Rundveehouderij

Foto & video 26 reacties

'Vervanging oormerk kwestie van tijd'

Het oormerk gaat verdwijnen, dat verwacht erkend oormerkweigeraar Wytze Brandsma na een gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma. Brandsma's bedrijf in het Friese Bolsward is sinds eind januari geblokkeerd, maar wordt binnenkort weer vrijgegeven. De oormerkweigeraar gaat samen met medestanders om de tafel met ambtenaren van het ministerie om tot een aanpassing van de dierregistratie te komen.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • landboer

  Dat zou jammer zijn

 • ae-ea

  Is de wens de vader van de gedachte?

 • joannes

  Applaus voor een waardig vertegenwoordiger van een etische uitgangsspunt wat praktisch uitvoerbaar blijkt. Het is een schande dat ze gekort worden in een wereld waar de beleidsmakers zich druk maken over gebrek aan ethiek.

 • alco1

  De administratie zal bij deze boer voortreffelijk voor elkaar zijn.
  Maar daar kan de wetgever zich toch niet naar richten!
  Voor de in gebruik name van de gele oorflappen was bij heel veel boeren de administratie een grote puinhoop. Dit bleek toen de oormerken werden ingevoerd. Ik zelf gebruikte al oormerken lang voordat ze verplicht werden. Wat een gemak.

 • jrboer

  Oormerken zijn ideaal voor de dierherkenning en absoluut niet hinderlijk voor de koeien. Dus doe nou gewoon die oormerken er in!
  Hoornloos fokken zou trouwens ook verplicht moeten worden voor biologische melkveehouders. Ben één keer aan het veescheren geweest op een bedrijf waar de koeien ook met horens op liepen en heb nog nooit zoveel koeien met wonden gezien als daar.

 • svdn

  Potverdorie.

  En ik maar al die jaren oormerken gebruiken.
  Ik kan hier geen begrip voor opbrengen.

  In elk rund hoort een oormerk te zitten
  Zo niet, dan ook de regels toepassen, afstraffen dus.
  Gelijke monniken, gelijke kappen.

 • joannes

  Het gaat om een ethisch uitgangspunt in de veehouderij een die, een misschien relatief, kleine groep belangrijk vindt. Nu wanneer je diversiteit en ethiek in produceren en consumeren, e.d. belangrijk vindt, moet je hier wettelijk ruimte bieden. Al is het alléén al om gezonde ontwikkeling, óók in diversiteit van productie en consumptie vormen, toe te staan: natuurlijk bij gelijke administratie en diergezondheid! De praktische waarde valt dan weg tegen de ethische. Wat blijkt is dat de principes blijkbaar geld kunnen en mogen kosten. Efficiëntie is in deze op het tweede plan gezet. Is dit niet waar de moraalridders zoals Harry Paul van de NVWA naar toe willen. Hij moet dan consequent zijn en respect tonen! De beheersbaarheid moet zich hieraan aanpassen ook bij het NVWA!

 • leo,s vriend

  gezeur, gewoon oormerken er in(geen koe of kalf die daar enige last van heeft) en klaar.
  Als je echt principieel bent dan ook geen toeslagrechten aanvragen.

 • Demeter Griend

  Brandsma werkte eerder bij de AID dus hij kan het weten.

 • Mfb

  Dat zie je wel vaker bij mensen van de AID/nVWA. Ons controleren en zelf maken ze er een potje van.

 • l coumans

  heb zelf ook wel eens mensen van de aid op het erf gehad en die waren zelf verbaasd over de poppenkast binnen de dienst zelfs goed voor avondvullende verhalen

 • kleine boer

  Zijn auto heeft vast ook geen kentekenplaten das niet mooi.... en foto met betaalde rekening dat ie ven hem is.....Als iedereen zo zijn eige regeltjes gaat maken word het een grote puinhoop

 • overheid

  Volgens mij wordt er niet gekeken naar het afschaffen van het dierregistratiesysteem, maar alleen naar de methode waarop.

