Rundveehouderij

Foto & video 9579 x bekeken 12 reacties

Lage bouwkosten in stal voor 317 melkkoeien

Kwanten bouwde efficiënt en goedkoop in een grote stal met fraai, Italiaans dak. Snelle groei staat centraal. Komend jaar worden veel koeien aangekocht. Dinsdag 3 juni is de open dag.

Foto

 • Roel (26), Jos (53), Wim (21) en Liesbeth (47) Kwanten zitten samen in het Belgische Neerpelt in een landbouwvennootschap (lv). De onderneming heeft 210 melkkoeien, 160 stuks jongvee, 1.280.000 kilo quotum en 85 hectare land. Zie lieten een nieuwe stal met capaciteit voor 317 melkkoeien bouwen. Volgend jaar moet die al vol staan. “We willen deze stal zo snel mogelijk terugverdienen, gas geven dus”, zegt Roel Kwanten.

  Roel (26), Jos (53), Wim (21) en Liesbeth (47) Kwanten zitten samen in het Belgische Neerpelt in een landbouwvennootschap (lv). De onderneming heeft 210 melkkoeien, 160 stuks jongvee, 1.280.000 kilo quotum en 85 hectare land. Zie lieten een nieuwe stal met capaciteit voor 317 melkkoeien bouwen. Volgend jaar moet die al vol staan. “We willen deze stal zo snel mogelijk terugverdienen, gas geven dus”, zegt Roel Kwanten.

  Foto: Bert Jansen
 • De nieuwe 96 bij 43 meter lange stal is niet te missen. Het Italiaanse dak springt direct in het oog. Veel licht en lucht waren belangrijk tijdens de stalbouw. Er zitten twee luchtinlaten met ventilatiegordijnen in het dak. Die zijn respectievelijk 3,00 meter (voorzijde) en 0,85 meter hoog.

  De nieuwe 96 bij 43 meter lange stal is niet te missen. Het Italiaanse dak springt direct in het oog. Veel licht en lucht waren belangrijk tijdens de stalbouw. Er zitten twee luchtinlaten met ventilatiegordijnen in het dak. Die zijn respectievelijk 3,00 meter (voorzijde) en 0,85 meter hoog.

  Foto: Bert Jansen
 • Hier is het principe van de twee luchtinlaten goed te zien. Het voordeel is dat er veel licht binnenkomt en dat er continu ventilatie is. De wind kan overal bij. En als het te hard waait, kan Kwanten de gordijnen dichtdraaien. Lagere kosten waren een ander belangrijk voordeel. Een traditioneel dak met lichtstraat was door de zwaardere constructie duurder geweest.

  Hier is het principe van de twee luchtinlaten goed te zien. Het voordeel is dat er veel licht binnenkomt en dat er continu ventilatie is. De wind kan overal bij. En als het te hard waait, kan Kwanten de gordijnen dichtdraaien. Lagere kosten waren een ander belangrijk voordeel. Een traditioneel dak met lichtstraat was door de zwaardere constructie duurder geweest.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht in de stal. Er wordt nog hard gewerkt om het werk klaar te krijgen voor de open dag op 3 juni. Het vele licht valt, ondanks het ontbreken van een lichtstraat, direct op. Rechts zijn de twee luchtinlaten en de reguliere zijkant (ventilatiegordijnen zijn hier open) goed te zien. Naast lucht en licht stond efficiënt bouwen grotendeels centraal. De kosten per koeplaats zijn relatief laag: circa €4.000 tot €4.500 per koeplaats.

  Een overzicht in de stal. Er wordt nog hard gewerkt om het werk klaar te krijgen voor de open dag op 3 juni. Het vele licht valt, ondanks het ontbreken van een lichtstraat, direct op. Rechts zijn de twee luchtinlaten en de reguliere zijkant (ventilatiegordijnen zijn hier open) goed te zien. Naast lucht en licht stond efficiënt bouwen grotendeels centraal. De kosten per koeplaats zijn relatief laag: circa €4.000 tot €4.500 per koeplaats.

