Rundveehouderij

Foto & video 13180 x bekeken 3 reactieslaatste update:16 jul 2014

Superverbouwing resulteert in nieuwe stal

Vof Van de Crommert bouwde zijn bestaande ligboxenstal praktisch onherkenbaar om tot een nieuwe stal voor 240 koeien.

Foto

 • De broers Bert (49) en Ad (58) van de Crommert houden in een vof 110 melkkoeien in Veghel (N.-Br.). Jongste generatie Hein (25) en Mark (21) van de Crommert zitten gedeeltelijk in de vof. Ze werken beiden buiten het bedrijf, respectievelijk als inseminator en zzp’er. Er is 53 hectare grond in eigendom aangevuld met 7 hectare losse huur.

  De broers Bert (49) en Ad (58) van de Crommert houden in een vof 110 melkkoeien in Veghel (N.-Br.). Jongste generatie Hein (25) en Mark (21) van de Crommert zitten gedeeltelijk in de vof. Ze werken beiden buiten het bedrijf, respectievelijk als inseminator en zzp’er. Er is 53 hectare grond in eigendom aangevuld met 7 hectare losse huur.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ruim veertien maanden geleden nam de vof deze ‘nieuwe’ 2+4+0-stal in gebruik. Hoewel de stal oogt als nieuwbouw is het feitelijk het resultaat van een flinke verbouwing van de bestaande stal. Deze telde voorheen 100 boxplaatsen en ruimte voor 40 stuks jongvee, was 67 meter lang en 21 meter breed. Nu is de stal ruim 70 meter lang en met 44 meter ruim dubbel zo breed. Er zijn nu 150 ligboxen voor het melkvee en er is er ruimte voor 90 stuks jongvee en droogstaande koeien. In total dus 240 dierplaatsen. Naast deze stalruimte zijn er nog twee jongveestallen.

  Ruim veertien maanden geleden nam de vof deze ‘nieuwe’ 2+4+0-stal in gebruik. Hoewel de stal oogt als nieuwbouw is het feitelijk het resultaat van een flinke verbouwing van de bestaande stal. Deze telde voorheen 100 boxplaatsen en ruimte voor 40 stuks jongvee, was 67 meter lang en 21 meter breed. Nu is de stal ruim 70 meter lang en met 44 meter ruim dubbel zo breed. Er zijn nu 150 ligboxen voor het melkvee en er is er ruimte voor 90 stuks jongvee en droogstaande koeien. In total dus 240 dierplaatsen. Naast deze stalruimte zijn er nog twee jongveestallen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nu melken de broers 110 koeien, de insteek is om door te groeien naar 150. De verbouwing was niet per definitie de goedkoopste oplossing om meer koeien te houden, maar wel de meest optimale, geven de broers aan. De bouwkosten gerekend over de extra boxplaatsen kostte zo’n €5.500 tot €6.000 per plaats. Door alles onder een dak te houden is er efficiënt te werken en zijn de looplijnen ideaal. Bert: “Zouden we een stal tegen de bestaande stal hebben aangezet, dan heb alsnog je twee bedompte stallen.” Ad vult aan: “Ook zou de bestaande stal dan alsnog verbouwd moeten worden, omdat de maatvoering niet meer aan onze wensen voldeed.” Nu hebben de broers alles ineens aangepakt.

  Nu melken de broers 110 koeien, de insteek is om door te groeien naar 150. De verbouwing was niet per definitie de goedkoopste oplossing om meer koeien te houden, maar wel de meest optimale, geven de broers aan. De bouwkosten gerekend over de extra boxplaatsen kostte zo’n €5.500 tot €6.000 per plaats. Door alles onder een dak te houden is er efficiënt te werken en zijn de looplijnen ideaal. Bert: “Zouden we een stal tegen de bestaande stal hebben aangezet, dan heb alsnog je twee bedompte stallen.” Ad vult aan: “Ook zou de bestaande stal dan alsnog verbouwd moeten worden, omdat de maatvoering niet meer aan onze wensen voldeed.” Nu hebben de broers alles ineens aangepakt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een overzicht van de stal. Het bestaande gedeelte bevindt zich rechts. Links is het nieuw aangebouwde gedeelte. Mooi detail is het spantwerk. Onder de rij lichtplaten is duidelijk te zien dat de nieuwe spanten aan de oude zijn gekoppeld. Van de oude stal werd het linkerdeel van de kap verwijderd. Het rechterdeel met spantwerk bleef behouden, wel werd de asbest gesaneerd. De nokhoogte steeg van 7 naar 12 meter.

