Rundveehouderij

Foto & video 13 reacties

Inzet eigen arbeid verbetert rendement Charolais

Richard Wermink (42) en Elly van der Veen (41) zijn sinds 2008 eigenaren van een Charolais-zoogkoeienkudde van ongeveer 100 dieren. Het vee graast in zeven gebieden van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het echtpaar streeft naar verdere professionalisering van de vleesveetak en verbetering van het rendement.

Foto

 • In de zomer is regelmatige inspectie van de zeven groepen vee het belangrijkste werk, naast het binnenhalen van het wintervoer.

  In de zomer is regelmatige inspectie van de zeven groepen vee het belangrijkste werk, naast het binnenhalen van het wintervoer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De semi-overdekte potstal is in 2012 gebouwd. “Het vee kan goed tegen kou, bij nat weer kunnen ze droog staan”, zegt Wermink. Als de laatste afrasteringen klaar zijn, gaat dit vee ook naar buiten.

  De semi-overdekte potstal is in 2012 gebouwd. “Het vee kan goed tegen kou, bij nat weer kunnen ze droog staan”, zegt Wermink. Als de laatste afrasteringen klaar zijn, gaat dit vee ook naar buiten.

  Foto: Mark Pasveer
 • De passie voor vee is groot bij Wermink. Investeren in een potstal voor winterhuisvesting ging voor de bouw van een nieuw woonhuis. “Dat komt later wel als we meer rundvlees verkopen door uitbreiding van de kudde”, zegt de veehouder.

  De passie voor vee is groot bij Wermink. Investeren in een potstal voor winterhuisvesting ging voor de bouw van een nieuw woonhuis. “Dat komt later wel als we meer rundvlees verkopen door uitbreiding van de kudde”, zegt de veehouder.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is het tweede voorjaar dat de Charolais-koeien afkalven in de wei. Dat bevalt goed, de kalversterfte is na veel aanloopproblemen met het rota-coronavirus nagenoeg nul.

  Dit is het tweede voorjaar dat de Charolais-koeien afkalven in de wei. Dat bevalt goed, de kalversterfte is na veel aanloopproblemen met het rota-coronavirus nagenoeg nul.

  Foto: Mark Pasveer
 • De kalveren blijven lang zogen bij hun moeder en ontwikkelen zich goed. Tijdens het opstallen hebben ze dan meer weerstand om de winter goed door te komen.

  De kalveren blijven lang zogen bij hun moeder en ontwikkelen zich goed. Tijdens het opstallen hebben ze dan meer weerstand om de winter goed door te komen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Wermink demonstreert het instrooien van de potstal met gehakselde pitrussen, die hij gratis kan oogsten in de natuurterreinen.

  Wermink demonstreert het instrooien van de potstal met gehakselde pitrussen, die hij gratis kan oogsten in de natuurterreinen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Close-up van het pitrussenstrooisel dat prima voldoet als strooisel in de potstal.

  Close-up van het pitrussenstrooisel dat prima voldoet als strooisel in de potstal.

  Foto: Mark Pasveer
 • Wermink investeert in eigen machines om de ruwvoerwinning in eigen beheer te doen. Dat scheelt op jaarbasis €40.000 aan loonwerkkosten.

  Wermink investeert in eigen machines om de ruwvoerwinning in eigen beheer te doen. Dat scheelt op jaarbasis €40.000 aan loonwerkkosten.

  Foto: Mark Pasveer
 • De aanschaf van en het werken met een eenvoudige Franse rondebalenpers draagt daaraan ook flink bij.

  De aanschaf van en het werken met een eenvoudige Franse rondebalenpers draagt daaraan ook flink bij.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is de veewagen waarin per keer gemiddeld negen koeien naar de natuurterreinen worden vervoerd.

  Dit is de veewagen waarin per keer gemiddeld negen koeien naar de natuurterreinen worden vervoerd.

  Foto: Mark Pasveer
 • Sinds drie jaar onthoornt Wermink de kalveren niet meer vanwege omschakeling naar een biologische houderij.

  Sinds drie jaar onthoornt Wermink de kalveren niet meer vanwege omschakeling naar een biologische houderij.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ontwikkeling van hoorns is bij het oudere vee nog duidelijker zichtbaar.

  De ontwikkeling van hoorns is bij het oudere vee nog duidelijker zichtbaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het is belangrijk dat de koeien niet te lange en dikke spenen hebben, omdat de kalveren dan minder goed kunnen zogen.

  Het is belangrijk dat de koeien niet te lange en dikke spenen hebben, omdat de kalveren dan minder goed kunnen zogen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Natuurmonumenten voert de afrastering van de percelen uit.

  Natuurmonumenten voert de afrastering van de percelen uit.

  Foto: Mark Pasveer
 • De stroomdraad krijgt energie via een zonnepaneel.

  De stroomdraad krijgt energie via een zonnepaneel.

  Foto: Mark Pasveer
 • Natuurmonumenten zorgt ook voor de waterbakken. Op de achtergrond de Belgisch-Witblauwe stier, daarnaast zijn er nog zes Charolais-stieren.

  Natuurmonumenten zorgt ook voor de waterbakken. Op de achtergrond de Belgisch-Witblauwe stier, daarnaast zijn er nog zes Charolais-stieren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het vee drinkt ook uit poelen.

  Het vee drinkt ook uit poelen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Daphne, één van de dochters van Wermink, is niet bang voor het vee. Een voordeel van het Charolais-ras is het rustige karakter.

  Daphne, één van de dochters van Wermink, is niet bang voor het vee. Een voordeel van het Charolais-ras is het rustige karakter.

  Foto: Mark Pasveer
 • Enkele van de zeven graasgebieden van Werminks vee zijn ook toegankelijk voor  wandelend publiek.

