Rundveehouderij

Foto & video 22 reacties

Verplaatsen van jongvee

Voor de drachtige vaarzen van familie Vosman is het weideseizoen van start gegaan.

Foto

 • Gerrit Vosman in Rijssen (Ov.) heeft vorige week samen met zijn dochter en zoon zijn drachtige pinken naar de weide gebracht.

  Gerrit Vosman in Rijssen (Ov.) heeft vorige week samen met zijn dochter en zoon zijn drachtige pinken naar de weide gebracht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de nodige voorbereidingen is het tijd om het vee in te laden. Er lopen al tien vaarzen op het perceel en vandaag komen er zes bij.

  Na de nodige voorbereidingen is het tijd om het vee in te laden. Er lopen al tien vaarzen op het perceel en vandaag komen er zes bij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een halter met daaraan een touw en hulp van de nodige mankrachten en het inladen van het vee vrijwel verloopt probleemloos.

  Een halter met daaraan een touw en hulp van de nodige mankrachten en het inladen van het vee vrijwel verloopt probleemloos.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voordat de vaarzen de weide ingaan, is vastgesteld dat ze drachtig zijn. In twee ritjes is de koppel verhuisd naar het land.

  Voordat de vaarzen de weide ingaan, is vastgesteld dat ze drachtig zijn. In twee ritjes is de koppel verhuisd naar het land.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na het laden worden de schotten opgeborgen onder de veewagen; deze zijn dan altijd in de buurt.

  Na het laden worden de schotten opgeborgen onder de veewagen; deze zijn dan altijd in de buurt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het land ligt ongeveer 500 meter van het bedrijf af. Tijdens het vervoer blijven de vaarzen aangebonden staan, want het is maar een klein stukje.

  Het land ligt ongeveer 500 meter van het bedrijf af. Tijdens het vervoer blijven de vaarzen aangebonden staan, want het is maar een klein stukje.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nadat de vaarzen zijn uitgeladen, blijven ze tot een kleine maand voor het afkalven op het perceel lopen.

  Nadat de vaarzen zijn uitgeladen, blijven ze tot een kleine maand voor het afkalven op het perceel lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De sociale betrokkenheid van de buurt is hoog. Veel mensen maken een ommetje in het bos waar het perceel ligt. Als hen iets opvalt, melden ze dat aan Gerrit. Zelf gaat hij drie keer per week kijken en zijn vrouw Annie wandelt dagelijks een ronde met de hond om de vaarzen in de gaten te houden.

  De sociale betrokkenheid van de buurt is hoog. Veel mensen maken een ommetje in het bos waar het perceel ligt. Als hen iets opvalt, melden ze dat aan Gerrit. Zelf gaat hij drie keer per week kijken en zijn vrouw Annie wandelt dagelijks een ronde met de hond om de vaarzen in de gaten te houden.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • boerke brabant

  volgens mij is dit veel leuker dan 300 koeien , 7000 mestvarkens of 650 hectare aardappelen. Maar smaken verschillen

 • joannes

  Reken dit eens door om de prijs van leuker te kennen!
  2 x een reisje voor 16 vaarsen
  3 man * een uurtarief van 15€ (voor een getal als voorbeeld) : 45€ / uur
  voorbereidingen, vangen, laden, afstand, lossen, terug: totaal 3 uur
  5 maanden of 21 weken regelmatige controle: langs rijden 3 x week 1 uur
  terughalen per 2 vaarsen 8 x 3uur
  per reis: trekker plus aanhanger, verzekering, brandstof + afschrijving 20€ (als voorbeeld)

  ((45*3)+(21*3*15)+(8*45)+(10*20))/16 =102.5 per vaars

  Hogere of lagere tarieven beinvloeden natuurlijk het bedrag!

 • Fermer

  @joannes, ik bergrijp u punt, maar als je het hebt over leuker ben ik het met @ boerke brabant eens.
  Als het gaat om al je gewerkte uren die je als boer werkt om te zetten in normaal betaalde uren zoals dat geldt als je in loondienst bent, kan het vast niet uit. Als dat wel zou moeten kan je beter voor een baas gaan werken, of als je daar voor kiest het vee op stal te houden.
  Boer zijn is toch een levenswijze/vak apart.

 • boerke brabant

  @joannes, veel plezier met uw 300 koeien, 7000 mestvarkens of 650 hectare aardappelen. Om vervolgens te balen en te klagen over te lage prijzen, renteswaps die ontploffen, eu beleid dat kraakt, banken die niet meewerken en derogatie wat tegenvalt. Ondertussen stapt deze boer op zijn fiets en gaat even bij de vaarzen langs om te kijken of alles in orde is....

 • alco1

  Ieder z'n eigen EN kunnen.

