Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Bedrijf omgebouwd voor extra comfort koe en personeel

De ondernemers van maatschap Van Weperen in het Friese Oosterwolde hebben hun bedrijf met 500 koeien de laatste jaren grondig aangepakt. Het bedrijf is nu heel logisch qua structuur ingedeeld en in de nieuwe stal met 375 koeplaatsen beschikken de koeien over enorm veel comfort.

Foto

 • Jan (59), Jan (36) en Klaas (60) van Weperen.

  Jan (59), Jan (36) en Klaas (60) van Weperen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melkstal staat centraal op het erf. Rechtsvoor (onzichtbaar) staat de ligboxenstal met onder meer de afkalfhokken. Linksvoor staat de kalverschuur van 0 tot 4 maanden, links achter de jongveestalling voor 4 tot 22 maanden en zo is de cirkel rond. Alle attentiedieren staan in een straal van 25 meter rond de persoon op het erf.

  De melkstal staat centraal op het erf. Rechtsvoor (onzichtbaar) staat de ligboxenstal met onder meer de afkalfhokken. Linksvoor staat de kalverschuur van 0 tot 4 maanden, links achter de jongveestalling voor 4 tot 22 maanden en zo is de cirkel rond. Alle attentiedieren staan in een straal van 25 meter rond de persoon op het erf.

  Foto: Mark Pasveer
 • De maatschap wil boeren, burgers en buitenlui graag laten zien hoe op een modern bedrijf gewerkt wordt. Deze inkijk aan de draaimelkstal helpt daar zeker aan bij.

  De maatschap wil boeren, burgers en buitenlui graag laten zien hoe op een modern bedrijf gewerkt wordt. Deze inkijk aan de draaimelkstal helpt daar zeker aan bij.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook de koeien vinden het niet onaangenaam om tijdens het melken naar de verrichtingen op het erf te kijken.

  Ook de koeien vinden het niet onaangenaam om tijdens het melken naar de verrichtingen op het erf te kijken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Vanuit de wachtruimte met opdrijfhek komt iedere koe eerst in de voorsorteerbox, vlak voor de ingang. Hierdoor is een continue instroom van koeien in de draaimelkstal gewaarborgd.

  Vanuit de wachtruimte met opdrijfhek komt iedere koe eerst in de voorsorteerbox, vlak voor de ingang. Hierdoor is een continue instroom van koeien in de draaimelkstal gewaarborgd.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een breed plateau (donkerblauw) is in hoogte verstelbaar. Daarnaast zorgen de servicearmen dat de melkstellen niet getild hoeven te worden. Zo kan één man 160 koeien per uur melken.

  Een breed plateau (donkerblauw) is in hoogte verstelbaar. Daarnaast zorgen de servicearmen dat de melkstellen niet getild hoeven te worden. Zo kan één man 160 koeien per uur melken.

  Foto: Mark Pasveer
 • De binnenmelker heeft, opvallend, twee tunnels. Eén komt bij het tanklokaal uit, de andere in de centrale gang naast de separatiehekken. Door de tweede tunnel kunnen heel wat wandelmeters bespaard worden.

  De binnenmelker heeft, opvallend, twee tunnels. Eén komt bij het tanklokaal uit, de andere in de centrale gang naast de separatiehekken. Door de tweede tunnel kunnen heel wat wandelmeters bespaard worden.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na iedere melkbeurt gaan de koeien door de Jetwash, die steeds water spuit. Momenteel gaat er nog drie keer week formaline door. De verwachting is dat dit omlaag kan.

  Na iedere melkbeurt gaan de koeien door de Jetwash, die steeds water spuit. Momenteel gaat er nog drie keer week formaline door. De verwachting is dat dit omlaag kan.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de voormalige wachtruimte is een separatieruimte ingericht. Met eigen hekconstructies kan in principe één persoon zich redden om koeien in de bekapbox te drijven.

  In de voormalige wachtruimte is een separatieruimte ingericht. Met eigen hekconstructies kan in principe één persoon zich redden om koeien in de bekapbox te drijven.

  Foto: Mark Pasveer
 • Heel eenvoudige boxen die de koeien enorm veel vrijheid geven. Vast kruipen is onmogelijk.

  Heel eenvoudige boxen die de koeien enorm veel vrijheid geven. Vast kruipen is onmogelijk.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ligbedafscheider ligt bewust niet op de laatste 30 centimeter van de box. Schoonmaken is zo veel eenvoudiger. Drie keer per week komt er vers gescheiden mest, gemengd met lavameel, op de ligbedden.

  De ligbedafscheider ligt bewust niet op de laatste 30 centimeter van de box. Schoonmaken is zo veel eenvoudiger. Drie keer per week komt er vers gescheiden mest, gemengd met lavameel, op de ligbedden.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een mestrobot met twee watervernevelaars houdt de met rubber bedekte roosters netjes schoon. Door de veilige ondergrond rennen koeien soms door de stal.

  Een mestrobot met twee watervernevelaars houdt de met rubber bedekte roosters netjes schoon. Door de veilige ondergrond rennen koeien soms door de stal.

