Rundveehouderij

Foto & video 6 reactieslaatste update:16 apr 2014

Meer winst met een beter milieu

Foster Kalma gaat heel anders om met zijn dunne fractie dan andere melkveehouders in Nieuw-Zeeland. Hij bespaart er flink mee op zijn kunstmestkosten.

Foto

 • Foster en Karen Kalma boeren nabij Tatua Nui, op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. Deze melkveehouders zijn voorlopers in hun sector. Ze wonnen de Dairy Business Prijs 2013 vanwege hun uitstekende financiële resultaten en hun prestaties op het gebied van de bescherming van het milieu. In 2011 wonnen ze ook al een Australisch-Nieuw-Zeelandse Surprime Award.

  Foster en Karen Kalma boeren nabij Tatua Nui, op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. Deze melkveehouders zijn voorlopers in hun sector. Ze wonnen de Dairy Business Prijs 2013 vanwege hun uitstekende financiële resultaten en hun prestaties op het gebied van de bescherming van het milieu. In 2011 wonnen ze ook al een Australisch-Nieuw-Zeelandse Surprime Award.

  Foto: Annechien ten Have
 • De van oorsprong Friese ouders van Foster Kalma emigreerden in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar Nieuw-Zeeland. Op zijn bedrijf heeft Foster 650 Jersey-melkkoeien. Die lopen 365 dagen per jaar buiten. De enige gebouwen op het bedrijf zijn de melkstal en een kleine stal voor de jonge kalveren. Dat is de schuur rechts. Vanwege een beter financieel rendement kalven de koeien in twee periodes af. De grootste groep, van zo’n 550 koeien, kalft in het voorjaar en een kleinere groep van 100 in het najaar. De meeste Nieuw-Zeelandse melkveehouders laten hun koeien in de periode juni-juli afkalven.

  De van oorsprong Friese ouders van Foster Kalma emigreerden in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar Nieuw-Zeeland. Op zijn bedrijf heeft Foster 650 Jersey-melkkoeien. Die lopen 365 dagen per jaar buiten. De enige gebouwen op het bedrijf zijn de melkstal en een kleine stal voor de jonge kalveren. Dat is de schuur rechts. Vanwege een beter financieel rendement kalven de koeien in twee periodes af. De grootste groep, van zo’n 550 koeien, kalft in het voorjaar en een kleinere groep van 100 in het najaar. De meeste Nieuw-Zeelandse melkveehouders laten hun koeien in de periode juni-juli afkalven.

  Foto: Annechien ten Have
 • De droge koeien lopen in de wei.

  De droge koeien lopen in de wei.

  Foto: Annechien ten Have
 • Foster heeft vier medewerkers. Het is lastig om goede Nieuw-Zeelandse medewerkers te vinden. De goede medewerkers worden al snel share-melkers en werken toe naar een eigen bedrijf. Vandaar dat maar één medewerker uit Nieuw-Zeeland komt. De andere medewerkers komen uit Nepal, Sri Lanka en Pakistan.

  Foster heeft vier medewerkers. Het is lastig om goede Nieuw-Zeelandse medewerkers te vinden. De goede medewerkers worden al snel share-melkers en werken toe naar een eigen bedrijf. Vandaar dat maar één medewerker uit Nieuw-Zeeland komt. De andere medewerkers komen uit Nepal, Sri Lanka en Pakistan.

  Foto: Annechien ten Have
 • De melkkoeien worden in twee ongeveer even grote groepen gehouden, een met de hoogproductieven en een met de laagproductieven. Voor het melken gaat de eerste groep naar de verharde 'voederplek'. Daar worden de koeien gevoerd. De hoogproductieven krijgen ook schroten en schilfers gevoerd. Na het voeren stuurt een elektrisch aangedreven hek de koeien automatisch naar de wachtruimte.

  De melkkoeien worden in twee ongeveer even grote groepen gehouden, een met de hoogproductieven en een met de laagproductieven. Voor het melken gaat de eerste groep naar de verharde 'voederplek'. Daar worden de koeien gevoerd. De hoogproductieven krijgen ook schroten en schilfers gevoerd. Na het voeren stuurt een elektrisch aangedreven hek de koeien automatisch naar de wachtruimte.

