Rundveehouderij

Foto & video 10 reacties

Mais zaaien op 1 april

Melkveehouders Jos en William Donkers lieten begin deze week al 16 hectare mais zaaien. Ze streven er naar om de mais zo vroeg mogelijk te zaaien. Vanwege het vroege voorjaar resulteerde dat dit jaar wel in een extreem vroege zaaidatum.

Foto

 • Maatschap Donkers melkt in Erp (N.-Br.) 240 koeien. De broers Jos (foto) en William streven er naar om de mais zo vroeg mogelijk te zaaien. Vanwege het vroege voorjaar resulteerde dat dit jaar wel in een extreem vroege zaaidatum; Op 1 april al zaaide de loonwerker 16 hectare Torres. Vroeg zaaien geeft volgens Jos een hogere opbrengst. De risico's op bijvoorbeeld vorstschade ziet hij als beperkt. 'Nachtvorst is altijd een risico, maar in april of mei kan het net zo goed ook nog vriezen. Vorig jaar zaaiden we rond 6 april en kregen we ook late nachtvorst. Onze mais zat toen al in het zesbladsstadium en kon meer hebben dan de later gezaaide mais. Het is maar net hoe het loopt.'

  Maatschap Donkers melkt in Erp (N.-Br.) 240 koeien. De broers Jos (foto) en William streven er naar om de mais zo vroeg mogelijk te zaaien. Vanwege het vroege voorjaar resulteerde dat dit jaar wel in een extreem vroege zaaidatum; Op 1 april al zaaide de loonwerker 16 hectare Torres. Vroeg zaaien geeft volgens Jos een hogere opbrengst. De risico's op bijvoorbeeld vorstschade ziet hij als beperkt. 'Nachtvorst is altijd een risico, maar in april of mei kan het net zo goed ook nog vriezen. Vorig jaar zaaiden we rond 6 april en kregen we ook late nachtvorst. Onze mais zat toen al in het zesbladsstadium en kon meer hebben dan de later gezaaide mais. Het is maar net hoe het loopt.'

  Foto: Van Assendelft
 • De broers zitten vooral op hogere zandgrond, daarom kunnen ze al vrij vroeg bemesten. De percelen die ze deze week zaaiden lagen zelfs al twee weken zaaiklaar. De grond is al mooi opgewarmd. 'Maar in maart al mais zaaien vonden we toch wat te grof, dus hebben we gewacht tot april.' Zegt Jos.

  De broers zitten vooral op hogere zandgrond, daarom kunnen ze al vrij vroeg bemesten. De percelen die ze deze week zaaiden lagen zelfs al twee weken zaaiklaar. De grond is al mooi opgewarmd. 'Maar in maart al mais zaaien vonden we toch wat te grof, dus hebben we gewacht tot april.' Zegt Jos.

  Foto: Van Assendelft
 • De zandgrond stuift al flink al loonbedrijf Rovers uit Boekel met de twaalfrijer passeert. De omstandigheden waren volgens Jos deze week perfect; 'we zaaiden op 3 tot 4 centimeter diep en daar zat precies ook het vocht.'

  De zandgrond stuift al flink al loonbedrijf Rovers uit Boekel met de twaalfrijer passeert. De omstandigheden waren volgens Jos deze week perfect; 'we zaaiden op 3 tot 4 centimeter diep en daar zat precies ook het vocht.'

  Foto: Van Assendelft
 • Door vroeg te zaaien en laat te hakselen willen de broers het groeiseizoen en de opbrengstcapaciteit van de grond maximaal benutten. Dat geeft een hogere opbrengst. Lees meer over de visie op vroeg zaaien in Boerderij Vandaag op vrijdag 4 april.

  Door vroeg te zaaien en laat te hakselen willen de broers het groeiseizoen en de opbrengstcapaciteit van de grond maximaal benutten. Dat geeft een hogere opbrengst. Lees meer over de visie op vroeg zaaien in Boerderij Vandaag op vrijdag 4 april.

  Foto: Van Assendelft

Laatste reacties

 • ed12345

  Donkers je hoeft niet zo bang te zijn met vroeg zaaien,toen ik hier begon zaaide men niet voor half mei .nu zeggen we als de grond 10 graden is, zaaien en niet te veel naar de kalender kijken .Mais kan wel een klein beetje nachtvorst hebben ,de eerste blaatjes vriezen dan af maar begint gewoon weer opnieuw .Ik weet niet of jullie voor korrelmais gaan of hakselen
  maar de korrelmais vroeg gezaaid wint het meestal in opbrengst en vochtigheid van later gezaaid.Soms sla je plank mis als het echt langere periode erg nat en koud wordt ,maar ja daar ben je boer voor je doet je best en soms pakt dat verkeerd uit

 • masmas

  het risico is groter bij mais als bij bieten vind ik. Ten vroegste 15 april hier om mais te zaaien

 • ghlegebeke

  er blijft toch veel mais over i.v.b met de nieuwe mestwet
  wat kan het jouw schelen de loonwerker wil ook wel 2keer
  zaaien

 • hendrikkerkhofs@telenet.be

  ik heb mijn korrelmais op 30/3 gezaaid, vond het jammer om de leemgrond te laten uitdrogen na het drijfmest rijden.

 • TBaijens

  beste colega;s lekker mais zaaien want in de zak groeit ie niet.

 • ed12345

  ghlegebeke later zaaien pakt ook niet altijd goed uit .Ik heb het hier ook wel gezien wachten en later zaaien dan heet en droog gevolg slechte opkomst en later nog plantjes kapot omdat hun wortels langzamer groeien als het vocht in de grond, zakt .Wat je ook doet er is altijd een mogelijkheid dat het verkeerd uitpakt Als de grond en de temperatuur goed zijn is er volgens mij maar een juiste beslissing en dat is ZAAIEN
  De opkomst is dan snel en de jonge plantjes groeien vlug groot om droogte op nat beter te kunnen weerstaan

 • pietjeeigenwijs

  Ik vraag me af waarom er nog niet op 37cm gezaaid wordt?
  betere benutting van mest, en het land sneller dicht!

 • donkersmelkvee

  Stereo zaaien hebben we hier ook wel eens overwogen evenals volvelds. Is er iemand die hier ervaring mee?

 • Wiegehts

  wij hebbenwel is volvelds gezaait.
  De resultaten zijn niet veel anders al de standaard zaaiafstand.
  het grootste nadaal was toen dat het zaad niet aangedrukt in de grond kwam wat de ontwikkeling in het begin toch wat te kort deed.

 • alco1

  Als de bemestingstoestand van de grond nog goed op peil is zal volvelds en op 37 cm rijafstand maar weinig verschil laten zien. Echter als door de steeds verder gaande verschraling rijenbemesting aantrekkelijk wordt, kun je net zo goed tweemaal zaaien op 37 cm.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.