Rundveehouderij

Foto & video

Bouw nieuwe kaasfabriek Cono vordert gestaag

De nieuwe kaasfabriek van Cono nadert de voltooiing. Over zes weken begint het uitgebreide proefdraaien en moet de eerste testkaas al van de band rollen.

Foto

 • Het kan mogelijk nog wel twee jaar duren voordat de hele kaasproductie van Cono over is naar de nieuwe fabriek. Cono wil geen enkel risico met het product. De officiële opening is echter al in november.

  Het kan mogelijk nog wel twee jaar duren voordat de hele kaasproductie van Cono over is naar de nieuwe fabriek. Cono wil geen enkel risico met het product. De officiële opening is echter al in november.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Voorlopig wordt de melk nog ontvangen bij de oude fabriek, De Tijd.

  Voorlopig wordt de melk nog ontvangen bij de oude fabriek, De Tijd.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De melk wordt nu nog op de traditionele manier ingetrokken, via een open bak. Daarna gaat het verder de fabriek in.

  De melk wordt nu nog op de traditionele manier ingetrokken, via een open bak. Daarna gaat het verder de fabriek in.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In de nieuwe fabriek wordt de aangevoerde melk vanuit de opslagtanks voor verse melk en andere melkstromen verdeeld via een elektronisch aangestuurd verdeelsysteem.

  In de nieuwe fabriek wordt de aangevoerde melk vanuit de opslagtanks voor verse melk en andere melkstromen verdeeld via een elektronisch aangestuurd verdeelsysteem.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In de nieuwe fabriek staan de wrongelbereiders al klaar.

  In de nieuwe fabriek staan de wrongelbereiders al klaar.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Van de wrongelbereiders gaat de wrongel naar de drainbakken, hier de nieuwe. In de meeste kaasfabrieken vind je die niet meer. Daar staat een kaas-o-matic, die continu wrongel bereidt. Cono kiest daar niet voor, maar prefereert de oude, langzame en ‘minder efficiënte’ methode van kaasmaken. In Westbeemster gaat men voor optimaal rendement, niet maximaal rendement.

  Van de wrongelbereiders gaat de wrongel naar de drainbakken, hier de nieuwe. In de meeste kaasfabrieken vind je die niet meer. Daar staat een kaas-o-matic, die continu wrongel bereidt. Cono kiest daar niet voor, maar prefereert de oude, langzame en ‘minder efficiënte’ methode van kaasmaken. In Westbeemster gaat men voor optimaal rendement, niet maximaal rendement.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In de oude fabriek gaat de kaas vanuit de wrongelbereiders naar de drainbakken, waar de wei geleidelijk aan uit de wrongel wegzakt.

  In de oude fabriek gaat de kaas vanuit de wrongelbereiders naar de drainbakken, waar de wei geleidelijk aan uit de wrongel wegzakt.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In de drainbak wordt de wrongel nog met de hand gehakt. Dat gebeurt straks ook weer in de nieuwe fabriek.

  In de drainbak wordt de wrongel nog met de hand gehakt. Dat gebeurt straks ook weer in de nieuwe fabriek.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Nadat de wrongel is uitgelekt en aangeduwd, wordt de verse kaas gesneden en in bakken afgevoerd naar de persen. In een moderne kaasfabriek met kaas-o-matic zit 4 uur tussen de aanvoer van melk en afvoer van verse kaas, bij Cono duurt dit proces ruim 5,5 uur, door de kalmere verwerkingsmethode en het grotere deel handwerk. “Eigenlijk is het een slow-food-methode”, zegt operationeel directeur Wim Betten.

  Nadat de wrongel is uitgelekt en aangeduwd, wordt de verse kaas gesneden en in bakken afgevoerd naar de persen. In een moderne kaasfabriek met kaas-o-matic zit 4 uur tussen de aanvoer van melk en afvoer van verse kaas, bij Cono duurt dit proces ruim 5,5 uur, door de kalmere verwerkingsmethode en het grotere deel handwerk. “Eigenlijk is het een slow-food-methode”, zegt operationeel directeur Wim Betten.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Vanuit de kaaspersen gaan de kazen in grote kratten het pekelbad in. Hier het oude bad, nog zonder echte automatisering.

  Vanuit de kaaspersen gaan de kazen in grote kratten het pekelbad in. Hier het oude bad, nog zonder echte automatisering.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De nieuwe pekelbaden staan al klaar. Nu al wordt oude pekel gespaard om straks het veel grotere nieuwe bad te kunnen vullen. Oude pekel is een van de gekoesterde schatten van een kaasfabriek als Cono. Het is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten voor de productie van een goede kaas.

  De nieuwe pekelbaden staan al klaar. Nu al wordt oude pekel gespaard om straks het veel grotere nieuwe bad te kunnen vullen. Oude pekel is een van de gekoesterde schatten van een kaasfabriek als Cono. Het is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten voor de productie van een goede kaas.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In de nieuwe kaasfabriek staat een van de twee indikinstallaties voor wei ook al klaar. De nieuwe installaties zijn groter en kunnen ook wei maken van babyvoedingskwaliteit.

  In de nieuwe kaasfabriek staat een van de twee indikinstallaties voor wei ook al klaar. De nieuwe installaties zijn groter en kunnen ook wei maken van babyvoedingskwaliteit.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Vanuit het pekelbak wordt de kaas afgevoerd richting het pakhuis.

  Vanuit het pekelbak wordt de kaas afgevoerd richting het pakhuis.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De kaas wordt met een robotarm in kratten gestapeld.

  De kaas wordt met een robotarm in kratten gestapeld.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Vanuit het pakhuis wordt de kaas afgevoerd naar de expeditieruimte, vanwaar de Beemsterkazen naar ofwel de klant, ofwel een ander pakhuis gaan voor verdere rijping.

  Vanuit het pakhuis wordt de kaas afgevoerd naar de expeditieruimte, vanwaar de Beemsterkazen naar ofwel de klant, ofwel een ander pakhuis gaan voor verdere rijping.

  Foto: Klaas van der Horst

Of registreer je om te kunnen reageren.