Rundveehouderij

Foto & video

Kalverstal met slimme, zelfredzame voerrobot

Dick en Patricia Abbink in Holten (Ov.) bouwden een innovatieve nieuwe stal voor 700 kalveren. Opvallend zijn de zelfrijdende voerrobot en mestbanden onder de roostervloer.

Foto

 • Dick (45) en Patricia Abbink (40) hebben in Holten (Ov.) een kalverbedrijf op twee locaties. Ze houden 2.500 blanke kalveren in één leeftijdsgroep. Op de hoofdlocatie is nu plek voor 1.800 dieren. Daar zetten ze begin dit jaar een nieuwe dubbeldoelstal neer voor 700 kalveren. Afhankelijk van de markt kan Abbink schakelen tussen blank en jong/oudrosé. Daar is de stal qua ruimte en hekwerk op berekend.

  Dick (45) en Patricia Abbink (40) hebben in Holten (Ov.) een kalverbedrijf op twee locaties. Ze houden 2.500 blanke kalveren in één leeftijdsgroep. Op de hoofdlocatie is nu plek voor 1.800 dieren. Daar zetten ze begin dit jaar een nieuwe dubbeldoelstal neer voor 700 kalveren. Afhankelijk van de markt kan Abbink schakelen tussen blank en jong/oudrosé. Daar is de stal qua ruimte en hekwerk op berekend.

  Foto: Ronald Hissink
 • De hoofdlocatie gezien vanaf de 80 kilometerweg. In het midden de nieuwe stal. Links de stal uit 2009 die 1.100 kalveren herbergt. Behalve dat de ‘oude’ stal geen dubbeldoelstal is, zijn beide stallen - los van de innovaties - nagenoeg kopieën van elkaar. In de oude situatie werkte Abbink al prima, dus veel verandering was geen noodzaak.

  De hoofdlocatie gezien vanaf de 80 kilometerweg. In het midden de nieuwe stal. Links de stal uit 2009 die 1.100 kalveren herbergt. Behalve dat de ‘oude’ stal geen dubbeldoelstal is, zijn beide stallen - los van de innovaties - nagenoeg kopieën van elkaar. In de oude situatie werkte Abbink al prima, dus veel verandering was geen noodzaak.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een fraai overzicht vanuit de zichtstal op de eerste etage aan de achterkant van de stal. Er lopen zes gangen tussen de kalverhokken: drie voor ruw- en krachtvoer en drie voor melk en water. Door dit te scheiden drinken en vreten de kalveren nooit op dezelfde plek. Let op het vele licht in de stal; er zijn veel ramen en de dakpanelen zijn van licht materiaal.

  Een fraai overzicht vanuit de zichtstal op de eerste etage aan de achterkant van de stal. Er lopen zes gangen tussen de kalverhokken: drie voor ruw- en krachtvoer en drie voor melk en water. Door dit te scheiden drinken en vreten de kalveren nooit op dezelfde plek. Let op het vele licht in de stal; er zijn veel ramen en de dakpanelen zijn van licht materiaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De belangrijkste innovatie op het bedrijf: de Sieplo-voerrobot. Het is een primeur in Nederland. Er is nog dagelijks een programmeur op het bedrijf om de afstellingen te verbeteren. Het idee is dat de robot zelfstandig over het erf en in de stal rijdt en automatisch alle kalveren voert. Daarbij kan de robot maatwerk per kalverhok leveren. Hier is de robot net naar de silo gereden om kalverbrok te laten bijvullen.

  De belangrijkste innovatie op het bedrijf: de Sieplo-voerrobot. Het is een primeur in Nederland. Er is nog dagelijks een programmeur op het bedrijf om de afstellingen te verbeteren. Het idee is dat de robot zelfstandig over het erf en in de stal rijdt en automatisch alle kalveren voert. Daarbij kan de robot maatwerk per kalverhok leveren. Hier is de robot net naar de silo gereden om kalverbrok te laten bijvullen.

