Rundveehouderij

Foto & video 4 reactieslaatste update:16 jul 2014

Dierenwelzijn staat voorop in compacte serrestal

Vof Veurink liet een nieuwe serrestal voor 150 koeien bouwen. Opvallend zijn de korte looplijnen, het zand in de boxen en de Canadese mestschuiven.

Foto

 • Martend (64), Ineke (64), Maaike (0), Henrike (37) en Marcel (36) Veurink staan voor de nieuwe serrestal. Martend, Ineke en Marcel vormen een vof. Zij hebben in Arriën (Ov.) een gemengd bedrijf met 110 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 1.000 vleesvarkens en 49 hectare land in gebruik. Alle dieren staan op één bedrijfslocatie. Eind vorig jaar nam familie Veurink de serrestal in gebruik.

  Martend (64), Ineke (64), Maaike (0), Henrike (37) en Marcel (36) Veurink staan voor de nieuwe serrestal. Martend, Ineke en Marcel vormen een vof. Zij hebben in Arriën (Ov.) een gemengd bedrijf met 110 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 1.000 vleesvarkens en 49 hectare land in gebruik. Alle dieren staan op één bedrijfslocatie. Eind vorig jaar nam familie Veurink de serrestal in gebruik.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de nieuwe serrestal. De stal heeft capaciteit voor 150 koeien en kostte exclusief twee melkrobots en melktank €3.600 per koeplaats. Die investering (omgerekend €1.200 per plaats) deed Veurink al vier jaar eerder. Het duurde namelijk zo’n tien jaar voor hij een milieuvergunning voor de stalbouw kreeg. Zo lang kon hij met de vervanging van de toenmalige 2x4-melkstal niet wachten. Het melken was daardoor de laatste jaren improviseren in een overbezette stal. Toen de serrestal echter klaar was, werden de robots en melktank in één dag overgeplaatst.

  Een overzicht van de nieuwe serrestal. De stal heeft capaciteit voor 150 koeien en kostte exclusief twee melkrobots en melktank €3.600 per koeplaats. Die investering (omgerekend €1.200 per plaats) deed Veurink al vier jaar eerder. Het duurde namelijk zo’n tien jaar voor hij een milieuvergunning voor de stalbouw kreeg. Zo lang kon hij met de vervanging van de toenmalige 2x4-melkstal niet wachten. Het melken was daardoor de laatste jaren improviseren in een overbezette stal. Toen de serrestal echter klaar was, werden de robots en melktank in één dag overgeplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de achtergrond is de oorzaak van het (ellen-)lange milieuvergunningtraject te zien: Natura 2000-gebied Vecht en Beneden Regge. Dit natuurgebied ligt op een steenworp afstand van de bedrijfslocatie van Veurink. Door de combinatie van weidegang, het samenvoegen van de milieuvergunning van een tweede locatie en het inleveren van enkele varkensplaatsen kwam er uiteindelijk toch groen licht. Veurink koos bewust voor niet-emissiearm bouwen. “Het is alleen maar duurder. Bovendien gaat het niet samen met het zand uit de ligboxen.”

  Op de achtergrond is de oorzaak van het (ellen-)lange milieuvergunningtraject te zien: Natura 2000-gebied Vecht en Beneden Regge. Dit natuurgebied ligt op een steenworp afstand van de bedrijfslocatie van Veurink. Door de combinatie van weidegang, het samenvoegen van de milieuvergunning van een tweede locatie en het inleveren van enkele varkensplaatsen kwam er uiteindelijk toch groen licht. Veurink koos bewust voor niet-emissiearm bouwen. “Het is alleen maar duurder. Bovendien gaat het niet samen met het zand uit de ligboxen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de 45 meter lange en 35 meter brede stal, die bijna vierkant oogt. Veurink koos voor een serrestal vanwege het vele daglicht en de ventilatie. De voergang bevindt zich in het midden met aan beide zijkanten 65 boxen en een Lely A3 next-melkrobot. Opvallend is dat de stal compact oogt. Het lijkt niet alsof je in een stal voor 150 koeien staat.

  Een overzicht van de 45 meter lange en 35 meter brede stal, die bijna vierkant oogt. Veurink koos voor een serrestal vanwege het vele daglicht en de ventilatie. De voergang bevindt zich in het midden met aan beide zijkanten 65 boxen en een Lely A3 next-melkrobot. Opvallend is dat de stal compact oogt. Het lijkt niet alsof je in een stal voor 150 koeien staat.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ventilatiegordijnen kunnen bijna tot de nok open of dicht (5,5 meter). De echte nok is iets meer dan 7 meter hoog. Ook dat was een voordeel van de serrestal. Veurink: “Bij een traditionele stal zou de nokhoogte al gauw 12 tot 13 meter zijn. Niet zo fraai met zo'n compacte stal als deze.”

