Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Duitse vleesveehouder mest Brown Swiss in nieuwe stal

Samen met twee collega’s ontwikkelde Claus Baumgärtel een stierenmesterij voor 400 dieren met een grote biogasinstallatie. In combinatie met akkerbouw kunnen alle drie de bedrijfsonderdelen van elkaar profiteren.

Foto

 • Claus Baumgärtel (40, rechts) uit Hilwartshauwen (Duitsland) bouwde een nieuwe stal voor 400 stieren op zijn akkerbouwbedrijf van 680 hectare. Hij exploiteert deze tak samen met drie andere ondernemers, waaronder Lars-Ernst Grünewald (links). Samen met de nieuwe biogasinstallatie is een bijzondere combi gemaakt. Vleesvee is geen onbekende tak van sport voor deze ondernemer; al 15 jaar lopen er ongeveer 100 Franse vleesdieren op de weilanden rond het bedrijf.

  Claus Baumgärtel (40, rechts) uit Hilwartshauwen (Duitsland) bouwde een nieuwe stal voor 400 stieren op zijn akkerbouwbedrijf van 680 hectare. Hij exploiteert deze tak samen met drie andere ondernemers, waaronder Lars-Ernst Grünewald (links). Samen met de nieuwe biogasinstallatie is een bijzondere combi gemaakt. Vleesvee is geen onbekende tak van sport voor deze ondernemer; al 15 jaar lopen er ongeveer 100 Franse vleesdieren op de weilanden rond het bedrijf.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • De nieuwe stal wordt niet bevolkt door dikbillen of Franse rassen, maar door stieren van het ras Brown Swiss. Geen typisch vleesras, maar een type dat de veehouder goed past omdat hij gemakkelijk aan kalveren kan komen van één opfokbedrijf uit het zuiden van Duitsland. Hij verwacht een hoger rendement, omdat de aanschafkosten voor een dier van 180 kilo beduidend lager zijn dan voor een Frans ras.

  De nieuwe stal wordt niet bevolkt door dikbillen of Franse rassen, maar door stieren van het ras Brown Swiss. Geen typisch vleesras, maar een type dat de veehouder goed past omdat hij gemakkelijk aan kalveren kan komen van één opfokbedrijf uit het zuiden van Duitsland. Hij verwacht een hoger rendement, omdat de aanschafkosten voor een dier van 180 kilo beduidend lager zijn dan voor een Frans ras.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • De stieren worden geslacht op een leeftijd van ongeveer negentien maanden, ze wegen dan geslacht 420 kilo. Baumgärtel is aangesloten bij een coöperatie die runderen bij verschillende slachterijen laat slachten. Voor elk dier jonger dan twee jaar en zwaarder dan 350 kilo geldt eenzelfde prijs, ongeacht de classificatie.

  De stieren worden geslacht op een leeftijd van ongeveer negentien maanden, ze wegen dan geslacht 420 kilo. Baumgärtel is aangesloten bij een coöperatie die runderen bij verschillende slachterijen laat slachten. Voor elk dier jonger dan twee jaar en zwaarder dan 350 kilo geldt eenzelfde prijs, ongeacht de classificatie.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • Rechts de vretende beesten. Naast een aantal gangbare producten bestaat het rantsoen voor de helft uit bietenpulp. De ondernemer teelt zelf suikerbieten en kan via de fabriek relatief goedkoop het voedermiddel kopen. Met een groei van 1.250 gram per dag en 65 procent inslachting draait de ondernemer dik bovengemiddeld. Het aandeel mais is met 30 procent daarentegen laag.

  Rechts de vretende beesten. Naast een aantal gangbare producten bestaat het rantsoen voor de helft uit bietenpulp. De ondernemer teelt zelf suikerbieten en kan via de fabriek relatief goedkoop het voedermiddel kopen. Met een groei van 1.250 gram per dag en 65 procent inslachting draait de ondernemer dik bovengemiddeld. Het aandeel mais is met 30 procent daarentegen laag.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • Er zijn een paar aanpassingen aan de hokinrichting gedaan omdat de Brown Swiss-stieren erg onrustig zijn. Zo zijn open delen van de hekken afgeschermd omdat er dieren met hun poot in vast kwamen te zitten.

  Er zijn een paar aanpassingen aan de hokinrichting gedaan omdat de Brown Swiss-stieren erg onrustig zijn. Zo zijn open delen van de hekken afgeschermd omdat er dieren met hun poot in vast kwamen te zitten.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • Ook heeft Baumgärtel de hoeveelheid stro in de hokken opgeschroefd om problemen met de klauwen te voorkomen.

  Ook heeft Baumgärtel de hoeveelheid stro in de hokken opgeschroefd om problemen met de klauwen te voorkomen.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • De stal is uitgevoerd met in het midden een voergang en aan beide zijden relatief smalle, diepe hokken van twintig stieren. Omdat niet alle dieren tegelijk vreten, is de controle lastig. De ondernemer bekijkt momenteel de mogelijkheid om een loopbrug over de hokken te maken, een soort catwalk. Omwille van de agressie van de stieren wil hij niet meer in de hokken komen dan nodig is.

