Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Vroeg vloeibare kunstmest op grasland

Waarin verschilt vloeibare kunstmest van korrelkunstmest en hoe wordt het exact uitgereden? Boerderij keek mee met medewerker Ad Boom van Loonbedrijf H.A.B.O. Noordeloos bv.

Foto

 • Medewerker Ad Boom van Loonbedrijf H.A.B.O. Noordeloos bv vult op de werf de getrokken spuitmachine met vloeibare kunstmest.

  Medewerker Ad Boom van Loonbedrijf H.A.B.O. Noordeloos bv vult op de werf de getrokken spuitmachine met vloeibare kunstmest.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loonwerker heeft een 32 kuubs tank staan met 24-0-7,5 (Ureumstikstof – Nitraat – Zwavel). De loonwerker betrekt deze van Alliance, dealer van Van Iperen meststoffen. Het spul wordt in Rotterdam geproduceerd en rechtstreeks met tankwagens geleverd. Om andere soorten kunstmest op te slaan gebruikt HABO de IBC-tanks rechts in beeld.

  De loonwerker heeft een 32 kuubs tank staan met 24-0-7,5 (Ureumstikstof – Nitraat – Zwavel). De loonwerker betrekt deze van Alliance, dealer van Van Iperen meststoffen. Het spul wordt in Rotterdam geproduceerd en rechtstreeks met tankwagens geleverd. Om andere soorten kunstmest op te slaan gebruikt HABO de IBC-tanks rechts in beeld.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ondanks dat de T-som nog niet is bereikt, was de loonwerker vorige week al druk met het uitrijden van de vloeibare kunstmest. Dat kan praktisch niet vroeg genoeg gebeuren volgens het loonbedrijf, zodra het land begaanbaar is.

  Ondanks dat de T-som nog niet is bereikt, was de loonwerker vorige week al druk met het uitrijden van de vloeibare kunstmest. Dat kan praktisch niet vroeg genoeg gebeuren volgens het loonbedrijf, zodra het land begaanbaar is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In dit geval werkt Boom op een eigen perceel grasland. Boom is zelf ook melkveehouder. Hij is te spreken over de vloeibare meststof ter vervanging van KAS. “Bij KAS krijg je bij ideaal weer na het strooien een explosieve grasgroei, waarna het gewas uiteindelijk platgaat. Bij vloeibare kunstmest heb je dat minder. Het groeit geleidelijker door en blijft sterker. Het gewas is meer gedrongen, dus oogt het compacter. Ga je echter wegen en meten dan blijkt de opbrengst wel degelijk hoger.”

  In dit geval werkt Boom op een eigen perceel grasland. Boom is zelf ook melkveehouder. Hij is te spreken over de vloeibare meststof ter vervanging van KAS. “Bij KAS krijg je bij ideaal weer na het strooien een explosieve grasgroei, waarna het gewas uiteindelijk platgaat. Bij vloeibare kunstmest heb je dat minder. Het groeit geleidelijker door en blijft sterker. Het gewas is meer gedrongen, dus oogt het compacter. Ga je echter wegen en meten dan blijkt de opbrengst wel degelijk hoger.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loonwerker startte hier zes jaar terug met de vloeibare bemesting, toen in totaal 300 hectare. Het klantenbestand is naar 1.500 hectare gegroeid. De piek van bemesting voor de eerste snede is nu alweer achter de rug.

  De loonwerker startte hier zes jaar terug met de vloeibare bemesting, toen in totaal 300 hectare. Het klantenbestand is naar 1.500 hectare gegroeid. De piek van bemesting voor de eerste snede is nu alweer achter de rug.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De getrokken spuit is uitgerust met 21 meter brede bomen. In kilogrammen zuivere stikstof is de dosering hier zo’n 80 kilogram per hectare. Dat is prima voor maaipercelen. Op percelen waar klanten weidegang gaan toepassen is 50 tot 60 kilogram is de regel voldoende.

  De getrokken spuit is uitgerust met 21 meter brede bomen. In kilogrammen zuivere stikstof is de dosering hier zo’n 80 kilogram per hectare. Dat is prima voor maaipercelen. Op percelen waar klanten weidegang gaan toepassen is 50 tot 60 kilogram is de regel voldoende.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De spuitcombinatie is voorzien van automatische sectieschakeling op gps. Dat werkt volgens chauffeur Ad Boom ideaal.

  De spuitcombinatie is voorzien van automatische sectieschakeling op gps. Dat werkt volgens chauffeur Ad Boom ideaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De spuitboom is verdeeld in negen secties.

  De spuitboom is verdeeld in negen secties.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Speciaal voor de kunstmest zitten er zevengaats kunstmestdoppen op de boom. In dit geval Teejet SJ7.

  Speciaal voor de kunstmest zitten er zevengaats kunstmestdoppen op de boom. In dit geval Teejet SJ7.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kunstmestdoppen geven een grove druppelverdeling. In tegenstelling tot wat akkerbouwers gewend zijn, is dit geen bladbemesting. De vloeibare kunstmest moet juist van het gras aflopen en door de grond opgenomen worden. Dat voorkomt verbranding. Op de bodem dient het als basisbemesting. Henk Groeneveldt van Alliance: “Hier hecht de meststof aan de bodemdeeltjes en wordt de ureum grotendeels omgezet in ammonium. De rest wordt later omgezet in nitraat en daalt richting de wortel. Dat voorkomt uitspoeling.”