  Een overzicht van de stal. Het bestaande gedeelte bevindt zich rechts. Links is het nieuw aangebouwde gedeelte. Mooi detail is het spantwerk. Onder de rij lichtplaten is duidelijk te zien dat de nieuwe spanten aan de oude zijn gekoppeld. Van de oude stal werd het linkerdeel van de kap verwijderd. Het rechterdeel met spantwerk bleef behouden, wel werd de asbest gesaneerd. De nokhoogte steeg van 7 naar 12 meter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op deze foto is de oude 2+1-situatie goed zichtbaar. Rechts de twee boxrijen. Centraal de bestaande voergang. Linksonder is nog net de enkele boxrij zichtbaar. Voorheen liep deze tot achterin de stal door en direct links ervan stond de zijmuur.

  Op deze foto is de oude 2+1-situatie goed zichtbaar. Rechts de twee boxrijen. Centraal de bestaande voergang. Linksonder is nog net de enkele boxrij zichtbaar. Voorheen liep deze tot achterin de stal door en direct links ervan stond de zijmuur.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De droogstaande koeien en het jongvee hebben nu hier hun plek gevonden. De boxen werden tijdens de verbouwing aangepast aan de hedendaagse maatvoering.

  De droogstaande koeien en het jongvee hebben nu hier hun plek gevonden. De boxen werden tijdens de verbouwing aangepast aan de hedendaagse maatvoering.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De 2,75 meter ruimte achter het voerhek van de oude stal was naar huidig inzicht krap. Omdat de ondernemers te maken hadden met bestaande putmuren kozen ze ervoor de boxdekken te vervangen door een extra rij roosters. De rij boxen en alles links ervan is nieuwbouw. Nu is de ruimte met 5,05 meter riant. In het nieuwbouwgedeelte hielden de broers 4 meter aan.

  De 2,75 meter ruimte achter het voerhek van de oude stal was naar huidig inzicht krap. Omdat de ondernemers te maken hadden met bestaande putmuren kozen ze ervoor de boxdekken te vervangen door een extra rij roosters. De rij boxen en alles links ervan is nieuwbouw. Nu is de ruimte met 5,05 meter riant. In het nieuwbouwgedeelte hielden de broers 4 meter aan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is zeer ruim en licht. In de nok zit een 4 meter brede Wildeboer-lichtstraat.

  De stal is zeer ruim en licht. In de nok zit een 4 meter brede Wildeboer-lichtstraat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ter aanvulling is er hoogfrequente tl-verlichting. Per armatuur zijn er drie tl-buizen die individueel te schakelen zijn. Zo is de lichtopbrengst eenvoudig te variëren.

  Ter aanvulling is er hoogfrequente tl-verlichting. Per armatuur zijn er drie tl-buizen die individueel te schakelen zijn. Zo is de lichtopbrengst eenvoudig te variëren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De broers verkregen al eerder een vergunning en bouwden volgens de eisen van Maatlat Duurzame Veehouderij van 2011. De stal is nu veertien maanden in gebruik. In combinatie met weidegang kon er toen nog gekozen worden voor een roostervloer. Met een kleine zelfrijder houden ze deze schoon. Zo’n driemaal daags schuiven kost ongeveer dertig minuten. De broers kozen ervoor omdat dit voor de koeien minder obstakels in de stal geeft dan een vaste schuif.

  De broers verkregen al eerder een vergunning en bouwden volgens de eisen van Maatlat Duurzame Veehouderij van 2011. De stal is nu veertien maanden in gebruik. In combinatie met weidegang kon er toen nog gekozen worden voor een roostervloer. Met een kleine zelfrijder houden ze deze schoon. Zo’n driemaal daags schuiven kost ongeveer dertig minuten. De broers kozen ervoor omdat dit voor de koeien minder obstakels in de stal geeft dan een vaste schuif.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De boxdekken zijn voorzien van rubbermatten. De indrukbaarheid van de op rol geleverde Kraiburg-matten voldoet aan de Maatlat-eisen.

  De boxdekken zijn voorzien van rubbermatten. De indrukbaarheid van de op rol geleverde Kraiburg-matten voldoet aan de Maatlat-eisen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met de verbouwing zijn direct ook de oude koeborstels vervangen door een aantal nieuwe exemplaren.

