Rundveehouderij

Foto & video 3 reactieslaatste update:20 aug 2014

200 melkkoeien en een bruisende recreatietak

Acht jaar geleden richtte maatschap Holtrop in Delfstrahuizen (Fr.) een minicamping op. Wat begon als kleine neventak van het melkveebedrijf groeide snel uit tot een volwaardige tweede bedrijfstak. De recreatietak is voornamelijk gericht op groepsactiviteiten voor bedrijven, families en vriendengroepen. ’s Zomers werken de melkveehouders met liefst vijftien oproepkrachten.

Foto

 • Maatschap Holtrop heeft aan de boorden van het Tjeukemeer een melkveebedrijf met 200 melkkoeien. Het bedrijf ligt in het buitengebied van het Friese dorp Delfstrahuizen. Op de foto poseren van links naar rechts Theunis, Geeske en Minne Holtrop. Ook Theunis’ broer Bartele zit in de maatschap. Hij heeft daarnaast ook zijn eigen veehouderijbedrijf. Hij kocht 120 Jerseys aan uit Denemarken om volgend jaar april te kunnen starten met melken.

  Maatschap Holtrop heeft aan de boorden van het Tjeukemeer een melkveebedrijf met 200 melkkoeien. Het bedrijf ligt in het buitengebied van het Friese dorp Delfstrahuizen. Op de foto poseren van links naar rechts Theunis, Geeske en Minne Holtrop. Ook Theunis’ broer Bartele zit in de maatschap. Hij heeft daarnaast ook zijn eigen veehouderijbedrijf. Hij kocht 120 Jerseys aan uit Denemarken om volgend jaar april te kunnen starten met melken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Recreatie is de bruisende tweede tak van maatschap Holtrop. Acht jaar geleden richtten de melkveehouders een minicamping op met vijftien plaatsen. De recreatietak nam een vlucht toen de activiteit boerengolf werd geïntroduceerd. Naast campinggasten wisten vervolgens steeds meer bedrijven, families en vriendengroepen de weg naar maatschap Holtrop te vinden. De melkveehouders bieden naast het boerengolf ook activiteiten als koeknuffelen en fierljeppen aan. Op de foto is te zien hoe een groep campinggasten zich het fierljeppen eigen maakt.

  Recreatie is de bruisende tweede tak van maatschap Holtrop. Acht jaar geleden richtten de melkveehouders een minicamping op met vijftien plaatsen. De recreatietak nam een vlucht toen de activiteit boerengolf werd geïntroduceerd. Naast campinggasten wisten vervolgens steeds meer bedrijven, families en vriendengroepen de weg naar maatschap Holtrop te vinden. De melkveehouders bieden naast het boerengolf ook activiteiten als koeknuffelen en fierljeppen aan. Op de foto is te zien hoe een groep campinggasten zich het fierljeppen eigen maakt.

  Foto: Koos Groenewold
 • Maatschap Holtrop bouwde tien jaar geleden een ligboxenstal aan tegen de bestaande stal. Het is een ruime en lichte stal, met veel volume. Het huidige melkquotum bedraagt 1,2 miljoen kilo melk. Het bedrijf wil doorgroeien naar 260 melkkoeien. Achter de boerderij ligt een huiskavel van 110 hectare.

  Maatschap Holtrop bouwde tien jaar geleden een ligboxenstal aan tegen de bestaande stal. Het is een ruime en lichte stal, met veel volume. Het huidige melkquotum bedraagt 1,2 miljoen kilo melk. Het bedrijf wil doorgroeien naar 260 melkkoeien. Achter de boerderij ligt een huiskavel van 110 hectare.

  Foto: Koos Groenewold
 • De melkveetak en de recreatietak op het bedrijf zijn nauw met elkaar verbonden. Weidegang staat daarom ook niet ter discussie. Op het moment dat de foto’s worden gemaakt, zijn de koeien aan het grazen op de uitgestrekte huiskavel achter de boerderij. Geeske: “Via FrieslandCampina en andere zuivelcoöperaties krijgen we hier regelmatig nationale en internationale bedrijven en delegaties uit de melkveehouderij op bezoek. Het is mooi dat ons bedrijf als visitekaartje van de Nederlandse melkveehouderij wordt gezien. We dragen graag ons steentje bij aan een positief imago.”

