Rundveehouderij

Foto & video 3881 x bekeken 12 reacties

Geld verdienen met kwaliteit en uitstraling

In het westen van Engeland runnen Christine Williams en Paul Tippetts een top Limousinbedrijf: Wilodge. Boerderij maakte een reportage.

Foto

 • Elegant en luxe. Geld verdienen met kwaliteit en uitstraling.

  Elegant en luxe. Geld verdienen met kwaliteit en uitstraling.

  Foto: Robert Prins
 • Christine Williams en Paul Tippetts zijn eigenaren van een top Limousinbedrijf: Wilodge. Dat ligt in het westen van Engeland, vlakbij Wales.

  Christine Williams en Paul Tippetts zijn eigenaren van een top Limousinbedrijf: Wilodge. Dat ligt in het westen van Engeland, vlakbij Wales.

  Foto: Robert Prins
 • Fokkerij is de belangrijkste tak op dit bedrijf. Embryotransplantatie wordt veel toegepast om kwaliteit te verbeteren. Paul brengt hier een donorkoe terug naar het hok.

  Fokkerij is de belangrijkste tak op dit bedrijf. Embryotransplantatie wordt veel toegepast om kwaliteit te verbeteren. Paul brengt hier een donorkoe terug naar het hok.

  Foto: Robert Prins
 • Williams en Tippetts verkopen niet alleen door goed te vee te fokken. Presenteren hoort ook bij het vak. Met deze grote truck rijden ze altijd naar shows en veilingen.

  Williams en Tippetts verkopen niet alleen door goed te vee te fokken. Presenteren hoort ook bij het vak. Met deze grote truck rijden ze altijd naar shows en veilingen.

  Foto: Robert Prins
 • Het bedrijf ligt in een akkerbouwgebied. Stro is er ruim voldoende, terwijl de afzet van mest geen probleem is.

  Het bedrijf ligt in een akkerbouwgebied. Stro is er ruim voldoende, terwijl de afzet van mest geen probleem is.

  Foto: Robert Prins
 • Dit is de belangrijkste koe van het bedrijf: Ravenelle. Als kalf van 10 maanden oud werd ze indertijd gekocht voor omgerekend €6.300. Door de verkoop van directe nakomelingen is de opbrengst inmiddels het twintigvoudige.

  Dit is de belangrijkste koe van het bedrijf: Ravenelle. Als kalf van 10 maanden oud werd ze indertijd gekocht voor omgerekend €6.300. Door de verkoop van directe nakomelingen is de opbrengst inmiddels het twintigvoudige.

  Foto: Robert Prins
 • De kwaliteit van Wilodge komt vooral terug in het hok waar de 20 maanden oude stieren lopen. De stieren zijn lang, breed en zijn royaal bespierd.

  De kwaliteit van Wilodge komt vooral terug in het hok waar de 20 maanden oude stieren lopen. De stieren zijn lang, breed en zijn royaal bespierd.

  Foto: Robert Prins
 • Een aandachtspunt bij Limousin is het karakter. De dieren zijn erg alert en in een groep kijken ze je meestal van een afstand al aan. Op dit bedrijf is dat duidelijk anders.

  Een aandachtspunt bij Limousin is het karakter. De dieren zijn erg alert en in een groep kijken ze je meestal van een afstand al aan. Op dit bedrijf is dat duidelijk anders.

  Foto: Robert Prins
 • Deze 20 maanden oude Wilodge HP bracht tijdens een veiling omgerekend €5.030 op. De stier uit de Danette-stam heeft een zeer goede vleesindex.

  Deze 20 maanden oude Wilodge HP bracht tijdens een veiling omgerekend €5.030 op. De stier uit de Danette-stam heeft een zeer goede vleesindex.

  Foto: Robert Prins
 • Binnen de veestapel zijn meerdere types Limousin aanwezig. Deze wat beknoptere, ronde vaars kan prima functioneren en een goede fokkoe worden. Maar haar partner zal wel meer formaat moeten hebben.

  Binnen de veestapel zijn meerdere types Limousin aanwezig. Deze wat beknoptere, ronde vaars kan prima functioneren en een goede fokkoe worden. Maar haar partner zal wel meer formaat moeten hebben.

  Foto: Robert Prins
 • Verderop in de afstamming van dit kalf zit een Belgisch Witblauwe stier. Het uiterlijk van een Limousin is aanwezig, terwijl hetzelfde geldt voor de luxe en fijnheid van een Belgisch Witblauwe.

  Verderop in de afstamming van dit kalf zit een Belgisch Witblauwe stier. Het uiterlijk van een Limousin is aanwezig, terwijl hetzelfde geldt voor de luxe en fijnheid van een Belgisch Witblauwe.

