp kan 60 meter ver reiken. Dit was niet genoeg voor Jonkmans stal. Daarom was het nodig de pomp tijdens het storten van de keldervloeren één keer te verzetten. Van tevoren was uitgebreid bekeken op welke twee plekken de 64 ton zware machine zou komen te staan.

  De betonpomp kan 60 meter ver reiken. Dit was niet genoeg voor Jonkmans stal. Daarom was het nodig de pomp tijdens het storten van de keldervloeren één keer te verzetten. Van tevoren was uitgebreid bekeken op welke twee plekken de 64 ton zware machine zou komen te staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op het laatste moment paste Jonkman het puttenplan nog een klein beetje aan. Onder de stal komen gescheiden opslagruimtes voor ‘gewone’ drijfmest en dunne fractie die overblijft na mestscheiding. Op de voergangen na wordt de stal geheel onderkelderd.

  Op het laatste moment paste Jonkman het puttenplan nog een klein beetje aan. Onder de stal komen gescheiden opslagruimtes voor ‘gewone’ drijfmest en dunne fractie die overblijft na mestscheiding. Op de voergangen na wordt de stal geheel onderkelderd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Als de bouw volgens planning verloopt, is de stal eind dit jaar klaar. De ingebruikname volgt waarschijnlijk pas volgend voorjaar. Over enkele jaren wil Jonkman de oude ligboxenstal renoveren en geschikt maken voor de huisvesting van jongvee.

  Als de bouw volgens planning verloopt, is de stal eind dit jaar klaar. De ingebruikname volgt waarschijnlijk pas volgend voorjaar. Over enkele jaren wil Jonkman de oude ligboxenstal renoveren en geschikt maken voor de huisvesting van jongvee.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hoeveel ha eigendom en reguliere pacht horen bij dit bedrijf?

 • simpel boerke

  Wat ik mis in deze reportage is het economische plaatje hoe het een en ander verwezenlijkt moet worden en op wat voor termijn. Van 60 naar 480 melkkoeien is in mijn ogen meer dan zomaar een groeisprong waar toch wel een goede economische onderbouwing achter moet zitten.

 • alco1

  Zaken die er werkelijk toedoen worden niet beschreven.

 • Sjaak

  Ben het helemaal met de vorige reakties eens..........

  Verder wordt er gesteld; “Ik zie de uitvoering van ons bedrijfsplan vooral als vastleggen van bedrijfsvermogen. Als we deze groeisprong niet zouden maken, dan betekent de ligging nabij het Boetelerveld dat het lastig wordt om de waarde van het bedrijf vast te houden.”
  Een dergelijke onzin heb ik nog nooit gehoord, vastleggen van bedrijfsvermogen! Als je met zo'n argument je bedrijfsplan gefinancierd kunt krijgen, zegt dat meer over de toerekeningsvatbaarheid van diegene die financiert dan die het plan uitvoert...

  Als de achtergrondinformatie niet verstrekt kan/mag worden, laat dan de hele reportage maar weg, want dit is knap waardeloos!

 • vink

  Een ligboxenstal is na 20 jaar niets meer waard, of hij nu groot of
  klein is.

 • Weerkundige

  per koe plaats maar als stal maar voor 1/3 vol staat =3*2500= 7500 per koe plaats

 • BO(skabout)ER

  480/60= 8! 8 * 3500 = 28000..

  maar dat doet er niet toe er zullen vast koeien worden gekocht. Wat er wel toe doet is het dure voer, en enorme mestafzet. Daarnaast is het domme praat dat gezeur over de kostprijs. Grote stallen zijn altijd goedkoper.

 • BO(skabout)ER

  overigens wel een indrukwekkende stap, daarvoor alle lof als dit allemaal goed gaat draaien!!

 • metal

  Wanneer volgt de volgende reportage als de boer over de zeik is en de puinbreker de zaak komt opruimen is ook een interessante reportage.
  Voor dit soort onzin moet nooit een vergunning worden af gegeven.

 • KarelKerel

  Ik vind het echt knap wat deze ondernemers doen. wel is de emissie arme vloer aan de dure kant.

