Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Kaasmaken voor het oog van het publiek

Nederlandse emigranten Rolf en Marieke Penterman veroverden met hun bedrijf Holland's Family Cheese de afgelopen jaren een plekje in de top van de Amerikaanse kaaswereld. In februari openden ze hun nieuwe kaasboerderij in Thorp, Wisconsin, om de productie van de Marieke Gouda-kazen verder op te schroeven en het melkveebedrijf en de kaasmakerij open te stellen voor publiek.

Foto

 • Marieke komt oorspronkelijk uit Weerselo in Twente (Ov.). Rolf uit Zieuwent in de Achterhoek (Gld.). Allebei komen ze van een melkveehouderij. Rolf emigreerde in 2002 samen met zijn broer Sander naar Thorp (VS). Hoewel aanvankelijk partners, boerden de broers later afzonderlijk verder. Marieke maakte de overtocht in 2003.

  Marieke komt oorspronkelijk uit Weerselo in Twente (Ov.). Rolf uit Zieuwent in de Achterhoek (Gld.). Allebei komen ze van een melkveehouderij. Rolf emigreerde in 2002 samen met zijn broer Sander naar Thorp (VS). Hoewel aanvankelijk partners, boerden de broers later afzonderlijk verder. Marieke maakte de overtocht in 2003.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Aan de zuidkant van Thorp, een dorp met ruim 1.600 inwoners, vlakbij highway 29, ligt de nieuwe kaasboerderij met 65 hectare. Daarvan wordt 40 hectare verhuurd aan een akkerbouwer die snijmais verbouwt, 12 hectare is bos waarin de familie een woonhuis bouwt en 13 hectare zijn voor melkveebedrijf en kaasmakerij. De locatie is ideaal, zegt Rolf, want goed zichtbaar en makkelijk te bezoeken. Het was een wens om de kaasboerderij met agrotoerisme te combineren, iets wat in Wisconsin maar weinig voorkomt.

  Aan de zuidkant van Thorp, een dorp met ruim 1.600 inwoners, vlakbij highway 29, ligt de nieuwe kaasboerderij met 65 hectare. Daarvan wordt 40 hectare verhuurd aan een akkerbouwer die snijmais verbouwt, 12 hectare is bos waarin de familie een woonhuis bouwt en 13 hectare zijn voor melkveebedrijf en kaasmakerij. De locatie is ideaal, zegt Rolf, want goed zichtbaar en makkelijk te bezoeken. Het was een wens om de kaasboerderij met agrotoerisme te combineren, iets wat in Wisconsin maar weinig voorkomt.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Pentermans veestapel bestaat uit 370 melkkoeien en zestig droge koeien. De Brown Swiss en zwart- en witbonte Holsteinkoeien worden drie keer per dag gemolken (om 5.00, 13.00 en 21.00 uur) en geven gemiddeld elk 82 pond melk per dag. In totaal ongeveer 30.000 pond per dag. Daarvan gaat iets meer dan een derde naar eigen kaas en de rest wordt opgehaald door de Lynn Dairy-melkfabriek.

  Pentermans veestapel bestaat uit 370 melkkoeien en zestig droge koeien. De Brown Swiss en zwart- en witbonte Holsteinkoeien worden drie keer per dag gemolken (om 5.00, 13.00 en 21.00 uur) en geven gemiddeld elk 82 pond melk per dag. In totaal ongeveer 30.000 pond per dag. Daarvan gaat iets meer dan een derde naar eigen kaas en de rest wordt opgehaald door de Lynn Dairy-melkfabriek.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Tegenover de stal liggen de kaaswinkel en de kaasmakerij. Hoewel volop in productie, moet er buiten nog het nodige gebeuren, zoals de afwerking van de buitenzijde van de winkel en kaasmakerij en de bestrating en beplanting van het erf.

  Tegenover de stal liggen de kaaswinkel en de kaasmakerij. Hoewel volop in productie, moet er buiten nog het nodige gebeuren, zoals de afwerking van de buitenzijde van de winkel en kaasmakerij en de bestrating en beplanting van het erf.

  Foto: Luc van Kemenade
 • De rauwe melk wordt rechtstreeks in het kaasvat gepompt en binnen vijf uur verwerkt. “Dat is uniek”, zegt Rolf. “De meeste boeren hier willen hun vingers niet branden aan rauwe melk, uit angst te worden aangeklaagd als er wat misgaat.” De meeste kazen in de VS zijn daarom gemaakt met gepasteuriseerde melk. Maar verse rauwe melk die warm het kaasvat in gaat, is het beste ingrediënt voor een smaakvolle kaas, aldus familie Penterman. Bovendien heb je weinig transportkosten.

