Rundveehouderij

Foto & video 7339 x bekeken 1 reactielaatste update:16 apr 2014

Ruime stal oogt opvallend licht

Vof Ten Klooster liet een nieuwe ligboxenstal voor melkkoeien én jongvee bouwen. Opvallend zijn de emissiearme vloer en de optie tot spiegelen. Vrijdag 28 maart is er open dag.

Foto

 • De broers Herman (28) en Peter (37) ten Klooster zitten in Ruinerwold (Dr.) in vof. Ze lieten een compleet nieuw melkveebedrijf uit de grond stampen nadat ze (vrijwillig) uit Zwartsluis (Ov.) vertrokken vanwege plannen voor natuuruitbreiding aldaar. In hun nieuwe ligboxenstal gaan ze straks 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee houden. 7 april gaan de eerste dieren de stal in.

  De broers Herman (28) en Peter (37) ten Klooster zitten in Ruinerwold (Dr.) in vof. Ze lieten een compleet nieuw melkveebedrijf uit de grond stampen nadat ze (vrijwillig) uit Zwartsluis (Ov.) vertrokken vanwege plannen voor natuuruitbreiding aldaar. In hun nieuwe ligboxenstal gaan ze straks 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee houden. 7 april gaan de eerste dieren de stal in.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het nieuwe bedrijf met de 34 bij 85 meter grote ligboxenstal. In de stal is ruimte voor 175 melkkoeien en 125 stuks jongvee. Al het vee staat dus onder één dak. Zo kunnen de broers efficiënt en makkelijk werken. De nieuwe stal is een flinke vooruitgang ten opzichte van de oude situatie in Zwartsluis. Daar hadden ze een ligboxenstal uit 1976, een 2x4-visgraat, overbezetting en weinig kans op groei. Op deze locatie hebben ze weer toekomstperspectief.

  Een overzicht van het nieuwe bedrijf met de 34 bij 85 meter grote ligboxenstal. In de stal is ruimte voor 175 melkkoeien en 125 stuks jongvee. Al het vee staat dus onder één dak. Zo kunnen de broers efficiënt en makkelijk werken. De nieuwe stal is een flinke vooruitgang ten opzichte van de oude situatie in Zwartsluis. Daar hadden ze een ligboxenstal uit 1976, een 2x4-visgraat, overbezetting en weinig kans op groei. Op deze locatie hebben ze weer toekomstperspectief.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de ruime en licht ogende ligboxenstal. Zelfs als de ventilatiegordijnen zoals nu dicht zijn. Linksvoor bevindt zich de melkstal, rechtsvoor de afgesloten ruimte voor jongvee tot zes maanden oud. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft omgerekend €5.750 per koeplaats gekost. De mestgangen en ligboxen zijn ruim opgezet en er zijn meerdere doorsteken. De voergang is liefst 5,5 meter breed.

  Een overzicht van de ruime en licht ogende ligboxenstal. Zelfs als de ventilatiegordijnen zoals nu dicht zijn. Linksvoor bevindt zich de melkstal, rechtsvoor de afgesloten ruimte voor jongvee tot zes maanden oud. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft omgerekend €5.750 per koeplaats gekost. De mestgangen en ligboxen zijn ruim opgezet en er zijn meerdere doorsteken. De voergang is liefst 5,5 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen straks op een emissiearme vloer van Berkel Beton. Die is berekend op een ammoniakuitstoot van 7,1 kg per dier (bij beweiding). De vloer bestaat uit 1,20 meter brede platen met daartussen een 3,8 centimeter brede gleuf met daaronder een rubber flap. In het jongveegedeelte van de stal zijn wel gewone, goedkopere roosters gelegd.

  De koeien lopen straks op een emissiearme vloer van Berkel Beton. Die is berekend op een ammoniakuitstoot van 7,1 kg per dier (bij beweiding). De vloer bestaat uit 1,20 meter brede platen met daartussen een 3,8 centimeter brede gleuf met daaronder een rubber flap. In het jongveegedeelte van de stal zijn wel gewone, goedkopere roosters gelegd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vloer van Berkel Beton was één van de goedkopere, emissiearme vloeren: €80 per vierkante meter. Maar naast de gunstige prijs had Ten Klooster ook een goed gevoel over de vloer. "De beloopbaarheid van de koeien is prima en onze mestrobot kan de vloer goed schoonschuiven. Dat hebben we tenminste van veel collega-veehouders gehoord."