  Foto: Annechien ten Have
 • Close-up van het elektrisch aangedreven hek. Dat schraapt bij het opdrijven van de koeien ook direct de mest van de vloer.

  Close-up van het elektrisch aangedreven hek. Dat schraapt bij het opdrijven van de koeien ook direct de mest van de vloer.

  Foto: Annechien ten Have
 • De mest wordt opgevangen in een put. De dikke fractie wordt eens in de vier weken uit de put geschept met een kraan.

  De mest wordt opgevangen in een put. De dikke fractie wordt eens in de vier weken uit de put geschept met een kraan.

  Foto: Annechien ten Have
 • Vanuit de opvangput wordt de mest naar dit bassin gepompt.

  Vanuit de opvangput wordt de mest naar dit bassin gepompt.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het mestbassin is 6000 kuub groot en is niet afgedekt. Het bassin is bekleed met plastic, maar een lekvrije laag klei is ook toegestaan. Wat Foster onderscheidt van veel andere Nieuw-Zeelandse boeren, is dat hij de dunne fractie niet voortdurend beregent op zijn grasland. Hij beregent de dunne fractie in drie rondes op zijn grasland; een ronde in september-oktober, een in november-december en een laatste ronde in april. Zo krijgt hij een betere mineralenbenutting. Tijdens het bezoek aan Foster, half februari, is het warm en droog. "Het gras beregenen met 8 millimeter dunne fractie heeft nu geen enkele zin. Het vocht verdampt meteen en het gras heeft er niets aan. Daarom kies ik ervoor de dunne fractie in verschillende ronden in het groeiseizoen te gebruiken", aldus Foster Kalma. Doordat de dunne fractie op deze manier wordt aangewend, heeft Foster Kalma het gebruik van stikstof uit kunstmest terug gebracht van 220 kilo N per jaar naar op dit moment 80 kilo N. Zijn ultieme doel is om het gebruik van stikstof uit kunstmest naar nul terug te brengen.

  Het mestbassin is 6000 kuub groot en is niet afgedekt. Het bassin is bekleed met plastic, maar een lekvrije laag klei is ook toegestaan. Wat Foster onderscheidt van veel andere Nieuw-Zeelandse boeren, is dat hij de dunne fractie niet voortdurend beregent op zijn grasland. Hij beregent de dunne fractie in drie rondes op zijn grasland; een ronde in september-oktober, een in november-december en een laatste ronde in april. Zo krijgt hij een betere mineralenbenutting. Tijdens het bezoek aan Foster, half februari, is het warm en droog. "Het gras beregenen met 8 millimeter dunne fractie heeft nu geen enkele zin. Het vocht verdampt meteen en het gras heeft er niets aan. Daarom kies ik ervoor de dunne fractie in verschillende ronden in het groeiseizoen te gebruiken", aldus Foster Kalma. Doordat de dunne fractie op deze manier wordt aangewend, heeft Foster Kalma het gebruik van stikstof uit kunstmest terug gebracht van 220 kilo N per jaar naar op dit moment 80 kilo N. Zijn ultieme doel is om het gebruik van stikstof uit kunstmest naar nul terug te brengen.

  Foto: Annechien ten Have
 • De koeien krijgen naast gras ook mais, …

  De koeien krijgen naast gras ook mais, …

  Foto: Annechien ten Have
 • … katoenschilfers, …

  … katoenschilfers, …

  Foto: Annechien ten Have
 • … en palmpitschroot gevoerd.

  … en palmpitschroot gevoerd.

  Foto: Annechien ten Have
 • De opslag van de losse grondstoffen is vrij eenvoudig. Rond het bedrijf heeft Foster 117 hectare grasland. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dit land vrij vlak. Daarnaast huurt Foster 70 hectare op afstand. Daar verbouwt hij mais. De oogst wordt door de loonwerker gedaan. Per hectare melkt hij ruim 22.000 liter melk. De productie per koe is ongeveer 6.300 liter melk per jaar.

