Rundveehouderij

Foto & video 23 reacties

Ruim baan voor The Green Duo

Melkveehouder Klaas Wolters bedacht een emissiearme mestuitrijder, die in één werkgang water over de mest sproeit. Dit drukt de uitstoot en is beter voor het land, stelt hij.

Foto

 • Melkveehouder Klaas Wolters (34) bedacht een emissiearme mestuitrijder aan de hand van een mesttank die hij in 2012 kocht. “In de praktijk hoorde ik vaak dat boeren problemen hadden met opgedroogde meststroken in het land. Daar groeide bijvoorbeeld onkruid. Met dat gegeven ben ik aan de slag gegaan.” Wolters realiseerde zich dat water de oplossing was. “Je moet als boer niet te afhankelijk zijn van het weer. Het weer kun je met deze machine nabootsen. Daarom bedacht ik een systeem met mest én water. Zo ben je flexibeler om toch de grasopbrengst op peil te houden.”

  Melkveehouder Klaas Wolters (34) bedacht een emissiearme mestuitrijder aan de hand van een mesttank die hij in 2012 kocht. “In de praktijk hoorde ik vaak dat boeren problemen hadden met opgedroogde meststroken in het land. Daar groeide bijvoorbeeld onkruid. Met dat gegeven ben ik aan de slag gegaan.” Wolters realiseerde zich dat water de oplossing was. “Je moet als boer niet te afhankelijk zijn van het weer. Het weer kun je met deze machine nabootsen. Daarom bedacht ik een systeem met mest én water. Zo ben je flexibeler om toch de grasopbrengst op peil te houden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De emissiearme mestrijder werd begin deze week getest op het land van melkveehouder Grimmius in Zuidwolde (Gr.). Daar was het gras van de juiste lengte; bovendien waren de weersomstandigheden stabiel. Onderzoekers van Wageningen UR deden metingen en vergeleken de machine van Wolters onder meer met een traditionele zodebemester.

  De emissiearme mestrijder werd begin deze week getest op het land van melkveehouder Grimmius in Zuidwolde (Gr.). Daar was het gras van de juiste lengte; bovendien waren de weersomstandigheden stabiel. Onderzoekers van Wageningen UR deden metingen en vergeleken de machine van Wolters onder meer met een traditionele zodebemester.

  Foto: Mark Pasveer
 • Mest én water, samen maken ze The Green Duo, het systeem van Wolters. Het principe: een standaard giertank met voorin 10 kuub mest en achterin 4.200 liter water. Een verhouding van ruim 2 op 1. Een zuigarm brengt de mest vanuit de put naar de tank, terwijl een dompelpomp het water vanuit een sloot in de tank pompt.

  Mest én water, samen maken ze The Green Duo, het systeem van Wolters. Het principe: een standaard giertank met voorin 10 kuub mest en achterin 4.200 liter water. Een verhouding van ruim 2 op 1. Een zuigarm brengt de mest vanuit de put naar de tank, terwijl een dompelpomp het water vanuit een sloot in de tank pompt.

  Foto: Mark Pasveer
 • En dit is de praktijk. In één werkgang wordt de mest verspreid en direct daarna wordt het water eroverheen gesproeid. Zo daalt de ammoniakemissie. De twee sproeiers achterop hebben een Duits DLG-keurmerk (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). De mest en het water worden gelijkmatig verspreid.

  En dit is de praktijk. In één werkgang wordt de mest verspreid en direct daarna wordt het water eroverheen gesproeid. Zo daalt de ammoniakemissie. De twee sproeiers achterop hebben een Duits DLG-keurmerk (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). De mest en het water worden gelijkmatig verspreid.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het resultaat van het bemesten met The Green Duo. Wolters: “Door het water spoelt de mest goed tussen de graszoden. Het wordt mooi verdeeld, waardoor de wind er minder grip op krijgt. De mest infiltreert beter en daardoor groeit het gras sneller. De wortels nemen mineralen op. Het is daarnaast ook deels verdunde bladbemesting. Een win-winsituatie.”

  Het resultaat van het bemesten met The Green Duo. Wolters: “Door het water spoelt de mest goed tussen de graszoden. Het wordt mooi verdeeld, waardoor de wind er minder grip op krijgt. De mest infiltreert beter en daardoor groeit het gras sneller. De wortels nemen mineralen op. Het is daarnaast ook deels verdunde bladbemesting. Een win-winsituatie.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De WUR-medewekers deden metingen van Wolters’ The Green Duo en van een zodebemester. Over de uitkomsten kan Wolters nog niets zeggen. Wel dat de uitstoot van The Green Duo tijdens een eerder veldonderzoek in 2012 al lager was dan van een sleepvoetbemester. Dit jaar heeft hij zijn systeem verder verfijnd. De uitstoot zou dus nog lager moeten zijn.