  Foto: Robert Prins
 • Een gladde huid en dichte vacht zijn wenselijk. Zeker ook in warmere streken met veel vliegen en teken.

  Een gladde huid en dichte vacht zijn wenselijk. Zeker ook in warmere streken met veel vliegen en teken.

  Foto: Robert Prins
 • Links een raszuiver Limousin-kalf en rechts een kruising van Belgisch Witblauw en Limousin. Ondanks het verschil in bouw, bespiering en botten zijn het allebei toppers.

  Links een raszuiver Limousin-kalf en rechts een kruising van Belgisch Witblauw en Limousin. Ondanks het verschil in bouw, bespiering en botten zijn het allebei toppers.

  Foto: Robert Prins
 • De Britse Limousin is ronder dan haar Franse rasgenoot.

  De Britse Limousin is ronder dan haar Franse rasgenoot.

  Foto: Robert Prins
 • Voor Christine en Paul is de kruislingmarkt momenteel erg lucratief. De fijnheid en luxe van Belgisch Witblauw en het type en bewegingen van Limousin kunnen echte toppers geven. Die zijn gewild bij kapitaalkrachtigen die er mee willen showen.

  Voor Christine en Paul is de kruislingmarkt momenteel erg lucratief. De fijnheid en luxe van Belgisch Witblauw en het type en bewegingen van Limousin kunnen echte toppers geven. Die zijn gewild bij kapitaalkrachtigen die er mee willen showen.

  Foto: Robert Prins
 • Glimmend en zwetend van de snelle groei.

  Glimmend en zwetend van de snelle groei.

  Foto: Robert Prins
 • Rond en vol van achter.

  Rond en vol van achter.

  Foto: Robert Prins
 • Elegant, nieuwsgierig en vriendelijk.

  Elegant, nieuwsgierig en vriendelijk.

  Foto: Robert Prins
 • Of gewoon een goede groeier.

  Of gewoon een goede groeier.

  Foto: Robert Prins
 • De roodgouden kleur, de lichte vlakken rondom de neus en ogen van de Limousin spreken aan.

  De roodgouden kleur, de lichte vlakken rondom de neus en ogen van de Limousin spreken aan.

  Foto: Robert Prins
 • Geen ultieme topper, maar wel een stier met een prima slachtwaarde.

  Geen ultieme topper, maar wel een stier met een prima slachtwaarde.

  Foto: Robert Prins
 • Dit Limousinbedrijf kiest voor meewaarde in de fokkerij. Goede dieren worden omgerekend boven de €12.600 verkocht.

  Dit Limousinbedrijf kiest voor meewaarde in de fokkerij. Goede dieren worden omgerekend boven de €12.600 verkocht.

  Foto: Robert Prins
 • Hoewel er veel kwaliteit aanwezig is, wordt er soms nog een dier gekocht. Gerrygullinane Glen werd tijdens een veekeuring als kalf gezien. Deskundigen van een fokkerijorganisatie bevoelen de spierbundels.

  Hoewel er veel kwaliteit aanwezig is, wordt er soms nog een dier gekocht. Gerrygullinane Glen werd tijdens een veekeuring als kalf gezien. Deskundigen van een fokkerijorganisatie bevoelen de spierbundels.

  Foto: Robert Prins
 • Glen heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een bijzondere stier met veel luxe. Christine is niet groot, maar Glen wel.

  Glen heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een bijzondere stier met veel luxe. Christine is niet groot, maar Glen wel.

  Foto: Robert Prins
 • Voor de internationale markt is sperma van Glen beschikbaar. In Groot-Brittannië geldt een nabetaling per geregistreerd kalf. Voor Glen is dat omgerekend €50 per kalf.

  Voor de internationale markt is sperma van Glen beschikbaar. In Groot-Brittannië geldt een nabetaling per geregistreerd kalf. Voor Glen is dat omgerekend €50 per kalf.

  Foto: Robert Prins
 • 'Sweet' is de omschrijving van Christine voor één van haar oogappels. Zelf wordt Christine een artiest in de fokkerij genoemd.

  'Sweet' is de omschrijving van Christine voor één van haar oogappels. Zelf wordt Christine een artiest in de fokkerij genoemd.

