Rundveehouderij

Foto & video

‘Italiaanse’ emissiearme stal met mestschuiven

Maatschap Streng bouwde een nieuwe stal voor 200 melkkoeien. Opvallend: alle zorggroepen staan in de oude stal, die vlakbij staat. Op 6 juni is er open dag.

Foto

 • Adrie (60) en Lennart (26) zitten samen met Joke (57, niet op de foto) Streng in Bodegraven (Z.-H.) in maatschap. De maten hebben 135 melkkoeien, 998.000 kilo quotum en 50 hectare land. Eind vorig jaar lieten ze een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien bouwen. Belangrijkste uitgangspunt: één persoon moet de stal met 200 dieren kunnen runnen. Naast arbeidsgemak speelde koecomfort een grote rol.

  Adrie (60) en Lennart (26) zitten samen met Joke (57, niet op de foto) Streng in Bodegraven (Z.-H.) in maatschap. De maten hebben 135 melkkoeien, 998.000 kilo quotum en 50 hectare land. Eind vorig jaar lieten ze een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien bouwen. Belangrijkste uitgangspunt: één persoon moet de stal met 200 dieren kunnen runnen. Naast arbeidsgemak speelde koecomfort een grote rol.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De bovenbouw van de nieuwe stal springt direct in het oog: een Italiaans dak. In plaats van een traditioneel dak met lichtstraat koos Streng voor twee luchtinlaten van respectievelijk 1,30 en 2 meter hoog. Die inlaten zijn van gordijnen (en vogelgaas) voorzien. Zo kan Streng het klimaat goed sturen. Let ook op de relatief lage nokhoogte van 10 meter.

  De bovenbouw van de nieuwe stal springt direct in het oog: een Italiaans dak. In plaats van een traditioneel dak met lichtstraat koos Streng voor twee luchtinlaten van respectievelijk 1,30 en 2 meter hoog. Die inlaten zijn van gordijnen (en vogelgaas) voorzien. Zo kan Streng het klimaat goed sturen. Let ook op de relatief lage nokhoogte van 10 meter.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier is het principe van de twee luchtinlaten goed te zien. Ondanks dat er nu geen lichtstraat is, komt er toch veel licht binnen. Bovendien is er extra ventilatie. De wind heeft vrij spel. Alles wordt opengetrokken. En als het te hard waait, kan Streng de gordijnen dichtdraaien.

  Hier is het principe van de twee luchtinlaten goed te zien. Ondanks dat er nu geen lichtstraat is, komt er toch veel licht binnen. Bovendien is er extra ventilatie. De wind heeft vrij spel. Alles wordt opengetrokken. En als het te hard waait, kan Streng de gordijnen dichtdraaien.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De stal heeft €4.500 per koeplaats gekost. Hier is goed te zien dat er ruim voldoende lichtinval is, zeker bij de melkstal (links). De stal is verder overzichtelijk. Ook omdat de zorggroepen in de oude stal staan. In het midden is de voergang en linksachter en rechts zijn de ligboxen. Linksvoor en in het midden bevinden zich de melkstal, de wachtruimte en - niet op de foto - een separatieruimte.

  De stal heeft €4.500 per koeplaats gekost. Hier is goed te zien dat er ruim voldoende lichtinval is, zeker bij de melkstal (links). De stal is verder overzichtelijk. Ook omdat de zorggroepen in de oude stal staan. In het midden is de voergang en linksachter en rechts zijn de ligboxen. Linksvoor en in het midden bevinden zich de melkstal, de wachtruimte en - niet op de foto - een separatieruimte.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De koeien lopen op een emissiearme G6-vloer van Swaans. De berekende ammoniakuitstoot is 5,1 kilo per dier bij beweiding. Streng moest de uitstoot bijna halveren omdat hij voor 200 koeien wilde bouwen, anders zou hij geen milieuvergunning krijgen.

  De koeien lopen op een emissiearme G6-vloer van Swaans. De berekende ammoniakuitstoot is 5,1 kilo per dier bij beweiding. Streng moest de uitstoot bijna halveren omdat hij voor 200 koeien wilde bouwen, anders zou hij geen milieuvergunning krijgen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een detail van de G6-vloer. Aan de emissiearme vloer hangt wel een flink prijskaartje: €96 per vierkante meter.

