Rundveehouderij

Foto & video 11816 x bekeken 3 reactieslaatste update:7 dec 2016

Fraaie, grote stal met opvallende routing

Maatschap Tankink liet een nieuwe stal bouwen voor 350 koeien. Ze blijven - met personeel - wel melken in de oude stal, in een 2x12 rapid-exitmelkstal.

Foto

 • Jacqueline en Henk Tankink (beide 47) voeren een maatschap in het Gelderse Eibergen. Het bedrijf telt 250 melkkoeien, 140 stuks jongvee (uitbesteed), 2,2 miljoen kg quotum en 120 hectare land (waarvan 90 hectare in eigendom). Vorig jaar liet de maatschap een nieuwe stal voor 350 melkkoeien bouwen. November 2013 gingen de eerste koeien naar binnen. Vrijdag 18 juli is er open dag.

  Jacqueline en Henk Tankink (beide 47) voeren een maatschap in het Gelderse Eibergen. Het bedrijf telt 250 melkkoeien, 140 stuks jongvee (uitbesteed), 2,2 miljoen kg quotum en 120 hectare land (waarvan 90 hectare in eigendom). Vorig jaar liet de maatschap een nieuwe stal voor 350 melkkoeien bouwen. November 2013 gingen de eerste koeien naar binnen. Vrijdag 18 juli is er open dag.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal is vanaf de weg nauwelijks te missen. Tien meter erachter staat de oude stal. Die stamt uit 1976, en is de laatste jaren al telkens aangepast. In 2001 kwam er een nieuwe 2x12 rapid-exitmelkstal, en in 2006 is hij verlengd met 50 ligplaatsen. Uiteindelijk telde de stal 190 ligboxen. Maar Tankink wilde verder groeien en bouwde nieuw.

  De nieuwe stal is vanaf de weg nauwelijks te missen. Tien meter erachter staat de oude stal. Die stamt uit 1976, en is de laatste jaren al telkens aangepast. In 2001 kwam er een nieuwe 2x12 rapid-exitmelkstal, en in 2006 is hij verlengd met 50 ligplaatsen. Uiteindelijk telde de stal 190 ligboxen. Maar Tankink wilde verder groeien en bouwde nieuw.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een kijkje in de nieuwe stal. Die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De bouw was relatief goedkoop: €4.000 per koeplaats. Dat kon doordat Tankink in de oude stal blijft melken. Ook de wachtruimte en de meeste separatiehokken zijn daar. De veehouder kon de vierkante meters dus efficiënt benutten. De nieuwbouw is met recht een ‘ligboxenstal’. In het midden is nog één van de twee voergangbruggen te zien. Dat was nodig in verband met de bijzondere routing in de stal vanwege het melken in de oudbouw.

  Een kijkje in de nieuwe stal. Die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De bouw was relatief goedkoop: €4.000 per koeplaats. Dat kon doordat Tankink in de oude stal blijft melken. Ook de wachtruimte en de meeste separatiehokken zijn daar. De veehouder kon de vierkante meters dus efficiënt benutten. De nieuwbouw is met recht een ‘ligboxenstal’. In het midden is nog één van de twee voergangbruggen te zien. Dat was nodig in verband met de bijzondere routing in de stal vanwege het melken in de oudbouw.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen op een Groene Vlag-roostervloer: roosters met rubber. De ammoniakuitstoot (bij opstallen) is berekend op 7,4 kg per dier. Aan deze vloer hing wel een flink prijskaartje: €135 per vierkante meter.

  De koeien lopen op een Groene Vlag-roostervloer: roosters met rubber. De ammoniakuitstoot (bij opstallen) is berekend op 7,4 kg per dier. Aan deze vloer hing wel een flink prijskaartje: €135 per vierkante meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail. Het is een bolle vloer met een zacht oppervlak. Het principe: de urine loopt er makkelijk vanaf, waardoor de vloer mooi droog blijft. En het werkt. Na negen maanden is Tankink nog altijd erg tevreden. De vloer is in de praktijk zeker niet te glad.

  Een detail. Het is een bolle vloer met een zacht oppervlak. Het principe: de urine loopt er makkelijk vanaf, waardoor de vloer mooi droog blijft. En het werkt. Na negen maanden is Tankink nog altijd erg tevreden. De vloer is in de praktijk zeker niet te glad.

  Foto: Ronald Hissink
 • De diergezondheid verbeterde de afgelopen maanden sterk. Het aantal koeien met een wittelijnaandoening bijvoorbeeld nam fors af.