  De kunstmestdoppen geven een grove druppelverdeling. In tegenstelling tot wat akkerbouwers gewend zijn, is dit geen bladbemesting. De vloeibare kunstmest moet juist van het gras aflopen en door de grond opgenomen worden. Dat voorkomt verbranding. Op de bodem dient het als basisbemesting. Henk Groeneveldt van Alliance: “Hier hecht de meststof aan de bodemdeeltjes en wordt de ureum grotendeels omgezet in ammonium. De rest wordt later omgezet in nitraat en daalt richting de wortel. Dat voorkomt uitspoeling.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Boom kan de secties zowel handmatig als automatisch op gps-schakelen. Boom: “Dat is volgens mij een groot voordeel ten opzichte van de kunstmeststrooier. De verdeling op het perceel is echt vierkant. Kale plekken bemest ik niet. Ook langs kavelpaden kun je exact tot de grens spuiten. Met een kunstmeststrooier lukt dat nooit.”

  Boom kan de secties zowel handmatig als automatisch op gps-schakelen. Boom: “Dat is volgens mij een groot voordeel ten opzichte van de kunstmeststrooier. De verdeling op het perceel is echt vierkant. Kale plekken bemest ik niet. Ook langs kavelpaden kun je exact tot de grens spuiten. Met een kunstmeststrooier lukt dat nooit.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De negen secties op de spuitboom zijn niet evenredig verdeeld. De buitenste secties zijn één meter. Zo kan de loonwerker exacter op- en afschakelen. Moderne kunstmeststrooiers beschikken overigens ook over sectieschakeling, maar zijn niet weggelegd voor de veehouder.

  De negen secties op de spuitboom zijn niet evenredig verdeeld. De buitenste secties zijn één meter. Zo kan de loonwerker exacter op- en afschakelen. Moderne kunstmeststrooiers beschikken overigens ook over sectieschakeling, maar zijn niet weggelegd voor de veehouder.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het perceel is nog relatief nat. Toch laat de lichte combinatie geen sporen na.

  Het perceel is nog relatief nat. Toch laat de lichte combinatie geen sporen na.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De spuit en trekker staan nu op brede banden, dan kan de loonwerker eerder aan de slag zonder schade aan te richten.

  De spuit en trekker staan nu op brede banden, dan kan de loonwerker eerder aan de slag zonder schade aan te richten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Omgerekend naar kilogram stikstof kost KAS ongeveer 1,11 per kilogram. De vloeibare Powerbasic-meststof kost met 1,45 euro per kilogram stikstof meer, maar bevat ook wat meer zwavel. Veehouders verdienen de meerkosten volgens de leverancier terug dankzij een nauwkeurigere bemesting en een meeropbrengst van 1.800 kilogram drogestof per hectare. Dat zou blijken uit proeven op Schothorst. Een kanttekening is wel dat er minder onbestendig eiwit in het gras zat.

  Omgerekend naar kilogram stikstof kost KAS ongeveer 1,11 per kilogram. De vloeibare Powerbasic-meststof kost met 1,45 euro per kilogram stikstof meer, maar bevat ook wat meer zwavel. Veehouders verdienen de meerkosten volgens de leverancier terug dankzij een nauwkeurigere bemesting en een meeropbrengst van 1.800 kilogram drogestof per hectare. Dat zou blijken uit proeven op Schothorst. Een kanttekening is wel dat er minder onbestendig eiwit in het gras zat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een nadeel van de vloeibare kunstmest is wel de agressiviteit van het spul. Het materiaal heeft eronder te lijden. Zeker omdat deze Tecnoma verticaal klappende bomen heeft, druppelen de doppen wat na op de machine. Ook pompen en flowmeter lijden inwendig sterk.

  Een nadeel van de vloeibare kunstmest is wel de agressiviteit van het spul. Het materiaal heeft eronder te lijden. Zeker omdat deze Tecnoma verticaal klappende bomen heeft, druppelen de doppen wat na op de machine. Ook pompen en flowmeter lijden inwendig sterk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Sommige delen op de boom worden jaarlijks vervangen omdat ze simpelweg wegrotten, zoals deze gegalvaniseerde hydrauliekkoppelingen, die net weer nieuw zijn. Ook de elektrische schakelaars van de sectiebesturing konden na een seizoen in de schrootbak.

  Sommige delen op de boom worden jaarlijks vervangen omdat ze simpelweg wegrotten, zoals deze gegalvaniseerde hydrauliekkoppelingen, die net weer nieuw zijn. Ook de elektrische schakelaars van de sectiebesturing konden na een seizoen in de schrootbak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De spuitboom zelf is extra gecoat na aanschaf en houdt zich redelijk goed.

  De spuitboom zelf is extra gecoat na aanschaf en houdt zich redelijk goed.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dit jaar worden veel testen gedaan met spuiwater als vloeibare meststof. Dat is op termijn wellicht een goedkoop alternatief.

  Dit jaar worden veel testen gedaan met spuiwater als vloeibare meststof. Dat is op termijn wellicht een goedkoop alternatief.

  Foto: Matthijs Verhagen

Eén reactie

 • Broer

  Gisteren 40 ha laten doen door Kastelijn uit Twijzel.
  75 kg N /ha met 'Anasol' met de spaakwielbemester.
  Het kon mooi, twee dagen na de mest (dunne fractie) op de klei op veen.

Of registreer je om te kunnen reageren.