Rundveehouderij

Foto & video 3679 x bekeken 2 reacties

Vrijloopstal met veel lucht en licht

Drie Beemsterboeren houden 28 mei tegelijkertijd open dag. Boerderij nam op alle bedrijven alvast een kijkje. Nieuwbouw op een werelderfgoedlocatie, deel drie: vof Köhne in Middenbeemster (N.-H.).

Foto

 • Stefan (27) en Joop (58) Köhne zitten in vof in Middenbeemster (N.-H). De vof heeft een melkveebedrijf met 95 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 728.000 kilo quotum en 63 hectare land. De vof liet eind vorig jaar een nieuwe vrijloopstal bouwen. Bijzonder, aangezien de afwijkende stal midden in werelderfgoed De Beemster ligt. Bovendien ligt het vlakbij het dorp Middenbeemster.

  Stefan (27) en Joop (58) Köhne zitten in vof in Middenbeemster (N.-H). De vof heeft een melkveebedrijf met 95 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 728.000 kilo quotum en 63 hectare land. De vof liet eind vorig jaar een nieuwe vrijloopstal bouwen. Bijzonder, aangezien de afwijkende stal midden in werelderfgoed De Beemster ligt. Bovendien ligt het vlakbij het dorp Middenbeemster.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit is die vrijloopstal. Opvallend is de kasbovenbouw met zes puntdaken. De vrijloopstal was in slechts drie maanden door de welstandscommissie. De stal had ondanks de afwijkende bouw ook een belangrijk voordeel: de beperkte hoogte van 7,30 meter. Hij springt niet direct in het oog. Met een traditioneel dak was Köhne veel hoger uitgekomen. Rond de 12 à 13 meter.

  Dit is die vrijloopstal. Opvallend is de kasbovenbouw met zes puntdaken. De vrijloopstal was in slechts drie maanden door de welstandscommissie. De stal had ondanks de afwijkende bouw ook een belangrijk voordeel: de beperkte hoogte van 7,30 meter. Hij springt niet direct in het oog. Met een traditioneel dak was Köhne veel hoger uitgekomen. Rond de 12 à 13 meter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een overzicht in de zeer licht ogende stal met een capaciteit voor 110 melkkoeien en 70 stuks jongvee. De koeien hebben gemiddeld 11 vierkante meter ligruimte per dier. Joop Köhne wilde om twee redenen een vrijloopstal. Hij wilde liever vaste mest in verband met de bodemgezondheid. Injecteren in de zware zeeklei van de Beemster is erg moeilijk. Ten tweede geeft een vrijloopstal volgens hem veel meer dierenwelzijn. Een voorbeeld: mortellaro is in de afgelopen maanden volledig verdwenen.

  Een overzicht in de zeer licht ogende stal met een capaciteit voor 110 melkkoeien en 70 stuks jongvee. De koeien hebben gemiddeld 11 vierkante meter ligruimte per dier. Joop Köhne wilde om twee redenen een vrijloopstal. Hij wilde liever vaste mest in verband met de bodemgezondheid. Injecteren in de zware zeeklei van de Beemster is erg moeilijk. Ten tweede geeft een vrijloopstal volgens hem veel meer dierenwelzijn. Een voorbeeld: mortellaro is in de afgelopen maanden volledig verdwenen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Wat direct opvalt, is de rust in de stal. Door het extra koecomfort liggen de dieren veel beter, stelt Köhne.

  Wat direct opvalt, is de rust in de stal. Door het extra koecomfort liggen de dieren veel beter, stelt Köhne.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De koeien lopen en liggen op een ondergrond van achtereenvolgens stro, houtsnippers (800 kuub) en nog eens stro en riet. Het composteren liep in het begin niet direct van een leien dakje. De koeien kwamen in november in de stal, maar het beluchtingsysteem werkte pas een maand later. Daardoor was het in het begin te nat, de onderlaag was niet optimaal.