 • info48

  Metal; het 'on-gegunde brood wordt het meest gegeten'

 • dayo

  ik gun het ze van harte en veel succes, maar ik denk dan verdubbelen naar 120 koeien is toch ook mooi, denken ze misschien over een tijdje ook wel......

 • abtje

  Als je groot bouwt, geef de dieren dan ook bewegingsruimte.Dat is hier aan de krappe kant. Gemiste kans, een koe is geen stapeldier...

 • simpel boerke

  Batje, ik denk dat de koeien voorlopig meer dan genoeg ruimte hebben!

 • LUCTOR

  Ben benieuwd welke bank dit financiert door dit soort initiatieven te financieren lijkt het er op dat de banken ook liever de familie bedrijven ziet verdwijnen.
  Hoop dat het de komende 10 jaar stand houd zodat ik een riante pensioen voorziening droom nu al stiekem dat de grondprijs zal verdubbelen de komende 10jaar op de postzegel NL.
  Maar ja gezondheid en gezond verstand is niet te koop.

 • info36

  Goed bezig! Veel voor weinig straks.

 • Mozes

  Ik lees in de reportage hoeveel kuub beton is gestort en hoe vaak de betonpomp verplaatst moest worden. Dit is voor een boer niet interessant.
  Ik wil weten hoeveel grond er achter zit, hoe men in het voer voorziet, hoe de mestafzet is geregeld, hoe de arbeid wordt georganiseerd en welke ervaring en visie men heeft in het managen van grote koppels vee.
  Heeft zoon Jürgen misschien in Amerika ervaring opgedaan als herd-manager op een bedrijf met 1000 koeien?

 • haam

  de grootste verandering komt straks tussen de oren want ze moeten zich omstellen van loonslaaf naar directeur personeelszaken want bij dergelijke aantallen sta je zelf niet meer in de put om te melken.

 • tjeu24

  indrukwekkend bedrijf zou het knap vinden als ze over 5 jaar nog melken de melkveehouderij gaat de pluimveehouderij achterna bouwen bouwen en nog is bouwen op den duur meer aanbod dan vraag en weg is de hele sector kijk maar naar de pluimveesector deze sector zit al 1.5 jaar tot zijn nek in de puree als deze mensen het lukt grote lof ik gun iedereen een boterham maar zou het knap vinden

 • mldijkstra

  Als het rendabel is om van 60 naar 480 koeien te groeien, zouden er ook mensen van buiten de landbouw moeten zijn met veel geld die denken, laat ik eens gaan koeien melken als rendabele investering. Maar die zijn er niet want de risico's zijn natuurlijk veel te groot en het rendement te laag.
  Als alles jaren meezit menen dergelijke opschalers vaak dat ze geweldige ondernemers zijn. En ik hoop dat het ze goed gaat want dan gaat het mij ook goed. Valt het tegen dan hoop ik niet dat ze gaan zeggen dat het de schuld van de bank is die te veel geld heeft verstrekt, of de zuivelonderneming die geen kostprijsdekkende melkprijs betaalt.

 • pinkeltje

  Toch zijn die investeerders er ook. Maar alleen als het gaat om een groot modern bedrijf.

 • Rebbie

  Zitten vast naar de buurmannen te kijken oh die gaan uitbreiden laten wij dat ook doen!

 • kleine boer

  groot en dan dood.....

 • eggfarmer

  Bajo bouw is zeer zeker een degelijke keus!

 • koestal

  mestafvoer ook geregeld,melken maar !

 • joannes

  De gevoelige zenuw grootschalig is duidelijk geraakt bij de commentaren! Wat een ambitie!

 • John*

  koe 1500 euro
  stal 5000 euro
  grond 35000 euro...

  De koe en stal zijn relatief kleine investering..

 • info36

  Klopt joannes, grootschaligheid brengt meestal weinig positiefs.

 • williambrooymans

  beetje vage reportage dit. beetje pochen hoeveel beton er is gestort wat het per koe kost om te bouwen. bewust zo bouwen dat er minder ruimte is voor de koe is ineens 'compact' bouwen.

  dit lijkt mij meer een prestige ding om de buurt de ogen uit te steken, maar achter de schermen tot boven de lippen in het water staan en de banken onmogelijke beloftes gedaan. eerst 60 dieren melken en allebei buiten de deur werken en dan ineens groeien met factor 8!!

