Rundveehouderij

Foto & video 7 reactieslaatste update:18 mrt 2014

Stal voldoet aan verwachtingen

Familie Bremer liet in 2010 een stal met emissiearme ECO-vloer en melkcarrousel bouwen. De ervaringen zijn erg goed, al werd in 2012 wel de mestrobot vervangen.

Foto

 • Willy (56) en Gerrit (63) Bremer staan voor de stal die een kleine vier jaar geleden gebouwd is. De ligboxenstal met proefstalstatus viel indertijd op door de emissiearme ECO-vloer en de 40 stands buitenmelker. Boerderij nam begin 2012 voor het eerst een kijkje. Toen waren de ervaringen goed. Hoe is dat nu?

  Willy (56) en Gerrit (63) Bremer staan voor de stal die een kleine vier jaar geleden gebouwd is. De ligboxenstal met proefstalstatus viel indertijd op door de emissiearme ECO-vloer en de 40 stands buitenmelker. Boerderij nam begin 2012 voor het eerst een kijkje. Toen waren de ervaringen goed. Hoe is dat nu?

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht van de ligboxenstal met capaciteit voor 300 melkkoeien. Op dit moment heeft Bremer 260 koeien. Daarnaast heeft hij 190 stuks jongvee en 130 hectare land. De stal is door de grootte niet te missen. De stal is 100 bij 40 meter lang.

  Een overzicht van de ligboxenstal met capaciteit voor 300 melkkoeien. Op dit moment heeft Bremer 260 koeien. Daarnaast heeft hij 190 stuks jongvee en 130 hectare land. De stal is door de grootte niet te missen. De stal is 100 bij 40 meter lang.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht in de stal, gezien vanaf de melkcarrousel. Op de voorgrond bevindt zich de grote wachtruimte van 20 bij 14 meter waar 225 melkkoeien in passen. Alle 300 ligboxen bevinden zich achter de wachtruimte. Links van de carrousel/wachtruimte is een separatieruimte, rechts twee strohokken. Let ook op het vele licht in de stal. De lichtstraat is 3,5 meter breed. Het dak is overigens geïsoleerd.

  Een overzicht in de stal, gezien vanaf de melkcarrousel. Op de voorgrond bevindt zich de grote wachtruimte van 20 bij 14 meter waar 225 melkkoeien in passen. Alle 300 ligboxen bevinden zich achter de wachtruimte. Links van de carrousel/wachtruimte is een separatieruimte, rechts twee strohokken. Let ook op het vele licht in de stal. De lichtstraat is 3,5 meter breed. Het dak is overigens geïsoleerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Deze stal heeft een proefstalstatus vanwege de emissiearme ECO-vloer. Bremer merkt dat de koeien goed lopen op de vloer. De beloopbaarheid is prima. De vloer is ruw genoeg en biedt veel grip. De dieren glijden niet uit, dat was in de oude stalsituatie soms wel het geval.

  Deze stal heeft een proefstalstatus vanwege de emissiearme ECO-vloer. Bremer merkt dat de koeien goed lopen op de vloer. De beloopbaarheid is prima. De vloer is ruw genoeg en biedt veel grip. De dieren glijden niet uit, dat was in de oude stalsituatie soms wel het geval.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een detail van de ECO-vloer. Het is een roostervloer van beton en rubber. Onder elke spleet zit een kunststof klep die de put afsluit. De ammoniakuitstoot was in 2010 berekend op 8,1 kg per dierplaats (bij opstallen). Op dit moment zijn de laatste uitstootmetingen net gedaan. Het is nu wachten op de definitieve uitslag.

  Een detail van de ECO-vloer. Het is een roostervloer van beton en rubber. Onder elke spleet zit een kunststof klep die de put afsluit. De ammoniakuitstoot was in 2010 berekend op 8,1 kg per dierplaats (bij opstallen). Op dit moment zijn de laatste uitstootmetingen net gedaan. Het is nu wachten op de definitieve uitslag.

  Foto: Koos Groenewold
 • Strenge vorst is in deze geïsoleerde stal absoluut geen probleem, stelt Bremer. De huidige winter is zacht, maar begin vorig jaar is het flink koud geweest. Zeker in Kraggenburg, één van de koudste plekken in Nederland. Toch vroor het binnen niet, ook niet bij -20. Bremer heeft in vier jaar tijd maar één keer ijs op de roosters en waterbakken gehad. En dat was alleen achterin de stal. Strenge vorst was voor de ECO-vloer ook nooit een probleem.

