Rundveehouderij

Foto & video 13 reactieslaatste update:21 feb 2014

Vierde stal voor maatschap Semplonius-De Jong

Maatschap Semplonius-De Jong in Tjerkgaast bouwde in 2013 een vierde stal. Deze biedt plaats aan 240 melkkoeien en droge koeien en 120 jongveedieren.

Foto

 • Willem (56) en Geeske (28) de Jong in Tjerkgaast (Fr.) houden in maatschap met Anne Semplonius (53) en Jannie de Jong (50) 275 koeien met bijbehorend jongvee op 107 hectare waarvan 20 mais. Het melkquotum bedraagt 1,3 miljoen kg en de hoeveelheden vet en eiwit zijn 4,50 en 3,60 procent.

  Willem (56) en Geeske (28) de Jong in Tjerkgaast (Fr.) houden in maatschap met Anne Semplonius (53) en Jannie de Jong (50) 275 koeien met bijbehorend jongvee op 107 hectare waarvan 20 mais. Het melkquotum bedraagt 1,3 miljoen kg en de hoeveelheden vet en eiwit zijn 4,50 en 3,60 procent.

  Foto: Mark Pasveer
 • Rechts de oude boerderij waar Geeske woont. Daarvoor staat het woonhuis van Geeske’s ouders Willem en Jannie. Links de nieuwe stal, met de oudere stallen ernaast.

  Rechts de oude boerderij waar Geeske woont. Daarvoor staat het woonhuis van Geeske’s ouders Willem en Jannie. Links de nieuwe stal, met de oudere stallen ernaast.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het bedrijf is in 1911 gebouwd en bestaat dus al meer dan honderd jaar. Geeske vertelt: “In 1911 is mijn overgrootvader hier begonnen als pachtboer. In 1951 heeft mijn opa het samen met zijn tweelingbroer overgenomen van hun vader. In 1959 is het woonhuis erbij gebouwd, waarin mijn opa toen ging wonen. In 1966 molken ze zeventig koeien. Je kunt je wel voorstellen dat het propvol was.” In 1976 werd de boerderij gekocht, met een stuk land erbij. In datzelfde jaar is ook de eerste ligboxenstal gebouwd met een 2 x 4 opentandem-melkstal. In 1994 is de derde ligboxenstal gebouwd, waarin nu het melkvee zit.

  Het bedrijf is in 1911 gebouwd en bestaat dus al meer dan honderd jaar. Geeske vertelt: “In 1911 is mijn overgrootvader hier begonnen als pachtboer. In 1951 heeft mijn opa het samen met zijn tweelingbroer overgenomen van hun vader. In 1959 is het woonhuis erbij gebouwd, waarin mijn opa toen ging wonen. In 1966 molken ze zeventig koeien. Je kunt je wel voorstellen dat het propvol was.” In 1976 werd de boerderij gekocht, met een stuk land erbij. In datzelfde jaar is ook de eerste ligboxenstal gebouwd met een 2 x 4 opentandem-melkstal. In 1994 is de derde ligboxenstal gebouwd, waarin nu het melkvee zit.

  Foto: Mark Pasveer
 • In november 2012 is begonnen met de bouw van de nieuwe stal die 7 augustus 2013 in gebruik is genomen. De stal meet 48 bij 25 meter en bestaat uit een nieuwe draaimelkstal, een wachtruimte en er is plek voor 60 koeien om te liggen. “De oude melkstal was op en met het oog op de toekomst wilden we ook verder uitbreiden en sneller kunnen melken. Nu zijn we in vijf kwartier klaar in plaats van drie uur in de oude melkstal. En dit kunnen we doen met maar één melker!”

  In november 2012 is begonnen met de bouw van de nieuwe stal die 7 augustus 2013 in gebruik is genomen. De stal meet 48 bij 25 meter en bestaat uit een nieuwe draaimelkstal, een wachtruimte en er is plek voor 60 koeien om te liggen. “De oude melkstal was op en met het oog op de toekomst wilden we ook verder uitbreiden en sneller kunnen melken. Nu zijn we in vijf kwartier klaar in plaats van drie uur in de oude melkstal. En dit kunnen we doen met maar één melker!”

  Foto: Mark Pasveer
 • De nieuwe stal heeft een 28-stands autorotor met Dematron 70-voersysteem. “Deze draaimelkstal is niet zo groot, dat houdt het overzichtelijk. Het voeren is geautomatiseerd. Daarnaast wordt de melkregistratie van elke koe bijgehouden.”

  De nieuwe stal heeft een 28-stands autorotor met Dematron 70-voersysteem. “Deze draaimelkstal is niet zo groot, dat houdt het overzichtelijk. Het voeren is geautomatiseerd. Daarnaast wordt de melkregistratie van elke koe bijgehouden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • In de nieuwe stal zit ook een wachtruimte waarin maximaal 160 koeien kunnen. Daarnaast is er een aparte ruimte waarin we de koeien kunnen behandelen. “En er is nog een plek waar 60 koeien kunnen liggen”, vertelt Geeske.