  Een detail van de G6-vloer. Aan de emissiearme vloer hangt wel een flink prijskaartje: €96 per vierkante meter.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is de reden dat Streng de ammoniakuitstoot moést halveren: Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen. Het bedrijf van Streng ligt er precies 30 meter vanaf. De G6-vloer was noodzakelijk voor het verkrijgen van een milieuvergunning. Anders was bouwen voor 200 koeien onmogelijk geweest.

  Dit is de reden dat Streng de ammoniakuitstoot moést halveren: Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen. Het bedrijf van Streng ligt er precies 30 meter vanaf. De G6-vloer was noodzakelijk voor het verkrijgen van een milieuvergunning. Anders was bouwen voor 200 koeien onmogelijk geweest.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Op de vloer kan geen mestrobot draaien. Daarom koos Streng voor vier mestschuiven. Dat was geen bezwaar. “Wij zijn geen robotboeren. De schuif is een bewezen systeem dat altijd goed werkt. Daarnaast waren vier schuiven de helft zo goedkoop als twee mestrobots.” In de boxen ligt sinds mei gescheiden mest. Voorheen was dat stro. Maar de koeien gooiden het er te veel uit. Daardoor lagen de koeien te diep en kreeg de mestschuif het bovendien lastig. Met gescheiden mest gaat dit nu beter.

  Op de vloer kan geen mestrobot draaien. Daarom koos Streng voor vier mestschuiven. Dat was geen bezwaar. “Wij zijn geen robotboeren. De schuif is een bewezen systeem dat altijd goed werkt. Daarnaast waren vier schuiven de helft zo goedkoop als twee mestrobots.” In de boxen ligt sinds mei gescheiden mest. Voorheen was dat stro. Maar de koeien gooiden het er te veel uit. Daardoor lagen de koeien te diep en kreeg de mestschuif het bovendien lastig. Met gescheiden mest gaat dit nu beter.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Streng investeerde extra in sproeiers achter de boxranden. Die ontlasten de vier mestschuiven. Dit gaf €7.500 aan meerkosten. Maar daar staat tegenover dat Streng veel voordeel heeft bij sneldrogend weer. De veehouder wil op termijn nog wel een tijdschakelaar voor de sproeiers.

  Streng investeerde extra in sproeiers achter de boxranden. Die ontlasten de vier mestschuiven. Dit gaf €7.500 aan meerkosten. Maar daar staat tegenover dat Streng veel voordeel heeft bij sneldrogend weer. De veehouder wil op termijn nog wel een tijdschakelaar voor de sproeiers.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier komt de mest aan de achterkant van de stal terecht. Er zijn vier mestkelders (dikke fractie) en er is één kelder voor de dunne fractie. In een later stadium wil Streng nog mestmixers aanschaffen. Daarmee heeft hij qua stroomtoevoer al rekening gehouden.

  Hier komt de mest aan de achterkant van de stal terecht. Er zijn vier mestkelders (dikke fractie) en er is één kelder voor de dunne fractie. In een later stadium wil Streng nog mestmixers aanschaffen. Daarmee heeft hij qua stroomtoevoer al rekening gehouden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de stal zijn meerdere doorsteken met waterbakken, zoals hier. Er ligt een G3-vloer. De ammoniakuitstoot is er berekend op 8,1 kilo per dier. Diezelfde G3-vloer is ook rond de melkstal gelegd.

  In de stal zijn meerdere doorsteken met waterbakken, zoals hier. Er ligt een G3-vloer. De ammoniakuitstoot is er berekend op 8,1 kilo per dier. Diezelfde G3-vloer is ook rond de melkstal gelegd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De koeien kunnen hier, aan de achterkant van de stal, ook de voergang oversteken. Zoon Brian bedacht deze automatische ophaalbrug. Een ideale oplossing.

  De koeien kunnen hier, aan de achterkant van de stal, ook de voergang oversteken. Zoon Brian bedacht deze automatische ophaalbrug. Een ideale oplossing.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Streng melkt zijn koeien in deze 2×22-rapid exit-swingovermelkstal (uit te breiden naar 2×26). De veehouder verwacht straks 140 koeien per uur te kunnen melken. Voldoende capaciteit, vindt hij. Melkrobots zag Streng niet zitten. “Wij hebben geen jongvee, maar kopen koeien aan. Als dieren moeten wennen, is een robot niet ideaal.” Achter deze melkstal bevinden zich nog een wachtruimte (voor 200 koeien) en een automatisch opdrijfhek (wordt later gemonteerd).

