Rundveehouderij

Foto & video 8569 x bekeken 2 reactieslaatste update:9 feb 2014

Vijf emissie-arme vloeren in de praktijk (deel 1)

Vijf verschillende bedrijven, vijf verschillende vloeren. Exlan organiseerde vorige week een praktische excursiedag voor 45 veehouders met bouwplannen.

Foto

 • Bij nieuwbouw is de stalvloerkeuze even cruciaal als lastig. Folders zeggen niet alles. Agrifirm Exlan organiseerde daarom twee regionale excursiedagen. Zowel in Noord-Nederland als in Zuid-Nederland was de belangstelling groot, beide edities telden zo’n 45 deelnemers. Boerderij ging mee met de Zuid-editie. Hier deel 1 van het fotoverslag.

  Bij nieuwbouw is de stalvloerkeuze even cruciaal als lastig. Folders zeggen niet alles. Agrifirm Exlan organiseerde daarom twee regionale excursiedagen. Zowel in Noord-Nederland als in Zuid-Nederland was de belangstelling groot, beide edities telden zo’n 45 deelnemers. Boerderij ging mee met de Zuid-editie. Hier deel 1 van het fotoverslag.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de vijf bezochte bedrijven krijgen de veehouders uitleg van de leverancier, en vooral een goede indruk van hoe de vloer zich in de praktijk houdt. De bezochte veehouders hielden een eerlijk verhaal over de plus- en minpunten van hun vloer.

  Op de vijf bezochte bedrijven krijgen de veehouders uitleg van de leverancier, en vooral een goede indruk van hoe de vloer zich in de praktijk houdt. De bezochte veehouders hielden een eerlijk verhaal over de plus- en minpunten van hun vloer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naam: Hans Mommersteeg (47). Plaats: Herpen (N.-Br.). Vloer: Swaans G2 en G3. Prijs: €115 per m2, RAV: 8,1.

  Naam: Hans Mommersteeg (47). Plaats: Herpen (N.-Br.). Vloer: Swaans G2 en G3. Prijs: €115 per m2, RAV: 8,1.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf: Nieuwbouw met 142 boxplaatsen.

  Bedrijf: Nieuwbouw met 142 boxplaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Mommersteeg houdt nu 85 koeien. De stal is in gebruik sinds juni 2013.

  Mommersteeg houdt nu 85 koeien. De stal is in gebruik sinds juni 2013.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee DeLaval-robots melken de veestapel. Een flinke vooruitgang: voorheen molk Mommersteeg in een 2x3-stal.

  Twee DeLaval-robots melken de veestapel. Een flinke vooruitgang: voorheen molk Mommersteeg in een 2x3-stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De G2-vloer van Swaans ligt onder afschot richting de doorlaat. Dat is duidelijk zichtbaar in de stal. Mommersteeg overwoog bij de bouw ook even de Veld-V Eco-vloer, maar koos uiteindelijk op prijs voor Swaans. “Je moet toch keuzes maken.”

  De G2-vloer van Swaans ligt onder afschot richting de doorlaat. Dat is duidelijk zichtbaar in de stal. Mommersteeg overwoog bij de bouw ook even de Veld-V Eco-vloer, maar koos uiteindelijk op prijs voor Swaans. “Je moet toch keuzes maken.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Mommersteeg is tevreden over de vloer.

  Mommersteeg is tevreden over de vloer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een DeLaval-mestrobot houdt de vloer schoon. Het enige manco is de laadtijd van zes tot acht uur per dag, vindt Mommersteeg. De robot schuift overdag elk uur. In eerste instantie stond de robot ’s nachts stil. Mommersteeg had toen veel ophaalkoeien in de ochtend. Daarop besloot hij de schuiftijden aan te passen; nu staat de robot eerder, tussen 20.00 en 02.00 uur, stil. Doordat in de nacht wat leven in de stal is, blijft het robotbezoek beter op peil.