  De ventilatiegordijnen kunnen bijna tot de nok open of dicht (5,5 meter). De echte nok is iets meer dan 7 meter hoog. Ook dat was een voordeel van de serrestal. Veurink: “Bij een traditionele stal zou de nokhoogte al gauw 12 tot 13 meter zijn. Niet zo fraai met zo'n compacte stal als deze.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Korte looplijnen waren belangrijk tijdens de stalbouw. Op driekwart van de voergang bevindt zich deze ruime doorsteek. Deze doet ook dienst als separatieruimte vanuit de robots. Koeien kunnen eenvoudig oversteken. Eén van de twee melkrobots is links nog net te zien.

  Korte looplijnen waren belangrijk tijdens de stalbouw. Op driekwart van de voergang bevindt zich deze ruime doorsteek. Deze doet ook dienst als separatieruimte vanuit de robots. Koeien kunnen eenvoudig oversteken. Eén van de twee melkrobots is links nog net te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Veurink past weidegang toe. Een voordeel van de doorsteek is dat de veehouder nu maar één weidebox nodig heeft. Dat scheelde weer in de kosten.

  Veurink past weidegang toe. Een voordeel van de doorsteek is dat de veehouder nu maar één weidebox nodig heeft. Dat scheelde weer in de kosten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het enige nadeel is dat de voergang korter is. Er is niet voor elke koe een voerplaats. Maar een onoverkomelijk probleem is dat zeker niet in combinatie met robotmelken. Veurink moet gewoon zorgen dat er constant voer ligt.

  Het enige nadeel is dat de voergang korter is. Er is niet voor elke koe een voerplaats. Maar een onoverkomelijk probleem is dat zeker niet in combinatie met robotmelken. Veurink moet gewoon zorgen dat er constant voer ligt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het voorste deel van de stal heeft een eigen voergang, hier gezien vanaf de doorsteek. Veurink vond het belangrijk om elke vierkante meter zo optimaal mogelijk te gebruiken. Hij wilde niet te veel vaste separatieruimtes. Links van de voergang is alleen een ruimte voor droge koeien (twintig plaatsen) en rechts een afkalfhok van 5 bij 15 meter.

  Het voorste deel van de stal heeft een eigen voergang, hier gezien vanaf de doorsteek. Veurink vond het belangrijk om elke vierkante meter zo optimaal mogelijk te gebruiken. Hij wilde niet te veel vaste separatieruimtes. Links van de voergang is alleen een ruimte voor droge koeien (twintig plaatsen) en rechts een afkalfhok van 5 bij 15 meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Met de looplijnen voor Veurink zelf zit het ook goed. Dat bewijst deze loopbrug, gezien vanaf de voorkant van de stal. De loopbrug is eenvoudig op te klappen, zodat droogstaande koeien naar het afkalfhok (linksachter) kunnen worden gedirigeerd.

  Met de looplijnen voor Veurink zelf zit het ook goed. Dat bewijst deze loopbrug, gezien vanaf de voorkant van de stal. De loopbrug is eenvoudig op te klappen, zodat droogstaande koeien naar het afkalfhok (linksachter) kunnen worden gedirigeerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Optimaal gebruikmaken van de vierkante meters verklaart de keuze voor twee melkrobots. Ze zijn weliswaar duurder dan een 2×12 zij-aan-zijmelkstal, maar een grote wachtruimte is nu niet nodig. Een ander argument voor robots is arbeidsbesparing. “Mijn vader gaat op termijn afbouwen en dan zijn robots het meest praktisch”, zegt Marcel.

  Optimaal gebruikmaken van de vierkante meters verklaart de keuze voor twee melkrobots. Ze zijn weliswaar duurder dan een 2×12 zij-aan-zijmelkstal, maar een grote wachtruimte is nu niet nodig. Een ander argument voor robots is arbeidsbesparing. “Mijn vader gaat op termijn afbouwen en dan zijn robots het meest praktisch”, zegt Marcel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het beste voorbeeld van dierenwelzijn: zand in de ligboxen. Het geeft het meeste koecomfort, stelt Veurink. In combinatie met het open karakter van de stal zijn de koeien er qua gezondheid al flink op vooruitgegaan. In een halfjaar tijd daalde het celgetal van 250 naar 100 en verdween mortellaro bijna helemaal. Uierontstekingen komen ook vrijwel niet meer voor.

  Het beste voorbeeld van dierenwelzijn: zand in de ligboxen. Het geeft het meeste koecomfort, stelt Veurink. In combinatie met het open karakter van de stal zijn de koeien er qua gezondheid al flink op vooruitgegaan. In een halfjaar tijd daalde het celgetal van 250 naar 100 en verdween mortellaro bijna helemaal. Uierontstekingen komen ook vrijwel niet meer voor.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zo vult Veurink de boxen met zand. Dat doet hij iedere maand en dat neemt telkens een paar uur in beslag. Het is arbeidsintensief, maar dat heeft de veehouder er graag over. Diergezondheid weegt hier zwaarder dan arbeidsgemak.