  In de nieuwe stal zit ook een wachtruimte waarin maximaal 160 koeien kunnen. Daarnaast is er een aparte ruimte waarin we de koeien kunnen behandelen. “En er is nog een plek waar 60 koeien kunnen liggen”, vertelt Geeske.

  Foto: Mark Pasveer
 • De koeien zijn voorzien van een Velos Realtime-stappenteller gekoppeld aan Ovalert. Deze houdt bij hoeveel stappen elke koe maakt. “Als een koe een afwijking heeft van meer dan vijf uur, krijg ik een sms op mijn telefoon dat het dier tochtig is. Dit gebruiken we bij het melkvee en jongvee. Tevens is dit de koeherkenning voor de nieuwe melkstal.”

  De koeien zijn voorzien van een Velos Realtime-stappenteller gekoppeld aan Ovalert. Deze houdt bij hoeveel stappen elke koe maakt. “Als een koe een afwijking heeft van meer dan vijf uur, krijg ik een sms op mijn telefoon dat het dier tochtig is. Dit gebruiken we bij het melkvee en jongvee. Tevens is dit de koeherkenning voor de nieuwe melkstal.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De koeien liggen in GEA Royal de Boer 2-D Optima-ligboxen met noppenmat. “In de oude hadden we ook zo’n mat omdat deze sterk is. Het bevalt heel goed.”

  De koeien liggen in GEA Royal de Boer 2-D Optima-ligboxen met noppenmat. “In de oude hadden we ook zo’n mat omdat deze sterk is. Het bevalt heel goed.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De stal is voorzien van een NF Cosmos Nanofiltratie-zuiveringsinstallatie. Het water wordt van 62 meter diepte gehaald. Deze zuiveringsinstallatie ontijzert, verwijdert mangaan en haalt de kalk uit het water.

  De stal is voorzien van een NF Cosmos Nanofiltratie-zuiveringsinstallatie. Het water wordt van 62 meter diepte gehaald. Deze zuiveringsinstallatie ontijzert, verwijdert mangaan en haalt de kalk uit het water.

  Foto: Mark Pasveer
 • Aan het eind van de het zuiveringsproces is het drinkwater. Het water word gebruikt voor het drinkwater van de koeien en het schoonmaken van de melkstallen. Geeske: “Doordat het water nu zo zuiver is, heb je de bruine aanslag ook niet meer. Wij hebben hiervoor gekozen om met de toekomst mee te gaan. Wij kunnen ons nu eventueel van ons eigen drinkwater voorzien.”

  Aan het eind van de het zuiveringsproces is het drinkwater. Het water word gebruikt voor het drinkwater van de koeien en het schoonmaken van de melkstallen. Geeske: “Doordat het water nu zo zuiver is, heb je de bruine aanslag ook niet meer. Wij hebben hiervoor gekozen om met de toekomst mee te gaan. Wij kunnen ons nu eventueel van ons eigen drinkwater voorzien.”

  Foto: Mark Pasveer
 • In dezelfde ruimte bevindt zich een groot waterbassin waarin het gezuiverde water wordt opgeslagen. Het bassin is tot aan het plafond met polyester bekleed, waardoor er minder algenaanslag is.

  In dezelfde ruimte bevindt zich een groot waterbassin waarin het gezuiverde water wordt opgeslagen. Het bassin is tot aan het plafond met polyester bekleed, waardoor er minder algenaanslag is.

  Foto: Mark Pasveer
 • Nieuwe lichten worden opgehangen boven de draaimelkstal. “Het vorige frame was niet sterk genoeg, deze wordt nu vernieuwd. In de toekomst worden de lichten hier aangestuurd door een computer. Zo kunnen we efficiënter met het licht omgaan en energie besparen.”

  Nieuwe lichten worden opgehangen boven de draaimelkstal. “Het vorige frame was niet sterk genoeg, deze wordt nu vernieuwd. In de toekomst worden de lichten hier aangestuurd door een computer. Zo kunnen we efficiënter met het licht omgaan en energie besparen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De melktank van 14.000 liter. Met het oog op de toekomst kan er ook een grotere in worden geplaatst wanneer de veehouders verder willen uitbreiden. “Wij willen uiteindelijk groeien naar 200 melkkoeien, 40 stuks droogvee en 120 stuks jongvee”, vertelt Geeske.

  De melktank van 14.000 liter. Met het oog op de toekomst kan er ook een grotere in worden geplaatst wanneer de veehouders verder willen uitbreiden. “Wij willen uiteindelijk groeien naar 200 melkkoeien, 40 stuks droogvee en 120 stuks jongvee”, vertelt Geeske.

  Foto: Mark Pasveer
 • Van buiten lijken het vier aparte stallen, maar van binnen is het een grote stal. “Zo kijken wij door de hele stal en kunnen we alles makkelijk in de gaten houden.”

