Rundveehouderij

Foto & video laatste update:31 jul 2014

Beurs Libramont blijft groeien en boeien

In het Belgische Libramont vond afgelopen weekend de jaarlijkse beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding plaats. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • In het laatste weekend van juli vindt in het Belgische Libramont (Ardennen) de jaarlijkse beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding plaats. Het is een reusachtige openluchttentoonstelling die jaarlijks ruim 200 000 bezoekers, 1.800 exposanten verwelkomt op een terrein van 300.000 m².Dit jaar vond de 80e editie plaats. Naast uiteraard Belgische boeren heeft de beurs ook een grote aantrekkingskracht op agrariërs en standhouders uit het aanpalende Luxemburg, Duitsland, Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland. De beurs is een opvallende presentatie van de landelijke wereld in zijn vele facetten: machines, veeteelt, bosbouw, agrovoeding, tuinbouw, maar ook onderzoek, onderwijs en cultuur.

  In het laatste weekend van juli vindt in het Belgische Libramont (Ardennen) de jaarlijkse beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding plaats. Het is een reusachtige openluchttentoonstelling die jaarlijks ruim 200 000 bezoekers, 1.800 exposanten verwelkomt op een terrein van 300.000 m².Dit jaar vond de 80e editie plaats. Naast uiteraard Belgische boeren heeft de beurs ook een grote aantrekkingskracht op agrariërs en standhouders uit het aanpalende Luxemburg, Duitsland, Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland. De beurs is een opvallende presentatie van de landelijke wereld in zijn vele facetten: machines, veeteelt, bosbouw, agrovoeding, tuinbouw, maar ook onderzoek, onderwijs en cultuur.

  Foto: Guus Queisen
 • Wallonië is een duidelijk vleesveegebied. Op de beurs is dit ook duidelijk zichtbaar. De vooraanstaande vleesveerassen zoals Blondes d’Aquitaine, Witblauwe en Limousine zijn van jong tot oud aanwezig.

  Wallonië is een duidelijk vleesveegebied. Op de beurs is dit ook duidelijk zichtbaar. De vooraanstaande vleesveerassen zoals Blondes d’Aquitaine, Witblauwe en Limousine zijn van jong tot oud aanwezig.

  Foto: Guus Queisen
 • Vleesveerassen zijn er in alle rassen en maten te bewonderen.

  Vleesveerassen zijn er in alle rassen en maten te bewonderen.

  Foto: Guus Queisen
 • Deze Belgische dikbil heeft een levendgewicht van maar liefst 1.015 kilo.

  Deze Belgische dikbil heeft een levendgewicht van maar liefst 1.015 kilo.

  Foto: Guus Queisen
 • Meer dan 650 exposanten die 700 machinemerken vertegenwoordigen. Niet alleen uit: België maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Italië, China, Indonesië, Polen, Spanje en Zwitserland. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven presenteren zich in Libramont zoals dit jaar onder meer KI Samen, DLV, Lely en Bonda.

  Meer dan 650 exposanten die 700 machinemerken vertegenwoordigen. Niet alleen uit: België maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Italië, China, Indonesië, Polen, Spanje en Zwitserland. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven presenteren zich in Libramont zoals dit jaar onder meer KI Samen, DLV, Lely en Bonda.

  Foto: Guus Queisen
 • De beurs geniet ook een steeds grotere internationale uitstraling. Hier tonen Afrikaanse gasten belangstelling voor mobiele melkkannen.

  De beurs geniet ook een steeds grotere internationale uitstraling. Hier tonen Afrikaanse gasten belangstelling voor mobiele melkkannen.

  Foto: Guus Queisen
 • Naast de dikbillen ook melkveerassen, zoals deze Normandische koeien

  Naast de dikbillen ook melkveerassen, zoals deze Normandische koeien

  Foto: Guus Queisen
 • Semex toont haar Holstein paradepaardjes.

  Semex toont haar Holstein paradepaardjes.

  Foto: Guus Queisen
 • Tijdens de vijfdaagse beurs vinden ook melkveekeuringen plaats. Hier naast elkaar staat de algemeen kampioen en ligt de kampioen van de oudere koeien. Algemeen kampioen werd de zwartbonte Fabuleuse, (dochter van vader Bolton en moeder Nolwyn). Ze produceerde in haar eerste lactatie 10.183 kg met 3,95% vet en 3,26% eiwit. Fabuleuse komt uit de stal van Herbagere Moureaux uit Flavion. Bij de oudere koeien ging de algemene titel naar Brodoli Red (vader: Savard en moeder: Funny Red). Zij realiseerde bij de tweede lactatie een productie van 9.536 kg met 4,34% vet en 3,15% eiwit. Eigenaar is Broers-Peutat uit Gomzé-Andoumont.