  De vloer van Berkel Beton was één van de goedkopere, emissiearme vloeren: €80 per vierkante meter. Maar naast de gunstige prijs had Ten Klooster ook een goed gevoel over de vloer. "De beloopbaarheid van de koeien is prima en onze mestrobot kan de vloer goed schoonschuiven. Dat hebben we tenminste van veel collega-veehouders gehoord."

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is die mestrobot, hier nog tussen de dozen. De robot heeft zowel voor als achter een sproeier. Niet onbelangrijk, aangezien er nu nog onderbezetting is in de stal.

  Dit is die mestrobot, hier nog tussen de dozen. De robot heeft zowel voor als achter een sproeier. Niet onbelangrijk, aangezien er nu nog onderbezetting is in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achterin de stal is er voor de mestrobot een oversteek over de voergang. De robot kan precies onder het hek door.

  Achterin de stal is er voor de mestrobot een oversteek over de voergang. De robot kan precies onder het hek door.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen op koematrassen. Die worden straks ingestrooid met zaagsel. Daarmee werkte Ten Klooster hiervoor ook al. Die ervaringen zijn goed en het geeft veel arbeidsgemak. Let ook op de golfschoftbomen. Zo hebben de koeien net iets meer ruimte om te liggen of op te staan.

  De koeien liggen op koematrassen. Die worden straks ingestrooid met zaagsel. Daarmee werkte Ten Klooster hiervoor ook al. Die ervaringen zijn goed en het geeft veel arbeidsgemak. Let ook op de golfschoftbomen. Zo hebben de koeien net iets meer ruimte om te liggen of op te staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De broers Ten Klooster melken de koeien in een 2x14- zij-aan-zijmelkstal. Een eenvoudig systeem met lagere onderhoudskosten dan bij melkrobots, stellen ze. Bijkomend voordeel is dat de broers samen melken. Ze zijn dus flexibel. Omdat Peter en Herman allebei melken, kozen ze voor een beweegbare putvloer. De koeien krijgen hun krachtvoer overigens alleen in de melkstal.

  De broers Ten Klooster melken de koeien in een 2x14- zij-aan-zijmelkstal. Een eenvoudig systeem met lagere onderhoudskosten dan bij melkrobots, stellen ze. Bijkomend voordeel is dat de broers samen melken. Ze zijn dus flexibel. Omdat Peter en Herman allebei melken, kozen ze voor een beweegbare putvloer. De koeien krijgen hun krachtvoer overigens alleen in de melkstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de melkstal lopen de koeien op een afschot met een hellingsgraad van 4 procent. In de lengte zit ook een helling: 1 procent. Zo loopt het water goed weg als de melkstal wordt schoongespoten.

  In de melkstal lopen de koeien op een afschot met een hellingsgraad van 4 procent. In de lengte zit ook een helling: 1 procent. Zo loopt het water goed weg als de melkstal wordt schoongespoten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ten Klooster heeft ook goed nagedacht over de looplijnen. Links zijn de melkstal en de terugloopgang te zien. Rechts bevinden zich van voor naar achter: stro- en afkalfhok (70 vierkante meter), bekapbox en separatieruimte (zes ligboxen). Alles gebeurt dus hier, voorin de stal.

  Ten Klooster heeft ook goed nagedacht over de looplijnen. Links zijn de melkstal en de terugloopgang te zien. Rechts bevinden zich van voor naar achter: stro- en afkalfhok (70 vierkante meter), bekapbox en separatieruimte (zes ligboxen). Alles gebeurt dus hier, voorin de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het geïsoleerde dak zit een lichtstraat van 3,5 meter breed. Dat is 10 procent van de totale stalbreedte.

  In het geïsoleerde dak zit een lichtstraat van 3,5 meter breed. Dat is 10 procent van de totale stalbreedte.

  Foto: Ronald Hissink
 • Licht is er in deze stal voldoende. Ook de achterste staldeur bestaat uit lichtplaten.