  Met de verbouwing zijn direct ook de oude koeborstels vervangen door een aantal nieuwe exemplaren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tijdens de verbouwing zijn ook de gehele voor- en achtergevel vernieuwd. De afwerking ligt op een hoog niveau. Links in beeld de uitbouw met twee verdiepingen. Onderin bevinden zich het tanklokaal en machinekamer. Op de tweede verdieping zijn het kantoor en de kantine, die ook te gebruiken zijn als vergaderruimte.

  Tijdens de verbouwing zijn ook de gehele voor- en achtergevel vernieuwd. De afwerking ligt op een hoog niveau. Links in beeld de uitbouw met twee verdiepingen. Onderin bevinden zich het tanklokaal en machinekamer. Op de tweede verdieping zijn het kantoor en de kantine, die ook te gebruiken zijn als vergaderruimte.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het kantoor. Omdat de broers ook melkles geven voor Helicon is een ontvangstruimte praktisch.

  Het kantoor. Omdat de broers ook melkles geven voor Helicon is een ontvangstruimte praktisch.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bovendien is er vanuit de ruimte zicht op de melkstal.

  Bovendien is er vanuit de ruimte zicht op de melkstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De 2x14 zij-aan-zij-melkstal staat centraal in de stal. Op 6 meter hoogte bevindt zich een verlaagd plafond.

  De 2x14 zij-aan-zij-melkstal staat centraal in de stal. Op 6 meter hoogte bevindt zich een verlaagd plafond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tijd om te melken: de gang tussen de twee nieuwe boxrijen is 4 meter breed en doet dienst als wachtruimte. Ad: “Dankzij het efficiënte ruimtegebruik is het veel goedkoper dan een aparte wachtruimte, en het werkt goed.”

  Tijd om te melken: de gang tussen de twee nieuwe boxrijen is 4 meter breed en doet dienst als wachtruimte. Ad: “Dankzij het efficiënte ruimtegebruik is het veel goedkoper dan een aparte wachtruimte, en het werkt goed.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om het open karakter van de stal te behouden kozen de broers voor een opdrijfhek dat aan een enkele rail hangt. Zo hangt er niet onnodig veel ijzerwerk middenin de stal.

  Om het open karakter van de stal te behouden kozen de broers voor een opdrijfhek dat aan een enkele rail hangt. Zo hangt er niet onnodig veel ijzerwerk middenin de stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De melkruimte met het verlaagde plafond. In de winter zijn de drie zijkanten simpel af te sluiten met een handbediend zeil. Met een handlier kun je dat bij extreme temperaturen zo laten zakken.

  De melkruimte met het verlaagde plafond. In de winter zijn de drie zijkanten simpel af te sluiten met een handbediend zeil. Met een handlier kun je dat bij extreme temperaturen zo laten zakken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een blik op de Rapid Exit-melkstal.

  Een blik op de Rapid Exit-melkstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De naam zegt het natuurlijk al; dankzij vlot wisselen zijn de 112 koeien in een uur gemolken.

  De naam zegt het natuurlijk al; dankzij vlot wisselen zijn de 112 koeien in een uur gemolken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De broers kozen bewust niet voor nieuwe melkapparatuur. Alle Manus-apparatuur is gebruikt aangekocht en veelal zelf geïnstalleerd. “We zijn al jaren heel tevreden over melkstroomgestuurd pulsatiesysteem van Manus. Het werkt perfect en gebruikt aankopen scheelde veel geld. We hebben vooral op de constructie van de melkstal gelet: die is nieuw en moet goed zijn. De apparatuur is altijd nog te wisselen.”

  De broers kozen bewust niet voor nieuwe melkapparatuur. Alle Manus-apparatuur is gebruikt aangekocht en veelal zelf geïnstalleerd. “We zijn al jaren heel tevreden over melkstroomgestuurd pulsatiesysteem van Manus. Het werkt perfect en gebruikt aankopen scheelde veel geld. We hebben vooral op de constructie van de melkstal gelet: die is nieuw en moet goed zijn. De apparatuur is altijd nog te wisselen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vloer is beweegbaar en naar eigen inzicht gebouwd. Basis is een staalconstructie waarop de kunststofroosters liggen. De constructie rust op zes 12 tons opleggersteunpoten. Deze zijn aan elkaar gekoppeld en met twee kleine hydromotoren is het geheel in hoogte te verstellen. Net iets hoger of net iets lager is het verschil tussen wel of geen last hebben van je spieren. Ad: “Je hoort het vaker, de putvloerdiepte is heel bepalend. Door zelf een beweegbare vloer te maken zijn het ook niet de kosten.”