  Foto: Robert Prins

Laatste reacties

 • floseman1

  super mooi vee hoe is het afkalven daar heb niets over gelezen

 • Robert P

  bij de Engelse Limousin is afkalven / zware geboorten niet het grootste probleem. Tegenwoordig wordt er door fokkerij organisaties goed aandacht aan besteed. Cijfers voor geboorte gemak en lichte kalveren zijn beschikbaar.
  Opvallend is dat veel Limousin stieren worden verkocht naar Engelse melkveebedrijven en ook sperma van Limousin wordt gebruikt in plaats van Belgisch Blauw. Als voordeel wordt genoemd het geboorte gewicht en geboorte gemak van de de Limousin kalveren.
  Wellicht zijn er meer ervaringen van lezers

 • John Fr

  Als Limousin mester in de Limousin

 • John Fr

  Als Limousin mester in de Limousin heb ik genoten van de reportage alleen heb ik wel mijn bedenkingen met de kruising Blanc blue Belge en Limousin.(vind het geen verbetering van het ras)
  Hier wordt het ook gedaan met de z.g. Veau de lait sous la mere maar ze zijn niet goed vet te krijgen en deze kruisingen heb ik ook op stal gehad enorme gewichten ( 210 kg karkas) wit maar niet vet.
  Naast de limousins doe ik ook nog zware vlees kruisingen zg croiser sup en daar heb ik ook vaak melkvee gekruist met Limousin maar tegenwoordig steeds meer BBB.
  Verder schrok ik wel van de prijzen die liggen hier 'iets' anders!

 • LUCTOR

  Kruis nog wel eens blonde d.aquitaine met bb stieren met een korte draagtijd kalveren worden gemakkelijk geboren zijn rustiger van karakter en van allerlei kleuren zowel de stier kalveren die ik verkoop op 9maand vaak voor de mesterij brengen meer op als zuivere blondes doordat ze luxer bespierd zijn de vaarskalveren die niet voor de fok gebruikt worden verkoop ik ook meestal in het voorjaar, brengen aanzienlijk meer op als zuivere blondes vaak aan wie wat moois in het land wil hebben.

 • Robert P

  het overgrote deel van de veestapel is zuiver Limmie.
  fokkerij heeft altijd of moet altijd een economische doel nastreven.
  als 'de markt' om zeer zware / bespierde dieren vraagt en de prijzen zijn goed, waarom dan niet. Dat heeft weinig tot niets te maken met het verbeteren van de ras. Een gedeelde afzet kan de fokkerij ondersteunen

 • Robert P

  hierbij aardige filmpjes van de veiling in Carlise, waar twee stieren van Wilodge verkochte werden.

  http://www.ctmmedia-images.co.uk/gallery_viewphoto.asp?gallery=320

  de prijzen zijn in guinea, dat is 1 pond plus 't opgeld voor de veiling. (10-15%)

 • T. Dekker

  Wij hebben daarentegen wel zeer goede ervaringen gezien als tweewegkruisen met de Limousin en het Belgisch Blauwe ras. Zie ook onze ervaring in een compleet verslag tijdens een excursie naar Noord-Ierland op de website cowporation.nl. Daar wordt het Limousuinras gebruikt om luxueuze karkassen te fokken, met behoud van afkalfgemak, geboortegewicht en melk onder de koeien. Ook wordt de Limousin op grote schaal gekruist met Belgisch Blauw, waarbij 75% Limousin en 25% Belgisch Blauw de meest lucratieve karkassen geeft. Iets wat men met geen ander vleesras dan de Limousin voor elkaar krijgt. Het schijnt dat de Limousin onontdekte genen heeft die het afkalven en geboortegewicht gunstig beïnvloed, zelfs met de aanwezigheid van NT821 en Q204X genotypering. Een aanrader voor alle commerciële Belgisch Blauwe veehouders en Limousin veehouders, die wel luxe karkassen willen, maar waar de koeien ook natuurlijk afkalven.

 • T. Dekker

  @Robert P: Wij hebben zelf ook vee van Wilodge Limousin gekocht, de laatste stier was Wilodge Gatsby, zie op onze website van cowporation.nl.

  De Guinea die op de veiling wordt gebruikt is een oude Engelse munteenheid, die effectief op veeveilingen wordt gebruikt. De Guinea is 5% meer waard dan de Engelse pond en deze 5% is tevens het berekende veilingtarief. Dus een koper koopt in Guinea (5% hoger dan de Engelse Pond) en de verkoper krijgt in Engelse Pond uitbetaald. Het verschil van die 5% is voor de het veilingbedrijf.

 • Robert P

  de 5% commissie was standaard maar er komen nu in veilingen ook andere percentages voor.
  Daarbij heb ik tijdens rundveeveilingen nu ook Britse Ponden gezien als munteenheid terwijl de commissie % in het boekje staat. Wilodge is ook populaire bij de jongeren. Christine en Paul laat de jeugd werken met hun beste vee en jongelui met talent en passie krijgen geluk bij de aankoop van een dier

 • Robert P

  @ Teus Dekker
  Waarom koop je stieren en geen rieten sperma?

 • T. Dekker

  @Robert P: je kan bij ons te kust en te keur uit een voorraad van zo'n 5500 shoppen van 's werelds beste Limousinstieren, ingevoerd uit Engeland en Noord Ierland. Kijk maar gauw een keertje op onze website.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.