  Strenge vorst is in deze geïsoleerde stal absoluut geen probleem, stelt Bremer. De huidige winter is zacht, maar begin vorig jaar is het flink koud geweest. Zeker in Kraggenburg, één van de koudste plekken in Nederland. Toch vroor het binnen niet, ook niet bij -20. Bremer heeft in vier jaar tijd maar één keer ijs op de roosters en waterbakken gehad. En dat was alleen achterin de stal. Strenge vorst was voor de ECO-vloer ook nooit een probleem.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bremer had in de eerste twee jaar wel problemen met de mestrobot. Die stond te vaak stil. Medio 2012 verving hij de oude door een nieuwe robot met meer kracht en een rondere schuifvorm. Vooral door die tweede aanpassing gaat het mestschuiven nu veel beter.

  Bremer had in de eerste twee jaar wel problemen met de mestrobot. Die stond te vaak stil. Medio 2012 verving hij de oude door een nieuwe robot met meer kracht en een rondere schuifvorm. Vooral door die tweede aanpassing gaat het mestschuiven nu veel beter.

  Foto: Koos Groenewold
 • De koeien liggen in sturende boxen met waterbedden. Daaroverheen ligt zaagsel. Dat systeem bevalt Bremer erg goed. Het dierwelzijn nam toe en de levensduur van waterbedden is langer dan bijvoorbeeld van matrassen. In het begin hadden de koeien wel meer last van hakproblemen, maar dat was snel voorbij.

  De koeien liggen in sturende boxen met waterbedden. Daaroverheen ligt zaagsel. Dat systeem bevalt Bremer erg goed. Het dierwelzijn nam toe en de levensduur van waterbedden is langer dan bijvoorbeeld van matrassen. In het begin hadden de koeien wel meer last van hakproblemen, maar dat was snel voorbij.

  Foto: Koos Groenewold
 • Anderhalf jaar geleden deed Bremer wel een aanpassing aan de boxen. De knieboom is 10 centimeter naar achteren gehaald. In eerste instantie hield de veehouder de officiële maat van 1,80 meter aan. Maar sinds de aanpassing liggen de koeien veel beter.

  Anderhalf jaar geleden deed Bremer wel een aanpassing aan de boxen. De knieboom is 10 centimeter naar achteren gehaald. In eerste instantie hield de veehouder de officiële maat van 1,80 meter aan. Maar sinds de aanpassing liggen de koeien veel beter.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de ligboxenstal is de diergezondheid toegenomen. Er zijn substantieel minder klauwproblemen.

  In de ligboxenstal is de diergezondheid toegenomen. Er zijn substantieel minder klauwproblemen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De koeien staan achter het automatische opdrijfhek voor de wachtruimte. Dit opdrijfhek bevalt Bremer erg goed. Hij kan altijd vlot doormelken.

  De koeien staan achter het automatische opdrijfhek voor de wachtruimte. Dit opdrijfhek bevalt Bremer erg goed. Hij kan altijd vlot doormelken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bremer melkt zijn koeien in een 40 stands Dairymaster-buitenmelker. Hij is tevreden over de melkstal. De melktijd voor 230 koeien is 2 uur voor één persoon, inclusief schoonmaken. Overigens heeft de veehouder net als in de rest van de stal in de winter nooit last van vorst in de melkstal. De leidingen zijn wel geïsoleerd, maar kachels zijn hier niet nodig.

  Bremer melkt zijn koeien in een 40 stands Dairymaster-buitenmelker. Hij is tevreden over de melkstal. De melktijd voor 230 koeien is 2 uur voor één persoon, inclusief schoonmaken. Overigens heeft de veehouder net als in de rest van de stal in de winter nooit last van vorst in de melkstal. De leidingen zijn wel geïsoleerd, maar kachels zijn hier niet nodig.

  Foto: Koos Groenewold
 • Toen Bremer in 2010 in de nieuwe stal begon te melken, bedroeg de melkproductie 8.400 liter per jaar. In 2012 was dat al opgelopen tot 9.300 liter per jaar. Inmiddels zit de veehouder bijna op 10.000: 9.850 liter per jaar. Al heeft de melkveesector natuurlijk ook een goed jaar achter de rug. 2013 was een prima melkjaar.

  Toen Bremer in 2010 in de nieuwe stal begon te melken, bedroeg de melkproductie 8.400 liter per jaar. In 2012 was dat al opgelopen tot 9.300 liter per jaar. Inmiddels zit de veehouder bijna op 10.000: 9.850 liter per jaar. Al heeft de melkveesector natuurlijk ook een goed jaar achter de rug. 2013 was een prima melkjaar.

  Foto: Koos Groenewold
 • De koeien worden automatisch gesepareerd: terug de stal in of naar het separatiehok. Een derde optie voor de strohokken is er niet. De automatische separatie gaat volgens Bremer redelijk goed. Soms lopen de koeien er iets te snel doorheen en gaan ze de verkeerde kant op. Maar een groot probleem is dit niet.