  Een DeLaval-mestrobot houdt de vloer schoon. Het enige manco is de laadtijd van zes tot acht uur per dag, vindt Mommersteeg. De robot schuift overdag elk uur. In eerste instantie stond de robot ’s nachts stil. Mommersteeg had toen veel ophaalkoeien in de ochtend. Daarop besloot hij de schuiftijden aan te passen; nu staat de robot eerder, tussen 20.00 en 02.00 uur, stil. Doordat in de nacht wat leven in de stal is, blijft het robotbezoek beter op peil.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de doorsteken liggen G3-vloerdelen. Ook deze zijn voorzien van kleppen in de doorlaat om de emissie te beperken.

  Op de doorsteken liggen G3-vloerdelen. Ook deze zijn voorzien van kleppen in de doorlaat om de emissie te beperken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De robot vult de 160 litertank automatisch met water. Op het bedrijf is een grote, ondergrondse regenwateropvang, dit water wordt gebruikt voor de schuifrobot. Zowel zomer als winter sproeit de robot.

  De robot vult de 160 litertank automatisch met water. Op het bedrijf is een grote, ondergrondse regenwateropvang, dit water wordt gebruikt voor de schuifrobot. Zowel zomer als winter sproeit de robot.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de stal staat nog een trekker met rubberschuif, dat roept natuurlijk vragen op. Vanwege een defect aan de schuifrobot gebruikte Mommersteeg de trekker als noodoplossing. Inmiddels werkt alles weer. Vanwege het beperkte aantal doorlaten, om de 1,70 meter, is schuiven een must om de stal enigszins schoon te houden.

  In de stal staat nog een trekker met rubberschuif, dat roept natuurlijk vragen op. Vanwege een defect aan de schuifrobot gebruikte Mommersteeg de trekker als noodoplossing. Inmiddels werkt alles weer. Vanwege het beperkte aantal doorlaten, om de 1,70 meter, is schuiven een must om de stal enigszins schoon te houden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Swaans levert zowel vloerplaten gemaakt uit trilbeton (links) als platen uit zelfverdichtend beton (rechts). De fabrikant raadt met klem het iets opener trilbeton aan. Dat is de standaard. Het oogt minder mooi, maar het oppervlak is ruwer en dat houdt de vloer volgens de fabrikant stroever.

  Swaans levert zowel vloerplaten gemaakt uit trilbeton (links) als platen uit zelfverdichtend beton (rechts). De fabrikant raadt met klem het iets opener trilbeton aan. Dat is de standaard. Het oogt minder mooi, maar het oppervlak is ruwer en dat houdt de vloer volgens de fabrikant stroever.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naam: Peerke Claassen (37). Plaats: Beuningen (N.-Br.). Vloer: HCI W4-welzijnsvloer. Prijs: €70 per m2. RAV: 8,1.

  Naam: Peerke Claassen (37). Plaats: Beuningen (N.-Br.). Vloer: HCI W4-welzijnsvloer. Prijs: €70 per m2. RAV: 8,1.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf: Nieuwbouw met 138 boxplaatsen.

  Bedrijf: Nieuwbouw met 138 boxplaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Claassen houdt nu 100 koeien, de stal is in gebruik sinds augustus 2011.

  Claassen houdt nu 100 koeien, de stal is in gebruik sinds augustus 2011.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee Lely A4-robots melken hier.

  Twee Lely A4-robots melken hier.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De HCI W4-vloer bestaat uit platen van 1,20 meter breed. De vloerplaten zelf liggen vlak, de urinegootjes tussen het blokprofiel liggen onder afschot naar de afstortsleuven.

  De HCI W4-vloer bestaat uit platen van 1,20 meter breed. De vloerplaten zelf liggen vlak, de urinegootjes tussen het blokprofiel liggen onder afschot naar de afstortsleuven.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • HCI kiest juist wel voor zelfverdichtend beton. Dankzij de dichte structuur trekt minder vocht in het beton, waardoor de vloer minder snel uitdroogt, is de filosofie van de fabrikant. Een opdrogende vloer is een gladde vloer, kan over het algemeen gesteld worden.

