Rundveehouderij

Foto & video laatste update:20 mrt 2014

Examens robotmelken op mooie bedrijven

Geen collegebankjes, maar tussen de koeien op twee grote melkveebedrijven. Daar vonden vrijdag twee examens robotmelken plaats.

Foto

 • Leerlingen MBO-veehouderij van AOC Oost Twello kunnen voor hun opleiding drie bedrijfscertificaten voor robotmelken halen. Voor elke grote fabrikant één: DeLaval, Lely en SAC. Afgelopen vrijdagochtend vonden hiervoor de examens op twee fraaie melkveebeedrijven plaats. Boerderij nam een kijkje bij het grootste bedrijf, een DeLaval-boer die ook als stageadres voor enkele leerlingen heeft gefungeerd: familie Pol-Bieleman in Teuge (Gld.). Een bedrijf met 180 melkkoeien en drie melkrobots. De andere examenlocatie was een Lely-bedrijf in Klarenbeek (Gld.) met 100 koeien en twee robots.

  Leerlingen MBO-veehouderij van AOC Oost Twello kunnen voor hun opleiding drie bedrijfscertificaten voor robotmelken halen. Voor elke grote fabrikant één: DeLaval, Lely en SAC. Afgelopen vrijdagochtend vonden hiervoor de examens op twee fraaie melkveebeedrijven plaats. Boerderij nam een kijkje bij het grootste bedrijf, een DeLaval-boer die ook als stageadres voor enkele leerlingen heeft gefungeerd: familie Pol-Bieleman in Teuge (Gld.). Een bedrijf met 180 melkkoeien en drie melkrobots. De andere examenlocatie was een Lely-bedrijf in Klarenbeek (Gld.) met 100 koeien en twee robots.

  Foto: Ronald Hissink
 • Weer eens wat anders dan driftig pennen in een collegezaal. Met recht een praktijkexamen. De afgelopen twee weken hebben de leerlingen die nu examen doen een trainingsdag bij DeLaval of Lely gehad. Daarna volgde een stage bij robotbedrijven die met de melkrobots van één van beide fabrikanten werken. Het examen, waarbij de leerlingen moeten aantonen dat ze zowel met de robot als met de computer uit de voeten kunnen, is het slotstuk. Bijzonder aan het examen is dat niet de school, maar de fabrikant leidend is bij het examen.

  Weer eens wat anders dan driftig pennen in een collegezaal. Met recht een praktijkexamen. De afgelopen twee weken hebben de leerlingen die nu examen doen een trainingsdag bij DeLaval of Lely gehad. Daarna volgde een stage bij robotbedrijven die met de melkrobots van één van beide fabrikanten werken. Het examen, waarbij de leerlingen moeten aantonen dat ze zowel met de robot als met de computer uit de voeten kunnen, is het slotstuk. Bijzonder aan het examen is dat niet de school, maar de fabrikant leidend is bij het examen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De examens gingen om half tien ’s ochtends van start. De tweelingzusjes Jonker uit Deurningen (Ov.) waren twee van de acht DeLaval-robotmelkers die voor hun examen opgingen. Dit is Janneke (17) Jonker. Voordat ze begint, doet ze eerst de twee-minutencheck. De DeLaval-examinator probeert intussen nog een paar strikvragen, maar die pareert Janneke eenvoudig.

  De examens gingen om half tien ’s ochtends van start. De tweelingzusjes Jonker uit Deurningen (Ov.) waren twee van de acht DeLaval-robotmelkers die voor hun examen opgingen. Dit is Janneke (17) Jonker. Voordat ze begint, doet ze eerst de twee-minutencheck. De DeLaval-examinator probeert intussen nog een paar strikvragen, maar die pareert Janneke eenvoudig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Daarna was het tijd voor deel twee: de melkrobot zelf. Hier maakt Janneke de robotarm schoon.

  Daarna was het tijd voor deel twee: de melkrobot zelf. Hier maakt Janneke de robotarm schoon.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nadat Janneke de filters verwisseld heeft en de robot in handbediening heeft gezet, kan ze de infraroodcamera gaan reinigen.

  Nadat Janneke de filters verwisseld heeft en de robot in handbediening heeft gezet, kan ze de infraroodcamera gaan reinigen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Als Janneke de camera heeft gereinigd, kan ze controleren of de laser goed werkt.

  Als Janneke de camera heeft gereinigd, kan ze controleren of de laser goed werkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Daarna volgen meerdere controles. Janneke checkt onder meer de desinfectiepomp, de voorbehandelbeker of zoals hier de melk- en pulsatieslang. Ze controleert de slang op kleine gaatjes en scheurtjes.

  Daarna volgen meerdere controles. Janneke checkt onder meer de desinfectiepomp, de voorbehandelbeker of zoals hier de melk- en pulsatieslang. Ze controleert de slang op kleine gaatjes en scheurtjes.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na afloop van het 30 minuten durende examen, is het tijd voor een welverdiende kop koffie. Samen met één van de schoolbegeleiders van AOC Oost Twello (midden). Janneke denkt dat ze wel geslaagd is. “Het ging goed. Eerst keken we in de stal of we geen rare dingen zagen, daarna mocht ik de robot zelf controleren en tot slot kreeg ik opdrachten waarmee ik op het touchscreen aan de slag ging.”