  Tijdens de vijfdaagse beurs vinden ook melkveekeuringen plaats. Hier naast elkaar staat de algemeen kampioen en ligt de kampioen van de oudere koeien. Algemeen kampioen werd de zwartbonte Fabuleuse, (dochter van vader Bolton en moeder Nolwyn). Ze produceerde in haar eerste lactatie 10.183 kg met 3,95% vet en 3,26% eiwit. Fabuleuse komt uit de stal van Herbagere Moureaux uit Flavion. Bij de oudere koeien ging de algemene titel naar Brodoli Red (vader: Savard en moeder: Funny Red). Zij realiseerde bij de tweede lactatie een productie van 9.536 kg met 4,34% vet en 3,15% eiwit. Eigenaar is Broers-Peutat uit Gomzé-Andoumont.

  Foto: Guus Queisen
 • De keuze voor een bepaald vleesveeras wordt op de beurs ook doorgezet in het restaurantpaviljoen. In elk afzonderlijk deel van het paviljoen worden steaks geserveerd van de rassen Blondes d’Aquitaine, het Condroz rund, Limousine, Belgisch Wit-blauw en afstammelingen hiervan: het Condroz-rund en de Blauwe Pres.

  De keuze voor een bepaald vleesveeras wordt op de beurs ook doorgezet in het restaurantpaviljoen. In elk afzonderlijk deel van het paviljoen worden steaks geserveerd van de rassen Blondes d’Aquitaine, het Condroz rund, Limousine, Belgisch Wit-blauw en afstammelingen hiervan: het Condroz-rund en de Blauwe Pres.

  Foto: Guus Queisen
 • Boumatic Robotics uit Emmeloord toont de MR S1-melkrobot. Volgens de Franse adviseur van Boumatic tonen Wallonische melkveehouders weinig interesse in melkrobots. „De Luxemburgse veehouders daarentegen des te meer.”

  Boumatic Robotics uit Emmeloord toont de MR S1-melkrobot. Volgens de Franse adviseur van Boumatic tonen Wallonische melkveehouders weinig interesse in melkrobots. „De Luxemburgse veehouders daarentegen des te meer.”

  Foto: Guus Queisen
 • Melkwinningfabrikant GEA toont ook haar assortiment.

  Melkwinningfabrikant GEA toont ook haar assortiment.

  Foto: Guus Queisen
 • Nieuw op de beurs is de Italiaanse machinefabrikant Bravo met haar zelfrijdende voermengwagens, leverbaar met een capaciteit van 13 tot en met 35 m3. Opvallend is dat mengbak schuin omhoog kan, volgens de fabrikant zorgt dit voor een betere menging. De bak is voorzien van een horizontale vijzel die in twee richtingen beweegt. Op de beurs toonde Bravo de RTX 5500 met een capaciteit van 21m3 met een prijskaartje van circa 135.000 euro. Volgens directeur Bravo Francesco beperkt het afzetgebied zich vooralsnog tot Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk. Via deze beurs probeert hij het afzetgebied ook richting België en Nederland uit te breiden.

  Nieuw op de beurs is de Italiaanse machinefabrikant Bravo met haar zelfrijdende voermengwagens, leverbaar met een capaciteit van 13 tot en met 35 m3. Opvallend is dat mengbak schuin omhoog kan, volgens de fabrikant zorgt dit voor een betere menging. De bak is voorzien van een horizontale vijzel die in twee richtingen beweegt. Op de beurs toonde Bravo de RTX 5500 met een capaciteit van 21m3 met een prijskaartje van circa 135.000 euro. Volgens directeur Bravo Francesco beperkt het afzetgebied zich vooralsnog tot Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk. Via deze beurs probeert hij het afzetgebied ook richting België en Nederland uit te breiden.

  Foto: Guus Queisen
 • Ooit begon de beurs als een keuring van het Ardenner trekpaard. Nu, 80 jaar later, nemen paarden nog steeds een zeer centrale plaats in op het programma.

  Ooit begon de beurs als een keuring van het Ardenner trekpaard. Nu, 80 jaar later, nemen paarden nog steeds een zeer centrale plaats in op het programma.

  Foto: Guus Queisen
 • De paardenkeuringen kunnen op veel kritische aandacht rekenen.

  De paardenkeuringen kunnen op veel kritische aandacht rekenen.

  Foto: Guus Queisen
 • Netwerken vindt in Libramont volop plaats onder het genot van menig Belgisch pintje.

  Netwerken vindt in Libramont volop plaats onder het genot van menig Belgisch pintje.

  Foto: Guus Queisen
 • Uiteraard veel aandacht voor de nieuwste trekkers, zoals deze McCormick’s.

  Uiteraard veel aandacht voor de nieuwste trekkers, zoals deze McCormick’s.

  Foto: Guus Queisen
 • En sommige Belgische boeren tonen hun enthousiasme over de Rode Duivels nog steeds via hun tractor.

  En sommige Belgische boeren tonen hun enthousiasme over de Rode Duivels nog steeds via hun tractor.

  Foto: Guus Queisen

Of registreer je om te kunnen reageren.