  De melkveetak en de recreatietak op het bedrijf zijn nauw met elkaar verbonden. Weidegang staat daarom ook niet ter discussie. Op het moment dat de foto’s worden gemaakt, zijn de koeien aan het grazen op de uitgestrekte huiskavel achter de boerderij. Geeske: “Via FrieslandCampina en andere zuivelcoöperaties krijgen we hier regelmatig nationale en internationale bedrijven en delegaties uit de melkveehouderij op bezoek. Het is mooi dat ons bedrijf als visitekaartje van de Nederlandse melkveehouderij wordt gezien. We dragen graag ons steentje bij aan een positief imago.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Hoewel de recreatietak inmiddels een volwaardige bedrijfstak is, blijft het melkveebedrijf voor maatschap Holtrop prioriteit houden. “Melkvee is de basis. We hebben een stabiel bedrijf, met veel structuur in ons werk. De recreatietak is wispelturiger. Wel is het melkveebedrijf zo ingericht dat het de recreatietak ondersteunt”, aldus Geeske Holtrop.

  Hoewel de recreatietak inmiddels een volwaardige bedrijfstak is, blijft het melkveebedrijf voor maatschap Holtrop prioriteit houden. “Melkvee is de basis. We hebben een stabiel bedrijf, met veel structuur in ons werk. De recreatietak is wispelturiger. Wel is het melkveebedrijf zo ingericht dat het de recreatietak ondersteunt”, aldus Geeske Holtrop.

  Foto: Koos Groenewold
 • Rond drie uur ’s middags worden de koeien opgehaald voor de tweede melkbeurt van de dag. Vader Minne en zoons Bartele en Theunis zijn verantwoordelijk voor de melkveetak op het bedrijf. Geeske is de stuwende kracht achter de recreatietak. “Theunis is bij beide takken betrokken. Hij wilde op zijn zestiende al graag een camping op het bedrijf. Recreatie is ons niet vreemd. Op een andere locatie hebben we eerder al een camping en een Bêd en Brochje (Bed and Breakfast, red) gehad”, vertelt Geeske.

  Rond drie uur ’s middags worden de koeien opgehaald voor de tweede melkbeurt van de dag. Vader Minne en zoons Bartele en Theunis zijn verantwoordelijk voor de melkveetak op het bedrijf. Geeske is de stuwende kracht achter de recreatietak. “Theunis is bij beide takken betrokken. Hij wilde op zijn zestiende al graag een camping op het bedrijf. Recreatie is ons niet vreemd. Op een andere locatie hebben we eerder al een camping en een Bêd en Brochje (Bed and Breakfast, red) gehad”, vertelt Geeske.

  Foto: Koos Groenewold
 • Terwijl de koeien in optocht naar de stal lopen, is rechts op de achtergrond een windmolen zichtbaar. Die staat er al twintig jaar. Het was een van de eerste windmolens in de omgeving. De molen legt de maatschap geen windeieren. Pal naast het Tjeukemeer staat vaak een stevige bries.

  Terwijl de koeien in optocht naar de stal lopen, is rechts op de achtergrond een windmolen zichtbaar. Die staat er al twintig jaar. Het was een van de eerste windmolens in de omgeving. De molen legt de maatschap geen windeieren. Pal naast het Tjeukemeer staat vaak een stevige bries.

  Foto: Koos Groenewold
 • De campinggasten genieten van het prachtige weer. De camping vormt de basis van de recreatietak, maar is al lang niet meer de hoofdmoot. Dat is groepsrecreatie. De afgelopen jaren heeft maatschap Holtrop talloze bedrijven, families en vriendengroepen op bezoek gehad. “We hebben altijd vrolijke mensen op bezoek. Dat geeft ons veel energie, ook al is het soms erg druk. Het is steeds weer een uitdaging om mensen een leuke dag te bezorgen. Telkens als dat weer is gelukt, geeft dat een kick en bezorgt het ons een voldaan gevoel.”

