Rundveehouderij

Foto & video 6956 x bekeken

Melkrobot bevalt goed, mestrobot moet beter

Cardinaal liet twee jaar geleden een nieuwe stal voor 120 melkkoeien bouwen. Onder meer met gespiegelde melkrobot en emissiearme vloer. Hoe zijn de ervaringen?

Foto

 • Sjaak Cardinaal (51) liet in 2012 in Leende (N-Br.) een nieuwe ligboxenstal voor 120 melkkoeien bouwen. Opvallend waren toen de gespiegelde SAC-melkrobot (zie foto), de emissiearme, dichte G2-Swaansvloer en de zonnepanelen op één dakzijde. Op de stal zit een IDS-subsidie van €165.000.

  Sjaak Cardinaal (51) liet in 2012 in Leende (N-Br.) een nieuwe ligboxenstal voor 120 melkkoeien bouwen. Opvallend waren toen de gespiegelde SAC-melkrobot (zie foto), de emissiearme, dichte G2-Swaansvloer en de zonnepanelen op één dakzijde. Op de stal zit een IDS-subsidie van €165.000.

  Foto: Bert Jansen
 • Een fraaie luchtfoto van het melkveebedrijf van Cardinaal. Met op de achtergrond in het midden de ruime ligboxenstal. Rond het bedrijf ligt 35 hectare land en het quotum bedraagt 780.000 kg. In de stal linksvoor de ligboxenstal bevinden zich 90 stuks jongvee.

  Een fraaie luchtfoto van het melkveebedrijf van Cardinaal. Met op de achtergrond in het midden de ruime ligboxenstal. Rond het bedrijf ligt 35 hectare land en het quotum bedraagt 780.000 kg. In de stal linksvoor de ligboxenstal bevinden zich 90 stuks jongvee.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht in de fraaie stal die €5.000 per koeplaats gekost heeft. In de afgelopen twee jaar groeide de melkveestapel van 85 tot 105 melkkoeien. Dat betekent dat de stal nu bijna voor 90 procent volstaat. Op de voorgrond bevindt zich de gespiegelde melkrobot. Let ook op het vele licht in de stal. Er hangen twee brede lichtstraten in de nok. Achteraf vindt Cardinaal één ding jammer: dat hij de hij de droogstaande koeien en hoogdrachtige vaarzen niet voorin de stal heeft gezet. Dan had hij een nog beter overzicht gehad.

  Een overzicht in de fraaie stal die €5.000 per koeplaats gekost heeft. In de afgelopen twee jaar groeide de melkveestapel van 85 tot 105 melkkoeien. Dat betekent dat de stal nu bijna voor 90 procent volstaat. Op de voorgrond bevindt zich de gespiegelde melkrobot. Let ook op het vele licht in de stal. Er hangen twee brede lichtstraten in de nok. Achteraf vindt Cardinaal één ding jammer: dat hij de hij de droogstaande koeien en hoogdrachtige vaarzen niet voorin de stal heeft gezet. Dan had hij een nog beter overzicht gehad.

  Foto: Bert Jansen
 • De koeien lopen op een dichte, emissiearme G2-vloer van Swaans. Met om de 1,60 meter een sleuf met kunststof klep en rubber flap. Rond de melkrobot (achtergrond) en in de doorsteken ligt een G3-vloer. De vloer bevalt Cardinaal erg goed. Hij geeft wel aan dat sproeien op een warme zomerdag belangrijk is. Anders wordt het een smeerboel in de stal en wordt de vloer te glad.

  De koeien lopen op een dichte, emissiearme G2-vloer van Swaans. Met om de 1,60 meter een sleuf met kunststof klep en rubber flap. Rond de melkrobot (achtergrond) en in de doorsteken ligt een G3-vloer. De vloer bevalt Cardinaal erg goed. Hij geeft wel aan dat sproeien op een warme zomerdag belangrijk is. Anders wordt het een smeerboel in de stal en wordt de vloer te glad.

  Foto: Bert Jansen
 • Een detail van de G2-vloer. De ammoniakuitstoot is bij permanent opstallen berekend op 8 kg per dier. De koeien lopen er volgens Cardinaal prima op. Let ook op de transponders aan de poten.

