Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

GEA-melkrobot vanwege kaasmakerij

Drie Beemsterboeren houden 28 mei tegelijkertijd open dag. Boerderij nam op alle bedrijven alvast een kijkje. Dit is nieuwbouw in een werelderfgoed deel twee: familie Groot.

Foto

 • Pieter Jan (45), Joeri (10), Rosalie (13) en Linda (40) Groot hebben in Middenbeemster (N-H) een melkveebedrijf/kaasmakerij. Groot heeft op dit moment 56 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 43 hectare land. De veehouder past weidegang toe.

  Pieter Jan (45), Joeri (10), Rosalie (13) en Linda (40) Groot hebben in Middenbeemster (N-H) een melkveebedrijf/kaasmakerij. Groot heeft op dit moment 56 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 43 hectare land. De veehouder past weidegang toe.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het bedrijf is een nieuwbouwlocatie. Links de nieuwe 57 meter lange en 33 meter brede ligboxenstal, rechts de kaasmakerij en het woonhuis. De stal werd eind vorig jaar opgeleverd, 25 november gingen de koeien erin.

  Het bedrijf is een nieuwbouwlocatie. Links de nieuwe 57 meter lange en 33 meter brede ligboxenstal, rechts de kaasmakerij en het woonhuis. De stal werd eind vorig jaar opgeleverd, 25 november gingen de koeien erin.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een overzicht in de 3+2-ligboxenstal met capaciteit voor 120 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De melkrobot en alle zorggroepen staan voorin de stal. In de stal, die aan de maatlat duurzame veehouderij voldoet, komt voldoende licht binnen. Er zitten glazen deuren in de voor- en achterkant van de stal. De lichtstraat in het geïsoleerde dak is 3 meter breed. Tijdens de stalbouw stond dierwelzijn op één, daarna volgde arbeidsgemak.

  Een overzicht in de 3+2-ligboxenstal met capaciteit voor 120 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De melkrobot en alle zorggroepen staan voorin de stal. In de stal, die aan de maatlat duurzame veehouderij voldoet, komt voldoende licht binnen. Er zitten glazen deuren in de voor- en achterkant van de stal. De lichtstraat in het geïsoleerde dak is 3 meter breed. Tijdens de stalbouw stond dierwelzijn op één, daarna volgde arbeidsgemak.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De koeien lopen op een emissiearme ECO-vloer van Veld V-Beton. Omdat Groot weidegang toepast, is de ammoniakuitstoot 7,4 kg per dier. De keuze viel ook op deze vloer, omdat hij de meeste andere vloeren in combinatie met opstallen zag. Dat risico vond hij te groot. Hij doet immers aan weidegang en zit in een poldergebied met veel wind. Daarnaast vond hij de mestdoorlaat bij deze vloer goed. De investering in de vloer was wel fors: €130 per m² (20 procent van de stal).

  De koeien lopen op een emissiearme ECO-vloer van Veld V-Beton. Omdat Groot weidegang toepast, is de ammoniakuitstoot 7,4 kg per dier. De keuze viel ook op deze vloer, omdat hij de meeste andere vloeren in combinatie met opstallen zag. Dat risico vond hij te groot. Hij doet immers aan weidegang en zit in een poldergebied met veel wind. Daarnaast vond hij de mestdoorlaat bij deze vloer goed. De investering in de vloer was wel fors: €130 per m² (20 procent van de stal).

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Deze Lely-mestrobot maakt de emissiearme vloer schoon. Dat gaat goed, ook met behulp van een sproeier voorop. Groot koos voor de Lely vanwege de prijs. Hij was zo'n €5.000 goedkoper dan een JOZ, stelt hij. Bovendien is hij licht en goedkoop in onderhoud. De robot kan overigens onder alle hekken door. Hier op de foto steekt hij de voergang over.

  Deze Lely-mestrobot maakt de emissiearme vloer schoon. Dat gaat goed, ook met behulp van een sproeier voorop. Groot koos voor de Lely vanwege de prijs. Hij was zo'n €5.000 goedkoper dan een JOZ, stelt hij. Bovendien is hij licht en goedkoop in onderhoud. De robot kan overigens onder alle hekken door. Hier op de foto steekt hij de voergang over.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een extra investering om de mestrobot wat te ontlasten: een sproei-installatie achter de boxrand. Om de 2 meter zit een sproeier. Het mag tenslotte niet te glad worden.

  Een extra investering om de mestrobot wat te ontlasten: een sproei-installatie achter de boxrand. Om de 2 meter zit een sproeier. Het mag tenslotte niet te glad worden.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een ander voorbeeld van dierwelzijn. De koeien liggen in een soort van diepstrooiselboxen. Op een mix van kleikorrel, kokos en kalk. De kniebomen zijn 20 centimeter hoger dan normaal. Volgens Groot liggen de koeien zo rechter.

  Een ander voorbeeld van dierwelzijn. De koeien liggen in een soort van diepstrooiselboxen. Op een mix van kleikorrel, kokos en kalk. De kniebomen zijn 20 centimeter hoger dan normaal. Volgens Groot liggen de koeien zo rechter.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit is dat mengsel van kleikorrel, kokos en kalk. Het geeft een mooie, volle bedding, aldus Groot.

  Dit is dat mengsel van kleikorrel, kokos en kalk. Het geeft een mooie, volle bedding, aldus Groot.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Opvallend: Groot liet aan beide zijkanten van de stal een meter extra ruimte achter de boxen. De koeien hebben meer kopruimte en kunnen zo gemakkelijker opstaan. De veehouder kan er bovendien ter controle langslopen.