  De rauwe melk wordt rechtstreeks in het kaasvat gepompt en binnen vijf uur verwerkt. “Dat is uniek”, zegt Rolf. “De meeste boeren hier willen hun vingers niet branden aan rauwe melk, uit angst te worden aangeklaagd als er wat misgaat.” De meeste kazen in de VS zijn daarom gemaakt met gepasteuriseerde melk. Maar verse rauwe melk die warm het kaasvat in gaat, is het beste ingrediënt voor een smaakvolle kaas, aldus familie Penterman. Bovendien heb je weinig transportkosten.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Marieke voegt kruiden toe die ze uit Nederland importeert, zoals komijn, fenegriek en brandnetel. De Goudse kaas heeft inmiddels ook een Amerikaans smaakje gekregen: een van de populairste varianten is de Marieke Gouda met jalapeño, een chilipeper populair in Mexico en het zuiden van de VS.

  Marieke voegt kruiden toe die ze uit Nederland importeert, zoals komijn, fenegriek en brandnetel. De Goudse kaas heeft inmiddels ook een Amerikaans smaakje gekregen: een van de populairste varianten is de Marieke Gouda met jalapeño, een chilipeper populair in Mexico en het zuiden van de VS.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Marieke maakt elke dag veertig wielen van elk 20 pond. Om 6.00 uur loopt de eerste melk in het vat. “We staan op het punt om de productie te verhogen”, zegt ze, “daarvoor willen we twee extra werknemers aannemen.” Vanuit de pers krijgen de kazen een pekelbad van tweeënhalve dag (60 uur). De temperatuur van het water is 12 graden en Marieke houdt de pH- en zoutwaarden nauwkeurig in de gaten.

  Marieke maakt elke dag veertig wielen van elk 20 pond. Om 6.00 uur loopt de eerste melk in het vat. “We staan op het punt om de productie te verhogen”, zegt ze, “daarvoor willen we twee extra werknemers aannemen.” Vanuit de pers krijgen de kazen een pekelbad van tweeënhalve dag (60 uur). De temperatuur van het water is 12 graden en Marieke houdt de pH- en zoutwaarden nauwkeurig in de gaten.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Voordat ze de plank opgaan om te rijpen, krijgt elke kaas een unieke streepjescode en volgnummer. Zo kan elk product, waar het ook terecht komt, precies worden getraceerd. Elke kaas blijft minstens zestig dagen op de plank liggen voordat het de markt op gaat. Dat geeft voldoende tijd om te testen op ongewenste bacteriën. “Zo’n foute kaas wil je echt de deur niet uithebben”, zegt Rolf. “Je kunt de kaas wel terugnemen, maar je naam is foetsie. Een nachtmerrie.”

  Voordat ze de plank opgaan om te rijpen, krijgt elke kaas een unieke streepjescode en volgnummer. Zo kan elk product, waar het ook terecht komt, precies worden getraceerd. Elke kaas blijft minstens zestig dagen op de plank liggen voordat het de markt op gaat. Dat geeft voldoende tijd om te testen op ongewenste bacteriën. “Zo’n foute kaas wil je echt de deur niet uithebben”, zegt Rolf. “Je kunt de kaas wel terugnemen, maar je naam is foetsie. Een nachtmerrie.”

  Foto: Luc van Kemenade
 • Marieke’s carrière als kaasmaakster kende een vliegende start. Ze maakte haar eerste commerciële kazen op 22 november 2006. Niet veel later zat ze met Rolf uitgedost op een gala in Green Bay om een prijs op te halen. Tijdens het WK Kaasmaken dit jaar behoorde Marieke’s Gouda tot de zestien finalisten, geselecteerd uit 2.506 ingezonden kazen. Mariek haalde verschillende gouden medailles in subcategorieën, zoals die van beste Goudse kaas. In 2013 werd haar Marieke Gouda Mature verkozen tot beste kaas van Amerika.

  Marieke’s carrière als kaasmaakster kende een vliegende start. Ze maakte haar eerste commerciële kazen op 22 november 2006. Niet veel later zat ze met Rolf uitgedost op een gala in Green Bay om een prijs op te halen. Tijdens het WK Kaasmaken dit jaar behoorde Marieke’s Gouda tot de zestien finalisten, geselecteerd uit 2.506 ingezonden kazen. Mariek haalde verschillende gouden medailles in subcategorieën, zoals die van beste Goudse kaas. In 2013 werd haar Marieke Gouda Mature verkozen tot beste kaas van Amerika.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Na het rijpproces, variërend van twee maanden tot twee jaar, wordt de kaas gesneden in een ‘pie cut’ (taartpunt) of ‘cake cut’ (cakeplak) en vacuüm verpakt. Eenmaal per dag worden de kazen opgehaald voor distributie. Marieke zegt geleerd te hebben van het verleden, waarin ze zo veel mogelijk produceerde om de kostprijs laag te houden, maar tegen een overvolle opslagruimte aanliep. “Ik voel me het meest op mijn gemak bij 3.500 wielen in opslag”, zegt ze.

