Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Ruime, lichte afdelingen, emissiearme vloer

Maatschap Rommens bouwde een nieuwe kalverstal voor 330 jongrosékalveren. De vorige stal uit 2012 werd nagenoegd gekopieerd.

Foto

 • Jozien (43) en Wim (45) Rommens zitten in Etten-Leur (N-Br.) in maatschap. Hun zoons Kevin (18) en Brian (16) zijn de beoogde opvolgers. De maatschap heeft een kalverbedrijf met 960 jong rosékalveren. Die dieren staan in drie stallen. De oudste stal (190 kalveren) is 25 jaar oud. De tweede stal (440 kalveren) stamt uit 2012. De derde stal (330 kalveren) werd in maart in gebruik genomen. De maatschap groeit de laatste jaren hard.

  Jozien (43) en Wim (45) Rommens zitten in Etten-Leur (N-Br.) in maatschap. Hun zoons Kevin (18) en Brian (16) zijn de beoogde opvolgers. De maatschap heeft een kalverbedrijf met 960 jong rosékalveren. Die dieren staan in drie stallen. De oudste stal (190 kalveren) is 25 jaar oud. De tweede stal (440 kalveren) stamt uit 2012. De derde stal (330 kalveren) werd in maart in gebruik genomen. De maatschap groeit de laatste jaren hard.

  Foto: Peter Roek
 • Dit is die nieuwe stal. Drie deuren, drie afdelingen. Elke afdeling biedt plaats aan 110 kalveren. Opvallend is dat de stal bijna een exacte kopie van de stal uit 2012 is. Die stal telt alleen een afdeling extra. Rommens hoefde ook weinig te veranderen. De ervaringen waren goed.

  Dit is die nieuwe stal. Drie deuren, drie afdelingen. Elke afdeling biedt plaats aan 110 kalveren. Opvallend is dat de stal bijna een exacte kopie van de stal uit 2012 is. Die stal telt alleen een afdeling extra. Rommens hoefde ook weinig te veranderen. De ervaringen waren goed.

  Foto: Peter Roek
 • Een overzicht in één van de drie kalverafdelingen die opvallend ruim en licht is. Er is ook nauwelijks een ammoniaklucht. De voergang is 5 meter breed. De stal heeft in totaal €1.240 per kalverplaats gekost. De dieren in deze afdeling arriveerden in week 15. Rommens werkt met vier leeftijdsgroepen op zijn bedrijf.

  Een overzicht in één van de drie kalverafdelingen die opvallend ruim en licht is. Er is ook nauwelijks een ammoniaklucht. De voergang is 5 meter breed. De stal heeft in totaal €1.240 per kalverplaats gekost. De dieren in deze afdeling arriveerden in week 15. Rommens werkt met vier leeftijdsgroepen op zijn bedrijf.

  Foto: Peter Roek
 • Er staan elf kalveren in een hok. Ze hebben 2 vierkante meter ruimte per dier. Daarmee voldoet Rommens aan de nieuwste normen. In de vorige stal hebben de kalveren nog 1,8 vierkante meter per dier. De hokken zijn ook breed opgezet zodat alle dieren gelijktijdig bij het voer kunnen.

  Er staan elf kalveren in een hok. Ze hebben 2 vierkante meter ruimte per dier. Daarmee voldoet Rommens aan de nieuwste normen. In de vorige stal hebben de kalveren nog 1,8 vierkante meter per dier. De hokken zijn ook breed opgezet zodat alle dieren gelijktijdig bij het voer kunnen.

  Foto: Peter Roek
 • Rommens heeft proefstalstatus voor de nieuwe stal. Dat komt door de emissiearme vloer van Beerepoot die erin ligt. Dit is een groene rubbervloer die bovenop de reguliere roostervloer ligt. De meerkosten van deze vloer waren €130 per vierkante meter. Dat komt neer op €260 per kalverplaats; een vijfde van de totale stalbouwkosten. Een flinke investering dus, maar Rommens verwacht er veel van.

  Rommens heeft proefstalstatus voor de nieuwe stal. Dat komt door de emissiearme vloer van Beerepoot die erin ligt. Dit is een groene rubbervloer die bovenop de reguliere roostervloer ligt. De meerkosten van deze vloer waren €130 per vierkante meter. Dat komt neer op €260 per kalverplaats; een vijfde van de totale stalbouwkosten. Een flinke investering dus, maar Rommens verwacht er veel van.

  Foto: Peter Roek
 • Een detail van de emissiearme vloer die oorspronkelijk uit Ierland komt. Het is een rubbervloer met luchtkamers en flappen aan de onderkant. De ammoniakuitstoot is berekend op 1 kg per kalf. Op een gewone vloer is de uitstoot ruwweg 2,5 kg per kaf.

  Een detail van de emissiearme vloer die oorspronkelijk uit Ierland komt. Het is een rubbervloer met luchtkamers en flappen aan de onderkant. De ammoniakuitstoot is berekend op 1 kg per kalf. Op een gewone vloer is de uitstoot ruwweg 2,5 kg per kaf.

  Foto: Peter Roek
 • Die investering moet zich uiteindelijk wel terugverdienen. Rommens verwacht minder dikke hakken en knieën. Maar bovenal méér groei. De kalverhouder kan het rendement van de vloer in deze beginfase nog niet met cijfers onderbouwen. Maar het eerste koppel oogt goed. Ze liggen volgens hem voor op schema.

  Die investering moet zich uiteindelijk wel terugverdienen. Rommens verwacht minder dikke hakken en knieën. Maar bovenal méér groei. De kalverhouder kan het rendement van de vloer in deze beginfase nog niet met cijfers onderbouwen. Maar het eerste koppel oogt goed. Ze liggen volgens hem voor op schema.

