Rundveehouderij

Foto & video 7789 x bekeken 3 reactieslaatste update:16 apr 2014

Brand versnelt uitbreiding

Siem van Leeuwen heeft een nieuwe ligboxenstal voor zijn melkkoeien. Opvallend zijn de open zijkanten, de behandelstraat achter de 2x18 swingover melkstal, 3 grote afkalfhokken met afkalfmatrassen en de emissiearme vloer. Vrijdag 4 april is de open dag.

Foto

 • Siem (30) en Iris (24) van Leeuwen in Heenvliet (Z-H.) hebben een nieuwe melkveestal, werktuigenloods en nieuw woonhuis. Brand in augustus 2012 verwoestte het woonhuis en aangebouwde huisstal. De plannen voor het uitbreiden van het melkveebedrijf kwamen in stroomversnelling en anderhalf jaar na dato is de nieuwe stal in gebruik.

  Siem (30) en Iris (24) van Leeuwen in Heenvliet (Z-H.) hebben een nieuwe melkveestal, werktuigenloods en nieuw woonhuis. Brand in augustus 2012 verwoestte het woonhuis en aangebouwde huisstal. De plannen voor het uitbreiden van het melkveebedrijf kwamen in stroomversnelling en anderhalf jaar na dato is de nieuwe stal in gebruik.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De nieuwe stal is 55 bij 38 meter en biedt plaats aan 165 koeien, gebouwd door Hogendoorn bv uit Werkhoven. Dit is meer dan het dubbele ten opzichte van de oude stal. Die bood plaats aan 60 koeien. Na de brand zette Siem direct in op uitbreiding door al zijn vaarzen met gesekst sperma te insemineren. Er ontstond een lichte overbezetting maar dit is nu verleden tijd.

  De nieuwe stal is 55 bij 38 meter en biedt plaats aan 165 koeien, gebouwd door Hogendoorn bv uit Werkhoven. Dit is meer dan het dubbele ten opzichte van de oude stal. Die bood plaats aan 60 koeien. Na de brand zette Siem direct in op uitbreiding door al zijn vaarzen met gesekst sperma te insemineren. Er ontstond een lichte overbezetting maar dit is nu verleden tijd.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Op de foto een overzicht van de stal. Links bevinden zich de melkstal en de behandelstraat, rechts is de afkalfruimte en de huisvesting voor de droge koeien. De open zijkanten zorgen voor een goede natuurlijke ventilatie. Het is erg licht in de stal door de lichtstraat van 4 meter met geïntegreerde oversteeknok. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kost €6.500,- per koe plaats. Dit is inclusief de stalinrichting, nieuw aangelegde sleufsilo’s en een nieuwe werktuigenloods.

  Op de foto een overzicht van de stal. Links bevinden zich de melkstal en de behandelstraat, rechts is de afkalfruimte en de huisvesting voor de droge koeien. De open zijkanten zorgen voor een goede natuurlijke ventilatie. Het is erg licht in de stal door de lichtstraat van 4 meter met geïntegreerde oversteeknok. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kost €6.500,- per koe plaats. Dit is inclusief de stalinrichting, nieuw aangelegde sleufsilo’s en een nieuwe werktuigenloods.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De speciale afkalfmatrassen vallen op. Er zijn drie afkalfruimtes gerealiseerd met ieder een oppervlakte van 40m², de roosters niet meegeteld. Siem wilde geen strohok. “Strohokken zijn altijd smerig en als ze schoon zijn is er onvoldoende grip”, zegt de veehouder. De afkalfmatrassen bieden veel grip, zijn vochtdoorlatend en makkelijk te reinigen na het kalven.

  De speciale afkalfmatrassen vallen op. Er zijn drie afkalfruimtes gerealiseerd met ieder een oppervlakte van 40m², de roosters niet meegeteld. Siem wilde geen strohok. “Strohokken zijn altijd smerig en als ze schoon zijn is er onvoldoende grip”, zegt de veehouder. De afkalfmatrassen bieden veel grip, zijn vochtdoorlatend en makkelijk te reinigen na het kalven.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Boven de afkalfruimte hangt een camera. Als Siem er dan niet is kan hij de kalvende koeien in de gaten houden. ’s Nachts is dit een uitkomst, vanuit bed houdt Siem een oogje in het zeil.

  Boven de afkalfruimte hangt een camera. Als Siem er dan niet is kan hij de kalvende koeien in de gaten houden. ’s Nachts is dit een uitkomst, vanuit bed houdt Siem een oogje in het zeil.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De ingang van de melkstal ligt hoger dan de roostervloer zodat de mestschuif er onder past. Bij één van de eerste melkbeurten ging het mis toen de mestschuif aan de andere kant van de stal was. Er kwam een koe vast te zitten tussen de vloer van de melkput en de roostervloer. Siem heeft een traanplaat bevestigd zodat dit niet weer gebeurd. Dit is tot op heden de enige aanpassing.

  De ingang van de melkstal ligt hoger dan de roostervloer zodat de mestschuif er onder past. Bij één van de eerste melkbeurten ging het mis toen de mestschuif aan de andere kant van de stal was. Er kwam een koe vast te zitten tussen de vloer van de melkput en de roostervloer. Siem heeft een traanplaat bevestigd zodat dit niet weer gebeurd. Dit is tot op heden de enige aanpassing.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De melkstal van BouMatic is een 2×18 stands swing-over met gekartelde putrand. Siem heeft geen hekel aan melken en zo ziet hij de koeien twee keer per dag. Tijdens het melken selecteert Siem de koeien die hij wil controleren. Deze gaan na het melken naar de behandelstraat.