 • joannes

  @boerke brabant, je maakt impliciet de vergelijking tussen een te grote afhankelijkheid van de markt met zijn economie en het plezier in het vak/ambacht van boer zijn. Natuurlijk heb je gelijk met dat plezier maar tot op heden wordt het niet voldoende betaald om het risico van de hypotheek lasten af te dekken. De boerenbedrijven die voor een ¨marktprijs¨ binnen de familie moeten worden overgenomen en voor de (bank) standaard moeten worden gemoderniseerd en gemechaniseerd, worden belast met hypotheek. Een hypotheek op toekomstige gestandariseerde inkomsten. En in dat plaatje passen m.i. niet de ¨plezier¨ vaarsen die de burger wenst. Wanneer we bij decreet de vaarsen in de wei moeten brengen zullen de prijzen en standaarden aanpassen en daarmee de hypotheeklasten, want de bank kan er niet meer mee rekenen voor optimaal rendement! Minder hypotheek geld voor investeringen leidt tot lagere productie en hogere prijzen. Theoretisch welleswaar omdat melk een commodity is in een wereldmarkt.

 • BO(skabout)ER

  normaal gesproken is dat verplaatsten van vee in een uurtje wel gebeurt..en je moet je eigen uren niet altijd rekenen als gezinsbedrijf, dat is juist de kracht.

  Ieder z'n ding, als die boer netjes boert is het mooi voor de omgeving! En daar lijkt het in ieder geval op!

 • Fermer

  @ joannes, voor een marktprijs is een boerenbedrijf niet meer over te nemen. Dit vanwege de Nederlandse grondprijs die geen enkele relatie meer heeft met de landbouwkundige waarde. Erg gevaarlijk trouwens, want het zou weleens het zelfde kunnen gaan als bij de opgeblazen huizen prijzen. Als de bank je baas wordt, zoals je schetst in je reactie #6 is daarmee jouw toekomst in hun handen.
  Reeël gezien heeft de bank de meeste landbouwbedrijven al in handen, gemiddelde schuld is 900.000 euro heb ik gelezen, dus ze zullen meer aan hun eigen zekerheid denken dan aan jouw toekomst.

 • joannes

  @emmerei, je legt de vinger op de gevoelig plek. Wanneer gaat de Politiek dit begrijpen wanneer ze over het landschap praten. De Politiek moet bij de Banken eens te raden gaan en daar bepalen dat bij rendements berekeningen de toerisitische waarden (en natuurlijk de diervriendelijke voorzover het goed weer is) zijn inbegrepen. Met te hoge waarderingen (op toekomstige inkomsten) pompen ze boerenbedrijven naar maatschappelijk onacceptabele bedrijven. Dat kan je boeren die voor plezier met beesten werken niet kwalijk nemen of direct verplchten. De waarde van een bedrijf wordt vooral bepaald met het bedrag dat een koper ervoor kan betalen. De toekomstige verdienwaarde waar de bank mee rekent in een oligoplie waarin ze prijzen opdrijven en boeren (met hun vee) in een (levenslange) hypotheek gijzelen in een maatschappelijk onhoudbaar bedrijfsmodel.

 • daantje

  Mooie reportage

 • koestal

  geen klepcontrole ? daar hebben ze het tegenwoordig maar over, om weer een stel ambtenaren aan het ,,werk'' te houden

 • Fermer

  @joannes, wat kan een koper ervoor betalen? Nu de overheid veel minder boerenbedrijven wegkoopt voor stadsuitbreiding en/of natuur, zullen er voor vrijkomende bedrijven of hectares minder gegadigden zijn.
  Zittende boeren hebben wel belang, maar geen geld.
  Laat de bank de zittende boer een hoge prijs betalen, is het maar afwachten of de aflossing en rente betaald kan worden. Wordt er meer naar de landbouwwaarde gekeken, een reëlere prijs voor een boer, dan heb je kans op een neerwaartse spiraal. Dit zal de bank zolang mogelijk willen voorkomen. En nu?

 • joannes

  Precies@emmerei, en Nu? Een jaren lange stagnatie van grondprijzen waarbij de Bank probeert in iedergeval haar interest en commissie te vangen (al dan niet met Swaps), en de boer die geen geld en tijd heeft om zijn vaarsen te weiden omdat hij er de tijd en het geld er niet voor heeft. Ondertussen is de samenleving in protest over het, in hun idee, ¨schrale¨ hoog productieve leven wat de dieren moeten lijden. Over het plezier van de Boer maakt men zich geen zorgen want in hun ogen is hij een ondernemer/ groot grondbezitter waar je geen medelijden mee hoeft te hebben.

 • koeboertje

  Joannes maak ook eens zo n rekensommetje als je al het gras op 500 meterafstand door loonwerker laat bemesten en ook het gras weer naar huis laat rijden

 • joannes

  @koeboertje, jij denkt bij die vaarsen als medewerkers, ik begrijp je! JIj weet net zogoed als ik dat de loonwerker verschillende tarieven voor verschillende programmas heeft. Kan hij eea in de buurt met weinig aanrijkosten ed meenemen of moet hij er speciaal voor komen? Je zou gelijk kunnen hebben in bovenstaand geval, omdat het perceel in een, zo het lijkt, bosrijke omgeving ligt waarmee het wat minder bereikbaar en efficient is e.d.. Maar daar staat tegenover dat met die scharrelende vaarsen daar 5 maanden in de wei je ook niet het maximale eruit haalt. Kortom lokaal bekeken kan het de beste oplossing zijn, maar voor de hoge prijzen waarvoor we tot op heden land kopen, komen scharrelende vaarsen 500m van de stal in de bedrijfsplanning niet voor.

