Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Automatisch boxen instrooien

Bas Horenberg in Heeten (Ov.) nam afgelopen voorjaar een nieuwe stal in gebruik. Die biedt plek aan 260 koeien. In de stal zit veel automatisering. Een opvallend item is de JH Mini Stro Fiber. Deze loopt over een rail boven in de stal en strooit de boxen automatisch in met gescheiden mest.

Foto

 • Bas Horenberg (32, links) en leverancier van de JH Mini Stro Jan Pieter Aanen (41) voor de strooier. Bas kwam op dit idee via zijn ouders, die in 2010 in Denemarken een vergelijkbaar systeem zagen. Zoeken op internet leverde niets op, er was geen Nederlandse dealer te vinden. Toen Bas het systeem in een van de vakbladen zag, nam hij direct contact op met dealer Jan Pieter Aanen.

  Bas Horenberg (32, links) en leverancier van de JH Mini Stro Jan Pieter Aanen (41) voor de strooier. Bas kwam op dit idee via zijn ouders, die in 2010 in Denemarken een vergelijkbaar systeem zagen. Zoeken op internet leverde niets op, er was geen Nederlandse dealer te vinden. Toen Bas het systeem in een van de vakbladen zag, nam hij direct contact op met dealer Jan Pieter Aanen.

  Foto: Michel Velderman
 • De stal is ruim en voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Er zitten emissie-arme vloeren met rubberen toplaag in, van Concrelit. Hier overheen loopt een mestrobot die de mest in de put schuift. Een buizensysteem scheidt de mest per put. De dunne fractie komt onder de voergang terecht.

  De stal is ruim en voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Er zitten emissie-arme vloeren met rubberen toplaag in, van Concrelit. Hier overheen loopt een mestrobot die de mest in de put schuift. Een buizensysteem scheidt de mest per put. De dunne fractie komt onder de voergang terecht.

  Foto: Michel Velderman
 • Na het scheiden van de mest komt de dikke fractie in een bunker van 5m³ terecht. Het vullen van de bunker neemt een dik uur. Vanuit de bunker wordt de strooier met een transportband gevuld. Door de capaciteit van de mestbunker is er altijd voldoende aanbod om de boxen in te strooien.

  Na het scheiden van de mest komt de dikke fractie in een bunker van 5m³ terecht. Het vullen van de bunker neemt een dik uur. Vanuit de bunker wordt de strooier met een transportband gevuld. Door de capaciteit van de mestbunker is er altijd voldoende aanbod om de boxen in te strooien.

  Foto: Michel Velderman
 • Boven in de stal zijn de rails bevestigd waar de JH Mini Stro Fiber over voortbeweegt, in totaal 500 meter. Deze automatisering biedt veel gemak; dagelijks instrooien is beter en gaat zo erg gemakkelijk. Het product wordt in dunne laagjes in de box aangebracht. Door de natuurlijke ventilatie drogen deze snel.

  Boven in de stal zijn de rails bevestigd waar de JH Mini Stro Fiber over voortbeweegt, in totaal 500 meter. Deze automatisering biedt veel gemak; dagelijks instrooien is beter en gaat zo erg gemakkelijk. Het product wordt in dunne laagjes in de box aangebracht. Door de natuurlijke ventilatie drogen deze snel.

  Foto: Michel Velderman
 • Op den duur moet het systeem één keer per dag gaan draaien. Nu is dit nog wat vaker, omdat de ligboxen zich nog goed moet vullen. Het strooien van alle boxen duurt drie tot vier uur per dag, inclusief het vullen van de bunker.

  Op den duur moet het systeem één keer per dag gaan draaien. Nu is dit nog wat vaker, omdat de ligboxen zich nog goed moet vullen. Het strooien van alle boxen duurt drie tot vier uur per dag, inclusief het vullen van de bunker.

  Foto: Michel Velderman
 • Over de elektriciteitskosten op jaarbasis durft Bas nog geen uitspraak doen. Het systeem werkt met elektromotoren en accu’s; zoveel kan het kan dus niet zijn.

  Over de elektriciteitskosten op jaarbasis durft Bas nog geen uitspraak doen. Het systeem werkt met elektromotoren en accu’s; zoveel kan het kan dus niet zijn.

  Foto: Michel Velderman
 • De strooier weet wanneer hij wel en niet moet strooien. Onder de rail zitten blokjes die de computer vertellen waar hij is. De nulpositie is bij de bunker, en ieder blokje staat voor een actie als ‘langzaam rijden’, ‘stoppen voor een wissel’ en het wel of niet strooien.

  De strooier weet wanneer hij wel en niet moet strooien. Onder de rail zitten blokjes die de computer vertellen waar hij is. De nulpositie is bij de bunker, en ieder blokje staat voor een actie als ‘langzaam rijden’, ‘stoppen voor een wissel’ en het wel of niet strooien.

  Foto: Michel Velderman
 • Automatisch strooien van de boxen scheelt vijf uur werk. Bas deed dit normaal eens per week. Hij dreef de koeien dan op en zette ze vast, waarna hij de boxen strooide. Nu blijven de beesten rustig liggen tijdens het strooien.

  Automatisch strooien van de boxen scheelt vijf uur werk. Bas deed dit normaal eens per week. Hij dreef de koeien dan op en zette ze vast, waarna hij de boxen strooide. Nu blijven de beesten rustig liggen tijdens het strooien.

  Foto: Michel Velderman

Laatste reacties

 • vanwijk

  Mooi systeem, was echter benieuwd naar de combinatie van de rubbervloer / dikkefractie en een mestrobot hoe zijn daar ervaringen mee ?

 • peter1939

  komt er nog een open dag? prachtig systeem...

 • Jourdain

  Open dag is al geweest. Maar op afspraak ben je altijd welkom.
  Groeten www.aanenstaltotaal

 • gijskoen

  Prijs JH ministro ?

Of registreer je om te kunnen reageren.