  Dus misschien geen oormerken meer, maar bv. een uitleesbare chip of pijnloze tatoeage (?) etc. Misschien zijn er tegenwoordig wel veel betere opties beschikbaar dan fysiek labelen.

 • gerrite_e

  Ik denk dat Sharon Dijkstra eerder vertrokken is dan de gele flappen

 • jaap69

  veel succes met een iris scan voor koeien, zie me al staan in de stal met de scanner, geen koe die 3 seconde rustig in de scanner kijkt. ook chippen is niet echt arbeidsvriendelijk, chips willen nog wel eens door het lichaam gaan zweven ga ze dan maar eens zoeken. wat is er mis met een paar mooie gele flappen in de oren.

 • mariomeerloo

  al oormerken zouden moeten verdwijnen als ik kijk hoeveel jongvee er met oorontstekingen rondlopen bij mijn jongvee ook heel veel oor ontstekingen waarbij het niet zelden tot bloedvergiftiging lijdt ,nee gewoon verbieden cq opheffen van oormerken tegenwoordig moet chippen ook tot de mogelijkheden kunnen horen, en is veel beter ivm dierwelzijn

 • ongedierte

  IK BEN ZELF OOK VOOR CHIPPEN HEBBEN BIJ ONS AL EEN PAAR KER GEPROBEERT EEN KOE WEG TE HALEN EN DE OORMERKEN ERUIT GEKNIPT EN ALS BEIDE OORMERKEN ERUIT LIGGEN IS HET EEN DRAMA OM TWEE NIEUWE OORMERKEN TE KRIJGEN

 • Elevage

  Voor de herkenning is het hebben van een oormerk toch wel verdraaid handig als je een stal hebt met 300 Blonde Aquitaine stieren die vrij rondlopen in grote groepen!

 • geintreseerde

  wat een beleidt jarenlang kleuterspel
  geel bont flap koeien geen gezicht
  en dan nog al uitgescheurde oren

 • leo,s vriend

  Oorontstekingen,bloedvergiftigingen,uitgescheurde oren.
  Hoe krijg je dat voor elkaar? Wij hebben in die 25? jaar dat we koeien oormerken misschien 1 keer een klein infectietje gehad(violetspray erop en klaar) en misschien 2 uitgescheurde merken en dan ook nog omdat ikzelf de merken niet goed geplaatst had.

 • leo,s vriend

  @ongedierte, je hoeft niet zo te schreeuwen!
  Als je 2 oormerken moet bestellen ben je te laat, na verlies van 1 had je allang een nieuwe kunnen bestellen.
  En diefstal of pogingen daartoe veranderen niet als we over gaan op een ander systeem.

 • koestal

  nu hoor je wakker dier en Thieme niet

 • koster

  Ik vind dat mensen de vrijheid moeten hebben om aan de geest achter de wet te voldoen, op hun eigen manier.
  Oormerken? Ja natuurlijk is dat verdraai makkelijk. Wel jammer dat in een oor veel energiebanen lopen, vraag maar aan een acupuncturist. Chippen? Van buiten af niet te zien en ze willen nog weleens op reis gaan.
  Foto's (ipv de oude schetsen), haarmonsters, .....
  Zolang het goed te controleren valt zie ik het bezwaar niet.

 • landboer

  Als je er twee moet bestellen is toch geen enkel probleem!

 • Weerkundige

  Thieme en alle andere Aktievoders lopen zelf ook met persing op plaatsen in tong oor of ergens onder hun kleer

 • wodan

  Blij dat er boeren zijn die ,ondanks dat ze gekort worden, voor hun idealen durven te strijden! Oorflappen is een drama,inderdaad veel energiebanen in de oren en uitgescheurde oren omdat ze aan het voerhek blijven hangen. Iemand zegt ook :'hoorns moeten verboden worden ivm verwondingen'. Als koeien lekker op een grup stal mogen staan is er geen sprake van verwondingen en kunnen ze hun hoorns houden. Die zijn namelijk ook nogal van belang vor de gezondheid van de koe. Jammer genoeg heeft lang niet iedereen zin om zich hier in te verdiepen. Sharon Dijksma ,vrees ik, ook niet.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.