 • info36

  Dit soort uitbreidingen in de melkveehouderij zullen veel gaan voorkomen.
  Wat niemand zich af lijkt te vragen is of er wel een markt voor is. Ik denk van niet.

 • Sjaak

  Zoals eerder gezegd, dergelijke reportages kun je niet serieus nemen....

 • sander oldengarm

  nou wat zijn de boerderij lezers weer lekker positief. bovenaan staat dat er nog meerdere delen volgen dus mogelijk volgt de informatie nog die jullie graag willen horen. vind het een bijzondere stap, maar om deze mensen nu af te gaan kraken zonder alle informatie te hebben lijkt me wat onzinnig.

 • alco1

  Geeft dus blijk van een slecht opgezette reportage.

 • joannes

  @alco1, of de rapportage slecht opgezet is hangt niet van de informatie waarde af voor de Boerderij maar van de reactiewaarde. En die reactiewaarde is hoog met ruim 5000 lezers en 33 commentaren in nb 1 dag. De Boerderij heeft haar doelen zuiver en vwb de inhoud. Een puzzel voor velen die ontsluiert wordt door @John* met de cijfers. Deze opzet lijkt met het rekenmodel van een varkensbedrijf te zijn opgezet. Stel dat er een langdurige samenwerking vwb voer en mest is opgezet met een akkerbouwer met een flinke stelpost voor de eventueel wat variabele transportkosten. Dan zou het plaatje weleens gunstiger kunnen liggen dan de traditionele vormen. De spreadsheet is exact en daarmee kan je leuk met variabelen werken, zowel voor de koeboer als voor de akkerbouwer die toch ook een teeltplan nodig heeft inclusief bemesting.

 • John*

  idd joannes, de melkveehouderij haalt de hoogste saldo's per hectare. Ik had zelf nog niet gedacht aan een mogelijke samenwerking met een akkerbouwer. Maar als er 250 hectare nodig is (halve koe per hectare) en er wordt 1000 euro meer saldo per hectare gehaald dan met akkerbouwgewassen. Is dat een mooie post van 250.000 euro om te verdelen tussen akkerbouwer en melkveehouder. Daarbij komt ook nog dat beide gespecialiseerd zijn. De een in vee verzorging en rendabel melken en de ander optimale gewasverzorging voor een perfecte gewasopbrengst. Het is niet voor niets dat samenwerking de trend wordt voor de komende jaren. En ik verwacht dat deze verticaal in de keten wordt en niet horizontaal. Die laatste is mij te veel gezind op winst uit macht en puur eigen gewin. De verticale samenwerking haalt de winst uit reductie van ketenverliezen waar iedereen in de keten goed van wordt. Naast de bouw van de stal ben ik ook erg benieuwd hoe de rest van het bedrijf allemaal georganiseerd wordt.

 • alco1

  @Joannes. Reactiewaarde wordt gevoed door wat men denkt te verwachten en nieuwsgierigheid. De inhoud van reacties laat de teleurstelling van het verwachte zien. Met als gevolg veel gespeculeer.

 • agratax2

  Een ding wordt in alle commentaren vergeten; 'De heren wonen dicht bij Duitsland en daar is regelmatig land te huur voor langere tijd'. Dit maakt de mest afzet en de ruwvoederwinning niet duurder'. Maar of grootschalig altijd goedkoper is dan kleinschalig is de vraag. Ik las net dat de Europese Auto trein door alle grote railvervoerders is of wordt afgeschaft en dat de kleine specialist er goed aan verdiend. Hier wegen de zware overhead kosten van de grote bedrijven zwaar. Ik bedoel maar er zijn grenzen aan groter = goedkoper.

 • Gullef

  Misschien heeft de beste man wel de loterij gewonnen.