  De WUR-medewekers deden metingen van Wolters’ The Green Duo en van een zodebemester. Over de uitkomsten kan Wolters nog niets zeggen. Wel dat de uitstoot van The Green Duo tijdens een eerder veldonderzoek in 2012 al lager was dan van een sleepvoetbemester. Dit jaar heeft hij zijn systeem verder verfijnd. De uitstoot zou dus nog lager moeten zijn.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is het resultaat van het mest uitrijden met een sleepvoetbemester. Eer is een duidelijk verschil ten opzichte van The Green Duo. De mest is minder goed verspreid. Bovendien is er door het gebrek aan water een grotere kans op verbranding van het grasland.

  Dit is het resultaat van het mest uitrijden met een sleepvoetbemester. Eer is een duidelijk verschil ten opzichte van The Green Duo. De mest is minder goed verspreid. Bovendien is er door het gebrek aan water een grotere kans op verbranding van het grasland.

  Foto: Mark Pasveer
 • Terwijl The Green Duo zijn rondjes op het grasland draait, zijn WUR-onderzoekers druk bezig met gaten boren voor de meetmasten.

  Terwijl The Green Duo zijn rondjes op het grasland draait, zijn WUR-onderzoekers druk bezig met gaten boren voor de meetmasten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een WUR-medewerker klemt meetbuisjes met zuur aan een meetmast.

  Een WUR-medewerker klemt meetbuisjes met zuur aan een meetmast.

  Foto: Mark Pasveer
 • De monsters zijn genomen. Nu is het wachten op de resultaten. Hoe zit het met de terugwinning van stikstof of fosfaat? En hoe zit het met het drogestofgehalte. Het wachten duurt nog een paar weken.

  De monsters zijn genomen. Nu is het wachten op de resultaten. Hoe zit het met de terugwinning van stikstof of fosfaat? En hoe zit het met het drogestofgehalte. Het wachten duurt nog een paar weken.

  Foto: Mark Pasveer
 • The Green Duo in actie. Deze luxe uitvoering kost €45.000, stelt Wolters. Het gaat om een giertank met vier wielen op een rij en een volledig The Green Duo-systeem. Daarnaast is de bediening elektrisch. Een kalere versie met kleinere tank kost €35.000.

  The Green Duo in actie. Deze luxe uitvoering kost €45.000, stelt Wolters. Het gaat om een giertank met vier wielen op een rij en een volledig The Green Duo-systeem. Daarnaast is de bediening elektrisch. Een kalere versie met kleinere tank kost €35.000.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na het mest uitrijden worden direct meetmasten met meetbuisjes in het land opgezet. Er wordt op drie verschillende hoogtes gemeten, met een totaal van 200 meetbuisjes op drie velden.

  Na het mest uitrijden worden direct meetmasten met meetbuisjes in het land opgezet. Er wordt op drie verschillende hoogtes gemeten, met een totaal van 200 meetbuisjes op drie velden.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is zo’n meetmast met daaraan buisjes geklemd. Die hangen 24 uur in het veld en worden daarna geanalyseerd in het WUR-laboratorium.

  Dit is zo’n meetmast met daaraan buisjes geklemd. Die hangen 24 uur in het veld en worden daarna geanalyseerd in het WUR-laboratorium.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het grasland wordt na het mest uitrijden met The Green Duo nog één keer gecontroleerd door een WUR-medewerker. Het systeem zit nu nog in de onderzoeksfase. Over een paar weken worden de precieze resultaten bekend. Dan weet Wolters ook of zijn systeem toekomst heeft. Als alle testen goed zijn, komt op de langere termijn een toelating. Dan zou het systeem eventueel in 2016 op de markt kunnen komen.

  Het grasland wordt na het mest uitrijden met The Green Duo nog één keer gecontroleerd door een WUR-medewerker. Het systeem zit nu nog in de onderzoeksfase. Over een paar weken worden de precieze resultaten bekend. Dan weet Wolters ook of zijn systeem toekomst heeft. Als alle testen goed zijn, komt op de langere termijn een toelating. Dan zou het systeem eventueel in 2016 op de markt kunnen komen.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • kleine boer

  zo reden wij vroeger altijd onder de beregen installatie door buizen verleggen halfuurtje aan om het gras nat te maken dan met tank en ketsplaat erlangs op en na paar uurtjes inregenen opnieuw verleggen. Zeer smakelijk gras en zeer goede groei alleen erg veel werk.

 • Edje2

  super mooi systeem, als dit geaccepteerd wordt door de regelgeving is dit iets voor veel boeren.

 • ACB

  Ligt het nou aan mij, of deed mijn opa altijd mest uitrijden als er regen op komst was.

 • varkentjeeee

  mag dit ook op bouwland?

 • boerke brabant

  als dit een beter resultaat geeft dan een sleepvoetbemester, dan zijn we toch jaren voor de gek gehouden !