  De vloer is beweegbaar en naar eigen inzicht gebouwd. Basis is een staalconstructie waarop de kunststofroosters liggen. De constructie rust op zes 12 tons opleggersteunpoten. Deze zijn aan elkaar gekoppeld en met twee kleine hydromotoren is het geheel in hoogte te verstellen. Net iets hoger of net iets lager is het verschil tussen wel of geen last hebben van je spieren. Ad: “Je hoort het vaker, de putvloerdiepte is heel bepalend. Door zelf een beweegbare vloer te maken zijn het ook niet de kosten.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zowel de bestaande als de nieuwe voergang is in het werk gestraald en gecoat.

  Zowel de bestaande als de nieuwe voergang is in het werk gestraald en gecoat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de stal bevinden zich geen krachtvoerboxen. De koeien krijgen een TMR-rantsoen uit de voermengwagen.

  In de stal bevinden zich geen krachtvoerboxen. De koeien krijgen een TMR-rantsoen uit de voermengwagen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De broers hechten waarde aan een net bedrijf.

  De broers hechten waarde aan een net bedrijf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om de stal ook binnen makkelijk schoon te kunnen houden, zijn de eindgevels ook aan de binnenzijde voorzien van gemakkelijk te reinigen damwandbeplating.

  Om de stal ook binnen makkelijk schoon te kunnen houden, zijn de eindgevels ook aan de binnenzijde voorzien van gemakkelijk te reinigen damwandbeplating.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naast de extra ligboxen zijn er strohokken gebouwd, die vooral dienen als afkalfstal. De roosters in het strohok zijn bewust extra zwaar uitgevoerd met 11,5 ton aslast. Zo kan met de shovel uitgemest worden. Zowel boven de strohokken als buiten de stal hangen camera’s.

  Naast de extra ligboxen zijn er strohokken gebouwd, die vooral dienen als afkalfstal. De roosters in het strohok zijn bewust extra zwaar uitgevoerd met 11,5 ton aslast. Zo kan met de shovel uitgemest worden. Zowel boven de strohokken als buiten de stal hangen camera’s.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via een app zijn de camerabeelden op afstand te bekijken op een telefoon, tablet of computer.

  Via een app zijn de camerabeelden op afstand te bekijken op een telefoon, tablet of computer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De oude 2x7 visgraatmelkstal is omgebouwd tot kalveropfokruimte. De oude melkput is nu mestput en voorzien van stroroosters. Zowel dak als lichtplaten zijn geïsoleerd. Het klimaat wordt geregeld met inlaatkleppen in de zijgevel.

  De oude 2x7 visgraatmelkstal is omgebouwd tot kalveropfokruimte. De oude melkput is nu mestput en voorzien van stroroosters. Zowel dak als lichtplaten zijn geïsoleerd. Het klimaat wordt geregeld met inlaatkleppen in de zijgevel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De eenlingboxen staan op zwenkwielen en zijn makkelijk te verplaatsen. Dat maakt de indeling flexibel en reinigen eenvoudig.

  De eenlingboxen staan op zwenkwielen en zijn makkelijk te verplaatsen. Dat maakt de indeling flexibel en reinigen eenvoudig.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Omdat voor de uitbreiding van de stal een sleufsilo en betonplaat moesten wijken, is er geïnvesteerd in extra sleufsiloruimte achter op het erf.

  Omdat voor de uitbreiding van de stal een sleufsilo en betonplaat moesten wijken, is er geïnvesteerd in extra sleufsiloruimte achter op het erf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle landwerk doen de broers zelf, de arbeid is voor handen en laat dat ook toe. Het machinepark is erop uitgerust. Enkel het hakselen van gras en mais wordt uitbesteed aan de loonwerker.

  Alle landwerk doen de broers zelf, de arbeid is voor handen en laat dat ook toe. Het machinepark is erop uitgerust. Enkel het hakselen van gras en mais wordt uitbesteed aan de loonwerker.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op vrijdag 27 juni is er een open dag aan de Knokert 10 in Veghel (N.-Br.).

  Op vrijdag 27 juni is er een open dag aan de Knokert 10 in Veghel (N.-Br.).

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Mfb

  Mooie stal geworden!

 • bono

  proficiat mannen een fantastisch resultaat, klaar voor de toekomst

 • Verho894

  Proficiat familie onderneming van de Crommert met deze keurig uitgekiende modernisering en uitbreiding van de ligboxen
  stal. .Goede fotorapportage met teksten van Mathijs.
  m.vr.gr.
  Wim Verhoeven

Of registreer je om te kunnen reageren.