Rundveehouderij

Foto & video 9172 x bekeken 12 reacties

Unieke draaimelkstal met geprogrammeerd voeren

Jaap Pastoor uit Middelstum (Gr.) heeft sinds juni 2012 een bijzondere draaimelkstal in gebruik. Eentje met een geprogrammeerd voersysteem waarmee in de stal biks gegeven wordt.

Foto

 • Nienke (33), Jaap Pastoor (36), Klaas Pastoor (65) en Truus Pastoor (64) hebben 172 melkkoeien en 127 stuks jongvee op 138 hectare. Daarvan is 15 hectare mais en de rest is grasland. Het quotum is 1.020900 kilo met 4.87 % vet.

  Nienke (33), Jaap Pastoor (36), Klaas Pastoor (65) en Truus Pastoor (64) hebben 172 melkkoeien en 127 stuks jongvee op 138 hectare. Daarvan is 15 hectare mais en de rest is grasland. Het quotum is 1.020900 kilo met 4.87 % vet.

  Foto: Theo Galama
 • Jaap heeft sinds 1 januari officieel het bedrijf van zijn vader overgenomen. “Op papier heeft hij het bedrijf overgenomen. Voor de rest is er niet veel veranderd en ben ik nog steeds actief op het bedrijf en wonen wij hier ook nog”, vertelt Klaas. De boerderij en vooral het woonhuis hebben de afgelopen jaren schade opgelopen door aardbevingen die in dit gebied hebben plaatsgevonden. De oorzaak daarvan is de gaswinning. Op 17 januari werd bekendgemaakt dat in dit gebied de gaswinning met 80 procent wordt teruggeschroefd.

  Jaap heeft sinds 1 januari officieel het bedrijf van zijn vader overgenomen. “Op papier heeft hij het bedrijf overgenomen. Voor de rest is er niet veel veranderd en ben ik nog steeds actief op het bedrijf en wonen wij hier ook nog”, vertelt Klaas. De boerderij en vooral het woonhuis hebben de afgelopen jaren schade opgelopen door aardbevingen die in dit gebied hebben plaatsgevonden. De oorzaak daarvan is de gaswinning. Op 17 januari werd bekendgemaakt dat in dit gebied de gaswinning met 80 procent wordt teruggeschroefd.

  Foto: Theo Galama
 • Het nieuwe melkgebouw is 17 meter breed en 38 meter lang. Hier zit een loods, kleedruimte, toiletten en kantine bij in. “Wij hebben dit gebouwd omdat de 39 jaar oude 12-stands draaimelkstal gewoon op was. De nieuwe draaimelkstal paste niet in de oude ruimte dus vandaar deze uitbreiding”, vertelt Jaap.

  Het nieuwe melkgebouw is 17 meter breed en 38 meter lang. Hier zit een loods, kleedruimte, toiletten en kantine bij in. “Wij hebben dit gebouwd omdat de 39 jaar oude 12-stands draaimelkstal gewoon op was. De nieuwe draaimelkstal paste niet in de oude ruimte dus vandaar deze uitbreiding”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • Met de bouw is in 2011 begonnen en in juni 2012 kon er gemolken worden. In 2013 was het gehele gebouw klaar en werd er vrijdag 1 november nog een open dag gehouden voor ongeveer 500 mensen. “Er zijn veel mensen geweest die ook interesse hebben in zo’n type melkstal”, vertelt Jaap.

  Met de bouw is in 2011 begonnen en in juni 2012 kon er gemolken worden. In 2013 was het gehele gebouw klaar en werd er vrijdag 1 november nog een open dag gehouden voor ongeveer 500 mensen. “Er zijn veel mensen geweest die ook interesse hebben in zo’n type melkstal”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • De 30-32 Xpedia 360 IX draaimelkstal. “Wij hebben er 30 melkplekken in en dat houdt in dat er twee leeg blijven. Daar zit een trapje voor de doorgang van de melker”, vertelt Jaap.