  Licht is er in deze stal voldoende. Ook de achterste staldeur bestaat uit lichtplaten.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen deze Agrilights van 250 watt. Ten Klooster wilde geen oranje of gele verlichting. "Deze lampen geven mooi wit licht. Dat oogt ook het prettigst."

  In de stal hangen deze Agrilights van 250 watt. Ten Klooster wilde geen oranje of gele verlichting. "Deze lampen geven mooi wit licht. Dat oogt ook het prettigst."

  Foto: Ronald Hissink
 • Ten Klooster koos voor rvs-waterbakken die zijn aangesloten op een rondpompsysteem. Zo komt hij vorstperiodes ook goed door.

  Ten Klooster koos voor rvs-waterbakken die zijn aangesloten op een rondpompsysteem. Zo komt hij vorstperiodes ook goed door.

  Foto: Ronald Hissink
 • Eén van de doorsteken in de stal. Aan koecomfort is ook gedacht. In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.

  Eén van de doorsteken in de stal. Aan koecomfort is ook gedacht. In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het stierenhok in het midden van de stal. Het verzinkte en gegalvaniseerde hekwerk is extra verhoogd. Op de roostervloer komt nog rubber te liggen.

  Dit is het stierenhok in het midden van de stal. Het verzinkte en gegalvaniseerde hekwerk is extra verhoogd. Op de roostervloer komt nog rubber te liggen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het afgesloten jongveegedeelte in de stal. Deze ruimte, bestemd voor dieren tot zes maanden oud, meet 12 bij 22 meter en heeft een aparte mestkelder en ook ventilatie.

  Een overzicht van het afgesloten jongveegedeelte in de stal. Deze ruimte, bestemd voor dieren tot zes maanden oud, meet 12 bij 22 meter en heeft een aparte mestkelder en ook ventilatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het jongveegedeelte liggen gewone roosters. Dat scheelde zeker de helft van de kosten in vergelijking met de emissiearme vloer in de rest van de stal.

  In het jongveegedeelte liggen gewone roosters. Dat scheelde zeker de helft van de kosten in vergelijking met de emissiearme vloer in de rest van de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan een optimaal klimaat voor de jonge dieren is ook gedacht. Boven het strohok in het jongveegedeelte hangt deze 'ophaalbrug'. Een zogenoemde koudeval. Een extra investering van €1.500.

  Aan een optimaal klimaat voor de jonge dieren is ook gedacht. Boven het strohok in het jongveegedeelte hangt deze 'ophaalbrug'. Een zogenoemde koudeval. Een extra investering van €1.500.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voorin de stal bevindt zich op de eerste etage een fraai en ruim kantoor. Van daaruit heeft Ten Klooster een ideaal uitzicht op de stal.

  Voorin de stal bevindt zich op de eerste etage een fraai en ruim kantoor. Van daaruit heeft Ten Klooster een ideaal uitzicht op de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze kant van de stal kan met drie rijen en een voergang uitgebreid worden. Als Ten Klooster dat doet en dezelfde emissiearme vloer neemt, gaat de maximale capaciteit naar 250 melkkoeien. Al is een nieuwe milieuvergunning dan wel nodig. Maar zover is het nog niet. De veehouder wil eerst gestaag groeien met eigen opfok. Op z'n vroegst wil hij de stal over een jaar of vijf spiegelen.

Vof Ten Klooster houdt vrijdag 28 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Madeweg 3 in Ruinerwold.

  Deze kant van de stal kan met drie rijen en een voergang uitgebreid worden. Als Ten Klooster dat doet en dezelfde emissiearme vloer neemt, gaat de maximale capaciteit naar 250 melkkoeien. Al is een nieuwe milieuvergunning dan wel nodig. Maar zover is het nog niet. De veehouder wil eerst gestaag groeien met eigen opfok. Op z'n vroegst wil hij de stal over een jaar of vijf spiegelen. Vof Ten Klooster houdt vrijdag 28 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Madeweg 3 in Ruinerwold.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • richard3

  Het zou in het vervolg wel interessant zijn wanneer 'boerderij' ook het aantal hectares grond zou vermelden (eventueel in eigendom) wat bij dit soort 'expansiebedrijven' aanwezig is. Dit geeft meteen een goed beeld bij de toekomstgerichte wetgeving, nl. grondgebondenheid van de Nederlandse melkveehouderij...

Of registreer je om te kunnen reageren.