Rundveehouderij

Foto & video 10778 x bekeken 10 reactieslaatste update:16 apr 2014

Mooie stal, mestrobot vraagt aandacht

Maatschap Schellekens liet in 2012 een nieuwe ligboxenstal met emissiearme vloer, melkrobots en voerrobot bouwen. Hoe zijn de ervaringen tot nu toe?

Foto

 • Ronnie (28), Marijke (27), Aukje (0), Maria (58) en Sjef (67) Schellekens staan voor hun melkveebedrijf in Goirle (N-Br.). Ronnie, Maria en Sjef vormen samen met William (34) en Carolien (33, beiden niet op de foto) de maatschap. Ze hebben een bedrijf met 110 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 54 hectare land. Medio 2012 liet de maatschap een nieuwe ligboxenstal bouwen. Boerderij vroeg naar de ervaringen met de stal.

  Ronnie (28), Marijke (27), Aukje (0), Maria (58) en Sjef (67) Schellekens staan voor hun melkveebedrijf in Goirle (N-Br.). Ronnie, Maria en Sjef vormen samen met William (34) en Carolien (33, beiden niet op de foto) de maatschap. Ze hebben een bedrijf met 110 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 54 hectare land. Medio 2012 liet de maatschap een nieuwe ligboxenstal bouwen. Boerderij vroeg naar de ervaringen met de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van de ligboxenstal die plaats biedt aan 200 melkkoeien. Tijdens de stalbouw stonden dierwelzijn en arbeidsgemak centraal. De maatschap stak flink in op automatisering. Zo zijn er twee melkrobots en is er een automatisch voersysteem.

  Een overzicht van de ligboxenstal die plaats biedt aan 200 melkkoeien. Tijdens de stalbouw stonden dierwelzijn en arbeidsgemak centraal. De maatschap stak flink in op automatisering. Zo zijn er twee melkrobots en is er een automatisch voersysteem.

  Foto: Bert Jansen
 • De open voorkant van de stal springt direct in het oog. Dit is een 'gat' van 20 bij 3 meter met een goed vastgezet ventilatiegordijn. In de praktijk pakte dat perfect uit, stelt Ronnie Schellekens. De meeste wind komt van deze kant en dat doet de diergezondheid veel goeds. Er zijn nu minder uierontstekingen, het celgetal daalde van 250 naar 130.

  De open voorkant van de stal springt direct in het oog. Dit is een 'gat' van 20 bij 3 meter met een goed vastgezet ventilatiegordijn. In de praktijk pakte dat perfect uit, stelt Ronnie Schellekens. De meeste wind komt van deze kant en dat doet de diergezondheid veel goeds. Er zijn nu minder uierontstekingen, het celgetal daalde van 250 naar 130.

  Foto: Bert Jansen
 • Een panorama van de ligboxenstal, genomen vanaf de loopbrug die over de hele lengte van de stal loopt. Rechts is ook nog het witte kantoor op de eerste etage te zien.

  Een panorama van de ligboxenstal, genomen vanaf de loopbrug die over de hele lengte van de stal loopt. Rechts is ook nog het witte kantoor op de eerste etage te zien.

  Foto: Bert Jansen
 • Een 'normaal' overzicht in de stal. De stal is met 110 melkkoeien nu nog onderbezet. Schellekens wil gestaag met zijn veestapel doorgroeien. Helemaal links in beeld bevinden zich het jongveegedeelte en een ruim strohok.

  Een 'normaal' overzicht in de stal. De stal is met 110 melkkoeien nu nog onderbezet. Schellekens wil gestaag met zijn veestapel doorgroeien. Helemaal links in beeld bevinden zich het jongveegedeelte en een ruim strohok.

  Foto: Bert Jansen
 • Schellekens koos voor twee melkrobots achterin de stal. Dat systeem geeft hem veel arbeidsgemak. Al vindt de veehouders de onderhoudskosten wel redelijk fors.

  Schellekens koos voor twee melkrobots achterin de stal. Dat systeem geeft hem veel arbeidsgemak. Al vindt de veehouders de onderhoudskosten wel redelijk fors.

  Foto: Bert Jansen
 • De melkproductie is in de afgelopen anderhalf jaar verder omhooggegaan. De productie was medio 2012 nog 27 à 28 liter per dag. Nu zit die productie op 30 liter.

  De melkproductie is in de afgelopen anderhalf jaar verder omhooggegaan. De productie was medio 2012 nog 27 à 28 liter per dag. Nu zit die productie op 30 liter.

  Foto: Bert Jansen
 • De stal is al op groei berekend. Rechts van de tweede melkrobot is ruimte gereserveerd voor een derde robot.

  De stal is al op groei berekend. Rechts van de tweede melkrobot is ruimte gereserveerd voor een derde robot.

  Foto: Bert Jansen
 • Meer automatisering: Schellekens koos voor een automatisch voersysteem. Hier begint de voerrobot aan zijn ronde door de stal. De veehouder is zeer tevreden over het systeem dat hem veel werk uit handen neemt. De voergang is overigens 2,30 meter breed.