  De 30-32 Xpedia 360 IX draaimelkstal. “Wij hebben er 30 melkplekken in en dat houdt in dat er twee leeg blijven. Daar zit een trapje voor de doorgang van de melker”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • De melkstal is uitgevoerd met het Boumatic SmartDairy voersysteem. Bij dit type melkstal zit dit systeem normaal gesproken er niet in en wordt er geen biks gegeven. Boumatic heeft dit systeem gekocht van een Ierse dealer en hier geïnstalleerd. “Hiervoor is gekozen omdat we graag wel biks wilden voeren in de melkstal. De koeien zijn hierdoor iets rustiger en ze laten de melk makkelijker schieten. Wij zijn de tweede in Nederland die het op deze manier doen met dit type melkstal”, vertelt Jaap.

  De melkstal is uitgevoerd met het Boumatic SmartDairy voersysteem. Bij dit type melkstal zit dit systeem normaal gesproken er niet in en wordt er geen biks gegeven. Boumatic heeft dit systeem gekocht van een Ierse dealer en hier geïnstalleerd. “Hiervoor is gekozen omdat we graag wel biks wilden voeren in de melkstal. De koeien zijn hierdoor iets rustiger en ze laten de melk makkelijker schieten. Wij zijn de tweede in Nederland die het op deze manier doen met dit type melkstal”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • De binnenmelker heeft een zij-aan-zij-opstelling. “Hier is voor gekozen om overzicht te houden en vanwege de korte looplijnen. Eén man kan het melken doen en dat is toch wel een voordeel. Wij kunnen makkelijk 150 koeien per uur melken en de draaisnelheid is ook aan te passen” , vertelt Jaap.

  De binnenmelker heeft een zij-aan-zij-opstelling. “Hier is voor gekozen om overzicht te houden en vanwege de korte looplijnen. Eén man kan het melken doen en dat is toch wel een voordeel. Wij kunnen makkelijk 150 koeien per uur melken en de draaisnelheid is ook aan te passen” , vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • Het touchscreen display. “Het is als het ware een grote iPad. Veel gegevens zoals de melkproductie en de hoeveelheid voer die de koe heeft gehad zijn hierop terug te vinden”, vertelt Jaap.

  Het touchscreen display. “Het is als het ware een grote iPad. Veel gegevens zoals de melkproductie en de hoeveelheid voer die de koe heeft gehad zijn hierop terug te vinden”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • Het touchpoint display. “In principe kunnen we hier ook wel zonder omdat alle gegevens ook terug te vinden zijn op het touchscreen display. Toch heb ik deze laten installeren omdat ik nu ter plekke de gegevens kan terugvinden zonder elke keer naar het touchpoint display te lopen”, vertelt Jaap.

  Het touchpoint display. “In principe kunnen we hier ook wel zonder omdat alle gegevens ook terug te vinden zijn op het touchscreen display. Toch heb ik deze laten installeren omdat ik nu ter plekke de gegevens kan terugvinden zonder elke keer naar het touchpoint display te lopen”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • Optimaal uierbereik door vrijdragende constructie en gekartelde putrand. Je kunt de koe makkelijk bereiken. Het is een open constructie wat het werken makkelijk maakt.

  Optimaal uierbereik door vrijdragende constructie en gekartelde putrand. Je kunt de koe makkelijk bereiken. Het is een open constructie wat het werken makkelijk maakt.

  Foto: Theo Galama
 • De ingang van de melkstal die er erg modern uitziet. De ingang lijk net op een luxe kantoorpand.

  De ingang van de melkstal die er erg modern uitziet. De ingang lijk net op een luxe kantoorpand.

  Foto: Theo Galama
 • De melkstal geeft een lichte en open indruk. Aan beide zijkanten zitten grote schuifdeuren.

  De melkstal geeft een lichte en open indruk. Aan beide zijkanten zitten grote schuifdeuren.