  Na het rijpproces, variërend van twee maanden tot twee jaar, wordt de kaas gesneden in een ‘pie cut’ (taartpunt) of ‘cake cut’ (cakeplak) en vacuüm verpakt. Eenmaal per dag worden de kazen opgehaald voor distributie. Marieke zegt geleerd te hebben van het verleden, waarin ze zo veel mogelijk produceerde om de kostprijs laag te houden, maar tegen een overvolle opslagruimte aanliep. “Ik voel me het meest op mijn gemak bij 3.500 wielen in opslag”, zegt ze.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Bezoekers neuzen rond tussen verschillende soorten kaas en Nederlandse producten als stroopwafels, hagelslag en souvenirklompjes. Via ramen kunnen klanten meekijken met het productieproces in de kaasmakerij en de wielen zien rijpen. Het winkelpersoneel geeft uitleg. Boven de winkel is ook een conferentieruimte in gebruik. Marieke Gouda ligt in speciaalzaken voor zo’n €45 per kilo. Daar zitten distributeur en winkelier dan nog tussen. In de eigen kaaswinkel kost een kilo Marieke Gouda rond €20.

  Bezoekers neuzen rond tussen verschillende soorten kaas en Nederlandse producten als stroopwafels, hagelslag en souvenirklompjes. Via ramen kunnen klanten meekijken met het productieproces in de kaasmakerij en de wielen zien rijpen. Het winkelpersoneel geeft uitleg. Boven de winkel is ook een conferentieruimte in gebruik. Marieke Gouda ligt in speciaalzaken voor zo’n €45 per kilo. Daar zitten distributeur en winkelier dan nog tussen. In de eigen kaaswinkel kost een kilo Marieke Gouda rond €20.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Alles op de kaasboerderij gebeurt voor het oog van het publiek. Dat kan meekijken met het proces van kaasmaken en via ramen op de eerste verdieping van het melkveebedrijf zien hoe de koeien worden gemolken. Reden voor Rolf en Marieke en hun vijf kinderen om niet op de boerderij te gaan wonen. Ze bouwen nu een huis in het bos op hun land.

  Alles op de kaasboerderij gebeurt voor het oog van het publiek. Dat kan meekijken met het proces van kaasmaken en via ramen op de eerste verdieping van het melkveebedrijf zien hoe de koeien worden gemolken. Reden voor Rolf en Marieke en hun vijf kinderen om niet op de boerderij te gaan wonen. Ze bouwen nu een huis in het bos op hun land.

  Foto: Luc van Kemenade
 • De verse melk maakt een kleine omweg op weg naar de kaasmakerij, zodat bezoekers kunnen voelen hoe warm het is. Een idee van Joe’s Refrigeration Dairy Solutions, het bedrijf dat de kaasboerderij hielp inrichten.

  De verse melk maakt een kleine omweg op weg naar de kaasmakerij, zodat bezoekers kunnen voelen hoe warm het is. Een idee van Joe’s Refrigeration Dairy Solutions, het bedrijf dat de kaasboerderij hielp inrichten.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Er hangen veel camera’s op de kaasboerderij. Beveiliging is een belangrijke reden, maar openheid naar de consument toe ook. Wie in de winkel staat, kan via een televisiescherm boven de balie zien wat zich in de kaasmakerij, melkruimte en stal afspeelt. Marieke kijkt op haar telefoon mee.

  Er hangen veel camera’s op de kaasboerderij. Beveiliging is een belangrijke reden, maar openheid naar de consument toe ook. Wie in de winkel staat, kan via een televisiescherm boven de balie zien wat zich in de kaasmakerij, melkruimte en stal afspeelt. Marieke kijkt op haar telefoon mee.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Een groep bezoekers aan de kaasboerderij, winkeliers uit Californië die met een toerbus zijn gekomen, kijkt hun ogen uit in de stal. De winkeliers verdringen zich voor een hek met hun telefoons in de aanslag om een barende koe te filmen. ‘Awesome’, klinkt het.

  Een groep bezoekers aan de kaasboerderij, winkeliers uit Californië die met een toerbus zijn gekomen, kijkt hun ogen uit in de stal. De winkeliers verdringen zich voor een hek met hun telefoons in de aanslag om een barende koe te filmen. ‘Awesome’, klinkt het.

  Foto: Luc van Kemenade

Luc van Kemenade

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Interessant bedrijf met inspirerende plannen. Komt me heel wat aantrekkelijker over dan zo'n giga bedrijf met duizenden koeien waar groot nooit groot genoeg is.

 • Fermer

  Mooie reportage en knappe prestatie. Succes!

 • boerke brabant

  stond laatst een artikel op deze site over extra controles door campina op nederlandse melkveebedrijven. Was veel negatief commentaar op dit voornemen.
  Kijk hier, laat alles zien, mensen/consumenten smullen ervan. Komen met bussen tegelijk en nemen stukje kaas mee voor 20 euro per kilo.... dan heb je het goed begrepen als ondernemer !

 • Khalid en zijn maten

  Ziet er goed uit,echte ondernemers!

 • lactaria

  Veel success van uit Canada!

 • BLENKE

  knap werk mooi bedrijf succes verder.
  groeten richard

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.