 • Gullef

  Of een erfenisje links of rechts, ook nooit verkeerd

 • boerke brabant

  ben benieuwd naar de vervolg reportages, vragen genoeg !
  In ieder geval een opmerkelijke stap, om met factor 8 te groeien. Iedere ondernemer is vrij om binnen de wettelijke kaders zijn ruimte te zoeken. Blij ben ik er als collega boer niet mee. In een tijd waar we een discussie moeten voeren over verantwoord produceren zit ik niet te wachten op dergelijke 'mega'stallen waar bewust bespaard wordt op ruimte voor de koe.

 • joannes

  @Gullef, of misschien een goed exploitatieplan!

 • porky 1

  ik denk dat ze over een paar jaar terug verlangen naar de 60 koeien van nu en hebben ze het voorbeeld van die varkens boer uit de omgeving niet gezien die groeide en groeide tot het bedrijf naar de k ging

 • marjanschaftenaar

  Hier staat een interview met de ondernemer. Misschien dat er dan al een aantal vragen beantwoord zijn.

  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2014/7/Megastap-van-60-naar-480-koeien-1555137W/

 • steenbok1

  ken de ins en outs niet, maar vind het knap en wens de veehouder veel succes toe. Iedereen moet doen wat hem/haar het beste lijkt en zelf proberen baas te blijven. Jammer van wat afgunst hier.

 • lepercheron 46

  Agratax 1; Marienheem ligt zo`n 40 km van de grens af. dus zo dichtbij is dat ook niet.

 • geen boer

  het hangt uiteindelijk af van de melkprijs. Zonder verdere info te hebben over deze mensen (dat weet je immers nooit, wellicht zijn ze om een of andere reden flink liquide) lijkt het me wél een behoorlijke gok. In de VS zijn in het recente verleden dit soort uitbreiders massaal failliet gegaan na 2 jaar laagconjunctuur. Efficiënt en vakkundig, maar financieel niet sterk genoeg in een tijd dat de banken aan zichzelf moeten denken. De operationele problematiek waar ze ongetwijfeld ook tegenaan gaan lopen nog daar gelaten.
  De reportage is overigens meer een bouwverslag waarin de ondernemende kant van het verhaal totaal niet aan bod komt. Voor de meesten hier waarschijnlijk niet zo interessant; we weten allemaal wel hoe een betonpomp er uit ziet.

 • W Geverink

  Ach ik denk dat de Jonkmannen en hun afnemer wel een contract opgezet waarin ze beschermt zijn tegen te lage prijzen en de afnemer tegen te hoge prijzen. Als hun afnemer zo graag meer melk wil verwerken zijn ze vast wel bereid om mee te werken het risico te spreiden zodat de ondernemer een zekerheid heeft waar hij mee naar de bank kan. Succes gewenst.

 • ajalbers

  Dit is nu het mooie van ondernemer zijn. Niet alles hetzelfde doen als de rest, maar doen waar je zelf een uitdaging in ziet. Ze zullen er ongetwijfeld heel goed over nagedacht hebben. Het is zeker niet mijn keus, omdat je bedrijf nog meer afhankelijk wordt van de marktomstandigheden (niet alleen meer de melkprijs, maar ook de prijzen voor voer en mest). Dat betekend op het juiste tijdstip inkopen en handelen (en dat kun je wel aan ze overlaten). Wat betreft het investeringsbedrag, ik denk dat wij, met vele anderen, hetzelfde bedrag de laatste jaren uitgegeven hebben aan quotum en wij zijn (maar) gegroeid van 40 naar 100 melkkoeien.