  Meer automatisering: Schellekens koos voor een automatisch voersysteem. Hier begint de voerrobot aan zijn ronde door de stal. De veehouder is zeer tevreden over het systeem dat hem veel werk uit handen neemt. De voergang is overigens 2,30 meter breed.

  Foto: Bert Jansen
 • In het begin was er soms nog wel een probleem met de oversteek van de mestrobot op de voergang. Voer- en mestrobot konden daar met elkaar in botsing komen. Daarvoor is nu deze oplossing gevonden: een spoorwegovergang. Voordat de voerrobot aan zijn ronde begint, gaan automatisch de twee hekken aan de zijkanten van de voergang naar beneden. De mestrobot kan er dan niet meer door.

  In het begin was er soms nog wel een probleem met de oversteek van de mestrobot op de voergang. Voer- en mestrobot konden daar met elkaar in botsing komen. Daarvoor is nu deze oplossing gevonden: een spoorwegovergang. Voordat de voerrobot aan zijn ronde begint, gaan automatisch de twee hekken aan de zijkanten van de voergang naar beneden. De mestrobot kan er dan niet meer door.

  Foto: Bert Jansen
 • Vretende koeien als de voerrobot net langs is geweest. De robot scheelt Schellekens veel arbeidstijd. Vroeger voerde hij twee uur per dag, nu kost het voersysteem hem één uur per drie dagen.

  Vretende koeien als de voerrobot net langs is geweest. De robot scheelt Schellekens veel arbeidstijd. Vroeger voerde hij twee uur per dag, nu kost het voersysteem hem één uur per drie dagen.

  Foto: Bert Jansen
 • De melkrobots en het automatische voersysteem zouden in een proef ook met elkaar moeten gaan communiceren. Maar dat werkte maar deels. Zo is droogzetten bijvoorbeeld geen probleem, maar lukt separeren in een strohok dan weer niet. Schellekens moet daardoor nog steeds alles handmatig invullen. Dat is geen ramp, maar als proef is het mislukt, stelt hij. Dat ligt volgens hem vooral aan de melkrobotfabrikant.

  De melkrobots en het automatische voersysteem zouden in een proef ook met elkaar moeten gaan communiceren. Maar dat werkte maar deels. Zo is droogzetten bijvoorbeeld geen probleem, maar lukt separeren in een strohok dan weer niet. Schellekens moet daardoor nog steeds alles handmatig invullen. Dat is geen ramp, maar als proef is het mislukt, stelt hij. Dat ligt volgens hem vooral aan de melkrobotfabrikant.

  Foto: Bert Jansen
 • De voerbunkers achterin de stal. Schellekens werkt op dit moment met acht rantsoenen.

  De voerbunkers achterin de stal. Schellekens werkt op dit moment met acht rantsoenen.

  Foto: Bert Jansen
 • De koeien lopen op een Eco-vloer van Veld-V. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,4 kg per dier (bij opstallen). De dieren lopen er volgens Schellekens erg goed op.

  De koeien lopen op een Eco-vloer van Veld-V. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,4 kg per dier (bij opstallen). De dieren lopen er volgens Schellekens erg goed op.

  Foto: Bert Jansen
 • Een detail van de emissiearme vloer. Een nadeel is dat de mest te snel aankoekt aan de kleppen onder de vloer, aldus Schellekens. Daardoor raken die verstopt. Dat is normaal gesproken niet zo'n probleem, omdat die één keer per jaar worden schoongemaakt. Toch is het in de praktijk wel lastig. De mestrobot werkt na anderhalf jaar namelijk nog steeds niet optimaal.

  Een detail van de emissiearme vloer. Een nadeel is dat de mest te snel aankoekt aan de kleppen onder de vloer, aldus Schellekens. Daardoor raken die verstopt. Dat is normaal gesproken niet zo'n probleem, omdat die één keer per jaar worden schoongemaakt. Toch is het in de praktijk wel lastig. De mestrobot werkt na anderhalf jaar namelijk nog steeds niet optimaal.

  Foto: Bert Jansen
 • Dit is die mestrobot. Die valt Schellekens tot nu toe erg tegen. De robot staat nog altijd te vaak stil. Vervelend, ook omdat de veehouder al veel aanpassingen heeft gedaan. Zo zijn de lagers en bandjes vervangen en zijn ook de routes aangepast. Helpen deed het echter niet.

  Dit is die mestrobot. Die valt Schellekens tot nu toe erg tegen. De robot staat nog altijd te vaak stil. Vervelend, ook omdat de veehouder al veel aanpassingen heeft gedaan. Zo zijn de lagers en bandjes vervangen en zijn ook de routes aangepast. Helpen deed het echter niet.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van de ligboxen in de stal. De koeien lagen eerst op rubber matten met zaagsel. Maar dat werd te nat. Daarom verving Schellekens het zaagsel door het drogere vlas. Dat pakte goed uit. Het enige nadeel: het vlas koekt sneller aan aan de kleppen onder de emissiearme vloer.

  Een overzicht van de ligboxen in de stal. De koeien lagen eerst op rubber matten met zaagsel. Maar dat werd te nat. Daarom verving Schellekens het zaagsel door het drogere vlas. Dat pakte goed uit. Het enige nadeel: het vlas koekt sneller aan aan de kleppen onder de emissiearme vloer.

