Rundveehouderij

Foto & video

Inkuilen Voercentrum Gelderse Vallei

In Woudenberg is afgelopen week een voercentrum in gebruik genomen. Afgelopen woensdag werd het eerste gras ingekuild.

Foto

 • Walter Roubos, Marco van der Wind en Maarten Wolfswinkel(ontbreekt op de foto) raakten twee jaar geleden geïnspireerd door een spreker van het Voercentrum Friesland. Dat ging uiteindelijk failliet. Toch waagden zij de stap en is afgelopen week het eerste gras ingekuild. Er doen nu acht melkveehouders mee.

  Walter Roubos, Marco van der Wind en Maarten Wolfswinkel(ontbreekt op de foto) raakten twee jaar geleden geïnspireerd door een spreker van het Voercentrum Friesland. Dat ging uiteindelijk failliet. Toch waagden zij de stap en is afgelopen week het eerste gras ingekuild. Er doen nu acht melkveehouders mee.

  Foto: Ton Kastermans
 • Bij aankomst op het voercentrum gaat de trekker met de silagewagen over de weegbrug.

  Bij aankomst op het voercentrum gaat de trekker met de silagewagen over de weegbrug.

  Foto: Ton Kastermans
 • Iedere melkveehouder heeft eigen pasje. Dit wordt bij het op- en afrijden van de weegbrug gescand.

  Iedere melkveehouder heeft eigen pasje. Dit wordt bij het op- en afrijden van de weegbrug gescand.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het voercentrum heeft twee sleufsilo’s in gebruik voor grassilage. Alle trekkers hebben deze middag een kaart met een kleur achter de ramen liggen. Hierdoor is direct te zien welk gras van welke veehouder komt. Door het gras van alle veehouders over beide kuilen te verdelen ontstaan er twee kuilen met nagenoeg dezelfde inhoud.

  Het voercentrum heeft twee sleufsilo’s in gebruik voor grassilage. Alle trekkers hebben deze middag een kaart met een kleur achter de ramen liggen. Hierdoor is direct te zien welk gras van welke veehouder komt. Door het gras van alle veehouders over beide kuilen te verdelen ontstaan er twee kuilen met nagenoeg dezelfde inhoud.

  Foto: Ton Kastermans
 • Vanaf drie weken voor de oogst is er wekelijks een monster van het gras genomen bij iedere melkveehouder om de kwaliteit zo goed mogelijk in beeld te brengen. Na het legen van de silagewagen in de sleufsilo wordt er nog een monster van het gras genomen.

  Vanaf drie weken voor de oogst is er wekelijks een monster van het gras genomen bij iedere melkveehouder om de kwaliteit zo goed mogelijk in beeld te brengen. Na het legen van de silagewagen in de sleufsilo wordt er nog een monster van het gras genomen.

  Foto: Ton Kastermans
 • Op de zakken met grasmonsters is genoteerd van welke melkveehouder het gras afkomstig is, hoe laat en in welke kuil de monsters zijn genomen.

  Op de zakken met grasmonsters is genoteerd van welke melkveehouder het gras afkomstig is, hoe laat en in welke kuil de monsters zijn genomen.

  Foto: Ton Kastermans
 • De verzamelde grasmonsters worden onderzocht door BLGG Agroxpertus. Rond de oogstperiodes gedurende het jaar worden steeds nieuwe monsters genomen om te onderzoeken. Zo kan de kwaliteit goed in beeld worden gebracht.

  De verzamelde grasmonsters worden onderzocht door BLGG Agroxpertus. Rond de oogstperiodes gedurende het jaar worden steeds nieuwe monsters genomen om te onderzoeken. Zo kan de kwaliteit goed in beeld worden gebracht.

  Foto: Ton Kastermans
 • De loonwerkers van de verschillende melkveehouders werken deze dag goed samen om de centrale graskuilen te vullen en aan te rijden.

  De loonwerkers van de verschillende melkveehouders werken deze dag goed samen om de centrale graskuilen te vullen en aan te rijden.

  Foto: Ton Kastermans
 • Er is deze dag één persoon in dienst van het Voercentrum Gelderse Vallei. Hij rijdt de hele dag heen en weer over de twee kuilen om een broeiremmer met melkzuurbacterie te verspreiden.

  Er is deze dag één persoon in dienst van het Voercentrum Gelderse Vallei. Hij rijdt de hele dag heen en weer over de twee kuilen om een broeiremmer met melkzuurbacterie te verspreiden.

  Foto: Ton Kastermans
 • Bij het verlaten van het erf gaat de trekker met silagewagen opnieuw over de weegbrug. Er wordt een bonnetje geprint waarop het aantal kilo’s product dat is afgeleverd staat vermeld. Aan het einde van de dag weet iedere melkveehouder dan precies hoeveel ton product er afgeleverd zijn. Later komt de informatie over de kwaliteit van het geleverde gras hier nog bij. 

Zie ook de video:
http://landbouw.bbvms.com/p/boerderij/c/2310334.js

Of lees: 
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2014/4/Lage-drempel-voor-voercentrum-1509554W/

  Bij het verlaten van het erf gaat de trekker met silagewagen opnieuw over de weegbrug. Er wordt een bonnetje geprint waarop het aantal kilo’s product dat is afgeleverd staat vermeld. Aan het einde van de dag weet iedere melkveehouder dan precies hoeveel ton product er afgeleverd zijn. Later komt de informatie over de kwaliteit van het geleverde gras hier nog bij. Zie ook de video: http://landbouw.bbvms.com/p/boerderij/c/2310334.js Of lees: http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2014/4/Lage-drempel-voor-voercentrum-1509554W/

  Foto: Ton Kastermans

Of registreer je om te kunnen reageren.