  Zo vult Veurink de boxen met zand. Dat doet hij iedere maand en dat neemt telkens een paar uur in beslag. Het is arbeidsintensief, maar dat heeft de veehouder er graag over. Diergezondheid weegt hier zwaarder dan arbeidsgemak.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen op een dichte, betonnen vloer. Vier mestschuiven schuiven de mest weg. De vloer is overigens niet emissiearm.

  De koeien lopen op een dichte, betonnen vloer. Vier mestschuiven schuiven de mest weg. De vloer is overigens niet emissiearm.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is één van die vier mestschuiven. Het is een Canadese schuif. Veurink koos voor dit type vanwege de zwaardere constructie en de kabelaandrijving. Deze schuif is beter geschikt voor zand. De schuiven kostten samen €30.000. Gewone schuiven waren €5.000 goedkoper geweest, maar dit systeem is met zand de beste keuze stelt Veurink.

  Dit is één van die vier mestschuiven. Het is een Canadese schuif. Veurink koos voor dit type vanwege de zwaardere constructie en de kabelaandrijving. Deze schuif is beter geschikt voor zand. De schuiven kostten samen €30.000. Gewone schuiven waren €5.000 goedkoper geweest, maar dit systeem is met zand de beste keuze stelt Veurink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van die Canadese mestschuif. Deze schuift met harde kunststof flappen, wat nog efficiënter werkt.

  Een detail van die Canadese mestschuif. Deze schuift met harde kunststof flappen, wat nog efficiënter werkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mest en het zand belanden uiteindelijk in de afstortkelder met een opslagcapaciteit van 180 kuub. Daar bezinkt het zand en wordt de mest met een elektropomp naar een mestsilo gepompt. Let ook op de betonplaten boven de afstort. Als de put vol raakt met zand, kunnen die platen er zo vanaf worden gehaald. Overigens staan de mestschuiven in stilstand net buiten de stal ‘geparkeerd’. Ze staan de koeien dus niet in de weg.

  De mest en het zand belanden uiteindelijk in de afstortkelder met een opslagcapaciteit van 180 kuub. Daar bezinkt het zand en wordt de mest met een elektropomp naar een mestsilo gepompt. Let ook op de betonplaten boven de afstort. Als de put vol raakt met zand, kunnen die platen er zo vanaf worden gehaald. Overigens staan de mestschuiven in stilstand net buiten de stal ‘geparkeerd’. Ze staan de koeien dus niet in de weg.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestsilo bevindt zich bijna 20 meter achter de serrestal. De opslagcapaciteit is 2.500 kuub.

  De mestsilo bevindt zich bijna 20 meter achter de serrestal. De opslagcapaciteit is 2.500 kuub.

  Foto: Ronald Hissink
 • De drinkbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem. Het water gaat via de voorkoeler naar de drinkbakken.

  De drinkbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem. Het water gaat via de voorkoeler naar de drinkbakken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Automatische koeborstels. Aan extra koecomfort is gedacht.

  Automatische koeborstels. Aan extra koecomfort is gedacht.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen deze Hagro premium 250-lampen. Ze werken op een tijdschakelaar en lichtsensor. De lampen geven wit licht en zijn energiezuinig. Bovendien geven ze per lamp veel meer licht dan tl-lampen. Daardoor zijn minder armaturen nodig.

  In de stal hangen deze Hagro premium 250-lampen. Ze werken op een tijdschakelaar en lichtsensor. De lampen geven wit licht en zijn energiezuinig. Bovendien geven ze per lamp veel meer licht dan tl-lampen. Daardoor zijn minder armaturen nodig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voorin de stal is naast de machineruimte en het tanklokaal een plek ingeruimd voor een kantoor/kantine. Door het grote raam heeft Veurink een prima zicht op het afkalfhok.

  Voorin de stal is naast de machineruimte en het tanklokaal een plek ingeruimd voor een kantoor/kantine. Door het grote raam heeft Veurink een prima zicht op het afkalfhok.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • A1967

  een hele mooie stal, gefeliciteerd, maar wanneer komt het tweede deel van de reportage, die over weidegang en robotmelken..........

 • koestal

  ja,weidegang en robotmelken ,hoe doe je dat ? je hoort er wel succesverhalen over ,maar de werkelijkheid is vaak net iets anders

 • Mels

  Lees ik nou dat een dichte vloer niet emissiearm is???? Welke idioot verzint dat nou weer.Als de schuiven meerdere keren per dag hun werk doen is dat toch het meest emissiearme systeem wat er is??
  Ik zal wel weer gek zijn.

 • Veurink

  @koestal Weidegang en robotmelken gaan hier goed samen. Aantal melkingen daalt uiteraard wel maar totale melkgift blijft gelijk. Ervaring leert dat het het beste gaat als je koeien hun gang laat gaan en niet te snel weer ophalen omdat de melkingen dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.