  Foto: Bert Jansen
 • Kwanten probeerde de kosten in deze stal zo laag mogelijk te houden. Niet te veel tierelantijntjes. Zo lopen de koeien op een gewone roostervloer. In België is emissiearm bouwen (nog) niet verplicht. Opvallend, zeker omdat Kwanten bij een natuurgebied zit. Het scheelde flink in de bouwkosten. Er zijn overigens drie mestkelders. In de toekomst kan de veehouder eventueel mest gaan scheiden.

  Kwanten probeerde de kosten in deze stal zo laag mogelijk te houden. Niet te veel tierelantijntjes. Zo lopen de koeien op een gewone roostervloer. In België is emissiearm bouwen (nog) niet verplicht. Opvallend, zeker omdat Kwanten bij een natuurgebied zit. Het scheelde flink in de bouwkosten. Er zijn overigens drie mestkelders. In de toekomst kan de veehouder eventueel mest gaan scheiden.

  Foto: Bert Jansen
 • Kwanten gaf ook geen extra geld uit aan mestrobots of een automatische mestschuif. Hij bespaart doordat hij zelf op een kleine trekker met schuif door de stal gaat. Het kost wel meer tijd, maar met drie mensen op het bedrijf is het volgens Kwanten ondanks de extra arbeid een efficiëntere oplossing dan een dure schuif of robot.

  Kwanten gaf ook geen extra geld uit aan mestrobots of een automatische mestschuif. Hij bespaart doordat hij zelf op een kleine trekker met schuif door de stal gaat. Het kost wel meer tijd, maar met drie mensen op het bedrijf is het volgens Kwanten ondanks de extra arbeid een efficiëntere oplossing dan een dure schuif of robot.

  Foto: Bert Jansen
 • Een voorbeeld van arbeidsgemak: de ligboxen. De koeien liggen straks op waterbedden met een laag zaagsel. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk, stelt Kwanten.

  Een voorbeeld van arbeidsgemak: de ligboxen. De koeien liggen straks op waterbedden met een laag zaagsel. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk, stelt Kwanten.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van het automatische opdrijfhek met daarachter de wachtruimte en de melkstal. De wachtruimte biedt plaats aan 250 koeien. Omdat de melkstal op een afschot zit en 40 centimeter afloopt, loopt de wachtruimte juist 40 centimeter op. Die afloop in de melkstal is nodig voor afschot in de melkleiding. Die moet even hoog liggen tegenover de koestand, een tip van Dairymaster. Bovenin is ook nog één van de 250 wattinductielampen te zien.

  Een overzicht van het automatische opdrijfhek met daarachter de wachtruimte en de melkstal. De wachtruimte biedt plaats aan 250 koeien. Omdat de melkstal op een afschot zit en 40 centimeter afloopt, loopt de wachtruimte juist 40 centimeter op. Die afloop in de melkstal is nodig voor afschot in de melkleiding. Die moet even hoog liggen tegenover de koestand, een tip van Dairymaster. Bovenin is ook nog één van de 250 wattinductielampen te zien.

  Foto: Bert Jansen
 • Kwanten melkt zijn koeien in een 2x28-swingovermelkstal. Melkrobots zag hij niet zitten. De veehouder zou er te veel van nodig hebben (vijf) en bovendien vond hij de prijs te hoog. Een swingover was een prima keuze omdat Jos, Roel en Wim ieder melken en elkaar dus kunnen afwisselen. Met dit systeem kan één persoon toch 170 tot 180 koeien per uur melken. Dat was ook de reden dat de lv geen carrousel wilde. Per melker is de capaciteit dan te laag.

  Kwanten melkt zijn koeien in een 2x28-swingovermelkstal. Melkrobots zag hij niet zitten. De veehouder zou er te veel van nodig hebben (vijf) en bovendien vond hij de prijs te hoog. Een swingover was een prima keuze omdat Jos, Roel en Wim ieder melken en elkaar dus kunnen afwisselen. Met dit systeem kan één persoon toch 170 tot 180 koeien per uur melken. Dat was ook de reden dat de lv geen carrousel wilde. Per melker is de capaciteit dan te laag.

  Foto: Bert Jansen
 • Over de breedte loopt de melkstal naar de zijkanten 1,5 procent af. Door die hellingsgraad staan de koeien beter gepositioneerd. Kwanten deed dit op advies van Dairymaster.