  Foto: Mark Pasveer
 • Melktanks van 18.000 tot 25.000 liter zijn het zuinigst met energie. Daarom kocht de maatschap twee tanks van 25.000 liter. Door voorkoeling komt de melk op een temperatuur van 12 tot 14 graden in de tank.

  Melktanks van 18.000 tot 25.000 liter zijn het zuinigst met energie. Daarom kocht de maatschap twee tanks van 25.000 liter. Door voorkoeling komt de melk op een temperatuur van 12 tot 14 graden in de tank.

  Foto: Mark Pasveer
 • Extra verse melk komt van dit bedrijf. Twee keer per drie dagen komt de tankwagen melk ophalen. De complete melkopbrengst van drie dagen past niet in één tankauto. Zo melkt de maatschap eerst drie melkbeurten in tank 1, daarna drie in de andere tank.

  Extra verse melk komt van dit bedrijf. Twee keer per drie dagen komt de tankwagen melk ophalen. De complete melkopbrengst van drie dagen past niet in één tankauto. Zo melkt de maatschap eerst drie melkbeurten in tank 1, daarna drie in de andere tank.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het dak met geïsoleerde panelen is eenvoudig. Aan de noordzijde is naast de tafelnok een rij dubbele lichtplaten geplaatst.

  Het dak met geïsoleerde panelen is eenvoudig. Aan de noordzijde is naast de tafelnok een rij dubbele lichtplaten geplaatst.

  Foto: Mark Pasveer
 • Boven het tanklokaal is een zeer ruime ontvangstruimte gecreëerd. De maatschap stelt die ruimte beschikbaar voor vergaderingen, bijeenkomsten en wellicht scholen. De bezoekers hebben daarbij een fraai uitzicht over melkstal of de ligboxenstal.

  Boven het tanklokaal is een zeer ruime ontvangstruimte gecreëerd. De maatschap stelt die ruimte beschikbaar voor vergaderingen, bijeenkomsten en wellicht scholen. De bezoekers hebben daarbij een fraai uitzicht over melkstal of de ligboxenstal.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook voor de zeven (parttime) medewerkers, samen 4,5 fte, komt er een nieuwe kantine in het oude tanklokaal. Veel mensen kennen de koffie- en theetijden, waardoor het soms een zoete inval is, iets wat de maten zeer waarderen.

Op 13 en 14 juni zijn er open dagen van 10.00 tot 16.00 uur; Jardinga 3 in Oosterwolde. Circa veertig bedrijven zijn met een stand aanwezig. Binnenkort meer info op www.mtsvanweperen.nl

  Ook voor de zeven (parttime) medewerkers, samen 4,5 fte, komt er een nieuwe kantine in het oude tanklokaal. Veel mensen kennen de koffie- en theetijden, waardoor het soms een zoete inval is, iets wat de maten zeer waarderen. Op 13 en 14 juni zijn er open dagen van 10.00 tot 16.00 uur; Jardinga 3 in Oosterwolde. Circa veertig bedrijven zijn met een stand aanwezig. Binnenkort meer info op www.mtsvanweperen.nl

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • alco1

  Het lijkt me wel interessant om daar straks even een kijkje te gaan nemen. Volgens mij heeft daar alles een wel overwogen gedachte.

 • Belgique

  Prachtig bedrijf. Het zijn pientere jongens daar!

  Op hun website staat veel nuttige informatie. Zo te zien hanteren ze ook net iets andere melktijden. Dit maakt het inschakelen van personeel net iets makkelijker. Kan iedereen s' avonds nog op tijd naar huis. Goed bij nagedacht!

 • Ewullink

  Mooi bedrijf! Leuk om op de open dag te zien hoe je kunt groeien zonder uitegkocht te worden. Dat geeft een wat reeler beeld dan de meeste open dagen van de laatse jaren

 • Demeter Griend

  Open gezichten, deze mensen genieten van hun vak.
  Daar gaat het uiteindelijke om lol hebben in wat je doet.

 • josrodenburg

  het is gerust een mooi bedrijf, maar er zijn meer mensen dan alleen van weperen van weperen voor van weperen na. iets bredere blik aub. nederland is groter

 • Broer

  Het is inderdaad een mooi bedrijf en een felicitatie waard.
  Zoals al eerder door mij gereageerd op veeteelt.nl verbaas ik mij echter over de binnenmelker met visgraatopstelling.
  De bereikbaarheid van de uier is niet optimaal en dat is op foto's ook wel te zien. Alleen bij het van achteren melken van een koe kun je een symmetrische werkhouding aannemen. Je behoort rechtop te staan.
  Daar komt nog bij dat je in een draaimelkstal niet kunt afwisselen tussen links en rechts. Gelukkig zijn er bij Van Weperen draagarmen ge-installeerd, maar daar zijn in een zij aan zij opstelling ook andere oplossingen voor. Zie op www.roordagrou.nl
  Of de geplaatste tunnels en trappen meters besparen weet ik niet, je blijft er wel jong bij...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.