  Na afloop van het 30 minuten durende examen, is het tijd voor een welverdiende kop koffie. Samen met één van de schoolbegeleiders van AOC Oost Twello (midden). Janneke denkt dat ze wel geslaagd is. “Het ging goed. Eerst keken we in de stal of we geen rare dingen zagen, daarna mocht ik de robot zelf controleren en tot slot kreeg ik opdrachten waarmee ik op het touchscreen aan de slag ging.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Na Janneke is het de beurt aan Gijs Jansen (18) uit Lettele (Ov.). Hier krijgt hij van de DeLaval-examinator uitleg over de volgorde van het examen. Gijs begint met een kleine ronde door de stal om een korte blik op de te melken koeien te werpen.

  Na Janneke is het de beurt aan Gijs Jansen (18) uit Lettele (Ov.). Hier krijgt hij van de DeLaval-examinator uitleg over de volgorde van het examen. Gijs begint met een kleine ronde door de stal om een korte blik op de te melken koeien te werpen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hygiëne weegt zwaar tijdens het examen. Naast controle veel schoonmaken dus.

  Hygiëne weegt zwaar tijdens het examen. Naast controle veel schoonmaken dus.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gijs controleert de instellingen op het touchscreen van de melkrobot. Binnen twee minuten moet hij kunnen zien of alles goed draait. Indien nodig moet hij vlot een nieuwe koe kunnen inregelen, een zieke koe kunnen uitselecteren of een koe kunnen droogzetten.

  Gijs controleert de instellingen op het touchscreen van de melkrobot. Binnen twee minuten moet hij kunnen zien of alles goed draait. Indien nodig moet hij vlot een nieuwe koe kunnen inregelen, een zieke koe kunnen uitselecteren of een koe kunnen droogzetten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gijs liep voor zijn examen acht dagen stage bij een DeLaval-robotboer in de buurt. Hij deed er alle dagelijkse werkzaamheden. De melkrobot is dus vertrouwd voor hem. Hij vindt het een goede zaak dat er naast het reguliere melkdiploma nu ook bedrijfscertificaten robotmelken zijn. “Er komen toch steeds meer robotbedrijven. Dan is het goed dat je er met zo’n examen op voorbereid bent.”

  Gijs liep voor zijn examen acht dagen stage bij een DeLaval-robotboer in de buurt. Hij deed er alle dagelijkse werkzaamheden. De melkrobot is dus vertrouwd voor hem. Hij vindt het een goede zaak dat er naast het reguliere melkdiploma nu ook bedrijfscertificaten robotmelken zijn. “Er komen toch steeds meer robotbedrijven. Dan is het goed dat je er met zo’n examen op voorbereid bent.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Dennis Bourgonje (18, links) is in afwachting van zijn examen. De tweelingzusjes Jonker hebben dat inmiddels achter de rug. Voor Bourgonje is het al zijn tweede melkrobotexamen. Vorig jaar deed hij via school het Lely-examen, volgend jaar wil hij het SAC-examen doen. “Als ik straks op een bedrijf met robots kom, kan ik met alle drie de merken overweg. Dan ben ik echt startklaar. Dat is een groot voordeel.”

  Dennis Bourgonje (18, links) is in afwachting van zijn examen. De tweelingzusjes Jonker hebben dat inmiddels achter de rug. Voor Bourgonje is het al zijn tweede melkrobotexamen. Vorig jaar deed hij via school het Lely-examen, volgend jaar wil hij het SAC-examen doen. “Als ik straks op een bedrijf met robots kom, kan ik met alle drie de merken overweg. Dan ben ik echt startklaar. Dat is een groot voordeel.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het examen staat op het punt van beginnen. Dennis en de examinator maken een ronde door de stal om de koeien te controleren.

  Het examen staat op het punt van beginnen. Dennis en de examinator maken een ronde door de stal om de koeien te controleren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dennis heeft nu twee examens gedaan en kan de verschillende fabrikanten goed vergelijken. “Het systeem van de Lely-melkrobot is qua overzicht beter, maar de robot van DeLaval vind ik prettiger om mee te werken. De robotarm is lichter en flexibeler en de reiniging is ook beter.”

  Dennis heeft nu twee examens gedaan en kan de verschillende fabrikanten goed vergelijken. “Het systeem van de Lely-melkrobot is qua overzicht beter, maar de robot van DeLaval vind ik prettiger om mee te werken. De robotarm is lichter en flexibeler en de reiniging is ook beter.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een leerling controleert een van de tepelvoeringen. Hier is ook een verschil met bijvoorbeeld een Lely-melkrobot. Daar zitten de tepelvoeringen dichter bij elkaar.

  Een leerling controleert een van de tepelvoeringen. Hier is ook een verschil met bijvoorbeeld een Lely-melkrobot. Daar zitten de tepelvoeringen dichter bij elkaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koe wordt gemolken. Dennis controleert of alles goed gaat. Intussen stelt de examinator vragen. Zo meteen moet Dennis een kilo brok meer instellen op het scherm.

  De koe wordt gemolken. Dennis controleert of alles goed gaat. Intussen stelt de examinator vragen. Zo meteen moet Dennis een kilo brok meer instellen op het scherm.

  Foto: Ronald Hissink
 • Manny van Wijngaarden van fabrikant DeLaval is blij met de aparte examens voor robotmelken. “De leerlingen leren zo de robots van de verschillende merken goed kennen. Als ze dit examen hebben gehaald, zijn ze in staat om het dagelijkse werk van de boer direct over te nemen. Platgezegd: de boer is met vakantie, júllie pakken het maar op.”

  Manny van Wijngaarden van fabrikant DeLaval is blij met de aparte examens voor robotmelken. “De leerlingen leren zo de robots van de verschillende merken goed kennen. Als ze dit examen hebben gehaald, zijn ze in staat om het dagelijkse werk van de boer direct over te nemen. Platgezegd: de boer is met vakantie, júllie pakken het maar op.”

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.