  Enkele van de zeven graasgebieden van Werminks vee zijn ook toegankelijk voor wandelend publiek.

  Foto: Mark Pasveer
 • Wermink steeft ernaar om elk jaar dertig koeien en dertig zelfafgemeste stieren af te leveren. De prijs van biologisch rundvlees is goed met €4,50 tot €4,75 per kilo geslacht-gewicht.

  Wermink steeft ernaar om elk jaar dertig koeien en dertig zelfafgemeste stieren af te leveren. De prijs van biologisch rundvlees is goed met €4,50 tot €4,75 per kilo geslacht-gewicht.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • Sjaak

  Kijk, zo kan het ook......

  Geen tonnen investeren en toch rendement weten te behalen!
  Dit zou toch vele ondernemers aan moeten spreken...?!

  Chapeau!

 • landboer

  Is niet stoer genoeg....

 • koestal

  typisch een lage kosten bedrijf,pacht voor een vriendenprijs,daarnaast een flinke EU subsidie

 • BW

  Sjaak en landboer, inderdaad kan het zo ook en spreek iedereen dit aan. Maar in denk dat @koestal gelijk heeft. Als je de subsidie weglaat is dit niet mogelijk. Zulk soort verhalen zijn mooi maar worden verward met de werkelijkheid.

 • joannes

  @koestal, als melk veehouder geniet je óók van subsidies al worden die veelal gebruikt door de Melkverwerkers of Handel! Maar dat terzijde, ik denk dat wanneer de Burgerij de subsidies en hun toepassingen vergelijkt, ze liever die Charolais in de Natuur wil zien lopen met de Koe met Kalfjes, dan die grote loods met veel machines en voer en mest aan en afvoer! Dus gemeten naar toekomst mogelijkheden en acceptatie, naast de arbeidsvreugde die deze vorm geeft, zie ik, denk ik, dat je voor die Charolais de Burgers op je kant krijgt terwijl je voor die Melkkoeien iedere keer weer bekritiseerd wordt.

 • Fermer

  @BW, lees de reactie van joannes, misschien wordt je dan wakker. Ook jij kunt niet zonder je subsidie. En als dit iedereen aanspreekt, laat dan eens een kwart overstappen, met als gevolg veel minder mest, land en voer genoeg, een betere melkprijs voor de overblijvers, de burger blij en tevredener boeren. De werkelijkheid, zoals je zegt, als je met z'n allen zo doorgaat, zal hetzelfde succesverhaal worden als in de varkenshouderij. Groeien tegen de verdrukking in, vast bij de bank, tot over je oren in de mest en hopen op iemand die weggekocht wordt om je miljoenenbedrijf over te nemen, anders moet die toch maar afrekenen.

 • BW

  @emmerei, mijn bedrijf krijgt ca 5000 euro subsidie per jaar. Zonder deze subsidie val ik niet om! Dit soort bedrijven denk ik wel.
  Ik denk dat bedrijven alleen kunnen overleven door de kostprijs laag te houden. Een reden om de kostprijs laag te houden is groeien in aantal. En je kan praten wat je wil zo is het altijd al geweest. De tijd van 25 koeien of 100 zeugen of 800 vleesvarkens ligt ver achter ons. Het is jammer, maar het is niet anders.Wil je bij de blijvers horen zul je mee moeten groeien.

 • Fermer

  @BW, ik bedoel dat de melkveehouderij van vandaag niet zonder subsidie kan, bij de varkenshouderij ligt het anders. Ik vergelijk het bedrijf hierboven met de melkveehouderij omdat het over koeien en land gaat. De melkveehouderij gaat de richting in die jouw sector al jaren geleden is ingeslagen, een decimalisering qua aantal bedrijven en afhankelijk van derden, mechanisatie, bank, mestafzet en (ruw)voerprijzen, en de goodwill van de burger. Enkelen zullen net als jou niet omvallen, maar meerderen wel!

 • alco1

  Krijg je als melkveehouder subsidie?
  Ja, als toeslagen die gebaseerd zijn op de graansubsidie, maar dat krijgt een varkenshouder ook als hij land heeft.
  Daarnaast, als de burgerij hoort hoeveel subsidie bovenstaand bedrijf geniet , dat ze achterover zullen vallen.
  Maar laten we wel zijn. Als alle subsidies wegvallen, wat wel is te verwachten, zullen zulke bedrijven als eerste hun activiteit staken

 • Fermer

  @alco, hoeveel subsidie ontvangt bovenstaand bedrijf? En hoeveel de gem. melkveehouder als je daar buiten z'n toeslagen de subsidies voor o.a. de melkfabriek, vervoer(schiphol), import(veevoer), export(melkpoeder) bij op telt? Overigens, natuurmonumenten en andere natuurorganisaties worden met een veelvoud hiervan gesubsidieerd, en de burger hoor je hier ook niet over klagen!

 • joannes

  @alco1, en je melkverwerker en de handel om je producten af tezetten voor een voldoende prijs? Dat zijn indirecte subsidies voor de Melkveehouderij waarmee de Melkprijs in de benen wordt gehouden. Een Melkprijs die nu misschien voldoende is maar waarmee de ¨Prijswinters¨ worden opgewarmd voor de Melkveehouders!

 • LUCTOR

  Ik weet natuurlijk niet hoe het met dit bedrijf zit maar de subsidie die een vleesvee bedrijf ontvangt hangt van een referentie jaar af je kunt wel bijkopen of huren indien er voldoende grond voor handen is
  Het gemiddelde melkvee bedrijf krijgt meer toeslag als een vleesvee bedrijf op diegene na die de heren of dames van de natuur organisatie,s mee uit eten nam en neemt.

 • kenijor

  Per gewerkte uur vangt een vleesveehouder gem veel meer dan een melkveehouder.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.