  De koeien worden automatisch gesepareerd: terug de stal in of naar het separatiehok. Een derde optie voor de strohokken is er niet. De automatische separatie gaat volgens Bremer redelijk goed. Soms lopen de koeien er iets te snel doorheen en gaan ze de verkeerde kant op. Maar een groot probleem is dit niet.

  Foto: Koos Groenewold
 • Dit is één van de twee strohokken in de stal. Bremer liet vorig jaar sleuven in de platen zagen. Die bleken namelijk toch te glad voor de koeien. Nu hebben de dieren veel meer grip. De ingreep kostte niet veel geld. De aanpassing was slechts een paar uur werk.

  Dit is één van de twee strohokken in de stal. Bremer liet vorig jaar sleuven in de platen zagen. Die bleken namelijk toch te glad voor de koeien. Nu hebben de dieren veel meer grip. De ingreep kostte niet veel geld. De aanpassing was slechts een paar uur werk.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht van de separatieruimte aan de andere kant van de melkcarrousel/wachtruimte. Bremer wil hier graag nog een extra hek plaatsen zodat hij een extra koppel kan maken. Hij denkt hierbij vooral aan koeien die droog moeten.

  Een overzicht van de separatieruimte aan de andere kant van de melkcarrousel/wachtruimte. Bremer wil hier graag nog een extra hek plaatsen zodat hij een extra koppel kan maken. Hij denkt hierbij vooral aan koeien die droog moeten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een van de waterbakken in de stal. Bremer werkt hiervoor met een rondpompsysteem en dat werkt perfect. Er zijn nooit problemen.

  Een van de waterbakken in de stal. Bremer werkt hiervoor met een rondpompsysteem en dat werkt perfect. Er zijn nooit problemen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Aan dierenwelzijn is ook gedacht. Er zijn meerdere koeborstels in de stal.

  Aan dierenwelzijn is ook gedacht. Er zijn meerdere koeborstels in de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bremer had de machinekamer achteraf liever wat groter gemaakt. Bovendien had hij liever een extra muur gehad voor een kast met medicijnenvoorraad of reinigingsspullen.

  Bremer had de machinekamer achteraf liever wat groter gemaakt. Bovendien had hij liever een extra muur gehad voor een kast met medicijnenvoorraad of reinigingsspullen.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de afgelopen twee jaar groeide de melkveestapel van Bremer gestaag. Er kwamen zo'n 30 melkkoeien bij. Dat blijft, afhankelijk van de melkprijs, ook de strategie. Dit quotumjaar heeft Bremer in ieder geval flink doorgemolken. Hij zit zo'n 4 tot 5 ton in de plus. Hij moet dus nog bijleasen.

  In de afgelopen twee jaar groeide de melkveestapel van Bremer gestaag. Er kwamen zo'n 30 melkkoeien bij. Dat blijft, afhankelijk van de melkprijs, ook de strategie. Dit quotumjaar heeft Bremer in ieder geval flink doorgemolken. Hij zit zo'n 4 tot 5 ton in de plus. Hij moet dus nog bijleasen.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • timo

  bijleasen??? dat kon toch maar tot 15 februari.?

 • KarelKerel

  Mooie stal gefeliciteerd, fijn dat u tevreden bent.:

  2 vragen: Hoe ervaart u de ammoniak-emissie bij het mestmixen? Komt er dan ook veel emissie vrij uit de putgaten? Wellicht heeft de redacteur van Boerderij deze vraag ook gesteld.
  De stal is niet geheel bezet. Hoe zit het met de proefstalmetingen tov het besmeurd oppervlakte?

 • landboer

  Geen opvolger?

 • brummelaar1

  beste timo,

  de reportage is vóór 15 februari gemaakt, vandaar de zin over het bijleasen. De boer is momenteel niet bereikbaar, vandaar geen aanvullende informatie hierover,

  groet,

  Theo Brummelaar, freelance redacteur

 • KarelKerel

  Beste Theo Brummelaar,

  Heb je de vragen over de emissie uit de putgaten ook gesteld? Zo, nee waarom niet? Hier is momenteel veel om te doen.

 • KarelKerel

  Theo Brummelaar,

  Als geen antwoord geeft op mijn vraag, geeft een oordeel over je journalistieke kwaliteiten. Blijkbaar heb je geen verstand van het onderwerp. Vandaar dat je bij Boerderij werkt?

 • KarelKerel

  Theo Brummelaar, ik trek mijn laatste opmerkingen in. Dit waren onjuiste bewoordingen van mij richting jou. Sorry

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.