  De koeien lopen en liggen op een ondergrond van achtereenvolgens stro, houtsnippers (800 kuub) en nog eens stro en riet. Het composteren liep in het begin niet direct van een leien dakje. De koeien kwamen in november in de stal, maar het beluchtingsysteem werkte pas een maand later. Daardoor was het in het begin te nat, de onderlaag was niet optimaal.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit is het computerprogramma waarmee Köhne het beluchtingsysteem kan instellen en aanpassen. Doordat het composteren in het begin nog niet optimaal liep, loopt de veehouder nu nog wat achter de feiten aan. Het is daardoor echt een leerjaar, maar Köhne krijgt het systeem steeds beter in de vingers.

  Dit is het computerprogramma waarmee Köhne het beluchtingsysteem kan instellen en aanpassen. Doordat het composteren in het begin nog niet optimaal liep, loopt de veehouder nu nog wat achter de feiten aan. Het is daardoor echt een leerjaar, maar Köhne krijgt het systeem steeds beter in de vingers.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Adel verplicht: het frezen van de bodem. Dit is een halfuur tot drie kwartier werk per dag.

  Adel verplicht: het frezen van de bodem. Dit is een halfuur tot drie kwartier werk per dag.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De bovenbouw oogt zeer licht en geeft extra zonlicht en meer wind. Hierdoor droogt de bodem sneller. Maar er zijn meer voordelen: de stalhoogte is beperkt en de kosten zijn lager dan bij een traditioneel dak. Dit dak kostte inclusief schaduwdoek €70 tot €80 per vierkante meter. Een derde minder dan bij traditionele bovenbouw.

  De bovenbouw oogt zeer licht en geeft extra zonlicht en meer wind. Hierdoor droogt de bodem sneller. Maar er zijn meer voordelen: de stalhoogte is beperkt en de kosten zijn lager dan bij een traditioneel dak. Dit dak kostte inclusief schaduwdoek €70 tot €80 per vierkante meter. Een derde minder dan bij traditionele bovenbouw.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit zijn die schaduwdoeken. Er zijn er zes in totaal. Het was een extra investering van €25.000, maar op hete dagen is het ideaal. Verder hangen er bovenin doeken in drie kleuren (donker, diffuus en helder).

  Dit zijn die schaduwdoeken. Er zijn er zes in totaal. Het was een extra investering van €25.000, maar op hete dagen is het ideaal. Verder hangen er bovenin doeken in drie kleuren (donker, diffuus en helder).

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een overzicht van de stal, gezien vanaf de melkrobots voorin de stal. Let op de grote ventilator bovenin. Extra ventilatie waardoor de bodem ook weer sneller droogt. In het dak is al ruimte gemaakt voor een eventuele tweede ventilator.

  Een overzicht van de stal, gezien vanaf de melkrobots voorin de stal. Let op de grote ventilator bovenin. Extra ventilatie waardoor de bodem ook weer sneller droogt. In het dak is al ruimte gemaakt voor een eventuele tweede ventilator.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ventilatie is er sowieso voldoende. De zijkanten van de stal kunnen helemaal open. De goothoogte is 6 meter. Het hoogste punt van de stal is 7,30 meter.

  Ventilatie is er sowieso voldoende. De zijkanten van de stal kunnen helemaal open. De goothoogte is 6 meter. Het hoogste punt van de stal is 7,30 meter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Voorin de stal staan deze twee Lely-melkrobots. Een sterke, compacte robot met vertrouwde techniek, stelt Köhne. Bovendien hoeft hij de laser van de robot nauwelijks schoon te maken. Ook belangrijk: veel collega-boeren werken met hetzelfde merk melkrobot. Köhne kan zijn ervaringen dus delen. Op de achtergrond is het laatste deel van de oude stal te zien. De vrijloopstal is hier tegenaan gebouwd.