  Foto: Theo Galama
 • In de melkstal zit een beweegbare vloer. “Hiervoor is gekozen om het comfort van de verschillende melkers in ons bedrijf te bevorderen. Je kan dan comfortabel werken op de hoogte die jij prettig vindt”, vertelt Jaap.

  In de melkstal zit een beweegbare vloer. “Hiervoor is gekozen om het comfort van de verschillende melkers in ons bedrijf te bevorderen. Je kan dan comfortabel werken op de hoogte die jij prettig vindt”, vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • Foto van de beveiliging. Het voersysteem zit aan de buitenkant en met deze beveiligingskabel kun je alles gelijk uitzetten. De voerbakken zitten aan de buitenkant; anders kun je vast komen te zitten.

  Foto van de beveiliging. Het voersysteem zit aan de buitenkant en met deze beveiligingskabel kun je alles gelijk uitzetten. De voerbakken zitten aan de buitenkant; anders kun je vast komen te zitten.

  Foto: Theo Galama
 • De wachtruimte waar voorheen de oude draaimelkstal zat. “In de oude melkstal hadden we een draaihek wat handmatig bediend werd. Er moest altijd iemand bij zijn om de koeien aan te jagen. Nu gaat het eigenlijk automatisch en gaan ze vanzelf de melkstal in” , vertelt Jaap.

  De wachtruimte waar voorheen de oude draaimelkstal zat. “In de oude melkstal hadden we een draaihek wat handmatig bediend werd. Er moest altijd iemand bij zijn om de koeien aan te jagen. Nu gaat het eigenlijk automatisch en gaan ze vanzelf de melkstal in” , vertelt Jaap.

  Foto: Theo Galama
 • De opslagruimte die naast opslag ook gebruikt wordt voor onderhoud en reparaties aan het materiaal.

  De opslagruimte die naast opslag ook gebruikt wordt voor onderhoud en reparaties aan het materiaal.

  Foto: Theo Galama
 • Jaap, Nienke en de kinderen wonen nu nog op deze woonboerderij twee kilometer van het bedrijf vandaan. Zij zullen verhuizen naar de boerderij op het bedrijf als het woonhuis hersteld is van de aardbevingsschade. “Mijn vader is met het bedrijf gestart in 1945 op deze woonboerderij en wij gaan hier weer wonen als de herstelwerkzaamheden op de boerderij klaar zijn. Hopelijk eind dit jaar!”, vertelt Klaas.

  Jaap, Nienke en de kinderen wonen nu nog op deze woonboerderij twee kilometer van het bedrijf vandaan. Zij zullen verhuizen naar de boerderij op het bedrijf als het woonhuis hersteld is van de aardbevingsschade. “Mijn vader is met het bedrijf gestart in 1945 op deze woonboerderij en wij gaan hier weer wonen als de herstelwerkzaamheden op de boerderij klaar zijn. Hopelijk eind dit jaar!”, vertelt Klaas.

  Foto: Theo Galama

Laatste reacties

 • aline

  Eerst en vooral proficiat met de deze mooie stal.

  Vraagje aan de redactie Ik zie dat er gewijzigd is aan de voorstelling van de foto's hoe gaat het nu in zijn werk want ik zie als mijn muiscursor over de foto gaat het pauze knopje verschijnen maar steeds nog blijft de reportage verder lopen.