  Foto: Peter Roek
 • Rommens mestte zijn jongrosékalveren in de afgelopen twee jaar gemiddeld tussen de 170 en 175 kg af. Het doel is om de dieren straks tussen de 175 en 180 kg af te mesten.

  Rommens mestte zijn jongrosékalveren in de afgelopen twee jaar gemiddeld tussen de 170 en 175 kg af. Het doel is om de dieren straks tussen de 175 en 180 kg af te mesten.

  Foto: Peter Roek
 • Rommens koos net als in de andere twee stallen voor natuurlijke ventilatie. Nog preciezer sturen met mechanische ventilatie had voor hem weinig toegevoegde waarde. De nok van de stal is hoog waardoor de lucht goed wegkan en de dieren hebben al weinig longproblemen. Het antibioticagebruik is erg laag. De dierdagdosering is 1,5. Mechanische ventilatie is bovendien veel duurder. Het scheelt al gauw €3 tot €4 per afgeleverd kalf, denkt de kalverhouder.

  Rommens koos net als in de andere twee stallen voor natuurlijke ventilatie. Nog preciezer sturen met mechanische ventilatie had voor hem weinig toegevoegde waarde. De nok van de stal is hoog waardoor de lucht goed wegkan en de dieren hebben al weinig longproblemen. Het antibioticagebruik is erg laag. De dierdagdosering is 1,5. Mechanische ventilatie is bovendien veel duurder. Het scheelt al gauw €3 tot €4 per afgeleverd kalf, denkt de kalverhouder.

  Foto: Peter Roek
 • De afdelingen hebben veel volume. De nok is maar liefst 9 meter hoog. De afdelingen ogen ook licht door de lichte,brandwerende platen in het geïsoleerde dak.

  De afdelingen hebben veel volume. De nok is maar liefst 9 meter hoog. De afdelingen ogen ook licht door de lichte,brandwerende platen in het geïsoleerde dak.

  Foto: Peter Roek
 • De lichtstraat in de nok is 2,80 meter breed. Dat is tien procent van de totale stalbreedte.

  De lichtstraat in de nok is 2,80 meter breed. Dat is tien procent van de totale stalbreedte.

  Foto: Peter Roek
 • Opvallend: vleesveehekken in plaats van jongveehekken. Een extra investering van €50 per hek. Maar de extra stevigheid is de investering waard, vindt Rommens.

  Opvallend: vleesveehekken in plaats van jongveehekken. Een extra investering van €50 per hek. Maar de extra stevigheid is de investering waard, vindt Rommens.

  Foto: Peter Roek
 • De kalverhokken zijn voorzien van automatische drinkbakken. Als een kalf zijn kop in de bak steekt, gaat het water direct stromen.

  De kalverhokken zijn voorzien van automatische drinkbakken. Als een kalf zijn kop in de bak steekt, gaat het water direct stromen.

  Foto: Peter Roek
 • De voergang is gecoat. Zelf eet je ook niet van een vies bord, aldus Rommens. De kalveren krijgen overigens een rantsoen van snijmais, aardappelsnippers, bierbostel, koolzaadstro en twee soorten krachtvoer.

  De voergang is gecoat. Zelf eet je ook niet van een vies bord, aldus Rommens. De kalveren krijgen overigens een rantsoen van snijmais, aardappelsnippers, bierbostel, koolzaadstro en twee soorten krachtvoer.

  Foto: Peter Roek
 • Aan het begin van elke afdeling is de voergang voorzien van een antisliplaag. Zo kunnen de kalveren tijdens het laden niet uitglijden. In de oude stal zit ook zo'n laag op de voergang.

  Aan het begin van elke afdeling is de voergang voorzien van een antisliplaag. Zo kunnen de kalveren tijdens het laden niet uitglijden. In de oude stal zit ook zo'n laag op de voergang.

  Foto: Peter Roek
 • Een overzicht in de vorige stal uit 2012. Hier is goed te zien dat de afdelingen in beide stallen nagenoeg hetzelfde zijn. De dakplaten zijn het enige verschil Die zijn hier van geel dupanel.

  Een overzicht in de vorige stal uit 2012. Hier is goed te zien dat de afdelingen in beide stallen nagenoeg hetzelfde zijn. De dakplaten zijn het enige verschil Die zijn hier van geel dupanel.

  Foto: Peter Roek
 • De jongrosékalveren in deze stal zijn bijna 7,5 maand oud en gaan dus bijna naar het slachthuis. Let ook op de vloer in het kalverhok. Het is dezelfde emissiearme vloer als in de nieuwste stal. Met als enig verschil dat er hier geen flappen onder zitten die de put afsluiten.

  De jongrosékalveren in deze stal zijn bijna 7,5 maand oud en gaan dus bijna naar het slachthuis. Let ook op de vloer in het kalverhok. Het is dezelfde emissiearme vloer als in de nieuwste stal. Met als enig verschil dat er hier geen flappen onder zitten die de put afsluiten.

  Foto: Peter Roek
 • In de oude stal zijn de muurtjes te laag waardoor de afstand tussen voerbuis en (onder-) muur net te groot is. De kalveren kunnen er te makkelijk onderdoor. In de nieuwe stal is dit ondervangen door de voerbuis 5 centimeter lager te plaatsen. Maar verder zijn beide stallen kopieën van elkaar.

  In de oude stal zijn de muurtjes te laag waardoor de afstand tussen voerbuis en (onder-) muur net te groot is. De kalveren kunnen er te makkelijk onderdoor. In de nieuwe stal is dit ondervangen door de voerbuis 5 centimeter lager te plaatsen. Maar verder zijn beide stallen kopieën van elkaar.

  Foto: Peter Roek

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.