  De diergezondheid verbeterde de afgelopen maanden sterk. Het aantal koeien met een wittelijnaandoening bijvoorbeeld nam fors af.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze JOZ-mestrobot maakt de vloer schoon. Tankink had er al zo een in de oude stal, en die beviel prima. De nieuwe mestrobot heeft wel één aanpassing: een sproei-installatie. Aanbevolen door JOZ, in verband met de emissiearme vloer.

  Deze JOZ-mestrobot maakt de vloer schoon. Tankink had er al zo een in de oude stal, en die beviel prima. De nieuwe mestrobot heeft wel één aanpassing: een sproei-installatie. Aanbevolen door JOZ, in verband met de emissiearme vloer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook gekopieerd uit de oude stal: koematrassen in de ligboxen. Twee keer per dag aangevuld met zaagsel. Een systeem dat Tankink goed bevalt.

  Ook gekopieerd uit de oude stal: koematrassen in de ligboxen. Twee keer per dag aangevuld met zaagsel. Een systeem dat Tankink goed bevalt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Automatische koeborstels zorgen voor extra koecomfort. Let ook op het vele licht. In het geïsoleerde dak zit een lichtstraat van 4 meter breed. Daarnaast kunnen de ventilatiegordijnen ruim 4 meter open, en zitten er lichtplaten in de voor- en achterkant van de stal.

  Automatische koeborstels zorgen voor extra koecomfort. Let ook op het vele licht. In het geïsoleerde dak zit een lichtstraat van 4 meter breed. Daarnaast kunnen de ventilatiegordijnen ruim 4 meter open, en zitten er lichtplaten in de voor- en achterkant van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Eén van de twee voergangbruggen in de nieuwe stal. Via deze brug steken de koeien links van de voergang over naar de oude stal voor een melkbeurt. Dit is de inloop, met een breedte van 4 meter ruim opgezet. De twee bruggen kostten samen €25.000.

  Eén van de twee voergangbruggen in de nieuwe stal. Via deze brug steken de koeien links van de voergang over naar de oude stal voor een melkbeurt. Dit is de inloop, met een breedte van 4 meter ruim opgezet. De twee bruggen kostten samen €25.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • De routing is niet alledaags. Dit is het zicht vanaf de voergangbrug. Helemaal op de achtergrond is de oude stal met wachtruimte en melkstal. De helper van de melkers drijft de groepen koeien na elkaar de wachtruimte in. Vóór in de wachtruimte zijn hekken, zodat hij de volgende groep alvast kan ophalen als de laatste koe uit de eerdere groep nog staat te wachten bij de melkstal.

  De routing is niet alledaags. Dit is het zicht vanaf de voergangbrug. Helemaal op de achtergrond is de oude stal met wachtruimte en melkstal. De helper van de melkers drijft de groepen koeien na elkaar de wachtruimte in. Vóór in de wachtruimte zijn hekken, zodat hij de volgende groep alvast kan ophalen als de laatste koe uit de eerdere groep nog staat te wachten bij de melkstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Links de nieuwe en rechts de oude stal. Daartussen de twee looppaden voor de koeien (gewone roosters). De melktank staat buiten, capaciteit 35.000 liter. Links ervan liggen zonnepanelen op het dak. Die hebben een berekende jaaropbrengst van 50.000 kilowatt. Tankink investeerde hiervoor €54.000. Hij kreeg ook €20.000 subsidie in het kader van de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ van de provincie Gelderland.

  Links de nieuwe en rechts de oude stal. Daartussen de twee looppaden voor de koeien (gewone roosters). De melktank staat buiten, capaciteit 35.000 liter. Links ervan liggen zonnepanelen op het dak. Die hebben een berekende jaaropbrengst van 50.000 kilowatt. Tankink investeerde hiervoor €54.000. Hij kreeg ook €20.000 subsidie in het kader van de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ van de provincie Gelderland.

  Foto: Ronald Hissink
 • De oude stal. Dit is de wachtruimte, die vorig jaar nog is vergroot. Zij biedt plaats aan 180 melkkoeien. Let ook op de mestschuif. De mestrobot komt hier niet. Op de achtergrond de 2x12 rapid-exitmelkstal uit 2001. Deze voldoet volgens Tankink nog prima. Ook met 350 koeien kan dat straks uit, stelt de veehouder, die met personeel werkt.