  Opvallend: Groot liet aan beide zijkanten van de stal een meter extra ruimte achter de boxen. De koeien hebben meer kopruimte en kunnen zo gemakkelijker opstaan. De veehouder kan er bovendien ter controle langslopen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Groot koos voor een GEA-melkrobot met twee boxen achter elkaar. Hij koos voor deze robot vanwege zijn kaasmakerij. De GEA heeft de laagste zuurtegraad in de melk. Dat is namelijk 0,3 tot 0,4, terwijl dit bij andere robots 0,7 tot 0,8 is. Extra arbeidsgemak zit 'm in het gestuurde koeverkeer achter de robots. De koeien worden automatisch gesepareerd. Onder meer naar de weidebox een paar meter verder.

  Groot koos voor een GEA-melkrobot met twee boxen achter elkaar. Hij koos voor deze robot vanwege zijn kaasmakerij. De GEA heeft de laagste zuurtegraad in de melk. Dat is namelijk 0,3 tot 0,4, terwijl dit bij andere robots 0,7 tot 0,8 is. Extra arbeidsgemak zit 'm in het gestuurde koeverkeer achter de robots. De koeien worden automatisch gesepareerd. Onder meer naar de weidebox een paar meter verder.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Tussen beide boxen van de melkrobot loopt deze rails met aansluitmechanisme. In het midden bevindt zich ook nog een camera.

  Tussen beide boxen van de melkrobot loopt deze rails met aansluitmechanisme. In het midden bevindt zich ook nog een camera.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een van de separatiemogelijkheden in de stal. Dit is het 'strohok' voor de probleemkoeien, direct achter de melkrobot. Stro ontbreekt, Groot koos voor zand. De reden: het scheelt arbeid.

  Een van de separatiemogelijkheden in de stal. Dit is het 'strohok' voor de probleemkoeien, direct achter de melkrobot. Stro ontbreekt, Groot koos voor zand. De reden: het scheelt arbeid.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ook voorin de stal, maar dan aan de andere kant van de voergang: de afkalfstal. Ook hier geen stro, wel een mat. Groot werkt dus zonder stro in de stal. Het scheelt hem vooral tijd. Terwijl het welzijn nu ook goed is, stelt hij.

  Ook voorin de stal, maar dan aan de andere kant van de voergang: de afkalfstal. Ook hier geen stro, wel een mat. Groot werkt dus zonder stro in de stal. Het scheelt hem vooral tijd. Terwijl het welzijn nu ook goed is, stelt hij.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het voerhek in de stal is iets naar voren gekanteld. De koeien kunnen zo gemakkelijker vreten.

  Het voerhek in de stal is iets naar voren gekanteld. De koeien kunnen zo gemakkelijker vreten.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Meer dierwelzijn. In de stal hangen meerdere koeborstels.

  Meer dierwelzijn. In de stal hangen meerdere koeborstels.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In de stal hangen 48 hoogfrequente tl-lampen van 80 watt. Die geven extra energiebesparing. Groot investeerde daarnaast extra in een voorkoeler en twee warmteterugwinningssystemen (stal én kaasmakerij).

  In de stal hangen 48 hoogfrequente tl-lampen van 80 watt. Die geven extra energiebesparing. Groot investeerde daarnaast extra in een voorkoeler en twee warmteterugwinningssystemen (stal én kaasmakerij).

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In het midden van de stal hangt ook nog een camera.

  In het midden van de stal hangt ook nog een camera.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een overzicht van de ook al nieuwe kaasmakerij aan de andere kant van het erf. Het kaasmaken zelf is zeker niet nieuw. De familie Groot maakt als sinds 1978 Beemster Boerenkaas.

  Een overzicht van de ook al nieuwe kaasmakerij aan de andere kant van het erf. Het kaasmaken zelf is zeker niet nieuw. De familie Groot maakt als sinds 1978 Beemster Boerenkaas.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Direct achter de kaasmakerij bevindt zich het pakhuis.

  Direct achter de kaasmakerij bevindt zich het pakhuis.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Boven de kaasmakerij liggen ook nog enkele zonnepanelen op het dak. Een zonneboiler verwarmt het water voor de kaasmakerij alvast van 40 tot 60 graden. Daarboven stoken ze weer zelf. Hoe dan ook: de zonneboiler scheelt de helft in de energiekosten.

  Boven de kaasmakerij liggen ook nog enkele zonnepanelen op het dak. Een zonneboiler verwarmt het water voor de kaasmakerij alvast van 40 tot 60 graden. Daarboven stoken ze weer zelf. Hoe dan ook: de zonneboiler scheelt de helft in de energiekosten.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Niet standaard: waterslurven op de graskuil. Groot zag het principe op enkele Friese bedrijven en het bevalt hem tot nu toe goed.

Familie Groot houdt 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Middenweg 192b. Dit doet de familie samen met vof P. Köhne (Nekkerweg 18) en vof J. Köhne (Middenweg 110). Alles adressen liggen in Middenbeemster.

  Niet standaard: waterslurven op de graskuil. Groot zag het principe op enkele Friese bedrijven en het bevalt hem tot nu toe goed. Familie Groot houdt 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Middenweg 192b. Dit doet de familie samen met vof P. Köhne (Nekkerweg 18) en vof J. Köhne (Middenweg 110). Alles adressen liggen in Middenbeemster.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Laatste reacties

 • dayo

  1 robot box was ook wel genoeg geweest voor die 56 koeien, bij gea kun je er later gewoon nog een box aan vast zetten, maar de bankrekening was zeker goed gevuld...

 • tinus888

  wie is de leverancier van kleikorrel/kokos/kalk mengsel?

Of registreer je om te kunnen reageren.