  De campinggasten genieten van het prachtige weer. De camping vormt de basis van de recreatietak, maar is al lang niet meer de hoofdmoot. Dat is groepsrecreatie. De afgelopen jaren heeft maatschap Holtrop talloze bedrijven, families en vriendengroepen op bezoek gehad. “We hebben altijd vrolijke mensen op bezoek. Dat geeft ons veel energie, ook al is het soms erg druk. Het is steeds weer een uitdaging om mensen een leuke dag te bezorgen. Telkens als dat weer is gelukt, geeft dat een kick en bezorgt het ons een voldaan gevoel.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Maatschap Holtrop liet enkele jaren geleden een tweede woning bouwen op het bedrijf. De kelder daarvan is ingericht al multifunctionele ruimte. Nu zoon Bartele straks verhuist naar zijn eigen rundveebedrijf, wordt de hele woning ingericht ten behoeve van de recreatietak.

  Maatschap Holtrop liet enkele jaren geleden een tweede woning bouwen op het bedrijf. De kelder daarvan is ingericht al multifunctionele ruimte. Nu zoon Bartele straks verhuist naar zijn eigen rundveebedrijf, wordt de hele woning ingericht ten behoeve van de recreatietak.

  Foto: Koos Groenewold
 • De kelder van de woning is ingericht met een receptie, een keuken en een vergaderruimte.

  De kelder van de woning is ingericht met een receptie, een keuken en een vergaderruimte.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een schilderij in de vergaderruimte toont aan dat het melkveebedrijf al generaties lang van vader op zoon overgaat. Voor familie Holtrop is het schilderij een belangrijk uithangbord van het bedrijf, bijvoorbeeld op momenten dat er bezoek is uit China of Taiwan. “We willen ons presenteren als een traditioneel gezinsbedrijf, waar hard wordt gewerkt. We willen graag een visitekaartje zijn van de Nederlandse melkveehouderij en richten ons bedrijf daar ook naar in. Automatisering wordt bij ons in beperkte mate doorgevoerd”, legt Geeske uit.

  Een schilderij in de vergaderruimte toont aan dat het melkveebedrijf al generaties lang van vader op zoon overgaat. Voor familie Holtrop is het schilderij een belangrijk uithangbord van het bedrijf, bijvoorbeeld op momenten dat er bezoek is uit China of Taiwan. “We willen ons presenteren als een traditioneel gezinsbedrijf, waar hard wordt gewerkt. We willen graag een visitekaartje zijn van de Nederlandse melkveehouderij en richten ons bedrijf daar ook naar in. Automatisering wordt bij ons in beperkte mate doorgevoerd”, legt Geeske uit.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het recreatieseizoen duurt lang, van februari tot november. Geeske Holtrop: “We sluiten niet hoor, maar in de wintermaanden is het beduidend rustiger. We hebben dan tijd voor andere dingen en we zijn dan ook alweer bezig met nieuwe ideeën.”

  Het recreatieseizoen duurt lang, van februari tot november. Geeske Holtrop: “We sluiten niet hoor, maar in de wintermaanden is het beduidend rustiger. We hebben dan tijd voor andere dingen en we zijn dan ook alweer bezig met nieuwe ideeën.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Deze grote tent staat tijdens het hoogseizoen onafgebroken opgesteld. Een mooie ruimte om groepen in te ontvangen en ideaal als het weer onverhoopt eens tegen zit, aldus Geeske.

  Deze grote tent staat tijdens het hoogseizoen onafgebroken opgesteld. Een mooie ruimte om groepen in te ontvangen en ideaal als het weer onverhoopt eens tegen zit, aldus Geeske.

  Foto: Koos Groenewold
 • ‘De útnaeibult’ is de Friese benaming voor het houten tuinhuisje waar mensen in het stro kunnen slapen. Hoewel het melkveebedrijf en de recreatietak nauw bij elkaar zijn betrokken, hanteert het bedrijf ook een strikte scheiding tussen beide takken. “Veiligheid staat voorop. We hebben een groot boerenbedrijf, waar kinderen alleen onder begeleiding een kijkje mogen nemen. Vooral kinderen die niet van de boerderij komen, zien de gevaren niet”, aldus Geeske.