  Foto: Bert Jansen
 • Schellekens koos voor 'meegaande' schoftbomen in de ligboxen. Dat werkt goed. Al plaatste hij de schoftbomen wel iets verder naar achteren. Daardoor bevuilen de dieren zichzelf minder vaak.

  Schellekens koos voor 'meegaande' schoftbomen in de ligboxen. Dat werkt goed. Al plaatste hij de schoftbomen wel iets verder naar achteren. Daardoor bevuilen de dieren zichzelf minder vaak.

  Foto: Bert Jansen
 • In de stal hangen zes van deze grote ventilatoren. Bij 22 graden beginnen ze te draaien. Daarboven komt er telkens een tandje bij. Bij 27 graden draaien de ventilatoren voluit.

  In de stal hangen zes van deze grote ventilatoren. Bij 22 graden beginnen ze te draaien. Daarboven komt er telkens een tandje bij. Bij 27 graden draaien de ventilatoren voluit.

  Foto: Bert Jansen
 • Schellekens plaatste extra hekwerk (midden) in het jongveegedeelte van de stal. De mestrobot kan er precies onderdoor.

  Schellekens plaatste extra hekwerk (midden) in het jongveegedeelte van de stal. De mestrobot kan er precies onderdoor.

  Foto: Bert Jansen
 • Het strohok is aangepast en bestaat nu uit drie afzonderlijke delen. In het eerste en tweede hok staat een kalverdrinkautomaat. Het derde hok is bestemd voor de gespeende kalveren. De dieren lopen nu ook op roosters met stro. Voorheen was dat alleen stro, maar dat werd snel te vuil.

  Het strohok is aangepast en bestaat nu uit drie afzonderlijke delen. In het eerste en tweede hok staat een kalverdrinkautomaat. Het derde hok is bestemd voor de gespeende kalveren. De dieren lopen nu ook op roosters met stro. Voorheen was dat alleen stro, maar dat werd snel te vuil.

  Foto: Bert Jansen
 • Schellekens liet zes nieuwe sleufsilo's achter de stal bouwen. Het grote voordeel: kortere lijnen naar de voerbunkers achterin de stal.

Naast een melkveebedrijf heeft de familie Schellekens ook een eetcafé www.denoverkant.nl en een campingboerderij www.breehees.nl.

  Schellekens liet zes nieuwe sleufsilo's achter de stal bouwen. Het grote voordeel: kortere lijnen naar de voerbunkers achterin de stal. Naast een melkveebedrijf heeft de familie Schellekens ook een eetcafé www.denoverkant.nl en een campingboerderij www.breehees.nl.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • somporn

  Misschien een domme vraag?
  De ammoniakuitstoot is berekend op 8,4 kg per dier,waarom wordt die berekend?
  Is dit niet te meten?
  Als dit wordt berekend dan is dat dus een aanname en kan men daar dus niet 100% zekerheid voor geven.
  Wat gebeurt er bij rantsoen wisseling,wordt dit meer of minder?
  Door de derogatie van 80/20 ipv 70/30 wordt er straks minder mais gevoerd,welke invloed heeft dit op de ammoniakuitstoot ?

 • hillmanje

  Voergang en mestrobot die elkaar kruisen geeft toch een flinke smeerboel!. Lijkt me ook niet echt gezond om koeien met mest besmeurd voer te laten eten.

 • rood1234

  @hillmanje. De voerrobot rijdt niet over het voerpad, hij hangt namelijk aan een rail een stukje boven de grond. Ik snap je reactie, maar daar wordt natuurlijk vooraf wel over nagedacht!

 • hillmanje

  @rood1234. Ik heb het niet over de voerrobot die boven de grond zweeft maar de mestrobot die een stuk van de voergang besmeurd. De voerrobot zal op dit stuk wel geen voer lossen maar koeien werken het voer wel op het vuil gedeelte (zoals op de foto te zien is).

 • rood1234

  @rood1234, ik begrijp je reactie, zou een simpel schotje misschien helpen? of wordt er ook automatisch voer aangeschoven?

 • harm59

  jammer dat de mestrobot ook bij het jongvee komt. Hebben ze nagedacht over mortellaro?

 • BO(skabout)ER

  @harm59; misschien heeft deze boer wel geen last van mortellaro, dat is ook nog mogelijk.

 • r schellekens

  Door de aankoop van vee drie jaar terug is er nu wel mortellaro aanwezig. Dit geeft dus ook een probleem Bij het jongvee. Deels Door mest robot maar ook doordat de droge koeien aan die kant staan.

 • Mfb

  Mooie stal, wel jammer dat de koeien niet (meer?) buiten kunnen komen.

 • mnoordman1

  zo'n mestrobobot op die vloer is een groot drama ik melk bij een boer die dezelfde combinatie heeft en heeft precies de zelfde problemen als dat er hier wordt vermeld. ook al van alles geprobeerd en gedaan en nog steeds veel storing met dat ding. helemaal in de zomer dan wordt ie gewoon uit gezet want dan kan hij het helemaal niet aan

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.