 • schoenmakers1

  heel zeker boerke brabant, we worden van alle kanten voor de gek gehouden, hier zou lto tegen moeten optreden

 • Burnetti

  Ben benieuwd hoe het waterverbruik van deze dubbelwandige machine is en of dit bruikbare praktijk geeft of dat je door tijd verlies naast mest tanken onnodig tijd gaat verliezen aan water tanken.

  Wachten op natuurlijk water zoals ABC terecht opmerkt lijkt me een veel goedkoper en minder tijdrovend alternatief.
  Injecteren heeft veel voordelen.

 • pinkeltje

  Met dat voor de gek houden valt het wel mee. Het was altijd al bekend dat meteen inregenen een probaat middel is om de emissie te reduceren. Punt voor de wetgevers was altijd dat het erg lastig is te controleren. Hoeveel water wordt er gebruikt, hoe wordt het uitgevoerd? Zijn er weer goochemerds die geen of weinig water sproeien. Tot er een controleur in de buurt komt. Dan weer gauw de waterkraan open. Het leven zou heel wat eenvoudiger zijn als iedereen zich altijd aan de afspraken houdt maar we weten dat het zo niet werkt. En het is ook niet altijd even praktisch. Je hebt nl nogal wat water nodig, dus dat schiet ook niet zo heel erg op allemaal. Maar het werkt op zich wel.

 • flyinghollander

  Burnetti je had behalve foto's ook kunnen lezen, is ook een hele kunst.
  Er is een verhouding van 2/1 terwijl je mest vult, doet dompelpomp watervullen.Knap he

 • GlySol

  Een slang integreren in een sleepslangbemester (bijvoorbeeld door een hogedrukslang in de grote slang te verwerken) welke water sproeit over het geinjecteerde of gesproeide (weg sleufbemester, scheelt ook heel wat PK's ;)) lijkt mij een uitkomst en niet erg tijdrovend. Er wordt toch sowieso al vaak water bijgemengd bij het sleepslangen om eea vlot en vloeibaar te houden.

 • brabantsduitserke

  ipv water zeugengier of kalvergier ha ha ha

 • Mozes

  Voor een goede werking moet denk ik ook de mest al verdunt worden met water omdat anders te grote kladders ontstaan die slecht wegspoelen.

 • LUCTOR

  De mest in de opslag of kelder gewoon verdunnen met water en uitrijden met de ouderwetse sproeikop is het meest duurzame en het beste resultaat op grasland in een zonnige en droge periode uitrijden in de felle zon en als de gras mat droog is geeft geen verbranding en als het regent is er helemaal niets aan de hand.
  Maar zover komt het de eerste jaren nog niet dat dit wordt toegestaan er wordt nu nog lekker mee gesnoept door de overheid.

 • landboer

  doe mij maar een sleufkouter werkt wel zo makkelijk...

 • masmas

  Welke landbouwer gaat zijn diesel verbruiken om water te vervoeren? Dat het systeem werkt dat is zeker. Ik ging vroeger ook mest voeren als het begon te regenen

 • wmeulemanjr1

  Op de laatste foto loopt de WUR-medewerker op sandalen en nette kledij op het bemeste land. Niet bang voor mest dus!

 • boerrick

  #15 zal een beetje water meedragen niet minder diesel kosten dan een bemester door het land heen slepen?

  En weet niet hoe dat bij jullie zit maar als ik alles onder de mest wil hebben voor de regen ben ik een week verder.?

 • jfvanbruchem1

  dit systeem is 25 jaar geleden al bedacht door dhr Treur uit almkerk.maar toen af gekeurd

 • leo,s vriend

  Lijkt wel goed, maar de mest is wel waterdun zo te zien,werkt dit ook met normale mest? en op iets langer gras?
  Zoals CRD al opmerkte, eerst natmaken en dan pas mest erop lijkt me beter.

 • Kees354

  Kwam deze link ook nog tegen <> en deze <> en deze <>

 • evanderpasch1

  Las ik twee weken terug niet dat van het hele amoniakverhaal niets van klopte?
  Je hoort nooit iemand meer over zure regen

 • MichaelPeeters

  het zal wel werken, maar het belangrijkste is de hoeveelheid water die net na de mestgift erover gespoeld wordt...
  en daar wringt het schoentje: wie gaat die waterlogistiek regelen? dit zou nog wel eens een in de praktijk veel duurder systeem kunnen zijn dan 'klassiek' met de zodebemester, en een stuk minder duurzaam door al dat gerij met water.
  water bij de mest mengen is niet echt de oplossing denk ik, aangezien je het hele product moet wegwassen met die vloed die erachteraankomt, en dan is sleepslangen ineens heel moeilijk met twee slangen...

 • wvb

  Ze doen net of ze het hebben uitgevonden op deze manier deet de Fam treur uit de Betuwe het 15 jaar geleden al alleen kregen ze een boete van de overheid en nu mag het ineens wel

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.