  Streng melkt zijn koeien in deze 2×22-rapid exit-swingovermelkstal (uit te breiden naar 2×26). De veehouder verwacht straks 140 koeien per uur te kunnen melken. Voldoende capaciteit, vindt hij. Melkrobots zag Streng niet zitten. “Wij hebben geen jongvee, maar kopen koeien aan. Als dieren moeten wennen, is een robot niet ideaal.” Achter deze melkstal bevinden zich nog een wachtruimte (voor 200 koeien) en een automatisch opdrijfhek (wordt later gemonteerd).

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De melkstal loopt aan beide zijkanten af. De hellingsgraad is 5 procent. Zo staan de koeien beter gepositioneerd. Een grotere hellingsgraad werd afgeraden.

  De melkstal loopt aan beide zijkanten af. De hellingsgraad is 5 procent. Zo staan de koeien beter gepositioneerd. Een grotere hellingsgraad werd afgeraden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht in de melkstal. Omdat vader en zoon allebei melken, kozen ze voor een in hoogte verstelbare putvloer. In de melkstal worden de koeien verder automatisch herkend.

  Een overzicht in de melkstal. Omdat vader en zoon allebei melken, kozen ze voor een in hoogte verstelbare putvloer. In de melkstal worden de koeien verder automatisch herkend.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Rechtsachter de melkstal bevindt zich deze separatieruimte. Daar zijn zes boxen (hier nog gevuld met stro). Ook is er een bekapbox. De koeien lopen hier eveneens op een G6-vloer. Linksboven is nog het kantoor te zien. Van daaruit heeft Streng een fraai uitzicht op de stal.

  Rechtsachter de melkstal bevindt zich deze separatieruimte. Daar zijn zes boxen (hier nog gevuld met stro). Ook is er een bekapbox. De koeien lopen hier eveneens op een G6-vloer. Linksboven is nog het kantoor te zien. Van daaruit heeft Streng een fraai uitzicht op de stal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Streng gaat nog een extra voerbuis boven het muurtje plaatsen. Nu stappen koeien er nog te vaak overheen.

  Streng gaat nog een extra voerbuis boven het muurtje plaatsen. Nu stappen koeien er nog te vaak overheen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Aan koecomfort is gedacht: in de stal hangen twee automatische koeborstels.

  Aan koecomfort is gedacht: in de stal hangen twee automatische koeborstels.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de stal hangen deze ledlampen. Deze geven 65 procent energiebesparing.

  In de stal hangen deze ledlampen. Deze geven 65 procent energiebesparing.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Links de oude en rechts de nieuwe stal. De koeien lopen via een doorsteek (komt nog een afdakje boven) van stal naar stal. Omdat de melkstal en de separatiebox links in de nieuwe stal staan, hoeven de koeien nooit ver te lopen.

  Links de oude en rechts de nieuwe stal. De koeien lopen via een doorsteek (komt nog een afdakje boven) van stal naar stal. Omdat de melkstal en de separatiebox links in de nieuwe stal staan, hoeven de koeien nooit ver te lopen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is die oude stal. Hier komen de zorggroepen in een strohok en in een afkalfstal te staan. Linksachter is de doorsteek duidelijk zichtbaar.

  Dit is die oude stal. Hier komen de zorggroepen in een strohok en in een afkalfstal te staan. Linksachter is de doorsteek duidelijk zichtbaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Maar Streng bespaarde meer ruimte in de nieuwe stal. In de oude stal maakte de veehouder ook ruimte voor een tanklokaal. Deze ruimte is flink aangepakt. In de oude situatie was dit een 2×6-visgraatmelkstal. 

Maatschap Streng houdt 6 juni, van 10.00 tot 16.00 uur, een open dag aan de Meije 115 in Bodegraven (Z.-H.).

  Maar Streng bespaarde meer ruimte in de nieuwe stal. In de oude stal maakte de veehouder ook ruimte voor een tanklokaal. Deze ruimte is flink aangepakt. In de oude situatie was dit een 2×6-visgraatmelkstal. Maatschap Streng houdt 6 juni, van 10.00 tot 16.00 uur, een open dag aan de Meije 115 in Bodegraven (Z.-H.).

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Of registreer je om te kunnen reageren.