  De opslag van de losse grondstoffen is vrij eenvoudig. Rond het bedrijf heeft Foster 117 hectare grasland. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dit land vrij vlak. Daarnaast huurt Foster 70 hectare op afstand. Daar verbouwt hij mais. De oogst wordt door de loonwerker gedaan. Per hectare melkt hij ruim 22.000 liter melk. De productie per koe is ongeveer 6.300 liter melk per jaar.

  Foto: Annechien ten Have
 • Melkstal zonder koeien.

  Melkstal zonder koeien.

  Foto: Annechien ten Have
 • Melkstal met koeien.

  Melkstal met koeien.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het gebouw waar de koeien gemolken worden, is ruim 35 jaar oud. De melkstal is onlangs gerenoveerd tot een roterende melkstal voor 50 melkkoeien met automatische afnameapparatuur. In tien minuten worden vijftig koeien gemolken. De spenen worden automatisch gedipt na het melken.

  Het gebouw waar de koeien gemolken worden, is ruim 35 jaar oud. De melkstal is onlangs gerenoveerd tot een roterende melkstal voor 50 melkkoeien met automatische afnameapparatuur. In tien minuten worden vijftig koeien gemolken. De spenen worden automatisch gedipt na het melken.

  Foto: Annechien ten Have
 • Ook is er warmteterugwinning.

  Ook is er warmteterugwinning.

  Foto: Annechien ten Have
 • De melk levert Foster aan Tatua. Elke melkveehouder heeft aan de openbare weg een bordje staan met het logo van zijn melkfabriek, met zijn nummer erop.

  De melk levert Foster aan Tatua. Elke melkveehouder heeft aan de openbare weg een bordje staan met het logo van zijn melkfabriek, met zijn nummer erop.

  Foto: Annechien ten Have
 • De coöperatieve melkfabriek Tatua heeft circa 100 melkveehouders als lid. De leden zijn allemaal gevestigd rond de melkfabriek. De transportkosten van de melk blijven zo laag. Tatua heeft vaak een melkprijs die boven de prijs ligt van big brother Fonterra met 13.000 leden. De melkprijs lag vorig jaar omgerekend op €0,43 per liter melk. Tatua heeft een goede reputatie als het gaat om creëren van toegevoegde waarde. Ze richt zich op specialties in plaats van commodities. Tatua heeft naast de voedingspoot ook een business unit die zich richt op farma. Al met al: als je kijkt naar meer toegevoegde waarde in de keten, is dit een waardevol voorbeeld.

  De coöperatieve melkfabriek Tatua heeft circa 100 melkveehouders als lid. De leden zijn allemaal gevestigd rond de melkfabriek. De transportkosten van de melk blijven zo laag. Tatua heeft vaak een melkprijs die boven de prijs ligt van big brother Fonterra met 13.000 leden. De melkprijs lag vorig jaar omgerekend op €0,43 per liter melk. Tatua heeft een goede reputatie als het gaat om creëren van toegevoegde waarde. Ze richt zich op specialties in plaats van commodities. Tatua heeft naast de voedingspoot ook een business unit die zich richt op farma. Al met al: als je kijkt naar meer toegevoegde waarde in de keten, is dit een waardevol voorbeeld.

  Foto: Annechien ten Have

Laatste reacties

 • martensDLD

  Mooie Reportage,maar leren ze het niet bij de Boerderij,wat lastig dat de Fotos uit zich zelf voor uit gaan,je ergert je dood als je aan het lezen bent!

 • W Geverink

  Met je eens martens. Zelfs het hok waar je het comentaar in tikt gaat op en neer. Een goed voorbeeld van dat niet iedere verandering vooruitgang is en als je een mooie overzichtelijke en makkelijke site hebt er met de jatten af moet blijven.

 • Mels

  Hij wil naar nul met N uit kunstmest???? Vergeten ze daar ook al dat er met de melk en vee afvoer al N afgevoerd wordt die je toch weer zal moeten aanvullen of mis ik iets???

 • j.verstraten1

  klaver mels

 • boerke brabant

  is de programeur nog steeds op vakantie ?
  wat een slechte site, blijft verspringen en is niet te bekijken
  die reclames schermbreed krijgen ze wel aan de praat, maar een reportage leesbaar maken en houden is teveel gevraagd. Slecht !

 • vdgoor

  Ja, wat dacht je van zijn voeraankoop

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.