  Een detail van de G2-vloer. De ammoniakuitstoot is bij permanent opstallen berekend op 8 kg per dier. De koeien lopen er volgens Cardinaal prima op. Let ook op de transponders aan de poten.

  Foto: Bert Jansen
 • De mestrobot is nog een zorgenkindje. De robot stond zeker in het begin te vaak stil of raakte de weg kwijt en werd zelfs een keer vervangen. Nu gaat het beter, maar de robot staat nog altijd één keer in de twee weken stil. Bepaald niet optimaal. Cardinaal vermoedt dat het probleem bij de twee watertanks aan de zijkanten van de mestrobot ligt. Die tanks lopen niet gelijkmatig leeg. De robot raakt daardoor uit balans en gaat scheef lopen.

  De mestrobot is nog een zorgenkindje. De robot stond zeker in het begin te vaak stil of raakte de weg kwijt en werd zelfs een keer vervangen. Nu gaat het beter, maar de robot staat nog altijd één keer in de twee weken stil. Bepaald niet optimaal. Cardinaal vermoedt dat het probleem bij de twee watertanks aan de zijkanten van de mestrobot ligt. Die tanks lopen niet gelijkmatig leeg. De robot raakt daardoor uit balans en gaat scheef lopen.

  Foto: Bert Jansen
 • De ligboxen bevallen de veehouder beter. De koeien liggen op Erri-matrassen. Die zijn zacht en geven veel comfort. De matrassen bestaan uit slurven met kunststof delen. De dieren hebben hierdoor extra grip om op te staan.

  De ligboxen bevallen de veehouder beter. De koeien liggen op Erri-matrassen. Die zijn zacht en geven veel comfort. De matrassen bestaan uit slurven met kunststof delen. De dieren hebben hierdoor extra grip om op te staan.

  Foto: Bert Jansen
 • Over de matrassen strooit Cardinaal gehakseld stro. En royaler dan in het begin. Hij gebruikt nu twee pakken voor 120 boxen, voorheen was dat de helft. De veehouder voegde hier na verloop van tijd ook kalk aan toe. Zo blijven de boxen beter droog. En niet zonder resultaat. Uierproblemen behoren nagenoeg tot het verleden.

  Over de matrassen strooit Cardinaal gehakseld stro. En royaler dan in het begin. Hij gebruikt nu twee pakken voor 120 boxen, voorheen was dat de helft. De veehouder voegde hier na verloop van tijd ook kalk aan toe. Zo blijven de boxen beter droog. En niet zonder resultaat. Uierproblemen behoren nagenoeg tot het verleden.

  Foto: Bert Jansen
 • Geen alledaags beeld: de koeien worden door een gespiegelde melkrobot van SAC gemolken. Die robot heeft één arm en twee boxen. Op wat kleine storingen na werkt het systeem zeer goed, aldus Cardinaal. De koeien wenden ook relatief snel aan de robot. Terwijl de overgang toch groot was. In de oude stalsituatie werden de dieren namelijk in een 2x3-visgraat gemolken.

  Geen alledaags beeld: de koeien worden door een gespiegelde melkrobot van SAC gemolken. Die robot heeft één arm en twee boxen. Op wat kleine storingen na werkt het systeem zeer goed, aldus Cardinaal. De koeien wenden ook relatief snel aan de robot. Terwijl de overgang toch groot was. In de oude stalsituatie werden de dieren namelijk in een 2x3-visgraat gemolken.

  Foto: Bert Jansen
 • Cardinaal deed wel meerdere aanpassingen aan het hekwerk rond de melkrobot. Koeien kwamen te vaak terug naar de robot of bleven te lang hangen. De doorstroom is nu beter. Het melken gebeurt efficiënter.

  Cardinaal deed wel meerdere aanpassingen aan het hekwerk rond de melkrobot. Koeien kwamen te vaak terug naar de robot of bleven te lang hangen. De doorstroom is nu beter. Het melken gebeurt efficiënter.

  Foto: Bert Jansen
 • De veehouder plaatste onder meer dit extra hek bij de melkrobot. Sommige koeien kwamen na het melken namelijk terug voor restbrokken. Door dit hek is dat probleem nu voorbij.

  De veehouder plaatste onder meer dit extra hek bij de melkrobot. Sommige koeien kwamen na het melken namelijk terug voor restbrokken. Door dit hek is dat probleem nu voorbij.