  De stal is uitgevoerd met in het midden een voergang en aan beide zijden relatief smalle, diepe hokken van twintig stieren. Omdat niet alle dieren tegelijk vreten, is de controle lastig. De ondernemer bekijkt momenteel de mogelijkheid om een loopbrug over de hokken te maken, een soort catwalk. Omwille van de agressie van de stieren wil hij niet meer in de hokken komen dan nodig is.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • Bij de ontwikkeling van de nieuwe locatie is ook gekozen voor een biogasinstallatie. Baumgärtel participeert al sinds 2009 in een biogasinstallatie met een andere ondernemer, dus hij is ermee bekend. Voor veehouderijbedrijven is een dergelijke installatie rendabel te rekenen, omdat ze een hogere stroomprijs krijgen. Baumgärtel en consorten krijgen €20,5 per kWh, inclusief een bonus omdat ze mest van het eigen bedrijf gebruiken als grondstof.

  Bij de ontwikkeling van de nieuwe locatie is ook gekozen voor een biogasinstallatie. Baumgärtel participeert al sinds 2009 in een biogasinstallatie met een andere ondernemer, dus hij is ermee bekend. Voor veehouderijbedrijven is een dergelijke installatie rendabel te rekenen, omdat ze een hogere stroomprijs krijgen. Baumgärtel en consorten krijgen €20,5 per kWh, inclusief een bonus omdat ze mest van het eigen bedrijf gebruiken als grondstof.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • De biogasinstallatie, met een capaciteit van 500 kWh, draait goed. Volgens Baumgärtel is de productie van gas nagenoeg 100 procent.

  De biogasinstallatie, met een capaciteit van 500 kWh, draait goed. Volgens Baumgärtel is de productie van gas nagenoeg 100 procent.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • Naast de vaste stromest uit de stal, wat 40 procent van het rantsoen van de vergister uitmaakt, voert Baumgärtel paarden- en kippenmest aan. Dat vult hij aan met gras- en maissilage. Er gaat ook wat drijfmest in om het mengsel voldoende vochtig te houden.

  Naast de vaste stromest uit de stal, wat 40 procent van het rantsoen van de vergister uitmaakt, voert Baumgärtel paarden- en kippenmest aan. Dat vult hij aan met gras- en maissilage. Er gaat ook wat drijfmest in om het mengsel voldoende vochtig te houden.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • De stroom levert Baumgärtel aan het net, een deel van de warmte is voor eigen gebruik. Daarvoor is een dikke leiding onder de weg door gelegd naar het akkerbouwbedrijf voor het drogen van geoogst product.

  De stroom levert Baumgärtel aan het net, een deel van de warmte is voor eigen gebruik. Daarvoor is een dikke leiding onder de weg door gelegd naar het akkerbouwbedrijf voor het drogen van geoogst product.

  Foto: Christian Muhlhausen
 • De totale investering in de biogasinstallatie was circa €2,5 miljoen. Een groot bedrag, mede door extra eisen van de overheid. Zo moest hij om het hele bedrijf een wal aanleggen, mocht er een ongeluk gebeuren. Hij verwacht de installatie in acht tot tien jaar te hebben terugverdiend.

  De totale investering in de biogasinstallatie was circa €2,5 miljoen. Een groot bedrag, mede door extra eisen van de overheid. Zo moest hij om het hele bedrijf een wal aanleggen, mocht er een ongeluk gebeuren. Hij verwacht de installatie in acht tot tien jaar te hebben terugverdiend.

  Foto: Christian Muhlhausen

Rene Stevens

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Dus de komende 8a10jaar wordt er niks verdiend aan de instalatie daarna is het koffie dik kijkken.

 • Elevage

  maar dat is toch met al die installaties voor alternatieve energie? Eerst wordt er alleen maar subsidie ingepompt en daarna is het afwachten.........

 • joannes

  Het moderne gemengd bedrijf: Wat flink gepuzzeld heeft om voordelig middelen en subsidies te combineren naar een degelijk rendement met:
  1.Samen met de nieuwe biogasinstallatie is een bijzondere combi gemaakt!
  2.De ondernemer teelt zelf suikerbieten en kan via de fabriek relatief goedkoop het voedermiddel kopen!
  3.Voor veehouderijbedrijven is een dergelijke installatie rendabel te rekenen, omdat ze een hogere stroomprijs krijgen! inclusief een bonus omdat ze mest van het eigen bedrijf gebruiken als grondstof.
  4. een deel van de warmte is voor eigen gebruik. Daarvoor is een dikke leiding onder de weg door gelegd naar het akkerbouwbedrijf voor het drogen van geoogst product.
  En ondertussen voor het pensioen te sparen want over 10 jaar wanneer de goede man 50 is zal die installatie niet stoppen met produceren maar maar is wel compleet afgeschreven. Óók wanneer de susidie wegvalt zal hij stroom voor de drogerij blijven produceren. Zijn drogerij producten zijn dan ¨gratis¨ gedroogd!

 • LUCTOR

  Ben bang dat de installatie dan aan vervanging toe is en zolang er nog fossiele brandstof voldoende voorhanden is kunnen dit soort installatie,s de concurrentie met de multinationals niet aan dankzij subsidie dat ze gebouwd worden.

 • Cor Van Pelt

  Als die stieren zo agressief zijn,waarom worden ze dan niet veranderd in ossen?
  Dat is een kleinigheid bij een dier van 180 kg.
  Cor Van Pelt.
  Al;berta,Canada.

 • joannes

  Ik zou in plaats van de loopbrug een paar ¨lopende¨ cameras aan een draad installeren. Goedkoper dan de loopbrug en je kan vanuit een stoel in je veilige kantoor de dieren beoordelen. Met de loopbrug kan je niet veel meer, daarbij moet je iedere keer de trap op en af.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.