  ‘De útnaeibult’ is de Friese benaming voor het houten tuinhuisje waar mensen in het stro kunnen slapen. Hoewel het melkveebedrijf en de recreatietak nauw bij elkaar zijn betrokken, hanteert het bedrijf ook een strikte scheiding tussen beide takken. “Veiligheid staat voorop. We hebben een groot boerenbedrijf, waar kinderen alleen onder begeleiding een kijkje mogen nemen. Vooral kinderen die niet van de boerderij komen, zien de gevaren niet”, aldus Geeske.

  Foto: Koos Groenewold
 • In het strobed is plek voor zeker tien slaapgasten. De foto geeft een ietwat vertekend beeld van de aanwezige slaapruimte. “Die voorste plank steekt een stuk over het strobed heen. Je kunt gewoon je voeten er onder leggen hoor”, legt Geeske uit.

  In het strobed is plek voor zeker tien slaapgasten. De foto geeft een ietwat vertekend beeld van de aanwezige slaapruimte. “Die voorste plank steekt een stuk over het strobed heen. Je kunt gewoon je voeten er onder leggen hoor”, legt Geeske uit.

  Foto: Koos Groenewold
 • In het zomerseizoen is fierljeppen een populaire activiteit. Vooral in deze warme julimaand is het niet zo erg een nat pak te halen. Maatschap Holtrop werkt met liefst vijftien oproepkrachten, die helpen bij het begeleiden van de groepen. De oproepkrachten krijgen duidelijk instructies mee, maar worden ook vrijgelaten in hun werk. Geeske vindt dat belangrijk. “Iedere dag is anders en iedere groep is verschillend. Door ons personeel veel vrijheid te geven, voorkom je dat het werk routinematig wordt uitgevoerd.”

  In het zomerseizoen is fierljeppen een populaire activiteit. Vooral in deze warme julimaand is het niet zo erg een nat pak te halen. Maatschap Holtrop werkt met liefst vijftien oproepkrachten, die helpen bij het begeleiden van de groepen. De oproepkrachten krijgen duidelijk instructies mee, maar worden ook vrijgelaten in hun werk. Geeske vindt dat belangrijk. “Iedere dag is anders en iedere groep is verschillend. Door ons personeel veel vrijheid te geven, voorkom je dat het werk routinematig wordt uitgevoerd.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Terwijl de campinggasten moeiteloos de overkant van deze sloot weten te halen, is Theunis bezig mest uit de rijden. Uit een enquête onder 60 ontvangen groepen blijkt dat de werkwijze van maatschap Holtrop werkt. De aangeboden activiteiten worden gemiddeld met een 8 beoordeeld, terwijl de begeleiders met een 9,3 nog hoger scoren.

  Terwijl de campinggasten moeiteloos de overkant van deze sloot weten te halen, is Theunis bezig mest uit de rijden. Uit een enquête onder 60 ontvangen groepen blijkt dat de werkwijze van maatschap Holtrop werkt. De aangeboden activiteiten worden gemiddeld met een 8 beoordeeld, terwijl de begeleiders met een 9,3 nog hoger scoren.

  Foto: Koos Groenewold
 • Wat hebben we en wat kunnen we ermee doen? Met die insteek komt maatschap Holtrop tot veel nieuwe recreatieactiviteiten. “Een deel van onze huiskavel is ingericht voor agrarisch natuurbeheer. Het achterste stuk ervan is geschikt om heerlijk in te modderbaden. Na afloop kunnen mensen zich afspoelen in het Tjeukemeer. Baden in het zachte veen is een erg relaxte en rustgevende ervaring”, vertelt Geeske, die haar eigen bedachte activiteit uitprobeerde.

  Wat hebben we en wat kunnen we ermee doen? Met die insteek komt maatschap Holtrop tot veel nieuwe recreatieactiviteiten. “Een deel van onze huiskavel is ingericht voor agrarisch natuurbeheer. Het achterste stuk ervan is geschikt om heerlijk in te modderbaden. Na afloop kunnen mensen zich afspoelen in het Tjeukemeer. Baden in het zachte veen is een erg relaxte en rustgevende ervaring”, vertelt Geeske, die haar eigen bedachte activiteit uitprobeerde.