  De oude stal. Dit is de wachtruimte, die vorig jaar nog is vergroot. Zij biedt plaats aan 180 melkkoeien. Let ook op de mestschuif. De mestrobot komt hier niet. Op de achtergrond de 2x12 rapid-exitmelkstal uit 2001. Deze voldoet volgens Tankink nog prima. Ook met 350 koeien kan dat straks uit, stelt de veehouder, die met personeel werkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achter in de wachtruimte hangt een automatisch opdrijfhek.

  Achter in de wachtruimte hangt een automatisch opdrijfhek.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 2x12 rapid-exitmelkstal. Het bedrijf beschikt over zes melkers. In deze melkstal kan Tankink 90 koeien per uur melken. Dat betekent 4 uur melktijd per keer. In de praktijk is er straks één melker en één persoon die de koeien ophaalt, de boxen schoonmaakt en de kalfjes voert. Die twee wisselen halverwege, waardoor beiden nooit langer dan 2 uur hoeven te melken. Dan is het te overzien.

  De 2x12 rapid-exitmelkstal. Het bedrijf beschikt over zes melkers. In deze melkstal kan Tankink 90 koeien per uur melken. Dat betekent 4 uur melktijd per keer. In de praktijk is er straks één melker en één persoon die de koeien ophaalt, de boxen schoonmaakt en de kalfjes voert. Die twee wisselen halverwege, waardoor beiden nooit langer dan 2 uur hoeven te melken. Dan is het te overzien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na het melken lopen de koeien door elkaar. Als ze teruggaan naar de nieuwe stal zorgt deze vierwegselectiepoort dat elk dier in de juiste groep terechtkomt.

  Na het melken lopen de koeien door elkaar. Als ze teruggaan naar de nieuwe stal zorgt deze vierwegselectiepoort dat elk dier in de juiste groep terechtkomt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zoals gezegd bestaat de nieuwe stal vooral uit ligboxen en mestgangen. Voor in de stal, vlak achter de vierwegselectiepoort, zit ook nog deze separatieruimte met acht boxen. Ook hier een Groene Vlag-roostervloer.

  Zoals gezegd bestaat de nieuwe stal vooral uit ligboxen en mestgangen. Voor in de stal, vlak achter de vierwegselectiepoort, zit ook nog deze separatieruimte met acht boxen. Ook hier een Groene Vlag-roostervloer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de tweede voergangbrug, de terugloop. Deze is twee keer zo smal als de inloop.

  Dit is de tweede voergangbrug, de terugloop. Deze is twee keer zo smal als de inloop.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tankink draait de brug handmatig open. Onder de voergang liggen gewone roosters.

  Tankink draait de brug handmatig open. Onder de voergang liggen gewone roosters.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het midden van de stal plaatste de maatschap negen krachtvoerboxen.

  In het midden van de stal plaatste de maatschap negen krachtvoerboxen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De waterbakken zijn voorzien van een automatisch rondpompsysteem.

  De waterbakken zijn voorzien van een automatisch rondpompsysteem.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tankink koos voor inductieverlichting in de stal. Het is een mooie, heldere bundel van licht, stelt hij. In totaal hangen er 23 van deze lampen in de stal.

  Tankink koos voor inductieverlichting in de stal. Het is een mooie, heldere bundel van licht, stelt hij. In totaal hangen er 23 van deze lampen in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is nu voor driekwart bezet. Met eigen opfok willen de veehouders gestaag doorgroeien. Ze geven niet ineens vol gas als het quotum verdwijnt, maar over drie jaar moet de stal vol liggen. Maatschap Tankink houdt vrijdag 18 juli van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Hoonesweg 8 in Eibergen (Gld.).

  De stal is nu voor driekwart bezet. Met eigen opfok willen de veehouders gestaag doorgroeien. Ze geven niet ineens vol gas als het quotum verdwijnt, maar over drie jaar moet de stal vol liggen. Maatschap Tankink houdt vrijdag 18 juli van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Hoonesweg 8 in Eibergen (Gld.).

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • johanboerderijdelaval

  Beste fam. Tankink,
  Van harte proficiat met jullie nieuwe stal. Zo te zien mooi doorgegroeid sinds de laatste keer dat ik bij jullie ben geweest. Heel veel succes en vooral veel melkplezier.
  Vr.gr. Johan ter Weele.

 • Khalid en zijn maten

  Volgens mij is maatschap Tankink toch echt gevestigd nabij Rekken...

 • gerrito

  flex bedrijfje

Of registreer je om te kunnen reageren.