Rundveehouderij

Foto & video 8008 x bekeken 11 reacties

Twee kokerprofielen en de kalvertaxi is daar

Melkveehouder Jan Brummelhuis laste twee kokerprofielen op een kooi. Nu kan hij kalveren met een shovel eenvoudig verplaatsen. Hij kreeg voor deze innovatie een aanmoedigingsprijs van ForFarmers.

Foto

 • Jan Brummelhuis (55) heeft in Laren (Gld.) een melkveebedrijf met 85 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 45 hectare land. Hij bedacht een ‘kalvertaxi’; met een shovel kan hij een ijzeren kooi tot in het kalverhok tillen. De kalveren zijn zo eenvoudig te verplaatsen. Het idee: een kooi waarboven twee kokerprofielen gelast zijn. Brummelhuis kan de lepels van de shovel zo in de kokers steken en de kooi omhoog tillen.

  Jan Brummelhuis (55) heeft in Laren (Gld.) een melkveebedrijf met 85 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 45 hectare land. Hij bedacht een ‘kalvertaxi’; met een shovel kan hij een ijzeren kooi tot in het kalverhok tillen. De kalveren zijn zo eenvoudig te verplaatsen. Het idee: een kooi waarboven twee kokerprofielen gelast zijn. Brummelhuis kan de lepels van de shovel zo in de kokers steken en de kooi omhoog tillen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Hier is het principe goed te zien: de lepels steken in de twee kokerprofielen met daaronder de kooi waarin de kalveren staan. Het idee is heel eenvoudig, stelt Brummelhuis, en het is erg effectief. Hij kan de kalveren nu vlot én in zijn eentje verplaatsen. In de oude situatie kon dat nog wel eens een flink gedoe zijn. Kalveren willen nu eenmaal vaak slecht uit hun hok.

  Hier is het principe goed te zien: de lepels steken in de twee kokerprofielen met daaronder de kooi waarin de kalveren staan. Het idee is heel eenvoudig, stelt Brummelhuis, en het is erg effectief. Hij kan de kalveren nu vlot én in zijn eentje verplaatsen. In de oude situatie kon dat nog wel eens een flink gedoe zijn. Kalveren willen nu eenmaal vaak slecht uit hun hok.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Voorheen had Brummelhuis altijd hulp nodig om de kalveren te verplaatsen. Onhandig werk dat ook veel tijd kostte en stress kon geven bij de dieren. Nu kan hij de kooi in het kalverhok klaarzetten en hoeft hij de kalveren er alleen maar in te helpen. Dat kan via twee draaideuren aan de zijkanten van de kooi. Zo zit hij nooit aan één kant vast.

  Voorheen had Brummelhuis altijd hulp nodig om de kalveren te verplaatsen. Onhandig werk dat ook veel tijd kostte en stress kon geven bij de dieren. Nu kan hij de kooi in het kalverhok klaarzetten en hoeft hij de kalveren er alleen maar in te helpen. Dat kan via twee draaideuren aan de zijkanten van de kooi. Zo zit hij nooit aan één kant vast.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De kalveren staan op hun plaats, Brummelhuis draait de deur dicht.

  De kalveren staan op hun plaats, Brummelhuis draait de deur dicht.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Vervolgens neemt de veehouder plaats in de cabine van de shovel en tilt hij de kooi voorzichtig op.

  Vervolgens neemt de veehouder plaats in de cabine van de shovel en tilt hij de kooi voorzichtig op.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Het hoogste punt van de reis. De kalveren worden over het hek van het kalverhok getild. Opvallend is dat de dieren rustig blijven. Geen paniek. In het begin moesten de kalveren even wennen, maar dat mocht weinig naam hebben.

  Het hoogste punt van de reis. De kalveren worden over het hek van het kalverhok getild. Opvallend is dat de dieren rustig blijven. Geen paniek. In het begin moesten de kalveren even wennen, maar dat mocht weinig naam hebben.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Brummelhuis rijdt de kalveren de kalverstal uit. De kooi hangt tijdens de verplaatsing zo’n 30 centimeter boven de grond.

  Brummelhuis rijdt de kalveren de kalverstal uit. De kooi hangt tijdens de verplaatsing zo’n 30 centimeter boven de grond.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Vervolgens rijdt de veehouder de kalveren over het erf richting de plaats van bestemming.

