Rundveehouderij

Foto & video 11774 x bekeken 8 reactieslaatste update:16 apr 2014

Ruim driehonderd koeien en ze kunnen verdubbelen

Vof van Creij Dairy in Haps (N-Br.) melkt na een periode van vijf jaar strijd voor de benodigde vergunningen van 320 koeien. De vof kan in de toekomst 'spiegelen' en vrijwel verdubbelen en koos bewust niet voor robots. Dat geeft teveel kans op storing. En na het melken wil de vof gewoon klaar zijn. Boerderij sprak met Jeroen Creij en met bezoekers van de open dagen op het bedrijf voor de camera. De jongere melkveehouders lieten zich niet verlokken tot het geven van een mening.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  mooi bedrijf . jammer dat Hennie het niet meer kan zien

 • gvanlaar

  ziet er mooi uit maar vind het wel beetje mega worden. als je met 80-100 koeien ook een goede boterham kunt verdienen waarom dan 300 melken. oke 2 gezinnen hier dus 200 koeien moet voldoende zijn. waarom dan verdubbelen naar mischien 600????????
  maak de melkmarkt maar kapot! verder erg mooi bedrijf en netjes. gefeliciteerd en succes!!

 • Sjaak

  'De jongere melkveehouders lieten zich niet verlokken tot het geven van een mening.........'

  Ben er ook geweest en het was er top!
  Duidelijk, dat een mega-bedrijf niet alleen groot in omvang en efficiency hoeft te zijn, maar ook veel kan betekenen qua welzijn, voor zowel dier als mens.....de mens wordt nogal eens vergeten in de hele veehouderij-discussie, maar nog steeds geldt 'vele handen maken licht werk' en helaas is daar schaalvergroting voor nodig!
  Een minpunt, voor zover dat als dusdanig wordt ervaren, is het ontbreken van weidegang......
  Toch is dit bedrijf hét voorbeeld voor de ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij, grootschaliger, intensiever en als gevolg daarvan het vee opstallen. Als weidegang inderdaad belangrijk is voor het imago van melkveehoudend Nederland, zal men andere stimulansen moeten gebruiken, om dit in stand te houden, dan de huidige maatregelen. In het belang van het imago is het te verdedigen, dat de 'weidegangers' enige centen per liter meer beuren dan de 'opstallers'.....Uiteraard zal die toeslag aan de kleinschalige 'weidegangers' betaald moeten worden door de grootschalige 'opstallers'....voor wat hoort wat!

 • melkveehouder .

  Goed gezien sjaak. Zo denk ik er ook over. Als weidegang niet kan vanwege bijvoorbeeld een slechte verkaveling, dan volgt voor die groep automatisch opstallen en hiermee gepaard gaand schaalvergroting. Arbeidsgemak en opschalen voert de boventoon. Daarom is het ook zo krom dat juist die bedrijven momenteel een disproportionele kwantumtoeslag van RFC krijgen. De (minder grote) bedrijven met weidegang die het imago van RFC bewaken krijgen tot 2 cent minder voor de melk en betalen per definitie de rentelasten van de grote stallen die het imago besmeuren. Bij een meer reële verdeling zouden, zoals sjaak ook al concludeert, de weidende bedrijven enkele centen per liter meer moeten beuren. Als bedrijven die de koeien weiden bijvoorbeeld max. 80 koeien per arbeidskracht kunnen verzorgen, en bedrijven die opstallen als voorbeeld 120 koeien aankunnen, dan zou bij een goede verdeling het netto resultaat bij beide bedrijven gelijk moeten zijn. Naar mijn mening moeten we in die richting denken op het evenwicht te bewaren.

 • BO(skabout)ER

  Je kan ook 120 koeien houden en weiden. Alle boeren kunnen zeer goed weiden als ze maar de juiste soort land bij het bedrijf hebben liggen. Op de zandgronden kan je prima 120 koeien weiden, het is ook nog beter voor de zode, en met weiden heb je nou ook niet zoveel extra werk (misschien wel wat minder).

  Ik geloof dat je op veel soorten klei ook niet goed kunt weiden, dat kan je de boeren toch niet kwalijk nemen. Ieder zijn ding, maar ga dan niet denken dat boeren die niet weiden honderden koeien meer kunnen melken.

  Ik kan me persoonlijk ook ergeren aan boeren die hele smerige koeien in het voorjaar naar buiten doen. Zulke boeren mogen ze van mij wel een lagere melkprijs geven, je moet de koeien in de winter ook goed verzorgen..

  En om een mooi voorbeeld te geven, die brabantse boer in de reportage met zijn 300 koeien. Die verzorgt de koeien super, koeien zien er goed uit. Dat is gewoon een compliment voor de gehele sector, geen burger die daar over zeurt...en die boer past zover ik weet geen weidegang toe.

 • sjaakbea

  Weiden lukt ook prima met ruim 200 koeien, niet dat het altijd gemakkelijk is. Als het weer een poosje tegen zit moet je een weekje opstallen. Verder elke dag een ander perceel, niet te vroeg stoppen met maaien. Hoewel ons bedrijf erg intensief is (huiskavel 37 ha.) wil ik graag blijven weiden. Als je een burger wilt uitleggen dat je koeien het prima hebben met opstallen ( wat ook kan gezien de reportage) heb je een half uur nodig. Met weiden lukt dat al tijdens het langsfietsen.

 • landboer

  Jammer dat brabant bij nederland hoort

 • Noorman

  Wat is groot? In Amerika, Oost Europa, DK ben je niet groot met 300 koeien. Voor 15 jaar terug was je groot met over de 400000 liter melk. Je kan de schaalvergroting niet tegen houden. Dezelfde ontwikkeling zie je overal, kruideniers, slagers, zuivelindustire etc.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.