  Foto: Koos Groenewold
 • De recreatietak heeft een eigen ingang met parkeerruimte. Met de website www.boerderijrecreatie.nl heeft maatschap Holtrop een goede slag geslagen, erkent Geeske. “We denken zeker dat de naam van die website heeft bijgedragen aan onze groei. Onze klanten komen uit heel Nederland. Los gezien van onze groei, heeft multifunctionele landbouw de afgelopen tien jaar sowieso een ongelooflijke vlucht genomen. Vaak zie je echter dat vooral de wat kleinere bedrijven een tweede tak beginnen.”

  De recreatietak heeft een eigen ingang met parkeerruimte. Met de website www.boerderijrecreatie.nl heeft maatschap Holtrop een goede slag geslagen, erkent Geeske. “We denken zeker dat de naam van die website heeft bijgedragen aan onze groei. Onze klanten komen uit heel Nederland. Los gezien van onze groei, heeft multifunctionele landbouw de afgelopen tien jaar sowieso een ongelooflijke vlucht genomen. Vaak zie je echter dat vooral de wat kleinere bedrijven een tweede tak beginnen.”

  Foto: Koos Groenewold
 • De oude ligboxenstal hoort bij het complete plaatje dat maatschap Holtrop aan haar bezoekers wil laten zien. Geeske: “Het toont aan dat we hier al langer boeren. Het laat ook mooi de ontwikkeling zien van de melkveehouderij in ons land.”

  De oude ligboxenstal hoort bij het complete plaatje dat maatschap Holtrop aan haar bezoekers wil laten zien. Geeske: “Het toont aan dat we hier al langer boeren. Het laat ook mooi de ontwikkeling zien van de melkveehouderij in ons land.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Deze oude John Deere Lanz was 54 jaar geleden de eerste trekker waar Minnes vader mee werkte. De trekker is niet alleen vereeuwigd op het eerder getoonde schilderij, de trekker is ook nog altijd in gebruik.

  Deze oude John Deere Lanz was 54 jaar geleden de eerste trekker waar Minnes vader mee werkte. De trekker is niet alleen vereeuwigd op het eerder getoonde schilderij, de trekker is ook nog altijd in gebruik.

  Foto: Koos Groenewold
 • Onwetende burgers die een rondleiding krijgen op het bedrijf, vragen vaak waar de stier zich bevindt. Om die vraag te kunnen beantwoorden, heeft maatschap Holtrop een stierenhok ingericht in de stal. “Ik vertel vaak aan onze gasten dat de stier de keizer is van de stal. Die moet je niet dwarszitten. Dat kan gevaarlijk zijn”, vertelt Geeske.

  Onwetende burgers die een rondleiding krijgen op het bedrijf, vragen vaak waar de stier zich bevindt. Om die vraag te kunnen beantwoorden, heeft maatschap Holtrop een stierenhok ingericht in de stal. “Ik vertel vaak aan onze gasten dat de stier de keizer is van de stal. Die moet je niet dwarszitten. Dat kan gevaarlijk zijn”, vertelt Geeske.

  Foto: Koos Groenewold
 • Geeske: “‘Waarom blijven de kalfjes niet bij hun moeder’, vragen veel burgers zich vaak af, als ze worden rondgeleid in de stal. Dan zeg ik dat we ze in eenlingboxen en kleine groepen beter kunnen verzorgen. ‘Het zijn als het ware de wiegjes van de kalfjes’, vertel ik dan.” Maatschap Holtrop kocht het bedrijf van de buren aan. Daar wordt het jongvee gestald.

  Geeske: “‘Waarom blijven de kalfjes niet bij hun moeder’, vragen veel burgers zich vaak af, als ze worden rondgeleid in de stal. Dan zeg ik dat we ze in eenlingboxen en kleine groepen beter kunnen verzorgen. ‘Het zijn als het ware de wiegjes van de kalfjes’, vertel ik dan.” Maatschap Holtrop kocht het bedrijf van de buren aan. Daar wordt het jongvee gestald.