  Over de breedte loopt de melkstal naar de zijkanten 1,5 procent af. Door die hellingsgraad staan de koeien beter gepositioneerd. Kwanten deed dit op advies van Dairymaster.

  Foto: Bert Jansen
 • De melkstal vanuit een ander perspectief. Over een lengte van 23 meter loopt de melkstal dus 40 centimeter af. Hier is de hoogte van de stal precies gelijk aan die aan het begin van de wachtruimte.

  De melkstal vanuit een ander perspectief. Over een lengte van 23 meter loopt de melkstal dus 40 centimeter af. Hier is de hoogte van de stal precies gelijk aan die aan het begin van de wachtruimte.

  Foto: Bert Jansen
 • De terugloopgang met op de achtergrond een driewegselectiepoort. Die dirigeert de koeien automatisch naar het strohok, naar de separatieruimte of terug naar de stal.

  De terugloopgang met op de achtergrond een driewegselectiepoort. Die dirigeert de koeien automatisch naar het strohok, naar de separatieruimte of terug naar de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • Alle zorggroepen staan voorin de stal. Dit is het strohok dat 104 vierkante meter groot is. Het bevindt zich direct rechts van de melkstal en de terugloopgang.

  Alle zorggroepen staan voorin de stal. Dit is het strohok dat 104 vierkante meter groot is. Het bevindt zich direct rechts van de melkstal en de terugloopgang.

  Foto: Bert Jansen
 • Het afkalfhok, aan de andere kant van de voergang, is zelfs nog groter: 140 vierkante meter.

  Het afkalfhok, aan de andere kant van de voergang, is zelfs nog groter: 140 vierkante meter.

  Foto: Bert Jansen
 • Kwanten kan de waterbakken, die aangesloten zijn op een rondpompsysteem, kantelen. Zo zijn ze eenvoudig te reinigen.

  Kwanten kan de waterbakken, die aangesloten zijn op een rondpompsysteem, kantelen. Zo zijn ze eenvoudig te reinigen.

  Foto: Bert Jansen
 • Altijd fris voer. De voergang is gecoat.

  Altijd fris voer. De voergang is gecoat.

  Foto: Bert Jansen
 • In de technische ruimte moet nog een en ander geïnstalleerd worden. Kwanten gaat met buizenkoelers en warmteterugwinning werken.

  In de technische ruimte moet nog een en ander geïnstalleerd worden. Kwanten gaat met buizenkoelers en warmteterugwinning werken.

  Foto: Bert Jansen
 • Kwanten heeft een grote melktank van 30.000 liter. Die neemt veel ruimte in beslag. Om de bouwkosten te drukken, besloot de veehouder om de tank buiten te zetten.

  Kwanten heeft een grote melktank van 30.000 liter. Die neemt veel ruimte in beslag. Om de bouwkosten te drukken, besloot de veehouder om de tank buiten te zetten.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht in één van de twee oude stallen met 2x6-visgraatmelkstal. In de oude situatie kon Kwanten maximaal 210 melkkoeien houden. In de nieuwe stal is plek voor 317 dieren. Die extra 100 koeien wil de onderneming binnen een jaar aankopen. De stal moet snel vol als het quotum eraf gaat. Kwanten wil de stal zo snel mogelijk terugverdienen. Ook al omdat hij, in tegenstelling tot in Nederland, niet alleen rente moet terugbetalen, maar ook direct moet aflossen. Met 317 koeien is dat eenvoudiger, stelt hij.

Landbouwvennootschap Kwanten houdt dinsdag 3 juni van 11.00 tot 17.00 uur open dag. Het bedrijf ligt net over de grens. Adres: Grote Heide 128 in Neerpelt (B.).

  Een overzicht in één van de twee oude stallen met 2x6-visgraatmelkstal. In de oude situatie kon Kwanten maximaal 210 melkkoeien houden. In de nieuwe stal is plek voor 317 dieren. Die extra 100 koeien wil de onderneming binnen een jaar aankopen. De stal moet snel vol als het quotum eraf gaat. Kwanten wil de stal zo snel mogelijk terugverdienen. Ook al omdat hij, in tegenstelling tot in Nederland, niet alleen rente moet terugbetalen, maar ook direct moet aflossen. Met 317 koeien is dat eenvoudiger, stelt hij. Landbouwvennootschap Kwanten houdt dinsdag 3 juni van 11.00 tot 17.00 uur open dag. Het bedrijf ligt net over de grens. Adres: Grote Heide 128 in Neerpelt (B.).