  Vervolgens rijdt de veehouder de kalveren over het erf richting de plaats van bestemming.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • In dit geval zijn dat de kalveriglo’s 30 meter verderop het bedrijf.

  In dit geval zijn dat de kalveriglo’s 30 meter verderop het bedrijf.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Brummelhuis zet de kooi voorzichtig op de grond. De kalveren kunnen nu eenvoudig weer via de draaideur uitgeladen worden.

  Brummelhuis zet de kooi voorzichtig op de grond. De kalveren kunnen nu eenvoudig weer via de draaideur uitgeladen worden.

 • Het zicht vanuit de cabine is prima.

  Het zicht vanuit de cabine is prima.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Op de vloer van de kooi ligt traanplaat. Zo kunnen de kalveren niet uitglijden.

  Op de vloer van de kooi ligt traanplaat. Zo kunnen de kalveren niet uitglijden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De hoeken onderin de kooi zijn extra verstevigd. Dit zorgt voor extra verband.

  De hoeken onderin de kooi zijn extra verstevigd. Dit zorgt voor extra verband.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Een nieuwe lading kalveren. Brummelhuis brengt de jonge dieren naar de kalverstal.

  Een nieuwe lading kalveren. Brummelhuis brengt de jonge dieren naar de kalverstal.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • En hij tilt ze weer over het hek van het kalverhok.

  En hij tilt ze weer over het hek van het kalverhok.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Vervolgens laat hij de kalveren los. In deze opzet kost het verplaatsen van de kalveren slechts een paar minuten tijd.

  Vervolgens laat hij de kalveren los. In deze opzet kost het verplaatsen van de kalveren slechts een paar minuten tijd.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Bijna klaar: Brummelhuis tilt de kooi weer uit het kalverhok.

  Bijna klaar: Brummelhuis tilt de kooi weer uit het kalverhok.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • En uiteindelijk gaat de kooi naar de vaste standplaats, naast de ligboxenstal. Brummelhuis rijdt met de shovel achteruit en schuift de lepels uit de kokerprofielen. Arbeidsgemak in optima forma.

  En uiteindelijk gaat de kooi naar de vaste standplaats, naast de ligboxenstal. Brummelhuis rijdt met de shovel achteruit en schuift de lepels uit de kokerprofielen. Arbeidsgemak in optima forma.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • el

  Goede uitvinding!

 • M.harmsen

  Simpel en doeltreffend!

 • zwarte raaf

  Copy van koetaxi

 • koeboertje

  Is de kooi wel geborgt aan de lepels bij plots remmen schuift hij er zo af , kalf zal dit wel overleven , maar een persoon die net voorlangs loopt is slechter af.

 • johndeere6910forever

  ziet er mooi uit alleen ik zou de kokerprofielen er liever onder hebben dat rijd denk ik ook fijner en met plots remmen zal het wel meevallen dan dat je bak er af valt want je rij toch niet vol gas is mijn ervaring

 • l coumans

  beste jd 6910 dat klopt maar dan kan hij er niet mee over het hek op de grond en de kalveren loslaten

 • mjjm.dezaire1

  nou nou wat en uitvinding ik gebruik al jaren een soortgelijke kist om mijn geitenlammeren te verplaatsen, maar ik ben geen klant van For Farmers.

 • landboer

  Je zou haast denken dat koeboertje bij de nvwa werkt.

 • Jan van het Zand

  Als die 2 kalveren konden praten: Nog een keer, nog een keer.
  Dan wordt je er nog druk mee, Jan Brummelhuis.
  Zelf gemaakt, goed gedaan.

 • farmersauren1985

  Mooi gemaakt. je kunt dezelfde soort construcie ook maken van het ijzerwerk wat om een 1000ltr vaatje zit met een pallet eronder, zijkant een deurtje erin maken
  .

 • Venstra

  Ja zijn ook wel geheel stalen 1000 liter kratten, roostertje er in.
  Alleen is de kalverstal hier veel te laag dus hou het wel bij de veekar, als je dat goed organiseert wil dat ook wel alleen.

  Maar zo'n hekwerkje heeft natuurlijk iedere veehouder in z'n rommelhoekje liggen ???

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.