  De melkstal van BouMatic is een 2×18 stands swing-over met gekartelde putrand. Siem heeft geen hekel aan melken en zo ziet hij de koeien twee keer per dag. Tijdens het melken selecteert Siem de koeien die hij wil controleren. Deze gaan na het melken naar de behandelstraat.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Dit is de doorgang waar de koeien na het melken terechtkomen. De selectiepoortjes separeren de te behandelen koeien. Deze komen terecht in de behandelstraat en na het melken kan Siem deze koeien direct nakijken in de bekapbox. “Na het melken is klaar ook echt klaar, zonder deze behandelstraat blijf je achter de koeien aanvangen als je ze wilt behandelen”, aldus de melkveehouder.

  Dit is de doorgang waar de koeien na het melken terechtkomen. De selectiepoortjes separeren de te behandelen koeien. Deze komen terecht in de behandelstraat en na het melken kan Siem deze koeien direct nakijken in de bekapbox. “Na het melken is klaar ook echt klaar, zonder deze behandelstraat blijf je achter de koeien aanvangen als je ze wilt behandelen”, aldus de melkveehouder.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Dit is de behandelstraat vanaf de andere kant. Hier is de emissiearme vloer van Berkel Beton goed te zien. “Die was er sowieso gekomen ook als dit nu niet verplicht was. De melkveehouderij intensiveert en emissie reductie begint steeds meer te spelen”, aldus Siem.

  Dit is de behandelstraat vanaf de andere kant. Hier is de emissiearme vloer van Berkel Beton goed te zien. “Die was er sowieso gekomen ook als dit nu niet verplicht was. De melkveehouderij intensiveert en emissie reductie begint steeds meer te spelen”, aldus Siem.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De diepstrooiselboxen zijn gevuld met biobedding. De stal is onderkelderd. De opgevangen mest wordt gescheiden en de dikke fractie verwerkt tot biobedding.

  De diepstrooiselboxen zijn gevuld met biobedding. De stal is onderkelderd. De opgevangen mest wordt gescheiden en de dikke fractie verwerkt tot biobedding.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Achter in de stal zijn vier krachtvoerboxen geplaatst. De melkkoeien krijgen naar behoefte krachtvoer verstrekt.

  Achter in de stal zijn vier krachtvoerboxen geplaatst. De melkkoeien krijgen naar behoefte krachtvoer verstrekt.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Op strategische plekken in de stal zijn slanghaspels neergehangen zodat alles snel valt te reinigen. Bij de doorgangen in het voerhek zijn waterkranen geplaatst. De laarzen zijn direct schoon te maken en het verkort de looplijnen tussen de melkvee- en jongveestal.

  Op strategische plekken in de stal zijn slanghaspels neergehangen zodat alles snel valt te reinigen. Bij de doorgangen in het voerhek zijn waterkranen geplaatst. De laarzen zijn direct schoon te maken en het verkort de looplijnen tussen de melkvee- en jongveestal.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Sinds de stal klaar is werkt Siem volledig thuis. ”Als je buiten de deur werkt laat je op het melkveebedrijf steken vallen”, is Siem van mening. Op de foto de nieuw aangelegde sleufsilo en extra grote shovel met telescoopgiek. De vloeren van de sleufsilo’s lopen schuin af zodat perssappen makkelijk zijn af te voeren en op te vangen.

  Sinds de stal klaar is werkt Siem volledig thuis. ”Als je buiten de deur werkt laat je op het melkveebedrijf steken vallen”, is Siem van mening. Op de foto de nieuw aangelegde sleufsilo en extra grote shovel met telescoopgiek. De vloeren van de sleufsilo’s lopen schuin af zodat perssappen makkelijk zijn af te voeren en op te vangen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Er is bewust gekozen voor een voerhek. De koeien zijn dan makkelijk vast te zetten, dit is bij buizen niet het geval. Wat nog meer opvalt is de hoogte van het voerhek. Met het oog op de toekomst en steeds grotere koeien is deze bewust op 158 cm hoogte geplaatst. Ook opvallend is het hoogteverschil van de voergang en de roosters van 15 cm. De familie van Leeuwen houdt vrijdag 4 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Drieëndijk 15 in Heenvliet.

  Er is bewust gekozen voor een voerhek. De koeien zijn dan makkelijk vast te zetten, dit is bij buizen niet het geval. Wat nog meer opvalt is de hoogte van het voerhek. Met het oog op de toekomst en steeds grotere koeien is deze bewust op 158 cm hoogte geplaatst. Ook opvallend is het hoogteverschil van de voergang en de roosters van 15 cm. De familie van Leeuwen houdt vrijdag 4 april van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Drieëndijk 15 in Heenvliet.

  Foto: Roel Dijkstra

Laatste reacties

 • Sjaak

  Woorden schieten tekort.......gezien het aantal reakties;)

 • melkkoeienboer

  vreemde combi matrassen in afkalfstal vanwege hygiëne en dan mest in de boxen.

 • Mfb

  Mooie stal en goed over nagedacht zo te horen

Of registreer je om te kunnen reageren.