 • zandman

  Ik find het een gevaarlijke onderneming. De boeren zullen in de toekomst er rekening mee moeten houden, dat ze veel minder kunnen afzetten of dat de prijs erg omlaag gaat. Het gezegde van melk is goed voor elk, is absoluut niet waar en een verzinsel uit een tijd dat men nog niet wist, wat het effect is van melk drinken na je volwassenheid. In het dierenrijk word door geen enkel volwassen dier melk gedronken. Wijmensen behoren ook tot het dierenrijk, maar noemen ons zelf mens.
  De eiwitten in melk zijn veroorzakers van veel ziektes bij de mens. Een ophoping van deze eiwitten in de lichaamscellen veroorzaakt een afwijkend gedrag in de ontwikkeling en produktie van nieuwe lichaamscellen.
  Bij de ontwikkeling en produktie van nw. lichaamscellen ontstaan afvalstoffen die uitgestoten worden. Wanneer een te veel aan eiwitten in een cel aanwezig is, kan het een giftige stof worden, met als gevolg cellenmet een afwijkend gedrag, die zich verplaatsen door heel je lichaam, met alle gevolgen van dien. Eiwitten in rund en melk en gevogelte en ei, zijn de boosdoeners, bij een verzwakt imuunsysteem. Laat deze produkten maar eens weg uit uw menu en drink gewoon water of thee en u zult zich al na korte tijd al stukken beter voelen.

  Veel success met uw proef.

  Groeten aan iedereen.

 • japke33

  Ook deze boeren denken dat er op 1 april, plots ineens een mega vraag naar melk is. Ik moet het nog maar zien. En dan is deze investering veel te groot om het dan nog draaiende te houden.

 • Venstra

  Hier 1km van een Natura2000 gebied, maar een vergunning voor 100 koeien doen ze al moeilijk over.

 • kenmvdwind

  Zandman,

  Hoe komt een mens dan aan voldoende vitamine D, kalk enz.???

 • Mozes

  @zandman #49, eiwitten hopen zich helemaal niet op. Als je meer eiwit eet dan je nodig hebt wordt dit afgebroken in glucose en ureum. Het ureum wordt via de urine uitgescheiden. De glucose wordt gebruikt voor energievoorziening van het lichaam.

 • Frederik henderik

  Hoe komt iemand als zandman met degelijke flauwekul op zo'n forum?

 • Frederik henderik

  dergelijke (sorry!)

 • dayo

  @ frederik hendrik, kijk even naar tijdstip van posten bij zandman, volgens mij heeft hij na dat de kroeg gesloten was nog even hier wat onzin zitten uit kramen haha

 • dayo

  want anders schrijf je vind ook niet met een F

 • JBasel

  @ zandman.
  Raar dat geen enkel volwassen dier melk drinkt????? Ik kom ze ook niet tegen bij de AH. Maar zet een hond of kat maar eens melk voor...zeker weten dat hij dit op drinkt. En ook onze varkens waren in het begin van het qoutum tijdperk gek op onze overschot melk

 • Boomborg1@hotmail.com

  Agratax1 probeer jij maar land in Duitsland te huren.... Zou je vies tegenvallen. En voor weinig geld ben je helemaal kansloos.

 • steamfull

  de bedoeling van zo n stal is goedkoper te produceren om uiteindelijk goedkoper in aan de man te brengen (winkel). Hierdoor moeten alle melkveehouders uitbreiden, investeren en productie verhogen om toch voor het zelfde inkomen als nu te kunnen behouden. Maar het rendement van het kapitaal is zeer laag (grond, gebouwen) als het over productie gaat.

 • nieuwsgierig

  Ik ben geen voorstander van zulke megabedrijven, maar dat deze mensen het lef hebben om dit in Nederland aan te durven vind ik bewonderenswaardig.
  Commentaar geven op alles wat niet deugd is makkelijk, maar de beste stuurlui staan aan wal.
  Ik wens ze veel succes met deze gigantische uitbreiding!!

 • landboer

  Lees net ergens wat over fosfaatreferentiejaar 2013..

 • minasblunders1

  Dat maakt niet uit Landboer. Deze boer is dan zó intensief (tenzij hij 200 ha land heeft, maar daar ga ik niet van uit), dat hij, hoe dan ook, veel 'zwarte mest' op eigen land kan aanwenden vóór hij mest af moet zetten. Daar zorgt de (Z)LTO wel voor met hun 'MINAS met rookgordijnen' oftewel de kringloopwijzer.

 • klaas8

  Succes met de stal

 • juur

  agritax1 weet je wel waar marienheem ligt, midden overijssel bij Raalte IN Duitsland zijn de vrije vrije pacht prijzen net zo hoog als in Nederland. Door vraag mais voor vergisting installaties.

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.