Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Alles zelf uitzoeken bij mesten waterbuffels

In 2010 begonnen Richard en Carina Zeestraten in Oldenmarkt (Ov.) met het mesten van waterbuffelstieren. Zowel het mesten als het generen van afzet is en blijft pionieren.

Foto

 • Carina (39) en Richard (45) Zeestraten houden in Oldenmarkt (Ov.) 200 waterbuffelstieren en hebben 70 hectare grasland in gebruik, waarvan 12 hectare eigendom, de rest is natuurland. Het vlees van de buffels zetten ze af via hun boerderijwinkel en acht restaurants in de omgeving.

  Carina (39) en Richard (45) Zeestraten houden in Oldenmarkt (Ov.) 200 waterbuffelstieren en hebben 70 hectare grasland in gebruik, waarvan 12 hectare eigendom, de rest is natuurland. Het vlees van de buffels zetten ze af via hun boerderijwinkel en acht restaurants in de omgeving.

  Foto: Koos Groenewold
 • De stiertjes zijn drie weken oud als ze binnenkomen. Zeestraten betaalt er €50 voor. Omdat hij bij fokkers alleen koppels ophaalt, betaalt hij €1,50 per dag extra opfokkosten als de stiertjes ouder zijn.

  De stiertjes zijn drie weken oud als ze binnenkomen. Zeestraten betaalt er €50 voor. Omdat hij bij fokkers alleen koppels ophaalt, betaalt hij €1,50 per dag extra opfokkosten als de stiertjes ouder zijn.

  Foto: Koos Groenewold
 • Uit arbeidsgemak kozen de veehouders voor drinkautomaten. Een buffeltje kan maximaal 2 liter per keer drinken, zodat Carina En Richard ze met emmers vier tot vijf keer per dag moesten voeren. De dieren staan in een grote groep waarbij de oudere stiertjes de jongste dieren leren hoe ze de automaat moeten gebruiken.

  Uit arbeidsgemak kozen de veehouders voor drinkautomaten. Een buffeltje kan maximaal 2 liter per keer drinken, zodat Carina En Richard ze met emmers vier tot vijf keer per dag moesten voeren. De dieren staan in een grote groep waarbij de oudere stiertjes de jongste dieren leren hoe ze de automaat moeten gebruiken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Na een melkperiode van 109 dagen gaan de buffels de grote kudde in. Van april tot november lopen ze buiten, vanaf half juni in natuurgebieden. De dieren worden in het voorjaar in lang gras ingeschaard omdat dat een lager eiwitgehalte heeft. Buffels kunnen niet tegen te veel eiwit. ’s Nachts krijgen ze ter compensatie nog hooi bijgevoerd.

  Na een melkperiode van 109 dagen gaan de buffels de grote kudde in. Van april tot november lopen ze buiten, vanaf half juni in natuurgebieden. De dieren worden in het voorjaar in lang gras ingeschaard omdat dat een lager eiwitgehalte heeft. Buffels kunnen niet tegen te veel eiwit. ’s Nachts krijgen ze ter compensatie nog hooi bijgevoerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Binnen staan nog een paar stieren in de laatste afmestfase. Zij krijgen onbeperkt hooi met stierenbrok en tarwegluten.

  Binnen staan nog een paar stieren in de laatste afmestfase. Zij krijgen onbeperkt hooi met stierenbrok en tarwegluten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Buffels zijn echte kuddedieren, ze blijven dicht bij elkaar. Tijdens vreten en rusten wisselen de stieren elkaar als wachtpost af.

  Buffels zijn echte kuddedieren, ze blijven dicht bij elkaar. Tijdens vreten en rusten wisselen de stieren elkaar als wachtpost af.

  Foto: Koos Groenewold
 • De kudde is ook stipt met tijden. Vijf uur uit de wei is ook vijf uur en geen minuut later of eerder. Vooral dat later is lastig, ze komen gewoon dwars door de weidedraad heen als ze het tijd vinden. Vandaar dat de weidepoorten ‘buffelproof’ zijn uitgevoerd.

  De kudde is ook stipt met tijden. Vijf uur uit de wei is ook vijf uur en geen minuut later of eerder. Vooral dat later is lastig, ze komen gewoon dwars door de weidedraad heen als ze het tijd vinden. Vandaar dat de weidepoorten ‘buffelproof’ zijn uitgevoerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • De wei bevat meerdere grote, kale plekken. De buffels zijn dol op een modderbad en bedienen zichzelf. Geen poel, dan maken we er zelf wel een.

  De wei bevat meerdere grote, kale plekken. De buffels zijn dol op een modderbad en bedienen zichzelf. Geen poel, dan maken we er zelf wel een.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het zijn niet voor niets waterbuffels. Ze zijn dol op de drinkbak en die moet het regelmatig ontgelden. “Als één dier vindt dat hij erin kan staan, dan kan liggen ook, en dan passen er zeker ook twee in”, vertelt Richard lachend.

  Het zijn niet voor niets waterbuffels. Ze zijn dol op de drinkbak en die moet het regelmatig ontgelden. “Als één dier vindt dat hij erin kan staan, dan kan liggen ook, en dan passen er zeker ook twee in”, vertelt Richard lachend.

  Foto: Koos Groenewold
 • Zeestraten heeft de sloten tussen de percelen aan het eind afgedamd zodat het water blijft staan. De afgetrapte kanten bewijzen wel dat zo’n slootje de buffelhemel is.

  Zeestraten heeft de sloten tussen de percelen aan het eind afgedamd zodat het water blijft staan. De afgetrapte kanten bewijzen wel dat zo’n slootje de buffelhemel is.

  Foto: Koos Groenewold
 • Richard en Carina hebben de afzet volledig in eigen hand. Vier dagen in de week is de boerderijwinkel open, daarnaast zetten ze het vlees af via acht restaurants.

  Richard en Carina hebben de afzet volledig in eigen hand. Vier dagen in de week is de boerderijwinkel open, daarnaast zetten ze het vlees af via acht restaurants.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het vlees wordt in vriezers bewaard en kost gemiddeld €11,00 per kilo. De verkoopprijs moet eigenlijk €1,00 tot €1,50 omhoog, vindt Carina, maar dat stuit op weerstand bij klanten. Carina en Richard houden nu €100,00 per stier over.

  Het vlees wordt in vriezers bewaard en kost gemiddeld €11,00 per kilo. De verkoopprijs moet eigenlijk €1,00 tot €1,50 omhoog, vindt Carina, maar dat stuit op weerstand bij klanten. Carina en Richard houden nu €100,00 per stier over.

  Foto: Koos Groenewold
 • Carina verkoopt ook buffelkaas en buffelijs van collega-buffelhouders.

  Carina verkoopt ook buffelkaas en buffelijs van collega-buffelhouders.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • johndeere6910forever

  Een mooie reportage heb ze wel eens vakker gezien en ook wel eens 1 stier voor de hobby gehad

 • pinkeltje

  Er zou honderd Euro per stier over blijven. Ik neem aan dat dat dan is berekend nadat alle andere kosten inclusief een vergoeding voor de eigen arbeid zijn berekend, anders kun je beter op een stoeltje bij het weiland van de buurman gaan zitten om te kijken hoe leuk die aan het werk is. Maar wel een leuke reportage over mensen die initiatief hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.