  Foto: Ronald Hissink
 • En hier is de robot alweer een paar meter verder gereden, voor stro uit de voerbunker. Straks gaat de robot alle afdelingen van ruw- en krachtvoer voorzien. De voerrobot neemt op die manier Abbink al het werk uit handen. De opmaat hiernaartoe gaat in deze pioniersfase nog gepaard met storingen, maar dat worden er steeds minder. Het is een proces van finetunen, met als einddoel optimaal voeren.

  En hier is de robot alweer een paar meter verder gereden, voor stro uit de voerbunker. Straks gaat de robot alle afdelingen van ruw- en krachtvoer voorzien. De voerrobot neemt op die manier Abbink al het werk uit handen. De opmaat hiernaartoe gaat in deze pioniersfase nog gepaard met storingen, maar dat worden er steeds minder. Het is een proces van finetunen, met als einddoel optimaal voeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Naast de voerbunker bevindt zich dit oplaadstation voor de voerrobot.

  Naast de voerbunker bevindt zich dit oplaadstation voor de voerrobot.

  Foto: Ronald Hissink
 • De voerrobot redt zich prima zelf. Op het erf zijn verschillende sensors die de route voor de robot uitstippelen. De robot opent ook zelf de deuren van de stal, zoals hier.

  De voerrobot redt zich prima zelf. Op het erf zijn verschillende sensors die de route voor de robot uitstippelen. De robot opent ook zelf de deuren van de stal, zoals hier.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit zijn die sensors in de stal. In de stal en op het erf lopen overal van zulke routes. De robot volgt ze, vult zich met voer bij silo’s en voerbunker, opent deuren, herkent en wacht op obstakels en doet zijn voerronde.

  Dit zijn die sensors in de stal. In de stal en op het erf lopen overal van zulke routes. De robot volgt ze, vult zich met voer bij silo’s en voerbunker, opent deuren, herkent en wacht op obstakels en doet zijn voerronde.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier begint de voerrobot net aan zijn ronde door de stal. De kalveren kijken er al lang niet meer van op. Over de prijs van de innovatieve robot kan Abbink niets zeggen. Wel dat deze fors is, maar dat komt doordat de robot nog steeds volop in ontwikkeling is. De investering moet zich op de lange termijn terugverdienen. De robot neemt Abbink drie uur voertijd per dag uit handen.

  Hier begint de voerrobot net aan zijn ronde door de stal. De kalveren kijken er al lang niet meer van op. Over de prijs van de innovatieve robot kan Abbink niets zeggen. Wel dat deze fors is, maar dat komt doordat de robot nog steeds volop in ontwikkeling is. De investering moet zich op de lange termijn terugverdienen. De robot neemt Abbink drie uur voertijd per dag uit handen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het softwareprogramma van de Sieplo-voerrobot. De robot voert specifiek per kalverhok. Dat stelt Abbink hier in. De Sieplo zit overigens op een apart netwerk.

  Dit is het softwareprogramma van de Sieplo-voerrobot. De robot voert specifiek per kalverhok. Dat stelt Abbink hier in. De Sieplo zit overigens op een apart netwerk.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalveren vreten en drinken gescheiden. Dat is één van de drie voergangen waarover de voerrobot zijn ronde maakt. De dieren kunnen voor melk en water in drie andere gangen terecht.

  De kalveren vreten en drinken gescheiden. Dat is één van de drie voergangen waarover de voerrobot zijn ronde maakt. De dieren kunnen voor melk en water in drie andere gangen terecht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dat is hier dus. Melk en water komen hier automatisch via leidingen terecht. Met het hele voerproces heeft Abbink straks dus niets meer van doen. Echter: de kalverhouderij blijft mensenwerk. Abbink verwacht straks een optimale combinatie van eigen arbeid (selectie en controle kalveren) en automatisering (voeren).

  Dat is hier dus. Melk en water komen hier automatisch via leidingen terecht. Met het hele voerproces heeft Abbink straks dus niets meer van doen. Echter: de kalverhouderij blijft mensenwerk. Abbink verwacht straks een optimale combinatie van eigen arbeid (selectie en controle kalveren) en automatisering (voeren).