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • hookwood

  'Kwanten wil de stal zo snel mogelijk terugverdienen. Ook al omdat hij, in tegenstelling tot in Nederland, niet alleen rente moet terugbetalen, maar ook direct moet aflossen'

  Wat een flauwekul, in Nederland moet die stal net zo goed worden afgelost.

 • pieter p

  Lijkt me ook heel normaal, alles wat je leent moet je terug betalen. Rente en aflossing.

 • sony

  waarom wil iedereen meer dieren houden als de productie zo laag is. Met 210 koeien 1.280.000kg melk produceren is ong 6000kg melk per koe/per jaar.
  liever een hogere productie met minder koeien

 • ruurlo

  ja ieder doet het naar z'n eigen inzicht,maar 170-180 koeien per uur,hoeveel kg melk per uur lijkt me meer voor de hand te liggen,maar goed dat is al vaker op deze site aangegeven,succes daar in Belgie!!!

  P.S ben het roerend met je eens Sony

 • Ewullink

  Lage kosten bouw? 4500 euro per koe vind ik nog steed een boel geld. 4500*317=1.450.000 . Maal 7% rente en aflossing en onderhoud(ik reken heel zuing misschien is 10 % meer op zijn plek.) is +/- 100.000 per jaar. Gedeeld door 2.5 milj kg = 4 cent! En als ik zijn oude stal zie was die nog niet uit de tijd. Misschien reken ik niet goed maar ik vind dit een stevig kp verhoging

 • pieter p

  We zien wel hoe het gaat als de melkprijs een jaartje onder de 30cts. duikt.

 • boerke brabant

  mooie stal, succes

 • driepint

  @ Sony; Belgie melkt al jarenlang hun landelijk quotum niet vol. Er zijn bedrijven die het dubbele van hun quotum produceren, maar geen superheffing hoeven te betalen. De productie van de veestapel van de familie Kwanten hoeft dus niet op 6.000 kg/koe te liggen; ze melken wellicht fors over hun quotum heen.

 • janboerderij

  als ze zelf niet weten of het dicht bij de 4000 of 4500 ligt (toch een verschil van 160000 euro!!) zal het ws wel meer wezen.

 • bartenkarin

  hollanders doe niet zo neerbuigend over die belgen. Nederland is meer bla bla je kan nog heel wat leren van die belgen die al een jaar of 8 de groei doormaken die jullie willen gaan maken. Bij jullie is het nog steeds na 2015 gaan we dat doen. In belgie hebben ze die ervaringen al gehad. en wees maar zeker dat je met 6000 liter per koe zo een stal niet betaald krijgt en al zeker niet op 85 ha land. Als de belgische banken zo een project financieren is dat voor een topondernemer een die al een en ander bewezen heeft!!! Ik wens de familie kwanten veel succes met hun mooi opzet. Stop nu toch eens met de rekening van een ander te maken. Kijk in uw eigen stal wat er verloren gaat. groeten van een belgische boer die niet van mening is dat de hollanders het warm water hebben uit gevonden.

 • jan007

  Wat is dat toch met die Belgen en warm water, zij hebben het ook niet uitgevonden lijkt mij.Bij een fotoreportage krijg je toch reactie's. Nederland is land met vrijheid van meningsuiting kunnen die Bartenkarin nog wat van leren

 • FIEN

  ik melk in een 20 stands dairymaster swing over.Hiermee kan ik vlot 120 koeien en 1800 tot 1900 liter per manuur melken. Er zijn weinig andere melkmachines die deze capaciteit en uiergezondheid houden.Zelf heb ik jaren in Nederland gewerkt, en gezien hoe het moet, maar ook hoe het niet moet.En dat zal in Belgie ook zo wel zijn.Groeten aan Familie Kwanten en aan landgenoot bartenkarin

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.