 • Fermer

  @ joannes, hebt U enig inzicht in het aantal te koop staande landbouwbedrijven in Nederland? Daarnaast, als de gemiddelde schuld per landbouwbedrijf 900.000 euro bedraagt, en er in verhouding een groot aantal 50+ boeren zonder opvolger zijn, die waarschijnlijk vrij zitten, hoe hoog zal de gemiddelde schuld per bedrijf met schuld dan wel niet zijn? Met opbrengstprijzen die al tig jaren niet stijgt, steeds hogere en meerdere eisen en kosten, wat voor toekomst ziet men nog?

 • boerke brabant

  @allemaal, verdienwaarde, oligopolie, neerwaartse spiraal, schuldenlast, maatschappelijk onhoudbaar verdienmodel etc etc.
  Zolang de boeren bij mij in de buurt nog iedere paar jaar een nieuwe grotere tractor kopen, en ruim 7 euro voor grond betalen, en ligboxstallen bouwen die vervolgens half leeg staan, dan is het nog niet zo slecht gesteld met de verdienwaarde. En joannes , voordat je weer begint over banken en schuldenlast. De tijd zal het leren wie er gelijk heeft. Of die boer met zijn vaarzen in de wei toekomst heeft of die boer die z'n vee binnenhoudt en de loonwerker belt. Wilde alleen maar duidelijk maken dat deze boer lijkt de genieten van zijn werk. Als die vervolgens een bord in de wei zet met open boererij dag , en daar scharrelmelk gaat verkopen en vleespakketten en koeknuffelarrangementen , dan kan het best leuk voor hem uitpakken. (moet die wel willen)

 • Fermer

  @boerke brabant, daar zit hem nou net de kneep. 7 euro voor grond betalen is goed voor de bank en voor Nederland.
  De enigste winst voor de melkveehouderij is de gestegen grondprijs geweest. Dat gaf steeds weer kans tot een hogere leencapaciteit. Alles is tegenwoordig gefinancieerd met geleend geld. De bank heeft in zoverre risico dat tegenover grond van 7 euro reeds aanwezige eigen grond staat. Mocht het mis gaan, dan ben je de aangekochte grond en je eigen oorspronkelijke grond kwijt.
  Ook je trekker of ander leuk materieel kon van je hogere lening betaald worden, dus goed voor de (agrarische) economie. Als boer heb je alleen wat aan dure grond als je stopt en verkoopt, dan kun je de waardestijging in je zak steken.
  Melkveehouderij op zich levert weiniog op, na aftrek van je toeslagrechten blijft er haast niks over, en dan moet je je arbeid, geinvesteerd kapitaal en risico al laag aanhouden. Natuurlijk het is je leven, boeren, maar de hele keten eromheen heeft een goed rendement, de boer moet van subsidie en een opgeblazen grondprijs leven, met alle risico's en afhankelijkheid die daarbij horen.

 • veldzicht

  Leuke reportage van een gewoon doorsnee bedrijf waar niet iedere
  stap die verzet wordt,word berekent,zulke bedrijven houden het volgens mij nog lang vol,alleen waarom die pinken niet los in die veewagen
  hoef je je ook niet te pleuris te trekken aan zo,n eigenwijs beest.

 • joannes

  @emmerei, ik ken de cijfers en dat punt wil ik juist maken! Bedrijven zijn gemiddeld te hoog gefinancierd om maatschappelijk vriendelijk te boeren. De Banken hebben deze situatie gecreëerd door precies zoals je aangeeft grond in eigendom als garantie te nemen. In de portefeuille van de Banken liggen de garanties voor die gem. 900.000€ schuld ruim boven de 50%.Een ruim voldoende buffer voor een eventueel faillissement. Het risiko ligt compleet bij de betrokken boer die grootschalig en efficiënt gebudgetteerd is. Daarom is het zo zuur dat de die Boer niet van zijn beesten in de wei kan genieten en gegijzeld is in de hoog efficiënte methodes gepromoot de Van Doorn en consorten. Je weet wel die van de Rabo die met de Politiek zo goed overweg kan.

 • Fermer

  @joannes, misschien kan een jonge boer, die tegenwoordig allemaal Wageningen UV of minimaal HAS hebben gehad, mij, met slechts MAS, en ons allen, uitleggen hoe de tegenwoordige generatie hun toekomst zien in deze gegijzelde situatie, en er ooit weer een gezonde financiële agrarische sector kan ontstaan.

 • Fermer

  NAJK, i.p.v. jullie nietszeggende 3.0 blogs, had ik van jullie in deze discussie, over de wankele positie en in de handen van een redeloos parlement en bijna failliete banken vekerende toekomst van agrarisch Nederland, een heldere mening verwacht.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.