  Foto: Ronald Hissink
 • De melk komt hier vandaan, uit de voerkeuken in de andere stal. Beide stallen liggen slechts op een paar meter afstand van elkaar.

  De melk komt hier vandaan, uit de voerkeuken in de andere stal. Beide stallen liggen slechts op een paar meter afstand van elkaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • Elk hok telt elf kalveren. De dieren hebben meer ruimte dan de norm: 2 vierkante meter. De kalveren op deze foto zijn tweeënhalve week oud. Gemiddeld is het afgemest gewicht bij Abbink 150 tot 160 kilo.

  Elk hok telt elf kalveren. De dieren hebben meer ruimte dan de norm: 2 vierkante meter. De kalveren op deze foto zijn tweeënhalve week oud. Gemiddeld is het afgemest gewicht bij Abbink 150 tot 160 kilo.

  Foto: Ronald Hissink
 • De roosters zijn 1 centimeter dikker dan normaal en zijn voorzien van vloerverwarming.

  De roosters zijn 1 centimeter dikker dan normaal en zijn voorzien van vloerverwarming.

  Foto: Ronald Hissink
 • Onder de roostervloer zit een tweede innovatie (onderdeel van een duurzaamheidsubsidie op de stal). Dit zijn vier groene mestbanden, die drukken de ammoniakuitstoot. Het idee is als volgt: de mestbanden liggen op een afschot dat over de hele lengte van de stal 80 centimeter afloopt. De urine loopt zo weg. Intussen zet Abbink de mestband aan, die loopt met de mest precies de andere kant op. Zo worden dunne en dikke fractie gescheiden.

  Onder de roostervloer zit een tweede innovatie (onderdeel van een duurzaamheidsubsidie op de stal). Dit zijn vier groene mestbanden, die drukken de ammoniakuitstoot. Het idee is als volgt: de mestbanden liggen op een afschot dat over de hele lengte van de stal 80 centimeter afloopt. De urine loopt zo weg. Intussen zet Abbink de mestband aan, die loopt met de mest precies de andere kant op. Zo worden dunne en dikke fractie gescheiden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestbanden kan Abbink via dit computerprogramma instellen.

  De mestbanden kan Abbink via dit computerprogramma instellen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestband eindigt hier, aan de andere kant van de stal. Wat opvalt is dat zelfs hier weinig ammoniaklucht is. De ammoniakreductie van de mestband is berekend op 35 procent. Maar Abbink verwacht dat dit meer zal zijn.

  De mestband eindigt hier, aan de andere kant van de stal. Wat opvalt is dat zelfs hier weinig ammoniaklucht is. De ammoniakreductie van de mestband is berekend op 35 procent. Maar Abbink verwacht dat dit meer zal zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Abbink ventileert op onderdruk. De lucht komt via ventielen aan de zijkanten van de stal binnen.

  Abbink ventileert op onderdruk. De lucht komt via ventielen aan de zijkanten van de stal binnen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de nok van de stal hangen vijf grote ventilatoren. Die zuigen de stallucht weer af. Het klimaat regelt Abbink met een pluimveecomputer. Dat werkt zeer nauwkeurig, vindt hij.

  In de nok van de stal hangen vijf grote ventilatoren. Die zuigen de stallucht weer af. Het klimaat regelt Abbink met een pluimveecomputer. Dat werkt zeer nauwkeurig, vindt hij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op deze zijde van het dak zijn 360 zonnepanelen geplaatst. Door de panelen is Abbink voor 80 procent zelfvoorzienend.

  Op deze zijde van het dak zijn 360 zonnepanelen geplaatst. Door de panelen is Abbink voor 80 procent zelfvoorzienend.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de fraaie zichtstal die boeren, burgers en buitenlui een goede kans biedt om de stal te bezichtigen. Abbink wil transparant zijn met zijn bedrijf. Nog een voordeel van de zichtstal is dat het insleep van ziektes voorkomt.

  Dit is de fraaie zichtstal die boeren, burgers en buitenlui een goede kans biedt om de stal te bezichtigen. Abbink wil transparant zijn met zijn bedrijf. Nog een voordeel van de zichtstal is dat het insleep van ziektes voorkomt.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.