  Mvg,

 • Beheerder
  Redactie

  @ brigitte:
  We kregen feedback dat bezoekers soms moeite hadden de bijschriften te lezen voordat de fotoplayer je het volgende beeld toont. Daarom is een pauzefunctie toegevoegd aan de fotoplayer. Die wordt geactiveerd zodra je met de cursor in het raamwerk van de foto of het bijschrift komt. Het automatisch bladeren stopt en de pijl van je cursor verandert in een pauzeknop. Hierdoor kun je zien dat de player pauzeert.
  Zolang je de cursor in de fotoplayer houdt (de pauzeknop in beeld blijft) houd je dezelfde foto in beeld. Maar zodra je met de muis zover beweegt dat de cursor buiten het gebied van de fotoplayer komt, start het automatisch bladeren weer op. Na een aantal seconden bladert de player vanzelf verder. Echter handmatig verder- en terugbladeren kan ook.
  Hiermee kun je dus zelf het bladertempo doseren/aanpassen op je leessnelheid en de hoeveelheid tekst in het bijschrift.

 • alco1

  @beheerder. Bij het lezen van jou reactie springt het beeld ook nog steeds.

 • Beheerder
  Redactie

  Dank voor je reactie Alco. Ik zie wat je bedoelt: als de bijschriften korter of langer zijn schuift alles eronder omhoog of omlaag. Daardoor verspringt de tekst van bijschriften omdat er boven je (buiten beeld) automatisch dingen gebeuren. Een volgend verbeterpunt.

 • Sjaak

  Mag ik concluderen, dat niet alle veranderingen ook daadwerkelijk verbeteringen zijn...?:)
  Misschien te conservatief, maar wat was er mis met de oude lay-out...?

 • flyinghollander

  Ipv gewoon makkelijker doen, zelf door drukken moet er een super moeilijk iets weer geprobeerd worden.
  Ga gewoon terug waar men zelf door drukt, simpel. Kis methode is ook hier misschien wel verstandig.

 • aline

  @ beheerder

  dank voor deze uitleg en hopelijk wordt er in de toekomst vlug een duidelijke en makkelijk systeem gevonden voor de foto reportages. zodat het toch net iets vlotter leest.

  mvg

 • landboer

  Waardeloos, krijg hier hoofdpijn van, gewoon zelf doorklikken is veel beter!!!!!

 • vanWijnbergen

  Als je de melkstal goed bekijkt lijkt het mij meer op een visgraat carrousel ipv een zij aan zij. Daar is geprogrammeerd voeren niet zo bijzonder, dat is al jaren op de markt....

 • 376954

  Wij hebben een draaimelkstal van de laval van 20 jaar. Ook in deze stal is toen al geprogrammeerd voeren per koe geinstaleerd.

 • durkje52

  Dat klopt van Wijnbergen. Zo melk ik vanaf 2009 al met dat systeem.
  Voeren in een binnenmelker visgraat model. Van delaval.
  Daarbij heb ik nog een propyleenautomaat geinstalleerd die geeft ook nog een dosis aan de nieuw melkte koeien.
  Ideaal. Dus zo uniek is dat systeem niet dat bestaat al veel langer. Zoals 376954 vertelt.
  Alle koeien kun je apart voeren via je pc.
  Groet E

 • Broer

  Niets bijzonders aan geprogrammeerd voeren in de draaimelkstal.
  Ander punt, waarom kies je anno 2014 voor een binnenmelker met visgraatopstelling ? Bij het van opzij melken van de koeien ben je zo levenslang veroordeeld tot steeds de zelfde a-symmetrische houding:
  met linkerarm melkklauw dragen en met rechterhand aansluiten (of omgekeerd). Ergonomisch slecht,afwisselen is er niet bij. Waarom niet de zij aan zij opstelling, met een compactere melkstal en optimale bereikbaarheid van de uier ? En heeft men wel in een buitenmelker gemolken ? Nog compacter, sneller , eenvoudiger en met drie stappen ben je als het moet in de stal voor bv. een laatste koe enz.
  En hoe belangrijk is het kunnen zien van de melkende koeien als je bezig bent 150 koeien per uur schoon te maken en aan te sluiten, de automatisering de melkgift in de gaten houdt en robotboeren er tijdens melken niet eens meer zelf bij zijn ?
  Voor gemakkelijk en licht aansluiten kijk ook eens op www.roordagrou.nl

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.