  Voorin de stal staan deze twee Lely-melkrobots. Een sterke, compacte robot met vertrouwde techniek, stelt Köhne. Bovendien hoeft hij de laser van de robot nauwelijks schoon te maken. Ook belangrijk: veel collega-boeren werken met hetzelfde merk melkrobot. Köhne kan zijn ervaringen dus delen. Op de achtergrond is het laatste deel van de oude stal te zien. De vrijloopstal is hier tegenaan gebouwd.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ook een Lely, de mestrobot. Deze robot maakt de roostervloer achter de melkrobots en voergang schoon. De mestrobot kende het eerste halfjaar veel problemen en stond gemiddeld vier tot vijf keer per dag stil. Het grootste probleem: te weinig muren in de stal waarop de robot kan corrigeren. Daardoor schatte de robot bochten verkeerd in en hield hij routes niet vol. Medio mei lijken de laatste problemen na een aanpassing toch verholpen.

  Ook een Lely, de mestrobot. Deze robot maakt de roostervloer achter de melkrobots en voergang schoon. De mestrobot kende het eerste halfjaar veel problemen en stond gemiddeld vier tot vijf keer per dag stil. Het grootste probleem: te weinig muren in de stal waarop de robot kan corrigeren. Daardoor schatte de robot bochten verkeerd in en hield hij routes niet vol. Medio mei lijken de laatste problemen na een aanpassing toch verholpen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit is de enige voergang, aan de zijkant van de stal. Hier schuift Köhne het voer aan. De voergang is overigens niet gecoat. Dat gaat de veehouder waarschijnlijk nog wel doen.

  Dit is de enige voergang, aan de zijkant van de stal. Hier schuift Köhne het voer aan. De voergang is overigens niet gecoat. Dat gaat de veehouder waarschijnlijk nog wel doen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Als de koeien vreten aan het voerhek, kan Köhne het hek laten zakken. Daardoor zijn de dieren afgesloten van het vrijloopgedeelte.

  Als de koeien vreten aan het voerhek, kan Köhne het hek laten zakken. Daardoor zijn de dieren afgesloten van het vrijloopgedeelte.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Köhne past weidegang toe. Via deze beweidingsbox lopen de koeien naar buiten.

  Köhne past weidegang toe. Via deze beweidingsbox lopen de koeien naar buiten.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Extra dierenwelzijn: automatische koeborstels in de stal.

  Extra dierenwelzijn: automatische koeborstels in de stal.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Op het dak van de oude stal (pal voor de vrijloopstal) liggen aan deze kant 32 zonnepanelen. Die moeten een jaarlijks rendement van 9.000 tot 10.000 kilowatt gaan geven.

  Op het dak van de oude stal (pal voor de vrijloopstal) liggen aan deze kant 32 zonnepanelen. Die moeten een jaarlijks rendement van 9.000 tot 10.000 kilowatt gaan geven.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Werelderfgoed De Beemster is geen museum. Ondernemers die willen groeien, krijgen hier de ruimte. Ook voor een niet-standaardstal als een vrijloop is plek. Dat bewijst deze foto wel. Het dorp Middenbeemster ligt vlakbij. De kerktoren is vanuit de stal te zien.

Vof Köhne houdt 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Middenweg 110 in Middenbeemster. Dit doet de vof samen met familie Groot (Middenweg 192b) en familie P. Köhne (Nekkerweg 18).

  Werelderfgoed De Beemster is geen museum. Ondernemers die willen groeien, krijgen hier de ruimte. Ook voor een niet-standaardstal als een vrijloop is plek. Dat bewijst deze foto wel. Het dorp Middenbeemster ligt vlakbij. De kerktoren is vanuit de stal te zien. Vof Köhne houdt 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Middenweg 110 in Middenbeemster. Dit doet de vof samen met familie Groot (Middenweg 192b) en familie P. Köhne (Nekkerweg 18).

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Laatste reacties

 • Thomas1

  melkkoeien op compost daar halen ze de melk tog niet van op?

 • boerke brabant

  dat is behoorlijk bewerkelijk , iedere dag een half uur frezen !

Of registreer je om te kunnen reageren.