  Foto: Koos Groenewold
 • In het voorste deel van de stal is een terras met bankjes ingericht. Gasten hebben hier de mogelijkheid ’s avonds een blik in de stal te werpen, zonder dat ze daarvoor de stal in hoeven. 
De dieren worden nu nog gemolken in een open-tandemmelkstal. De melkveehouders willen links een nieuwe rapid exit-melkstal plaatsen.

  In het voorste deel van de stal is een terras met bankjes ingericht. Gasten hebben hier de mogelijkheid ’s avonds een blik in de stal te werpen, zonder dat ze daarvoor de stal in hoeven. De dieren worden nu nog gemolken in een open-tandemmelkstal. De melkveehouders willen links een nieuwe rapid exit-melkstal plaatsen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op de gevel van de oude stal is goed te zien dat op dit melkveebedrijf een tweede tak wordt bedreven. Hoewel moeilijk zichtbaar, is links op de voorgrond te zien waar de scheidslijn ligt tussen het agrarische bedrijf en de recreatietak. “Dit alles is voor de veiligheid”, vertelt Geeske.

  Op de gevel van de oude stal is goed te zien dat op dit melkveebedrijf een tweede tak wordt bedreven. Hoewel moeilijk zichtbaar, is links op de voorgrond te zien waar de scheidslijn ligt tussen het agrarische bedrijf en de recreatietak. “Dit alles is voor de veiligheid”, vertelt Geeske.

  Foto: Koos Groenewold
 • In deze garage hangt de bedrijfskleding. Groepen die een rondleiding krijgen, moeten laarzen en een overall aan. Dat komt niet alleen de hygiëne ten goede, het draagt ook bij aan het boerengevoel. Geeske: “In deze garage zijn we op eenvoudige wijze gestart met het ontvangen van onze groepen. Het was improviseren. We konden toen nog niet bedenken dat de recreatietak zich zo ontwikkelen. Dat is natuurlijk ook niet vanzelf gegaan. Er zit een enorme drive achter. Ik kan daarin erg perfectionistisch zijn.”

  In deze garage hangt de bedrijfskleding. Groepen die een rondleiding krijgen, moeten laarzen en een overall aan. Dat komt niet alleen de hygiëne ten goede, het draagt ook bij aan het boerengevoel. Geeske: “In deze garage zijn we op eenvoudige wijze gestart met het ontvangen van onze groepen. Het was improviseren. We konden toen nog niet bedenken dat de recreatietak zich zo ontwikkelen. Dat is natuurlijk ook niet vanzelf gegaan. Er zit een enorme drive achter. Ik kan daarin erg perfectionistisch zijn.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Campinggasten hoeven slechts een paar honderd meter te lopen om het Tjeukemeer te bereiken. Maatschap Holtrop heeft er aanleg- en zwemsteiger gemaakt.

  Campinggasten hoeven slechts een paar honderd meter te lopen om het Tjeukemeer te bereiken. Maatschap Holtrop heeft er aanleg- en zwemsteiger gemaakt.

  Foto: Koos Groenewold
 • Er staan enkele picknicktafels opgesteld. Gasten kunnen er genieten van een prachtig uitzicht over het Tjeukemeer. ’s Avonds gaat de zon onder aan de horizon boven het meer.

  Er staan enkele picknicktafels opgesteld. Gasten kunnen er genieten van een prachtig uitzicht over het Tjeukemeer. ’s Avonds gaat de zon onder aan de horizon boven het meer.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op het heetst van de dag zijn de picknicktafels onbezet. Ouders en kinderen kiezen ervoor een frisse duik in het meer te nemen. Ook medewerkster Anneke, die al enkele jaren bij familie Holtrop werkt, geniet op de voorgrond van het zomerse weer.

  Op het heetst van de dag zijn de picknicktafels onbezet. Ouders en kinderen kiezen ervoor een frisse duik in het meer te nemen. Ook medewerkster Anneke, die al enkele jaren bij familie Holtrop werkt, geniet op de voorgrond van het zomerse weer.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • 7

  Ik zou wel een beschuitje willen eten met Anneke :)

 • vladeuze

  200 melkkoeien en 1,2 miljoen liter melk? Lopen daar de helft van de koeien voor de show rond?

 • daantje

  7 zorg dat je het voor elkaar krijgt succes

Of registreer je om te kunnen reageren.