  HCI kiest juist wel voor zelfverdichtend beton. Dankzij de dichte structuur trekt minder vocht in het beton, waardoor de vloer minder snel uitdroogt, is de filosofie van de fabrikant. Een opdrogende vloer is een gladde vloer, kan over het algemeen gesteld worden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Claassen koos voor een JOZ-mestschuifrobot, omdat die hem beter aanstond dan een Lely. De JOZ werkt op sensoren in de vloer. Bij lagere veebezetting werd de vloer in eerste instantie glad, dus moest Claassen de vloer de eerste zomer met de hand natmaken. Door later een vernevelingsinstallatie op te bouwen kreeg de robot de vloer wel goed schoon. De doorlaten gaan soms dicht zitten. Claassen maakt ze met een zelfgemaakte beugel weer open.

  Claassen koos voor een JOZ-mestschuifrobot, omdat die hem beter aanstond dan een Lely. De JOZ werkt op sensoren in de vloer. Bij lagere veebezetting werd de vloer in eerste instantie glad, dus moest Claassen de vloer de eerste zomer met de hand natmaken. Door later een vernevelingsinstallatie op te bouwen kreeg de robot de vloer wel goed schoon. De doorlaten gaan soms dicht zitten. Claassen maakt ze met een zelfgemaakte beugel weer open.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De robot vernevelt ook na het schuiven om te voorkomen dat de mest aankoekt. De vloer is vrij glad. De koeien zijn hierdoor wat bangig als Claassen ze ophaalt en lopen rustiger dan voorheen. Tochtigheid is wel goed zichtbaar. Claassen liet de vloer in de tussentijd al eens opschuren. Het effect ervan is nu weg. Hij overweegt de vloer opnieuw op te laten ruwen of frezen.

  De robot vernevelt ook na het schuiven om te voorkomen dat de mest aankoekt. De vloer is vrij glad. De koeien zijn hierdoor wat bangig als Claassen ze ophaalt en lopen rustiger dan voorheen. Tochtigheid is wel goed zichtbaar. Claassen liet de vloer in de tussentijd al eens opschuren. Het effect ervan is nu weg. Hij overweegt de vloer opnieuw op te laten ruwen of frezen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Claassen heeft op de doorsteken en rondom de robots ook W4-vloerplaten. Hij is eerlijk over zijn ervaringen: achteraf gezien had hij bij de robotuitgangen wat meer doorlaat gewild. Hier kan de mestrobot niet goed bij, waardoor er nu vaak mest ligt.

  Claassen heeft op de doorsteken en rondom de robots ook W4-vloerplaten. Hij is eerlijk over zijn ervaringen: achteraf gezien had hij bij de robotuitgangen wat meer doorlaat gewild. Hier kan de mestrobot niet goed bij, waardoor er nu vaak mest ligt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De deelnemende veehouders praten onderling wat na. Veel deelnemers vinden de vloer te glad ogen en bovendien te nat. Ze vrezen klauwproblemen. Ze loven wel het oprechte verhaal van Claassen. De leverancier levert sinds een jaar een aangepast vloerprofiel om de beloopbaarheid te verbeteren. Ook de kleppen zijn aangepast om dichte sleuven te voorkomen. In deel 2, later deze week, komen de Veld-V Eco-Vloer, de Groene Vlag-vloer en de Berkel Beton-welzijnsvloer aan bod.

  De deelnemende veehouders praten onderling wat na. Veel deelnemers vinden de vloer te glad ogen en bovendien te nat. Ze vrezen klauwproblemen. Ze loven wel het oprechte verhaal van Claassen. De leverancier levert sinds een jaar een aangepast vloerprofiel om de beloopbaarheid te verbeteren. Ook de kleppen zijn aangepast om dichte sleuven te voorkomen. In deel 2, later deze week, komen de Veld-V Eco-Vloer, de Groene Vlag-vloer en de Berkel Beton-welzijnsvloer aan bod.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Dat zijn toch geen A3's maar A4's.... Redactie opletten!!!!

 • henky++

  vraag: ik ben van plan mijn swaans vloer (g1) te laten opruwen (zagen). Is de vloer dan nog steeds emmissie arm??

Of registreer je om te kunnen reageren.