  Van buiten lijken het vier aparte stallen, maar van binnen is het een grote stal. “Zo kijken wij door de hele stal en kunnen we alles makkelijk in de gaten houden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • ‘’Het was wel een hele investering maar het is het wel waard. Wij gaan dit terugverdienen door te groeien en de onkosten zo laag mogelijk te houden. Voerkosten en loonwerkkosten hebben wij niet, omdat we vrijwel alles zelf doen. Ook het onderhoud van de machines doen we zelf. Het enige wat aangevoerd wordt, is het krachtvoer.” Geeske kan nog niet precies zeggen wanneer dit terugverdiend is. “Het is afhankelijk van wat de melk- en de voerprijzen in de toekomst gaan doen.”

  ‘’Het was wel een hele investering maar het is het wel waard. Wij gaan dit terugverdienen door te groeien en de onkosten zo laag mogelijk te houden. Voerkosten en loonwerkkosten hebben wij niet, omdat we vrijwel alles zelf doen. Ook het onderhoud van de machines doen we zelf. Het enige wat aangevoerd wordt, is het krachtvoer.” Geeske kan nog niet precies zeggen wanneer dit terugverdiend is. “Het is afhankelijk van wat de melk- en de voerprijzen in de toekomst gaan doen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Zaterdag 22 februari houdt het bedrijf een open dag. “We houden deze open dag omdat we willen vieren dat het bedrijf nu al meer dan honderd jaar bestaat. En natuurlijk willen wij de nieuwe stal aan iedereen laten zien”, vertelt Geeske.

  Zaterdag 22 februari houdt het bedrijf een open dag. “We houden deze open dag omdat we willen vieren dat het bedrijf nu al meer dan honderd jaar bestaat. En natuurlijk willen wij de nieuwe stal aan iedereen laten zien”, vertelt Geeske.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • johannetje

  Geen loonwerkkosten. Dat zegt niet zoveel. Misschien ben je wel gelukkiger als je ze wel hebt.

 • Sjaak

  Wat een slordige rapportage.... deze ondernemers verdienen beter!

  Theo Galama heeft zeker haast gehad met het in elkaar flanzen van deze fotosessie met tekst en (slechte) uitleg.
  Zo wordt er gesproken over een nieuwe stal met 240 plaatsen ipv. 60 met nieuwe melkstal, er zijn nu al 275 koeien en 1,3 miljoen kg melkquotum en men wil uiteindelijk groeien naar 200 melkkoeien?!
  Ook is er nog sprake van een maatschap met een ander koppel, waar totaal niet meer over gesproken wordt.....
  Als dat niet beter kan, laat dan de hele rapportage maar achterwege!

 • Schaapje

  Groot is in, echter dit gaat altijd ten kosten van diergezonheid, en velen andere aspecten. Tevens ben en wordt je Slaaf van je eigen bedrijf en bank. Waarom zo groot worden als je je brood ook met 80 koeien kan verdienen?

 • landboer

  Eigen grond eigen geld eigen voer eigen quotum kun je met weinig koeien je brood verdienen,hoe verder daar vanaf hoe meer er gemolken moeten worden.

 • ...............

  275 melkkoeien en 1.3 miljoen qoutum, dan is er in de produktie nog wel wat te verdienen.

 • somporn

  In 1966 molken ze al 70 koeien,dus toen waren ze al een herenboer.
  Dan hadden ze nu eigenlijk al boven de 500 moeten zitten.
  Schaapje,waarom zo groot worden als je je brood ook met 80 koeien kan verdienen? In 1966 waren ze al bijna zo groot dus hopelijk hebben ze de kost altijd al goed kunnen verdienen.

 • Schaapje

  Ach Somporn, lekker uitbreiden en veel werken. Je kan toch niet meer dan je buik rond eten. Bovendien als je ziek wordt en dood gaat heb je niks aan geld ....en zogenaamde status meteen groot bedrijf is ook gebakken lucht. Werk ze...succes.

 • Broer

  Keurig bedrijf dat gestaag is gegroeid en zo werk en inkomen biedt aan meerdere opvolgers.
  Waar is echter de keus voor een 28-stands binnenmelker op gebaseerd ?
  De visgraatopstelling waarbij zo te zien van zij wordt gemolken veroordeeld je wel tot een levenslange éénzijdige belasting van het lichaam.
  Daarom melk ik zoveel liever een koe van achteren, in een zij-aan-zij opstelling. Zie ook www.roordagrou.nl

 • gerrit.lammertink1

  Ik zou wel eens willen weten hoe de stal is geventileerd als alles tegen elkaar staat? Het onderschrift bij sommige foto's daar mankeert het een en ander aan en is Boerderij-onwaardig!!

 • koestal

  wanneer bouwen ze de vijfde stal ?

 • koestal

  zo,n bedrijf staat te koop in Scheerwolde,maar dan met robots

 • gala0702

  Ik ben degene die de tekst heeft gemaakt en ik sta altijd wel open voor kritiek. Ik zal het maandag even bespreken met de redactie en de tekst even aanpassen waar dat nodig is. Met vriendelijke groet, Theo

 • ricooo12

  Foto 12 dat water bassin zo open daar komt dan toch stof en vuil in dat water?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.