  Foto: Bert Jansen
 • Daarnaast verzwaarde hij het op sommige plekken te gammele hekwerk. Dat gold vooral voor de buizen van het schuifhek voor de ophaalkoeien.

  Daarnaast verzwaarde hij het op sommige plekken te gammele hekwerk. Dat gold vooral voor de buizen van het schuifhek voor de ophaalkoeien.

  Foto: Bert Jansen
 • Een andere aanpassing. Cardinaal plaatste een ventilator boven de melkrobot. Dit om vliegen op warme zomerdagen tegen te gaan. Ook monteerde hij recentelijk in elke box van de melkrobot twee extra koeienuitdrijvers. Ook dat moet de doorstroom verder verbeteren.

  Een andere aanpassing. Cardinaal plaatste een ventilator boven de melkrobot. Dit om vliegen op warme zomerdagen tegen te gaan. Ook monteerde hij recentelijk in elke box van de melkrobot twee extra koeienuitdrijvers. Ook dat moet de doorstroom verder verbeteren.

  Foto: Bert Jansen
 • In de afgelopen twee jaar bleef de melkproductie stabiel op 8.500 kg per jaar. De verklaring daarvoor is logisch. Cardinaal heeft een vrij jonge veestapel en er waren vorig jaar redelijk wat gezondheidsproblemen. Er zit dus zeker nog rek in de productie. De veehouder mikt op minimaal 1.000 kg per jaar extra.

  In de afgelopen twee jaar bleef de melkproductie stabiel op 8.500 kg per jaar. De verklaring daarvoor is logisch. Cardinaal heeft een vrij jonge veestapel en er waren vorig jaar redelijk wat gezondheidsproblemen. Er zit dus zeker nog rek in de productie. De veehouder mikt op minimaal 1.000 kg per jaar extra.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van het ruime strohok voor in de stal. Met de stro-opslag er direct boven. Cardinaal wil nog investeren in een handmelkmachine. Zo kan hij zwakkere koeien toch in het strohok houden. De 'twijfelachtige' dieren blijven zo op een veilige plek.

  Een overzicht van het ruime strohok voor in de stal. Met de stro-opslag er direct boven. Cardinaal wil nog investeren in een handmelkmachine. Zo kan hij zwakkere koeien toch in het strohok houden. De 'twijfelachtige' dieren blijven zo op een veilige plek.

  Foto: Bert Jansen
 • Ook wil hij de voerbak van de voergang nog coaten. De vloer wordt nu te ruw. Als hij gaat coaten wordt het voer smaakvoller en is de voeropname ook beter. Dat is de investering dus zeker waard.

  Ook wil hij de voerbak van de voergang nog coaten. De vloer wordt nu te ruw. Als hij gaat coaten wordt het voer smaakvoller en is de voeropname ook beter. Dat is de investering dus zeker waard.

  Foto: Bert Jansen
 • Een verbeterpunt: de ventilatiegordijnen zijn begrensd en kunnen maximaal voor 50 procent dicht. Verre van ideaal. Bij harde wind waait het strooisel bijna uit de stal. De nieuwe begrenzing zou 70 procent moeten zijn, stelt Cardinaal.

  Een verbeterpunt: de ventilatiegordijnen zijn begrensd en kunnen maximaal voor 50 procent dicht. Verre van ideaal. Bij harde wind waait het strooisel bijna uit de stal. De nieuwe begrenzing zou 70 procent moeten zijn, stelt Cardinaal.

  Foto: Bert Jansen
 • Op deze zijde van het dak liggen sinds april 2012 140 zonnepanelen; een derde van dat dakdeel. Cardinaal kon die met behulp van een IDS-subsidie laten leggen. Het beloofde rendement was 25.000 tot 30.000 kilowatt per jaar. De praktijk was gunstiger. In exact twee jaar tijd kwam Cardinaal tot 63.000 kilowatt. Een flinke plus.

  Op deze zijde van het dak liggen sinds april 2012 140 zonnepanelen; een derde van dat dakdeel. Cardinaal kon die met behulp van een IDS-subsidie laten leggen. Het beloofde rendement was 25.000 tot 30.000 kilowatt per jaar. De praktijk was gunstiger. In exact twee jaar tijd kwam Cardinaal tot 63.000 kilowatt. Een flinke plus.

  Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.